Bánkuti András évfordulói

A nagyszerű fotóművész képei a jelenbe emelik át a múlt rendhagyó pillanatait.

Egy fotográfus számára fontos, hogy jó időben, jó helyen legyen. Erre azonban készülni is kell. Megérezni, hogy valahol, valamikor fontos dolgok történnek, majd eljutni a helyszínre, ott lenni a fontos momentumokban, és megörökíteni azokat. De hogy abból idővel történelem válik, azt legfeljebb csak sejteni lehet. Legyen az kultúrtörténeti esemény vagy világpolitikai fejlemény.

Bánkuti András fotókiállítása

Bánkuti András, kiállítása megnyitóján (A szerző felvétele)

Egyszerre ünneplünk most egy fotóművészt és egy fotográfust, aki felsőfokon műveli szakmáját, s remek képeivel emlékeztet, elgondolkodtat – hangsúlyozta Keleti Éva, a magyar fotográfia nagyasszonya Bánkuti András Évfordulók című kiállításának megnyitóján 2019. június 18-án a Fészek Művészklubban. Mint mondta, a ma már történelmi eseményekre emlékezni kell, unokáinknak pedig bemutatni az egykor történteket a fotó és a fotós hitelességével. Fel kell idézni, milyen forradalmi események mentek végbe 1989-ben Budapesten, Berlinben, Bukarestben, Prágában, vagy milyen forradalmi kulturális változások történések tíz évvel korában, Győrben.

Bánkuti András fotókiállítása

Kiss János és Ladányi Andrea – Győri Balett (Fotó: Bánkuti András)

A tárlat két évforduló, két téma köré összpontosul. 40 éve alakult meg a Győri Balett, s a társulatot megalapítása, 1979 óta fényképezte Bánkuti András: „Már az első hetekben lenyűgözött, amilyen energiával, tehetséggel valósággal berobbantak a magyar táncművészet világába. S nemcsak berobbantak, 40 éve ott vannak az élvonalban előbb Markó Iván, majd Kiss János vezetésével. Hálás vagyok a táncosoknak, hogy beengedtek és partnerként fogadnak el zárt, sok-sok munkával, fájdalommal és gyönyörű pillanatokkal teli világukba Támogató együttműködésük nélkül ezeket a képeket soha nem tudtam volna elkészíteni.”

Bánkuti András fotókiállítása

Nemzeti Kerekasztal – Antall József és Orbán Viktor összehajol Szabad György előtt (Fotó: Bánkuti András)

A fotográfus a rendszerváltás időszakáról azt mesélte, hogy 1988 körül megérezte: Magyarországon és a környező szocialista országokban zajló események súlyosabbak, fontosabbak, mint azt valaha gondolni is lehetett. Ezért döntött úgy, hogy a helyszíneken örökíti meg az izgalmas folyamatokat, melyekről még nem sejthette, hogy Európa közepén és keleti felén végül rendszerváltozáshoz vezetnek. „A különböző megmozdulásokból, vitákból, értekezletekből és tüntetésekből áradó energia magával ragadott, érzetem, hogy történelmi események tanúja és részese vagyok – egy fotóriporter ennél többet nem kívánhat” – fogalmazott.

Igaz, a tárlat megnyitóján bevallotta, felesége nem akarta, hogy elutazzon a forrongó fővárosokba, így csak némi családi vitát követően kelhetett útra, amit aztán természetesen máig nem bánt meg. (És felesége is nyilván megbocsátott, miután mindenhonnan épségben hazatért.)

„A képekkel nemcsak dokumentálni akartam, hanem a magam módján, érzelmeket keltve megmutatni másoknak is az eseményeket.”

Bánkuti András fotókiállítása

Hat héttel a romániai forradalom előtt, 1989. november 24-én, Nicolae Ceaușescut öt évre újra megválasztották a Román Kommunista Párt főtitkárának. A fotón ünnepi performance köszönti győzelmét (Fotó: Bánkuti András)

Érdekesség, hogy Prágában tavasszal nyílt meg az 1989 – A vasfüggöny lehullása című nagy nemzetközi fotókiállítás, ahol – más magyar fotóriporterek alkotásai mellett – Bánkuti András 39 németországi, romániai, cseh- és magyarországi fényképei is láthatók.

A többek között magyar Pulitzer-emlékdíjas művésznek ez már a sokadik kiállítása, műveit korábban már bemutatták Párizsban, Berlinben, Moszkvában, Londonban is.

Bánkuti András fotókiállítása

A híres kapu, a Checkpoint Charlie Berlinben 1989. november 10-én, amikor már szabad volt az út a két városrész között (Fotó: Bánkuti András)

Az Évfordulók című tárlat a Fészek Művészklub Galériában és ugyanebben az épületben, a Herman-teremben (1073 Budapest, Kertész utca 36.) 2019. augusztus 18-áig látogatható 14 és 21 óra között.

Bánkuti András fotókiállítása

Tüntetés Budapesten, a Petőfi szobornál, 1989. március 15-én (Fotó: Bánkuti András)

Kapcsolódó cikkek:


A szabadság fokai
2019. augusztus 9.

A szabadság fokai

Két vadonatúj, izgalmas könyv hihetetlen, de igaz történetek alapján.

Lexus RC 300h Luxury – Élekkel határolt
2019. augusztus 2.

Lexus RC 300h Luxury – Élekkel határolt

Kevés olyan kupémodell van a piacon, ami erőforrások területén ennyire a szélsőségek határait feszegeti. Az RC erősebbik verziója öt literes V8-as 464 lóerővel kecsegtet, míg tesztalanyunk 6,5 literes átlagfogyasztásával kápráztat el és mindkettő őrjítően jól néz ki.

Michelle Obama: Így lettem
2019. július 26.

Michelle Obama: Így lettem

Tanulságos könyvet írt az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai, jogász végzettségű first ladyje.

Lexus ES 300h Luxury – Útra készen
2019. július 19.

Lexus ES 300h Luxury – Útra készen

A sikeres GS kiváltásával a hetedik generációs ES új korszakot nyit a márka legrégebbi és legnépszerűbb modelljeinek történetében. Az ES 1989-es piaci szereplése óta nem szerepelt a Lexus európai modellprogramjába, most az LS-hez hasonlóan egy szélesebb vásárlóközönséget szeretne megszólítani.