A Titanic örök reneszánsza


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múzeum, mesés film, musical – és épülő Titanic II!

Ez a hajó lesz a legnagyobb és a legkorszerűbb a világon; a legmodernebb technológiával szerelik fel, és a turistaosztályok mellett a legnagyobb luxusban is utazhatnak majd azok, akik azt megfizetik. A Titanic nevet viselő hajómonstrum rendszeresen közlekedik majd nyaranta Angliából az Egyesült Államokba.

Ezúttal nem egy bő évszázaddal ezelőtti, régi hírlap tudósításából idéztünk, hanem egy mai újság cikkéből. Nem tévedés, újra megépül a Titanic! Clive Palmer ausztrál milliárdos a híres-hírhedt luxusgőzös elsüllyedésének századik évfordulója táján lebegtette meg először vadnak tűnő ötletét. Aztán pár évre elnapolta a megvalósítását, de 2018-ban újra kijelentette, komolyak a szándékai. Olyannyira, hogy 2022-ben, az első (és egyben utolsó) útjának 110. évfordulójára vízre is akarja bocsátani 500 millió dolláros projektjét. A Kínában épülő, Titanic II-re keresztelt óceánjáró Szingapúron át érkezik majd meg Dubajba, onnan pedig Southamptonba. Európából innen startolna New York partjai felé, csakúgy, mint 1912. április 10-én. Ezúttal azonban a tervek szerint sikeresen meg is érkezne.

Titanic

A szerző felvételei

Az óceánjáróba a legújabb navigációs és biztonsági rendszert építik be, a fedélzeten megfelelő számú mentőcsónak is lenne, ráadásul motoros. Ezeken kívül a Titanic II nagyjából pontos mása lenne az eredetinek, főlépcsőházzal, éttermekkel és kávézókkal, törökfürdővel, bálteremmel, a múlt évszázadinál azért komfortosabb kabinokkal, valamint az eredeti hajón még nem létező konferenciateremmel. A hajótest 269 méter hosszú, 32 méter széles lesz (az előzőnél 4 méterrel szélesebb), és hegesztik majd, nem szegecselik. Szén helyett pedig dízelmotor fogja hajtani. A 2435 utas kényelmét 900 főnyi személyzet szolgálja majd.

Titanic

Az eredeti Titanic a White Star Line tulajdonában volt, a milliárdos üzletember ennek mintájára alapította meg a Blue Star Line cégét, melynek weboldalán (https://www.bluestarline.com.au) videofilmen láthatók a Titanic II legfontosabb jellemzői. A hírek szerint első útja iránt – csakúgy, mint annak idején – nagy az érdeklődés, sokan szeretnének ott lenni az első utasok között…

Titanic

Mint ahogy nem csökken az érdeklődés az egykoron elsüllyedt luxus óceánjáró iránt annak ellenére, hogy a katasztrófa óta már három emberöltő eltelt. Ennek egyik bizonysága, hogy a 2012-ben Belfastban megnyílt Titanic Múzeum évről évre több látogatót vonz. Az északír főváros egyik legnagyobb látványossága lett a tengerparton fekvő, hajót formáló épület. Homlokzata több ezer különböző alakú alumínium lapból áll. Belül hat szintes, 11 ezer négyzetméteres a kiállítótér, kilencrészes hatalmas tárlatával. Már első éveiben több mint félmillió érdeklődőt vonzott szerte a világból, s ez a szám 2017-ben meghaladta a háromnegyedmilliót.

Titanic

Az interaktív tárlat egyszerre vetíti elénk – olykor szó szerint is – az Ír-félsziget és Belfast történelmét, a Titanic építésének okait, körülményeit, mutatja be a hajó építésének izgalmas pillanatait a tervezéstől a kivitelezésig. Elénk tárja a különböző osztályok kabinjait, eredeti és rekonstruált felszerelési tárgyait. Felvázolja a tragédiát, elemzi annak okait. Tanulságos, izgalmas bő kétórányi látnivaló audio guide-dal, de akár idegenvezetőhöz is lehet csatlakozni.

Titanic

Aki még alaposabban szeretné átélni a Titanic építési körülményeit, kisétálhat a tengerparti száraz dokkhoz, a pontos helyszínhez, ahol az óceánjáró készült. Láthatjuk a hatalmas mélységet, ahol a hajótest állt, mielőtt vízre bocsátották. A mellette álló szivattyúházban pedig azoknak a berendezéseknek a másában lehet gyönyörködni, amelyek az óriásgőzös erejét adták.

Titanic

A Titanic témája a művészeket is vonzza, mind a mai napig. A megannyi filmfeldolgozás közül James Cameron meseszerű játékfilmje a leghíresebb 1997-ből, 11 Oscar-szobrával és több mint száz további díjával. Az amerikai rendező 2003-ban forgatta le dokumentumfilmjét a Titanic roncsairól, majd a világhírű produkció 20. évfordulóján a National Geographic is forgatott Cameronnal egy filmet.

A belfasti hatalmas kiállítás mellett Budapestet kétszer is meglátogatta a színvonalas utazó Titanic-tárlat, mely több eredeti tárgyat, relikviát mutatott be, amellett, hogy megismertette a közönséggel a hajó tragikus történetét. Az alkalmi kiállításokra több százezer magyar néző volt kíváncsi a Király utcában.

Még Broadway-musical is született a Titanic sorsáról, melynek honi premierje 2019 augusztusában lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Nem csillapodik tehát a Titanic-láz sem a nagyvilágban, sem Magyarországon. Most már csak azon izgulhatunk, hogy 2022-ben sikerüljön a Titanic II első útja.

Azután pedig az összes többi is.


Kapcsolódó cikkek