Adó- és energiajogi szakemberekkel erősít a Horváth és Társai DLA Piper


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest, 2009. március 12. – A Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda adó- és energiajogi specialistákkal erősítette tovább csapatát. Az irodához újonnan csatlakozó munkatársaknak komoly szakmai előrelépést biztosít a DLA Piper kiterjedt hazai és nemzetközi vállalati ügyfélköre. Torma Levente (32 éves) a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Irodához történő csatlakozása előtt a budapesti Allen&Overy Iroda adójogi csoportját vezette, előtte pedig a Freshfields Bruckhaus Deringer ügyvédi iroda adójogásza volt. Széles körű tapasztalatokra tett szert a hazai és nemzetközi…

Budapest, 2009. március 12. – A Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda adó- és energiajogi specialistákkal erősítette tovább csapatát. Az irodához újonnan csatlakozó munkatársaknak komoly szakmai előrelépést biztosít a DLA Piper kiterjedt hazai és nemzetközi vállalati ügyfélköre.

Torma Levente (32 éves) a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Irodához történő csatlakozása előtt a budapesti Allen&Overy Iroda adójogi csoportját vezette, előtte pedig a Freshfields Bruckhaus Deringer ügyvédi iroda adójogásza volt. Széles körű tapasztalatokra tett szert a hazai és nemzetközi adózás, adótervezés területén, különösen az adózási alapú vállalati átszervezések, akvizíciók, adójogi jogviták, az Európai Unió adójoga, nemzetközi adóoptimalizálási struktúrák felállítása, egyes pénzügyi eszközök adójogi aspektusai, adókedvezmények igénybevétele, munkavállalói juttatási programok, az áfa és a transzferárak területén. Torma Levente feladata, hogy a DLA Piper gyorsan bővülő adójogi csoportját tovább fejlessze.

Bóné László (32 éves) ez év februárjáig a CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda társasági jogászaként, ezt megelőzően pedig a PricewaterhouseCoopers adótanácsadójaként dolgozott. Gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a társasági jog szinte minden területén, különösen a határokon átnyúló M&A ügyekben. Rendszeresen nyújt társasági jogi tanácsot az ipari, kereskedelmi és pénzügyi szektorban tevékenykedő hazai és külföldi ügyfelek részére. Bóné László a már jelenleg is meghatározó társasági jogi csoportot fogja tovább erősíteni.

Simon Gábor (30 éves) ez idáig a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. senior jogtanácsosaként tevékenykedett, ezt megelőzően a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél dolgozott jogtanácsosként. Korábbi munkahelyein jelentős tapasztalatokat szerzett az energiaipar szabályozási kérdéseiben mind a villamos energia, mind a földgáz piacának jogi szabályozása, és kereskedelmi gyakorlata tekintetében. Széles körű ismeretekkel rendelkezik továbbá az átviteli rendszerirányító és kereskedő társaságok engedélyezése, valamint a konvencionális és megújuló energiaforrásokat használó erőművek létesítése területén. Simon Gábor tevékenységének fókuszában az iroda energiajogi praxisának bővítése áll.

Kántor Balázs (29 éves) a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Irodához történő csatlakozása előtt a budapesti Allen&Overy Iroda adójogi csoportjánál dolgozott ügyvédjelöltként. A vállalati egyesülések és felvásárlások, nemzetközi lízingügyletek adójogi aspektusai, valamint adójogi jogviták és transzferárak területén szerzett tapasztalatokat.

 

Csődöktől tartanak az európai szállodaipar vezetői

Bár a várakozások meglehetősen negatívak, vannak, akik szerint eljött az idő a vásárlásra

Budapest, 2009. március 20. – A DLA Piper nemzetközi jogi tanácsadó iroda által készített legújabb felmérés szerint az európai szállodaipar vezető beosztású szakemberei meglehetősen pesszimistán ítélik meg az iparág rövidtávú kilátásait. A 261 megkérdezett vezérigazgató, pénzügyi igazgató és ügyvezető igazgató mintegy 80 százaléka várja azt, hogy csődök lesznek a kontinens hoteliparában az elkövetkező egy évben.

A DLA Piper az egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetközi jogi szolgáltató, amely ma már 28 országban 66 irodával áll ügyfelei rendelkezésére. A Chicagoból és Londonból közösen irányított cég tavaly a Mergermarket hírügynökség szerint a világ első számú M&A jogi tanácsadója volt a vállalatfelvásárlási ügyletek száma alapján. Magyarországon a Horváth és Társai DLA Piper gazdasági joggal foglalkozó nemzetközi ügyvédi irodaként hazai és külföldi vállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű jogi szolgáltatásokat, nagymértékben támaszkodva munkatársai nemzetközi tapasztalataira és helyi szakértelmére. 1988-as megalakulása óta, az ügyvédi iroda elsősorban a társasági jogi és finanszírozási ügyletek területén alapozta meg hírnevét, ám a médiajoggal, a kereskedelmi ügyletekkel valamint az ingatlanokkal foglalkozó szakcsoportjai is komoly erőt képviselnek a hazai jogi szolgáltatók piacán.

A DLA Piper Jelentés az Európai Szállodaipar 2009. Évi Kilátásairól című kiadványa (2009 Europe Hospitality Outlook Survey) az Egyesült Államok piacán végzett hasonló felmérést követően készült el, és a mérések tanúsága szerint az európai iparági menedzserek pesszimistábban ítélik meg saját iparáguk kilátásait tengerentúli társaiknál.

