A tények művészete – World Press Photo Kiállítás 2021


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A World Press Photo-pályázat 151 díjazott felvételét nézhetjük meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, melynek kísérőtárlatán tizenöt kiváló magyar fotográfus alkotásait is láthatjuk.

World Press Photo Kiállítás 2021 - Kaliforniai oroszlánfóka maszkkal játszik

Kaliforniai oroszlánfóka maszkkal játszik – Ralph Pace díjnyertes fényképe (Forrás: World Press Photo)

 Egy oroszlánfóka úszik egy arcmaszk felé a kaliforniai Breakwater búvárhelyen, Montereyben, 2020 novemberében. A Covid-19 járvány idején sokan látogattak el ide is, hogy a szabadlevegőn, a természetes környezetet élvezhessék. Voltak azonban, akik arcmaszkjukat a tengerbe hajították. E Kaliforniai oroszlánfóka maszkkal játszik című képéért Ralph Pace amerikai fotógráfus első díjat kapott a Környezetvédelem, egyedi kategóriában a World Press Photo pályázaton 2021-ben. A díjnyertes művekből rendezett kiállítás szervezői ezt az alkotást helyezték a tárlatot hirdető plakátra. Úgy érezték, ez a kép hűen kifejezi az elmúlt évet, melyet a pandémia határozott meg, miközben tovább folytatódott környezetünk rombolása is.

World Press Photo Kiállítás 2021 - Az első ölelés

Az első ölelés – Mads Nissen fényképe a Hír-kategóriában lett az év sajtófotója (Forrás: World Press Photo)

 Egy 85 éves asszony egy brazíliai idősek otthonában átöleli ápolónőjét 2020 augusztusában. Ez volt az első ölelése öt hónap óta, mióta látogatási tilalom lépett életbe az egész országban. A gondozóknak is minimalizálniuk kellett az idősekkel a fizikai kontaktust. De Viva Bem ápolónő kitalálta az „ölelőfüggönyt”, mely lehetővé teszi, hogy az emberek ismét megölelhessék egymást. Hír-kategóriában lett az év (egyedi) sajtófotója Mads Nissen dán fotográfus felvétele.

Az elmúlt év legjelentősebb és legszomorúbb történése a pandémia volt az egész világon, így nem véletlen, hogy a sajtó munkatársainak is a járvány volt az egyik legmeghatározóbb témája. A pályaművek jó része az élet e drámai történéseit dolgozta fel a maga eszközeivel, s ez a díjazott felvételek számában is látszódik. Emellett a 2020-as esztendőben voltak még további jelentős események, bemutatásuk természetesen szintén az újságírók, fotóriporterek feladatai közé tartozott. Ilyen volt például az örmény–azeri viszály, a libanoni kikötőben történt hatalmas robbanás, a belorusz tüntetéssorozat, az amerikai heves tüntetések a brutális rendőri intézkedésben meghalt fekete férfi halálát követően, vagy a hatalmas erdőtüzek pusztítása. Ezek megörökítése mind díjat érdemelt, de a klímaváltozás hatásai sem kerülték el az éber fotósok figyelmét.

World Press Photo Kiállítás 2021 - Sáskajárás Kelet-Afrikában

Sáskajárás Kelet-Afrikában – Luis Tato fotósorozatát a Természet-kategóriában díjazták (Forrás: World Press Photo)

 2020-ban Kenyában nagy sáskajárás volt. A sivatagi vándorsáska megsemmisíti az élelmet adó termést. A fenti felvételen egy gazdálkodó éppen felméri, mekkora károkat okoznak a sáskarajok a kukoricatermésében. A fotó a Sáskajárás Kelet-Afrikában című sorozat része, alkotója a spanyol Luis Tato, aki Természet- (sorozat) kategóriában 3. díjat kapott.

Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation minden évben meghirdeti pályázatát a sajtófotósok számára, melyen a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait díjazzák. 2020-ban készült alkotásaival 130 ország 4315 fotóriportere pályázott, több mint 74 ezer felvételével. Évről-évre független zsűritagokat hívnak meg, a szakma kiváló képszerkesztőit, fotóriportereit, mindig másokat, akik viták során döntik el, mely pályaművek kapják meg a díjakat.

