Az intelligens turizmus európai fővárosai 2023-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Páfosz és Sevilla büszkélkedhet egy éven át az Európai Bizottság elismerésével.

Fenntarthatóság, megközelíthetőség, digitalizáció, kulturális örökség, kreativitás – ezek a legfőbb szempontok, melyeket az Európai Unió figyelembe vesz, amikor évente az intelligens turizmus európai fővárosa (European Capital of Smart Tourism) elismeréssel díjaz két települést. 2023-ban a spanyolországi Sevilla és a ciprusi Páfosz viselheti e címet, és még inkább vonzhatja a turistákat a nagyvilágból.

Fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztések

A díjért, melyet az Európai Bizottság 2018-ban hívott életre, 13 ország 29 városa versengett. Célja az volt, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket, minél nagyobb körben megismertesse az intelligens turizmus nyújtotta előnyöket, népszerűsítse az ebben legjobb példát mutató városok gyakorlatait, erősítse vonzerejüket, ezzel is hozzájárulva gazdasági növekedésükhöz. Elnyeréséhez ugyanis a pályázó városoknak az említett kategóriákban Európa-központú egyedi turisztikai programsort kell kidolgozniuk és megvalósítaniuk. Első alkalommal, 2019-ben Helsinki és Lyon, 2020-ban Göteborg és Malaga volt a két győztes. Egy év Covid-szünetet követően, 2022-ben Bordeaux és Valencia nevezhette magát az év intelligens városának.

Páfosz Egész évben vonzó, tanúsítványt szerzett strandokkal

Ciprus szigetének délnyugati oldalán fekszik Páfosz (Paphos) települése, a Földközi-tenger partján. Északról és keletről a Tróodosz-hegység határolja. A 36 ezer lelket számláló település a római korban a sziget fővárosa volt. Az egész város szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Természeti szépsége és főbb látnivalói miatt az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a turisták egész évben látogathatják a várost és környékét. A helyiek egybehangzó véleménye szerint még Magyarország egyik leggazdagabb embere is tart fenn a település közelében egy elegáns házat, helyi alkalmazottakkal.

Intelligens turizmus európai fővárosai 2023 - Páfosz, tengerparti sétány

A tengerparti sétány elvezet az archeológiai múzeumhoz és az erődhöz is (A szerző felvételei)

Az óváros, a kikötő a bizánci korból származó erőd mellett csodás látványt nyújt a szépen kiépített a tengerparti sétány. Az egyik legfőbb vonzerőt a szabadtéri archeológiai múzeum jelenti, ahol ókori római villák maradványait lehet megtekinteni, amelyek padlózata a világon egyedülálló módon, évezredeken át megőrizte a mitológiai eseményeket ábrázoló színes mozaikokat.

S ha már mitológia: a legenda szerint a szigeten született a szerelem és a szépség istennője, Afrodité, aki Páfosz közelében, a part menti szikláknál bukkant fel a habokból. Az Afrodité szikláinak nevezett természeti képződményt sem hagyhatja ki egyetlen turista sem. Számuk a városban és környékén évente meghaladja a félmilliót.

(A Páfoszról és Ciprusról szóló korábbi írásunkat itt olvashatja el.)

Intelligens turizmus európai fővárosai 2023 - Páfosz, római kori emlékek

Már az ókori rómaiak is nagyra értékelték a tenger mellett fekvő települést

Páfosz önkormányzata támogatja az ENSZ fenntartható fejlődéssel összefüggő céljait, melyek a turizmus fenntarthatóságára is vonatkoznak. Tengerparti településként a kezdetek óta részt vesz a Környezeti Nevelésért Alapítvány (Foundation for Environmental Education – FEE) Kék Zászló-programjában, mely a strandok, kikötők, a fenntartható hajós turizmus működtetői számára kiadott tanúsítvány. A város hat strandja is büszkélkedhet ezzel, vagyis megfelel a vízminőséggel, a tájékoztatással, a környezeti neveléssel, a biztonsággal és a környezetgazdálkodással kapcsolatban meghatározott kritériumoknak. Emellett a város elindította intelligens vízgazdálkodási projektét. Az önkormányzat fő célja a rendelkezésre álló vízkészletek optimális kihasználása, az ivóvíz mennyiségének és minőségének biztosítása a vízellátó és elosztó hálózatok fejlett infrastruktúrája segítségével, jelentősen mérsékelt fenntartási és üzemeltetési költségekkel. A projekt magában foglalja a berendezések és szoftverek szállítását, telepítését és üzemeltetését. A vízveszteségeket is számottevően sikerül csökkenteni.

Sevilla – A turisztikai innováció központja

Spanyolország negyedik legnagyobb városa a gazdag történelmi múlttal rendelkező Sevilla, mely egyben az Anadalúz tartomány fővárosa. Az ország délnyugati részén, az Atlanti-óceán közelében, a Guadalquivir folyó partján fekvő települést csaknem háromnegyed milliónyian lakják. Az UNESCO Világörökség része a katedrális, a világ egyik legnagyobb templomépülete, együtt a város jelképévé vált harangtornyával, a Giraldával. Szintén a Világörökséghez tartozik az Alcázar-palotanegyed, egykoron mór erőd. A Világörökség harmadik helyi ékessége az India Archívum műemléképülete, melynek levéltára többek között Kolumbusz, Pizzaro, Magellán történelmi feljegyzéseit őrzi.

Múzeumok, őrtornyok, parkok, szépséges terek és épületek teszik kihagyhatatlan turistacélponttá a várost, mely tesz is azért, hogy méltóképp őrizze híres történelmi múltját, és cselekedjen a fenntartható fejlődés érdekében is.

Intelligens turizmus európai fővárosai 2023 - Sevilla, a katedrális

A sevillai katedrális a világ egyik legnagyobb templomépülete, együtt a Giraldával

Sevilla az elmúlt években a turisztikai innováció és az üzleti fejlődés központjává vált. A város támogatja a vállalkozói szellemet és a kreatív kulturális iparágakat. 2030-ig évente ad otthont a Turisztikai Innovációs Csúcstalálkozónak (Tourism Innovation Summit – TIS). Ez a legnagyobb nemzetközi rendezvény, amely a turizmusban alkalmazott innovációkról szól.

Intelligens turizmus európai fővárosai 2023 - Sevilla, az Alcázar kertje

Az Alcázar kertje

A város ősztől tavaszig kellemes hőmérséklettel várja a turistákat, télen is 16–20 °C-ban lehet sétálni az utcákon, ám nyáron, júniustól szeptemberig ma már nem ritka a 40 °C feletti hőmérséklet sem. A globális felmelegedés igencsak sújtja az andalúz tájat, Sevilla a leginkább fenyegetett városok egyike. Az önkormányzatnak ezért is célja, hogy átfogó közép- és hosszútávú elképzeléseinek megvalósításával 2030-ra klímasemleges várossá váljon. A turizmus a turisztikai fenntarthatósági tervek révén igazodik ehhez a jövőképhez, hiszen a város nem szeretné elveszíteni vendégeit a nyári hónapokban.

Sevilla technológiai innovációkból származó bioklimatikus és egészségvédő, úttörő projekteket indított a klímasemlegesség elérése érdekében. Egyik ilyen a Horizonte Sevilla Inteligente, melynek révén – ötmillió eurós beruházással – 264 középületet alakítottak át intelligens és energiafenntartó ingatlanná. A Life Watercool elnevezésű programban a magas hőmérséklet kezelésére szolgáló legkorszerűbb megoldásokon dolgoznak mind a közterületeken, mind a középületekben. A település emellett élen szeretne járni az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedési eszközök vásárlásában is.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.