A veszélyes hármas


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tridémiának hívják a Covid–19, az influenza vírusainak, valamint az RSV-nek az együttes jelenlétét, mely egyre fenyegetőbb egészségünkre.

2022. 40. és 2023. 3. hete között összesen 1518 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 217 betegnél Covid–19 fertőzést igazoltak, 126 alkalommal influenza A, illetve 8 influenza B vírust azonosítottak, s 122 megbetegedés hátterében RSV állt.

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházából kapott adatok alapján 2023 harmadik hetében (január 16-ika és 22-ike között) 211 ember került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt. Közülük 39 betegnél az RSV, 38-nál a Covid–19 vírusát, a SARS-CoV-2-t, 10-nél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek háromnegyede volt 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek több mint négyötöde 60 éves vagy annál idősebb. Az influenzások 60 százaléka, vagyis 6 beteg tartozott a 0–5 évesek korcsoportjába.

Tridémia, Covid–19, influenza, RSV-vírus, járványA koronavírus visszaszorulóban, az influenza vírusa járványszerűen terjed, az RSV-fertőzés növekvőben (Grafikák: Pixabay)

De mi is az az RSV?

A szikár számadatok mögött ott a lényeg: Magyarországon is egyre veszélyesebb az RSV (Respiratory Syncytial Virus), mely szintén légúti betegség okozója. A Covid–19, az influenza és az RSV hármasának együttes elnevezése a tridémia (angolul tripledemic).

Bár természetesen az orvosok körében korábban is ismert volt az RSV, igazán csak a 2022/23-as járványszezonban esik több szó róla a nagyvilágban, és kezdik megismerni e vírus rövidítését. Ennek legfőbb oka, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Európában – elsősorban Németországban – jelentősen megszaporodott az e vírus által megfertőződtek száma. Ennek okát a szakemberek azzal magyarázzák, hogy sokkal több az olyan csecsemő, akik korábban nem voltak kitéve ennek a vírusnak. Ugyanis abban az időszakban születtek, amikor nagyon kevés keringett belőle a levegőben (közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, vagy annak felfutása idején), és emiatt nem alakult ki az immunitásuk vele szemben.

Az RSV által okozott légúti betegségen kétéves koráig szinte minden gyermek átesik, akár több alkalommal is. A fertőzés többnyire viszonylag ártalmatlan marad, ám néhány nap elteltével veszélyessé is válhat, elsősorban a koraszülött babák és a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők körében.

A vírus cseppfertőzéssel, gyorsan terjed, és a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amilyeneket az influenza A és B vírusai, illetve a koronavírus okoznak: száraz köhögés, torokfájás, orrfolyás, légzési nehézség, fejfájás, levertség, fáradtság, láz. Szövődményei azonban némileg már mások lehetnek: hörgőcskegyulladás (bronchiolitis), tüdőgyulladás, középfülgyulladás, asztmás jellegű nehézlégzés. Az RSV főleg azoknál alakulhat át komolyabb betegséggé, akiknek legyengült az immunrendszerük, krónikus tüdőbetegségben, vagy veleszületett szívbetegségben szenvednek. Akik kórházba kerülnek, akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak. De többségük állapota javul a kezelések hatására, és pár nap után hazatérhetnek.

Felnőtteket is támad

Az RSV nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is megtámadhatja. Elsősorban az idősebbeknél gyakoribb a fertőzés, akiknek már gyengébb lehet az immunrendszerük. Súlyosabb betegségtől leginkább a 65 év felettieknek kell tartaniuk, de veszélyeztetett kategóriába tartoznak azok a fiatalabb felnőttek is, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, krónikus szív- vagy tüdőbetegségben szenvednek.  Becslések szerint a világon e vírust évente legalább 64 millióan kapják el, és 160 ezer ember halálát okozza. Az Egyesült Államokban egy év alatt több mint 177 ezer felnőtt kerül RSV-fertőzéssel kórházba, közülük 14 ezernek a halálát okozza.

Tridémia, Covid–19, influenza, RSV-vírus, járvány, fertőtlenítő

A higiénés szabályok betartása hatásos lehet a tridémia vírusaival szemben

Így védekezzünk!

