Fesztivál és tisztelet a fotográfiának


Meglepetéseket, ritkán látható alkotásokat ígér a 8. Budapest FotóFesztivál a Műcsarnoktól a kisebb galériákig.

„A fényképezőgép jogalapot ad az embernek, hogy olyan helyen legyen, ahová nem tartozik. Egyszerre teremti meg a kapcsolódás és az elkülönülés lehetőségét.” Susan Meiselas fotográfusnő őszinte szavai kifejezik, mit gondolt a fotográfiáról és saját szerepéről. Az ő fényképei is ott láthatók a Női fókusz című tárlaton a Műcsarnokban.

E színvonalas kiállítás egyben nyitórendezvénye a 8. Budapest FotóFesztiválnak, mely a klasszikus és kortárs, magyar és nemzetközi fotográfia értékeit hivatott bemutatni.

8. Budapest FotóFesztivál 2024, Műcsarnok, kulturális programajánló, Essex Junction, Vermont. USA, 1973, Lena on the Bally Box

Lena on the Bally Box, Essex Junction, Vermont (1973) – ©Susan Meiselas/Magnum Photos

Susan Meiselas 1976-ban az Egyesült Államok New England régiójában követte nyomon a sztriptíztáncosnők életét munka közben és a hétköznapokban, megrendítő erővel. Képei jóval többek szenzációhajhász felvételeknél. A háttérben tragikus élettörténetek állnak. E sorozatából hét tekinthető meg Budapesten. 1978-ban a nicaraguai polgárháború eseményeit követte nyomon kamerájával, és adta hírül a világ számára, mi történik a közép-amerikai, forrongó országban. Ekkor már az amerikai Magnum Photos nemzetközi fotóügynökségnél dolgozott, melyet 1947-ben Robert Capa négy társával alapított.

E mostani kiállítás a fesztiválszervezők és a Magnum együttműködésével valósulhat meg, hiszen további négy fotográfus hölgy fényképei is részei a tárlatnak. Az ügynökség hamar lehetővé tette, hogy női fotóriporterek is csatlakozzanak a vállalkozáshoz. Nem csupán azért, mert már az első elnökük is nő volt (Rita Vandivert), hanem mert az alapítók tudták: a nők látásmódja más, mint a férfiaké. Érzékenyebb, és női lélekkel talán másképpen is tudnak a világra tekinteni.

Eve Arnold és Inge Morath már az 1950-es évek elején csatlakoztak a Magnumhoz, egy generációval megelőzik a már említett Susan Meiselast. Az ő képeiket látva is elmerenghetünk a Műcsarnokban.

8. Budapest FotóFesztivál 2024, Műcsarnok, kulturális programajánló, Marilyn Monro, Eve Arnold, Magnum Photos

Marilyn Monroe két felvétel között egy, a Kallódó emberek című filmhez kapcsolódó fotózáson, a hollywoodi Paramount Galériában (1960) – ©Eve Arnold/Magnum Photos

Például az Eva Arnold által Marilyn Monroe-ról készített világhírű felvételeken. Robert Capa és Ingrid Bergman szerelme annak idején megnyitotta Hollywood kapuit a Magnum fotósai előtt. Ezét lehetett ott Eve Arnold 1960-ben a Kallódó emberek című film forgatásán. John Houston rendezésében a két főszereplő Clark Gable és Marilyn Monroe volt. A mások számára megközelíthetetlen sztárokhoz egyéni, olykor riportfotós látásmóddal közelített. Monroe-ról készített ikonikus stúdiófelvétele az egész fesztivált beharangozó és képviselő képe, de fényképezte őt sivatagban és ágyban, hófehér párnák között is.

„Ha a fotográfust érdekli a kamerája előtt álló ember, és együtt tud érezni vele, sokat kaphat tőle. A fotográfus az eszköz, nem a fényképezőgép” – vallotta Eve Arnold. Marilyn Monroe-val baráti viszonyt alakított ki, de bensőséges képei születtek Sophia Lorenről, a már idős Chaplinről, Richard Burtonről és Elizabeth Taylorról is. Ezek mind láthatók a tárlaton.

