Bécs egyre közelebb


Legalábbis vasúton, hiszen két és fél óra alatt lehet eljutni Budapestről az osztrák fővárosba egy magántársasággal, hamarosan naponta négyszer is.

Négy osztály közül is választhatunk

A2024. április 4-étől megduplázza járatainak számát Budapest és Bécs között a RegioJet magántulajdonban lévő vasúttársaság. Kettő helyett naponta már négy alkalommal lehet velük elutazni az egykori császárvárosba, s négy járattal lehet vissza is térni.

A csehországi központtal működő közlekedési társaságnál úgy ítélték meg, hogy a koronavírus-járványt követően elég nagy az útvonal iránti keresletnövekedés ahhoz, hogy mindkét irányban növeljék kapacitásukat. A vonatok indulását pedig úgy határozták meg, hogy azok igazodjanak a turisták és a két fővárost gyakorta felkeresők utazási szokásaihoz. Így a járatok reggel, délelőtt, kora délután és este követik majd egymást, mindkét irányból. A menetidő 2 óra 31 perc, mert a járatok csak néhány állomáson állnak meg: Budapest Déli pályaudvarról indulva csak Kelenföldön, Győrben és Mosonmagyaróváron. A célállomás Bécsben a főpályaudvar, a Hauptbahnhof, s itt lehet felszállni a magyar fővárosba induló szerelvényekre is.

vasút, Bécs, Regiojet, utazás, turizmus

A jellegzetes sárga színű RegioJetek ideális nappali időpontokban indulnak (Fotó: Wikipédia)

A Budapestre 7:34, 10:27, 14:34 és 17:27-kor, Budapestről Bécsbe 7:45, 10:58, 14:45 és 18:45-kor induló járatok időpontjai a turistáknak és a rendszeresen utazóknak egyaránt megfelelnek. Az Indóház Online gyűjtése szerint az utazók négy osztály közül választhatnak. A fapadosra 9 eurótól kezdődnek a jegyárak, a standard osztályra 11,9 eurótól lehet jegyet váltani az egyterű Astra-szerelvényekre, melyekben – a repülőkhöz hasonlóan – az ülések háttámlájába beépített multimédiás LCD-képernyők segítik az idő múlását. A Relax-osztály az utasoknak még nagyobb kényelmet és több helyet kínál, ide 13,9 eurótól indulnak a jegyárak. A Business-osztályon négy személynek kialakított fülkékben lehet utazni, és ingyen szolgálnak fel proseccót vagy gyümölcslevet. Feltéve, ha az utazó kifizette ide a 15,9 eurótól kezdődő jegy árát.

Ha a MÁV-Start Budapestről Bécsbe startoló nyolc járatát is hozzászámítjuk (a Bukarestből a magyar fővároson át közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonatát is), akkor áprilistól naponta már tizenkét időpont között válogathatunk, mikor és milyen színvonalon kívánunk vasúttal eljutni az osztrák fővárosba.

Húsvéti vásár Schönbrunnban is

Bécset érdemes felkeresni már egy rövid vagy hosszú hétvégére, de akár hosszabb időre is, hiszen olyan kulturális, művészeti, építészeti, gasztronómiai, vásárlási és vásári örömöket kínál, melyek igazi élményt nyújtanak.

Bécs, utazás, turizmus, húsvét Bécsben

Idén is van húsvéti vásár a Schönbrunni Kastély előtt (Fotó: ©Ostermarkt Schloss Schönbrunn/Angelika Kessler)

Ilyenek például évről évre a húsvéti vásárok. 2024-ben is négy megszokott helyszínen, sok száz stand színes forgatagát lehet megcsodálni. Már március közepétől fogadja a látogatókat az Altwiener Ostermarkt a Freyungon és a húsvéti vásár az Am Hof téren. Két héttel az ünnepek előtt már megnyitottak a Schönbrunni Kastély előtti húsvéti standok, és a floridsdorfi Franz-Jonas-Platz is tele van emberekkel a standok között.

A standoknál az érdeklődök válogathatnak a húsvéti hímes tojások, tavaszi koszorúk, ajtódíszek, illatos gyertyák, kerámiák és szezonális finomságok között – olvasható a City of Vienna budapesti irodájának közleményében. Nem hiányozhat a császármorzsa sem. A virágkedvelőknek Blumengärten Hirschstettent, Bécs egyik legnagyobb, 60 ezer négyzetméteren elterülő természeti parkját ajánlják, ahol a vásár mellett piknikmező, gyermekjátszótér, látványos virágtenger és fűszernövény-ültetés várja a látogatókat. Pálmaház és mini állatkert is fokozhatja az élményeket.

Újra nyitva a Hundertwasser Múzeum

Aki múzeumokra is kíváncsi, felkeresheti a Hundertwassert, azaz a KunstHaus Wient. Háromnegyed éves felújítását követően nyitott újra az ikonikus épület, melyet környezet- és látogatóbaráttá alakítottak és az állandó tárlat is új alkotásokkal gazdagodott.

Bécs, utazás, turizmus, húsvét Bécsben, Hundertwasser Múzeum, KunstHaus Wientm építészet

Az erdőségek ökoszisztémája áll az új kiállítás középpontjában a a KunstHaus Wienben (Fotó: ©Wien Holding / Paul Bauer)

Az 1991-ben, az egykori Thonet Bútorgyárban kialakított kiállítóhely előcsarnokát kibővítették, bejáratát akadálymentesítették, fűtését korszerűsítették. Az új tárlat középpontjába Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) osztrák építész, festő, filozófus ökológiai aktivizmusa és építészeti víziói kerültek. Áprilistól augusztusig látható az az új átfogó, csoportos kiállítás, amely tizenhat kortárs művész véleményét fejezi ki az erdőről, ökológiai folyamatairól, az erdőségeket fenyegető veszélyekről. Szól a meggondolatlan erdőirtásokról éppúgy, mint a gazdaságos erdőhasználatról. A művészek szemével láthatjuk a Amazonas esőerdőjét, a kenyai Embobut erdőt és a svájci fenyveseket is.


Kapcsolódó cikkek