Az RSV-vel szemben is ugyanaz a védekezési mód lehet hatásos, mint a tridémia másik két vírusa ellen. A legfontosabb, hogy tartsuk be a már jól ismert és alkalmazott alapvető higiénés szabályokat: a cseppfertőzés megakadályozása érdekében gyakran mossunk kezet szappannal, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. Fertőtlenítsük azokat a felületeket, tárgyakat, amelyeket gyakran érintünk meg: kilincseket, gyerekjátékokat, távirányítókat, billentyűzeteket. Ne köhögjünk, tüsszentsünk le másokat, kerüljük másokkal a poharak, evőeszközök használatát, különösen azokkal, akiknek megfázásos tünetei vannak.

Ha tüneteket érzünk magunkon, családtagunkon, érdemes kombinát otthoni gyorstesztet végeznünk; már Magyarországon is kaphatók olyan hatékony eszközök, melyek egyetlen teszttel képesek kimutatni, megfertőződünk-e, és ha igen, akkor a Covid–19, az influenza vírusával vagy az RSV-vel. Ennek megállapítását követően, ha szükséges, háziorvos vagy szakorvos bevonásával kezdődhet meg a kezelés a gyógyulás érdekében, illetve az elkülönülés a családi, óvodai, iskolai, munkahelyi vagy kulturális (mozi, színház) közösségektől.

RSV ellen az elmúlt hónapokban jelentek meg azok a vakcinák, melyek hatásosak lehetnek, ahogy az influenza és a Covid–19 vírusai ellen is tudunk már oltással védekezni.

Tridémia: számok, tendenciák, statisztikák

Magyarországon ma még nincsenek olyan nyilvános publikációk, amelyek az RSV-fertőzésről – akár becslések alapján is – átfogó, nyilvános országos képet nyújtanának. Annak is örülhetünk, hogy az NNK már heti rendszerességgel ad tájékoztatást a légúti figyelőszolgálat által összegyűjtött adatokról, laboratóriumuk vizsgálati eredményeiről. A figyelőszolgálatokban résztvevő orvosok jelentései nyomán, becslés alapján, hetente informálódhatunk arról, hogy az országban hányan jelentkeztek akut légúti fertőzés tüneteivel, s közülük hánynál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Ezekből az adatokból lehet következtetni, vajon járvánnyal állunk-e szemben.

2023 januárjának harmadik hetében például Magyarországon 185400 ember fordult háziorvosához ilyen tünetekkel, s közülük 23800 betegnél állapítottak meg influenzaszerű megbetegedést – olvasható az NNK tájékoztatójában. Ez 12,8 százalékos arány, mely hasonló a korábbi hetekével, de változatlanul több mint 3 százalékkal magasabb a decemberi helyzetnél.

A tridémia harmadik betegsége a Covid–19. Értelemszerűen, a legnagyobb figyelem 2020 eleje óta erre összpontosult, mert vírusa nagyon fertőzőképes volt, sokáig ellenszere sem létezett, és gyakran járt halálos szövődményekkel. Szerencsére azóta megvan ellene a hatásos vakcina, már 6,4 milliónyi az átoltott ember (közülük csaknem 4 millióan háromszor, 400 ezren negyedszer is megkapták védőoltásukat), és a napjainkban terjedő omikron vírusvariánsai is többnyire enyhébb betegséget okozhatnak. Az MTI jelentése szerint 2023 januárjának harmadik hetében szerencsére tovább csökkent Magyarországon a hivatalosan azonosított és regisztrált új fertőzöttek száma: mindössze 627 (napi átlagban 90) volt. Koronavírussal 472 beteget ápoltak kórházban, és csak 11-en szorultak lélegeztetőgépre.

A magyar kormányzat 2023. január elsejétől, „a járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel” megszüntette a pandémia miatt létrehozott hivatalos tájékoztató portálját, sok szakmabeli és átlagpolgár elégedetlenségét kiváltva. Bár az MTI hetente közli a heti hivatalos új fertőzöttek, kórházban ápoltak, elhunytak és beoltottak számát, a szakemberek szerint ennél jóval bővebb információra lenne szükség – többek között a még hatásosabb védekezés érdekében. Vagyis inkább bővíteni kellett volna a kormányzati oldal tartalmát, mintsem megszüntetni. Jelenleg nincs tájékoztatás többek között a fertőzöttek számáról (vár)megyénként, településenként, az elvégzett tesztek számról, de a Magyarországon terjedő vírusfajtákról és arányáról sem. Az Egyesült Államokban például már az omikron XBB1.5-ös válfaja vált a legfertőzöttebbé. Nyugat-Európában is terjedőben, és a magyar virológusok szerint jó lenne tudni, hogy megérkezett-e már Magyarországra. Mint mondják, valószínű, hogy igen, csak még nem tudunk róla.


Kapcsolódó cikkek