Aranyra fel, avagy arccal London felé!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

Befejeződött a nagytakarítás a London keleti, Stratford kerületében fekvő olimpiai központban, s ezzel létrejött Nagy-Britannia legnagyobb városi parkja. A The Guardian című brit lap internetes oldala szerint a 297 futballpályányi területre, amelynek nagy része szennyezett volt, 300 ezer különböző növényt, köztük kétezer fát ültettek. A Lea folyó öt mérföldes (körülbelül 7,5 km-es) szakaszát is helyreállították, többek között betonfalakat lebontva, hogy természetesebbé tegyék a környezetet. A munkálatok során kétmillió tonna földet fertőtlenítettek. A környéken mintegy 22 mérföldnyi kerékpárutat és gyalogosösvényt alakítottak ki. Az Olimpiai Park London keleti részén, egy volt ipari területre épülő 2,5 négyzetkilométer kiterjedésű parkosított rész, tele éttermekkel, kávézókkal, bárokkal, valamint kertekkel, üzletekkel, új sportlétesítményekkel és az olimpiai faluval. A vízilabda-csarnokot nem fejezték még be, várhatóan áprilisra készül el teljesen. Az olimpiai tesztversenyt pedig májusra tervezik. London tehát már majdnem száz százalékban felkészült az olimpiai játékok megrendezésére. A beruházások összköltségét 9,4 milliárd fontra, vagyis mintegy 3500 milliárd forintra becsülik, de ebben benne vannak a közlekedésre és egyéb fejlesztésekre fordított összegek is. A kilencmillió belépőnek körülbelül az egyötöde még megvásárolható, ezekért tavasszal lehet versenybe szállni. Szó szerint, ugyanis az első körökben több mint húszmillió igénylés érkezett a hétmillió jegyre (a nyitóünnepségre például egymillió jegyet is el tudtak volna adni), így a legtöbb helyen sorsolással döntöttek a regisztrálók között. Négy éve az olimpiai láng útja atrocitásoktól sem volt mentes, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság betiltotta a stafétát: a fáklya május 19-én ér a görögországi Olümpiából a Brit-szigetekre, majd hetven napig az Egyesült Királyságot járja. A nyolcas szám játssza a főszerepet: a 80 centi magas, mindössze 80 dekát nyomó fáklyával 8000 szerencsés teheti meg a 8000 mérföldes távot.


A nyári, Londoni Olimpia július 27-én kezdődik és augusztus 12-ig tart. A magyar esélyek latolgatásakor mindenki nagyon óvatos: három-négy aranyat várnak hivatalosan, azért csak ennyit, mert nem akarnak úgy járni, mint négy éve Pekingben, amikor a vártnál jóval kevesebb, csupán három aranyunk lett, ami óriási csalódást okozott. Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke például a pekingihez hasonló szereplést, három aranyat és összesen tíz érmet jövendölt. Más szakemberek szerint viszont most sokkal jobbak a kilátásaink. „A pekinginél jobb eredményekben reménykedhetünk, az anyagi források adottak, több érmet és mindenképpen több pontot várunk, bizakodóak vagyunk, bekerülhetünk akár az első húsz nemzet közé is a helyezéseket tekintve” – mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, de hozzátette: aki kijut, már az előtt is meg kell emelni a kalapot, és azokra, akik az első hat helyen érnek célba, nagyon büszkének kell lennünk. A tavalyihoz hasonló az állami forrás kerete, azaz 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre a 38 sportág több száz versenyzőjének felkészülésére. A sportolók egyébként ösztöndíjrendszerben kapnak fizetést: havi 400 ezer forint a nettó állami apanázsa azoknak, akik valamilyen olimpiai sportágban egyéni VB-győztesek és az olimpiai érmeseknek, illetve az edzőiknek is. Az ezüst- és bronzérmesek 300 ezer forintot kapnak, és van olyan profi sportoló is, aki mindössze negyvenezret kap az államtól.

A Londoni Olimpián már 86 magyar sportoló részvétele biztos. Négy éve 174 magyar sportoló indult Pekingben. Ez a szám most elérhetetlennek látszik, a Magyar Olimpiai Bizottság elvárása 120–140 fő, s a legoptimistább várakozások szerint is maximum 164 fős lehet a magyar küldöttség.

A felvonulóruhát az Olimpiai Játékok ünnepélyes megnyitóján viseli a magyar csapat a Londoni Olimpiai Stadionba való bevonuláskor. A formaruhát idén – az erre kiírt pályázat nyerteseként – az Innoé Design, azaz Mohari Kinga és Csergő Noémi készítik. A kreációt a hivatalos, ünnepélyes alkalmakkor viselik majd a versenyzők, az olimpiai megnyitóünnepség kivételével.

Krausz Viktória


 

Lapzártakor így állt a kvalifikációs verseny:

evezés: Simon Béla és Juhász Adrián kormányos nélküli kettős már megszerezte az olimpiai részvételt

kajak-kenu: a nők a maximális hat kvótát begyűjtötték, a férfi kajakosok hét, a kenusok egy helyet szereztek az olimpiára

torna: Berki Krisztián és Hidvégi Vid már biztosan ott lesz Londonban, a Böczögő Dorina, Gombás Laura duóból egy női tornász indulhat az olimpián, a sapatversenyben hazánk már nem érdekelt.

cselgáncs: Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett, Joó Abigél, Ungvári Miklós, Csoknyai László és Bor Barna áll jelenleg a közvetlen ranglistán olimpiai indulást érő helyen

vitorlázás: Gádorfalvi Áron, Detre Diána, és Berecz Zsombor szerzett olimpiai kvótát

ökölvívás: Káté Gyula, Harcsa Zoltán és Varga Miklós utazhat Londonba

birkózás: Deák Bárdos Mihály, Módos Péter és Sastin Marianna szerzett jogot az olimpiára

sportlövészet: Csonka Zsófia, Bognár Richárd és Sidi Péter megszerezte a kvótát

öttusa: Magyarország Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, Kasza Róbert és Marosi Ádám révén már megszerezte a maximális két férfi és két női kvótát. Ha a későbbiekben másnak is sikerül indulási jogot szerezni, akkor a szövetségi kapitánynak kell kijelölnie a négy utazót

asztalitenisz: Tóth Krisztina és Póta Georgina már jogot szerzett az indulásra, az áprilisi luxemburgi kontinentális kvalifikációs versenyen 11 kvóta kerül kiosztásra mindkét nem számára. Ha itt Lovas Petra eredményes lesz, akkor a nők a csapatversenyben is indulhatnak. A férfiaknál egy kvóta megszerzésében reménykedünk.

kerékpár: az országúti szakágban a mezőnyversenyre kvalifikált Lovassy Krisztián, a pálya szakágban nincs esélyünk versenyzőt indítani, de a hegyikerékpározásban egy férfi és egy női versenyzőnk várhatóan kiharcolja az indulás jogát

vízilabda: a férfiaknál a 13 fős csapat már biztosan utazhat, a nők áprilisban játszanak a kijutásért

atlétika és úszás: szintidőket kell teljesíteni, akinek sikerül, az mehet Londonba, az előbbiben húsz fő már kvalifikálta magát, de júliusban lesz végleges eredmény mindkét sportágban

vívás: a világranglistát márciusban zárják le, február közepén tíz vívónk áll kijutást érő helyen

kézilabda: nőknek nem sikerült, a férfiakért áprilisban szoríthatunk


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.