Az összes kép hiteles. Amikor a zsűri befejezi a munkáját, a szerzőktől bekérik az eredeti digitális képeket, és ellenőrzik, hogy a pályázatra beküldött fotókon nem módosítottak-e, nem retusálták-e őket, nem vettek-e el belőle valamit, vagy nem tettek-e hozzá. A képaláírások megfelelnek-e a valóságnak, vagyis ott és úgy történt-e minden, ahogy azt az alkotó leírta. Emellett még azt is ellenőrzik, valóban járt-e a pályázó a helyszínen az adott időszakban. Minderről a megnyitó előtt Révész Tamás, a tárlatot szervező Herald Európa felelős koordinátora beszélt, aki korábban többször is a pályázat díjazottja, majd zsűritagja volt.

World Press Photo Kiállítás 2021 - Budapesti World Press Photo-vándorkiállítás

A budapesti World Press Photo-vándorkiállítás az egyik leglátogatottabb a világon (A szerző felvétele)

Az alapítvány a nyertes felvételeket kiállítás formájában tárja az érdeklődőknek elé szerte a világon. Az évente 120 helyszínen bemutatott képanyag Magyarországon 2021. szeptember 24-étől október 31-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, immár negyedik alkalommal. Érdekesség, hogy az utazótárlatot a nagyvilágban minden esztendőben legalább négymillióan tekintik meg, s a budapesti az egyik leglátogatottabb: a járványt megelőző esztendőkben évente mintegy negyvenötezer látogatót vonzott.

A bemutató részeként idén Digital Storytelling címmel dokumentarista filmeket vetítenek.

World Press Photo Kiállítás 2021 - A Szebeni Műhely fotográfusainak munkái kísérőkiállításon

A Szebeni Műhely fotográfusainak munkáit is láthatjuk a kísérőkiállításon (A szerző felvétele)

 Már hagyomány, hogy kísérőkiállítás is kapcsolódik a World Press Photóhoz. Idén Lát-Lelet: A Szebeni Műhely jubileumi fotótárlata címmel a magyar fotográfiai alkotóközösség tagjai mutatják be műveiket. A 2020-ban elhunyt Balogh Rudolf-díjas, Érdemes művész, Szebeni András fotográfus álmodta meg e 2015-ben megalakult közösséget. Saját fotós ambícióit háttérbe szorítva szponzort szerzett, és meghívott műhelyébe tizenöt magyar fotográfust, akik munkájukkal korábban már bizonyították: érzékenyek a világra, és profi minőségben képesek dolgozni. Évente egyszer kiemelte őket a hétköznapok taposómalmából, és elhívta őket szabadon, kedvükre alkotni. Mivel támogatónak a Hungest Hotels szállodaláncot nyerte meg, a fotográfusok minden esztendőben két hétig egy-egy szálloda vendégei lehettek, és teljes szabadságban örökíthették meg a nekik tetsző témákat, olyan eszközökkel, amilyenekkel csak akarták. Dolgozhattak újra analóg technikával, de akár drónnal is. Bátran kísérletezhettek, hiszen nem sürgette őket az idő. 2015-ben Szegeden, majd Tapolcán, Egerben, Galyatetőn, végül 2019-ben Gyulán több ezer kép született. A tárlaton öt év műveiből Kincses Károly kurátor értő gondozásában 81 mű tekinthető meg. A kiállítás alkalmából a Szebeni Műhely megjelentette albumát is, csaknem háromszáz fotóval.

A Szebeni Műhely tagjai: Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett és Szántó György. Mandur László 2020-ban bekövetkezett haláláig dolgozott a csapatban. A Műhely tiszteletbeli elnöke Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és Hajdú Éva fotográfiai szakíró.

A megnyitón Kiss-Kuntler Árpád fotográfustól, a Szebeni Műhely vezetőjétől megtudtuk: időközben a művészet iránt fogékony támogatóktól elkerült a szállodalánc, az új tulajdonosok pedig megszüntették a kapcsolatot a Műhellyel. Ennek ellenére tovább folyik az alkotógárda munkája. A pandémia okozta bezártság időszakában új fotótémát jelöltek ki a maguk számára, ez pedig a karantén.

A magyar fotográfusok tárlata a World Press Photo Kiállítás belépőjegyével nézhető meg, ugyancsak 2021. október 31-éig.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.