8. Budapest FotóFesztivál 2024, Műcsarnok, kulturális programajánló, USA, New York City 1957, a láma idomárja, Mrs. Lorrianne D’Essen, Magnum Photos

Linda, a láma idomárjával Mrs. Lorrianne D’Essennel, New York városában (1957) – ©Inge Morath/Magnum Photos

Inge Morath is az első Magnum-nemzedék tagja, akinek a Láma a Times Square-en című fotóján a láma egy taxi nyitott ajtajánál pillant ki. Mellette az állatszelídítő, aki abból élt, hogy különleges állatait kölcsönözte divatfotózásokhoz, televíziós műsorokhoz. A fotóriporterekre és alkotásaikra ekkoriban már nagy szüksége volt az egyre népszerűbb képes magazinoknak, így a híres LIFE-nak. Ide, az állatrovatba készítette Inge Morath sorozatát, de ez a ritkán látható felvétele akkor nem jelent meg. Ezért még különlegesebb.

8. Budapest FotóFesztivál 2024, Műcsarnok, kulturális programajánló, Dilgo Khyentse Rinpocse, Nepál, Thubten Cöling kolostor, Trulshik Rinpocse, 1977, Marilyn Silverstone, Magnum Photos

Őszentsége Dilgo Khyentse Rinpocse a nepáli Thubten Cöling kolostorban, Trulshik Rinpocsével (1977) – © Marilyn Silverstone/Magnum Photos

Marilyn Silverstone 1955-től volt hivatásos tudósító, aki 1964-ben csatlakozott a Magnumhoz. A buddhista vallás és világkép szellemiségét igyekezett megörökíteni. Nanna Heitmannt az ember és a környezet kapcsolata érdekelte, aki 2019-től dolgozik az ügynökségnek. Ő a Jenyiszej folyó mentén élők mindennapjait dolgozta fel kamerájával.

Mind az öten a humanista fotográfia jeles képviselői. Kompozícióik a második világháború utáni időszaktól a napjainkig készültek. Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a kiállításmegnyitón azt hangsúlyozta, hogy a vizuális művészet megteremtésében élen járt az Osztrák–Magyar Monarchia: Bécs és Budapest a modern világ kísérleti műhelye volt. A bécsi fotós szakiskola 1888–1919 között hétszáz fiatalt nevelt ki, akik közül sokan Párizs és New York felé vették az irányt és ott váltak fotóművészekké. Az örökségüket vitték tovább az utódok. E modern művészeti ág sokat tett a női egyenjogúság megteremtésének érdekében is.

Mindez pedig tükröződött a Magnum tevékenységében, és látható ezen a tárlaton is, melynek kurátora Tulipán Zsuzsanna. A fesztivál nyitókiállítása a Műcsarnokban 2024. március 22-étől május 12-éig látogatható.

Egyet fizet, kettőt kap – mondhatnák, hiszen a Női fókusz mellett társkiállításként ugyanitt megnézhetjük Benkő Imre magyar fotográfus képeit is. 1968 és 1986 között a Magyar Távirati Iroda fotóriportereként dolgozott. Magyar és külföldi helyszíneken dokumentálta a kulturális világ eseményeit, és örökítette meg, miként zajlanak a mindennapok a világ nyugati és keleti felén. Munkáját a World Press Photo a hetvenes években arany- és ezüstéremmel honorálta. E mostani tárlatán drámai erejű, szociografikus portré- és eseményképeket láthatunk Moszkvából, Ceaușescu Romániájából, Amszterdamból, Párizsból.

8. Budapest FotóFesztivál 2024, Műcsarnok, kulturális programajánló, China, Themepark Window of the World, Reiner Riedler

Meglepetéseket ígér Reiner Riedler Fake Holidays című kiállítása is (Egy, a tárlat képei közül: Window of the World – China)

A fesztivál hetei, hónapjai alatt több mint két tucat tárlatot láthatunk, rendezvényeken vehetünk részt múzeumokban, kiállítótermekben, galériákban, kulturális, fotográfiai központokban, külföldi nagykövetségek intézményeiben.

Kiemelkedő esemény lesz a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2024. április 12-étől június 2-áig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az Osztrák Kulturális Fórum április végétől négy hónapon át ad teret Reiner Riedler fotográfiákon teremtett képzeletbeli vakációinak. A Vasarely Múzeumban Maurer Dóra fotói láthatók 2024. május 10-étől augusztus 31-éig.

*

A 8. Budapest FotóFesztivál weboldala itt található.

A fesztivál katalógusában minden eseményről részletes információk találhatók. A katalógus online elérhető, lapozható itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.