Az összes megkérdezett 84 százaléka látja negatívnak az iparág kilátásait ez elkövetkező 12 hónapra, és többségük (52 százalék) csak 2011-re várja a szállodaipar talpra állását, míg 39 százalék az, aki szerint már 2010-ben megtörténhet a kilábalás. Összehasonlításképpen, az amerikai hotelvezetők 59 százaléka már 2010-re várja az iparág fellendülését. Ugyanakkor az eredményeket feltehetőleg befolyásolhatta, hogy az USA felmérés egy hónappal korábban zárult, mint az európai, és a nemzetközi hangulat romlott ennyit ez idő alatt.

Az európai felmérés szerint a pesszimizmus legfőbb okai a forráshiány a piacon, mind a tőke, mind a hitelek tekintetében (43 százalék), valamint az európai gazdaság rossz helyzete (33 százalék).

Ugyanakkor a felmérés több pozitív megállapítást is tesz a szállodaipar jelenlegi lehetőségeit illetően, miszerint a jelen helyzet kedvező alkalmat nyújthat a vásárlásokra, új befektetésekre. A megkérdezettek 82 százaléka szerint a tőkeerős befektetőknek már most is kiváló lehetőségekkel kecsegtet a piac, és főleg az alacsonyabb árkategóriájú (budget, economy osztályú) szállodákat tekintik vonzó célpontnak. A többség (71 százalék) a környezetbarát hotelek fejlesztésébe való befektetést is hosszú távú trendnek véli.

Némi kettősség, illetve bizonytalanság is érződik mindazonáltal a jelenlegi helyzet megítélését illetően, hiszen míg több mint 80 százalék szerint jó vételi lehetőségek vannak már most is a piacon, az általános fellendülést csak 2011-re várják, mi több, 81 százalék szerint a hoteleszközök értéke tovább fog csökkeni a következő évben. Ez arra utal, hogy 2009 hátralévő részében adódhatnak még a mostaninál is jobb vételi lehetőségek.

Karen Friebe, a DLA Piper szállodaipari- és rekreációs tevékenységeket átfogó csoportjának vezetője, több tanácsot is megfogalmaz az iparági szereplőknek arra, hogy miként javíthatják esélyeiket a jelenlegi válság túlélésére. „A működési költségek csökkentése és a vállalati struktúra optimalizálása egy biztos lépés a jó irányba, de ajánlott a beszállítói láncot érintő szerződések teljes auditja is, megakadályozandó hogy meglepetések érjenek minket erről az oldalról.”

A DLA Piper felmérés egyéb érdekes megállapításai:

  • A válaszadók többsége jelentős kockázatot lát több európai hotellánc fizetésképtelenségére. 39 százalék szerint 1–5 között lesz a fizetésképtelenségi esetek száma, míg 23 százalék szerint 5–10 közé lesz tehető, és további 17 százalék szerint több mint tízen fognak csődöt jelenteni a következő évben.
  • Az economy/budget hotelkategória jelenti a legvonzóbb befektetést a kővetkező egy évben a többség számára (47 százalék), ezt követik a középkategóriás szállodák (21 százalék), míg a felső-, illetve luxuskategóriák kevésbé vonzóak a jelenlegi környezetben (6, ill. 10 százalék), mivel a fogyasztók, beleértve az üzleti utazókat, csökkentik kiadásaikat.
  • A megkérdezettek szerint a külföldi befektetők (37 százalék) és a magántőke társaságok (31 százalék) lehetnek a legaktívabbak a szállodapiacon a következő évben.
  • A válaszadók 70 százaléka érzékelt jelentős csökkenést az üzleti turizmusban.
  • Az iparági vezetők szerint a működési költségek csökkentése (36 százalék), illetve elbocsátások (19 százalék) jelenthetik a legfontosabb ellenlépést a válságra, valamint új bevételi csatornák keresése (20 százalék). A szobaárak csökkentése csak mint végső lehetőség merül fel (2 százalék).
  • Az EU terve, miszerint végleg megszüntetné a tagállamok jelenlegi jogát, hogy kilépjenek a Munkaidő Direktíva hatálya alól (mely jelenleg 48 órában maximálja a munkavállalók heti munkaidejét), inkább negatív hatásokat válthat ki a szállodaiparra a válaszadók szerint (32 százalék). Ugyanakkor a szakma egyelőre megosztott, hiszen 20 százalék szerint a lépésnek pozitív hatása lehet, míg 28 százalék szerint semleges lenne a hatás.

 

Hogyan jellemezné a kilátásait az európai szállodaipar elkövetkező évére?

Pozitív

5,4%

Negatív

83,9%

Egyik sem/nem tudja

10,7%

Várakozásai szerint hány hotellánc / márka fog csődöt jelenteni a következő 12 hónapban?

Egy sem

6,5%

1–5

38,7%

5–10

23,0%

10-nél több

16,9%

Nem tudja

14,9%

Az alábbiak közül mely lépések lesznek a legfontosabbak, hogy minimalizálja a gazdasági válság hatását az Ön szervezetének nyereségességére?

Működési költségek csökkentése

36,4%

Elbocsátások

18,8%

Beruházások halasztása

6,9%

Új bevételi források keresése

19,5%

Hitelfeltételek újratárgyalása

3,4%

Sales csapat bővítése

2,7%

Átlag szobaárak csökkentése

1,9%

Egyik sem/nem tudja

10,3%

 


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.