Antigénteszt, antitestteszt – mire jó, mire nem? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az otthon használható Covid-tesztek könnyen kimutathatják, védettek vagyunk-e, netán megfertőződtünk-e? Ez különösen fontos lehet az omikron és a flurona megjelenésének idején.

A koronavírus-járvány előrehaladtával egyre többen szeretnénk megtudni, vajon átestünk-e a fertőzésen, fertőzöttek vagyunk-e, illetve hatékonyak-e még azok az oltások, amelyeket eddig kaptunk. Ezek megállapítására ma már a gyógyszertárakban is vásárolhatunk különféle teszteket, így az otthonunkban végzett ellenőrzések segítségével is választ kaphatunk kérdéseinkre. Nem mindegy azonban, hogy milyen célra, milyen Covid-tesztet szerzünk be.

2021 tavaszától, nyarától nőtt meg az igény, hogy megtudjuk, hatásos-e még a négy–hat hónappal korábban kapott oltásunk. Különösen azokban merült fel jogosan az igény, akik kínai vagy orosz vakcinát kaptak. A fertőzésen átesettek pedig arra voltak kíváncsiak, szervezetük rendelkezik-e még megfelelő számú antitesttel. Azzal az ellenanyaggal, immunrendszerünk által termelt fehérjemolekulával, amely az immunválasz részeként segít felismerni és semlegesíteni a szervezetbe került vírusokat. Megfelelő ismeretek hiányában azonban sokan antigéntesztet szereztek be antitestteszt helyett. Míg az előbbi arra jó, hogy kiderülhessen számunkra, vajon megfertőződtünk-e, az utóbbi annak megállapítására való, kellően védett-e szervezetünk a vírussal szemben. (Ugyanis az oltások után is antitest termelődik bennünk.)

2022 elején hasonló kérdésekre várunk választ: a második oltást követően be kell-e már oltatnunk magunkat ismét emlékeztető oltással, illetve mikor oltakozzunk, ha már átestünk a fertőzésen. Ahogy múlik az idő – négy-hat hónappal a harmadik vakcinát követően –, azt a kérdést is fel kell majd tennünk, szükség lehet-e negyedik oltásra. Ennek eljövetele már idén bekövetkezik, habár erről hivatalosan még nem esik szó. Mindenesetre a vakcinát a világon elsők között tömegesen alkalmazó Izraelben 2022. január 3-ától már engedélyezik a hatvan éven felüliek számára a negyedik oltást, ha több, mint négy hónap telt el a harmadik vakcina felvétele óta.

Covid-tesztek

(Fotók: Pixabay)

Míg a megfertőződött beteg immunrendszere által termelt antitesteket kimutató PCR-tesztnél a mintavétel során az orrgaratban lévő nyálkahártyáig kell hatolni – mely kellemetlen érzéssel járhat –, a házi használatra kifejlesztett antigénteszt során csak 2–3 centiméternyi mélyen kell az orrüregből kis pálcikával mintát venni. Ez fájdalommentes, és 15 percen belül már eredményt is kapunk. E teszt a vírus úgynevezett Nukleokapszid-proteinjét, azaz az N-fehérjéjét mutatja ki.

A nemzetközi szakma házi használatra sokáig csak az orrüregteszteket javasolta, újabban viszont már megjelentek az olyan diagnosztikai eszközök is, amelyek a nyálból vett minta alapján is megbízható eredményeket mutatnak, hasonló minőségben, mint az orrtesztek.

Rusvai Miklós virológus azt javasolja, hogy a reggeli időszakban végezzük el az otthoni antigéntesztelést, mert mind az orrban, mind a nyálban ilyenkor, nyugalmi állapotban, magasabb a víruskoncentráció. Napközben eszünk, iszunk, fújjuk az orrunkat, a váladékok folyamatosan távoznak az orr-, illetve a szájüregből. Éjjel, alváskor viszont lassú a kiürülésük, így felhalmozódik bennük a vírus.

A virológus az otthon elvégzett koronavírus-tesztet a terhességi teszttel hasonlítja össze. Bár ez utóbbit egyetlen nőgyógyász sem fogadja el hitelesnek, és ultrahanggal vizsgálja meg a kismamát, ám a családtagoknak mégis fontos információt nyújt. A házi használatú Covid-teszt pozitív eredménye nyomán máris felgyorsítható a vírus elleni védekezés, a kontaktok azonosítása, karanténba kerülhet a beteg. Akkor is hasznos lehet az antigénteszt, ha tünetmentesek vagyunk. A fertőzést felerészben tünetmentes személyek adják tovább, így a rendszeres otthoni tesztelés abban is segíthet, hogy még a tünetek megjelenése előtt felfedezzük magunkban vagy legszűkebb környezetünkben a vírus jelenlétét.

Covid-tesztek

Felmerülhet a kérdés, vajon a tesztek kimutatják-e az omikront, a manapság viharos gyorsasággal terjedő koronavírus-mutációt, mellyel szinte perceken belül az ötödik hullámban találjuk magunkat. A szakértők szerint igen: a PCR-tesztek száz százalékban, és a minőségi házi antigéntesztek is megbízhatóak.

Az omikron 2021. november végi megjelenését követő első hetekben egyes otthoni antigéntesztekről még azt állapította meg az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA, hogy hamis negatív eredményt adhatnak, de azóta a gyártók változtattak az ilyen diagnosztikai eszközök minőségén. Igaz, az amerikai gyógyszerfelügyelet egyik közleményében az is olvasható, hogy a fertőzöttség nagyon korai szakaszában a házilag használatos antigéntesztek kisebb valószínűséggel fedezik fel az omikron-mutánst, mint a molekuláris, vagyis a PCR-tesztek. Mindenesetre a magyar szakértők állítják: a magyarországi patikákban elérhető orr- vagy nyálminta alapján működő tesztek biztonságosan mutatják ki az új variánst. Az FDA közleményeiben továbbra is támogatja az otthoni antigéntesztek használatát, a tesztekhez mellékelt utasítások betartásával.

Covid-tesztek - csepp

2022 első napjaiban egyre több szó esik a fluronáról, amely nem a Covid–19 egy újabb variánsa, hanem az influenza és a koronavírus kettős fertőzése, így az elnevezés megtévesztő lehet. A kettő annyiban kapcsolódik egymáshoz, hogy egyes betegek egyszerre kapják el a két vírust, de nem annak kereszteződése valósul meg. A tünetek alapján nehéz megkülönböztetni a két fertőzést, mivel hasonlóak a tünetei, vírusaik általában a légzőszerveket támadják meg. A következmény megfázás, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom, az íz és a szaglás ideiglenes elvesztése lehet. Az otthon elvégzett gyors antigénteszt azért is lehet hasznos, mert egyből kimutathatja, hogy valaki koronavírusos-e vagy sem. Alapos vizsgálat persze mindenképpen indokolt lehet.

Mert ne feledjük, az otthoni tesztelések nem pótolják a jóval pontosabb és megbízhatóbb PCR-tesztet, a molekuláris mikrobiológiai vizsgálatot. Márpedig sok helyen, főként utazások alkalmával, a PCR-teszt negatív eredményét fogadják el annak igazolásaként, hogy nem vagyunk koronavírussal fertőzöttek. De ilyen teszt nem kapható a patikákban.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.