Ayurveda


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ayurveda ma egyike a világ három legnagyobb gyógyászati rendszerének, a kínai és a nyugati orvoslás mellett. Holisztikus rendszer, vagyis az embert és a többi élőlényt egy nagy egész, az univerzum részeként kezeli, ugyanakkor ezek önmagukban is teljes egységek, amelyek folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással. Az Ayurveda nem kizárólag a test épségét és egészségét tartja szem előtt, hanem a lélekét és az elméét is, az egész ember harmóniájának helyreállítására törekszik.


Az Ayurvedának igen kifinomult módszerei vannak a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására és utókezelésére, mégis elsősorban a betegségmegelőzést, az egészségmegőrzést tartja szem előtt. Vallja, hogy testünk minden porcikájára folyamatos figyelmet kell fordítanunk még akkor is, ha az éppen tökéletesen egészséges, hiszen csak így őrizhetjük meg hosszú távon egyes szerveink és egész szervezetünk egészségét és épségét.

Az Ayurveda India 5000 éves gyógyászati rendszere, az indiai szubkontinens területén élő népek ősi kultúrájának, a védikus civilizációnak mai napig élő és működő hagyatéka. Szó szerinti fordításban az élet tudománya: az ayur az életet, a véda pedig a teljes, tökéletes tudást jelenti. Az Ayurvedát nevezik a hosszú élet tudományának és az orvostudományok anyjának is, mivel egyetemes elvei az évezredek folyamán szinte valamennyi főbb gyógyászati rendszer alapjává váltak.

Az Ayurveda gyógyászati rendszer a modern kor orvosainak és a nyugati gyógyászatnak is tud újat mondani. Rendkívüli jelentőségű az egészségmegőrzés, a legkülönbözőbb betegségek hatékony gyógyítása és utókezelése szempontjából. Nem véletlen, hogy az indiai lakosság közel 80 százalékát elsősorban ayurvedikus módszerekkel kezelik még manapság is. Az Ayurveda gyógyászat jelenleg is újjászületését, újrafelfedezését éli, nem csupán szülőhazájában, hanem az egész világon. A nyugati országokban élők körében az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbekké váltak azok az ősi, természetes alapanyagokat alkalmazó gyógyászati rendszerek, amelyeknek a módszereit tőlünk távol eső földrészeken fedezték fel évezredekkel ezelőtt és alkalmazzák máig is. A testi, szellemi és lelki egyensúly a méreg- és a salakanyag eltávozása után ismét helyreáll, tehát újra harmóniában érezhetjük magunkat.

Az Ayurveda igen nagy hangsúlyt fektet az egyéni adottságokra, különbözőségekre. Az embereket testi és lelki tulajdonságaik, érzelmi beállítottságuk, mentalitásuk alapján különböző (test)típusokba sorolja, és ennek megfelelően egyénre szabott kezelési módokat, táplálkozási és életmódbeli tanácsokat dolgoz ki számukra. Az ayurvedikus kezeléseket és a tanácsadásokat minden esetben egy hosszabb, az egyén életvitelének számos területére kiterjedő beszélgetés és állapotfelmérés előzi meg. Csak az válhat elismert Ayurveda gyógyítóvá, aki nem az anyagi javak felhalmozására, hanem embertársai megsegítésére használja fel az ősi tudást. Az ayurvedikus gyógyászat segíti a szervezetet, hogy önmagát gyógyítsa meg, és ehhez növényekből és ásványokból készült orvosságokat, megfelelően összeállított étrendet, méregtelenítő olajmasszázst, meditációt, jógát, légzéstechnikát, valamint a színek, a hangok és az illatok gyógyító erejét használja fel. Az Ayurveda gyógyászat hatékonyan veszi fel a harcot korunk népbetegségeivel szemben is.

Az Ayurveda egyben komplett életfilozófia is, amelynek segítségével megteremthető a fizikai, a lelki, a mentális és az érzelmi egyensúly és egészség, vagyis a holisztikus, mindent átfogó és magában foglaló egészség. Ezt vallja Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány kuratóriumi elnöke is. – Az ősi, indiai Ayurveda gyógyászat magyarországi bevezetése érdekében végzett munkám 1986-ban indult, amikor elfogadtam a Külkereskedelmi Minisztérium felkérését az Új-Delhi Magyar Nagykövetségen megnyíló kereskedelmi titkári pozíció betöltésére. Az Indiában töltött évek alatt találkoztam először az Ayurveda gyógyászattal, amelyben egy, a nyugatitól gyökeresen eltérő gyógyászati szemléletet és módszereket ismertem meg. Ahogy egyre többet tudtam meg az Ayurvedáról, rájöttem: ez nem csupán egy gyógyászati rendszer, hanem egy komplett életfilozófia, a hosszú és egészségben leélt élet tudománya, amely az emberiség egyharmadának gyógyulását szolgálja Indiában és világszerte. Az Ayurveda iránti elkötelezettségem még tovább nőtt, amikor megismertem Gian Chand Burmant, a Dabur India Ltd. néhai vezérigazgatóját, akivel a barátságon túl üzleti és tudományos együttműködést építettem ki. 1991-ben megalapítottam a Garuda Trade Kft-t, amelynek keretében megkezdtem az Ayurveda gyógyászat legfőbb gyógykészítményeinek hazai engedélyezését és forgalmazását, 1996-ban pedig létrehoztam a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítványt, amelynek céljait 1990-től 2020-ig terjedő, 30-éves program keretében fektettük le. Elkötelezett munkánk eredményeként az Ayurveda gyógyászat a 40/1997-es Kormányrendelet alapján hivatalosan is elismert és gyakorolható gyógyászati rendszer lett hazánkban is, a természetgyógyászat kategóriában. Az indiai nagykövet 2003-ban avatta fel az alapítvány Ayurveda Orvosi Szakkönyvtárát Budapesten, amely ma már közel 900 kötetet számlál, és része az Országos Széchenyi Könyvtárnak.

Az Ayurveda és társtudományokhoz kapcsolódó témakörökben született 11 diplomamunka megírásának támogatása mellett az alapítvány fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy az Ayurveda egyetemi szintű oktatása (az orvosi alapképzés, ill. posztgraduális képzés keretében) hazánkban is megindulhasson. Az Ayurveda magyarországi bevezetését 2007-től az Indiai Egészségügyi Minisztérium is aktívan támogatja szakértők delegálásával, valamint jelenleg az egyetemi oktatás és tudományos együttműködések kiépítésével. Riesz István 2005-ben a Delhiben megrendezett 2. Nemzetközi Ayurveda Konferencia elnökség Tiszteletbeli Ayurveda Doktori címét kapta meg, majd 2009-ben a Magyar Természetgyógyászok Szövetségétől „A Természetgyógyászatért 2009” díjat nyerte el.

A Gala Tours vezetője, Galla Zsuzsa évek óta jógázik, s amikor Indiában kipróbálta az Ayurvedát, azonnal megértette jelentőségét. – Nagy divat az egészséges életmód, s mivel tapasztaltam, tudom, hogy ez a gyógymód tényleg használ. Nem volt eddig a magyar piacon olyan utazás, ami az Ayurvedat gyógyüdülésként, kúraként kínálná az indiai Keralában, gyönyörű környezetben, helyi szakemberekkel, ezért vállalkoztunk arra, hogy mindezt lehetővé tesszük. Az üzleti feltételek mára adottak lettek: a Qatar Airwyas közvetlen járata viszi az utasokat a festői helyszínekre. Az út olcsóbb, mint például Thaiföld, a Maldív-szigetek vagy Mauritius, s a nyaralás közben gyógyulunk, tanulunk, épülünk is. Egyénileg, kis angoltudással bármikor el lehet indulni, a szezon október végétől kezdődik, addigra csoportos utakat is szervezünk majd. Az interneten több információ is megtalálható ezekről az utakról.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.