Budapesti Tavaszi Fesztivál, az EU-csatlakozás 20. évfordulójának ünneplésével


2024-ben április 29. és május 12. között programáradattal és művészi megemlékezésekkel zajlik a fővárosiak fesztiválja.

Együtt Európával!

Együtt a város! – így hirdeti magát a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), de hirdethetné úgy is, hogy: Együtt Európával! Mert az idei művészeti program közül jó néhány annak tiszteletére szól, hogy Magyarország hivatalosan 2004. május 1-jétől az Európai Unió (EU) teljes jogú tagja. A csatlakozás szerződést pedig éppen 21 évvel ezelőtt, 2003. április 16-án, Athénban írta alá az ország akkori miniszterelnöke és külügyminisztere, Medgyessy Péter és Kovács László.

Ezzel az ország a világ legfejlettebb és legnagyobb egységes piacának részévé vált, egyenrangú szereplője lett az uniós döntéshozatalnak. Az EU-nak köszönhetően a magyar polgárok is szabadon utazhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak bármely uniós tagállamban.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének weboldala szerint az országba naponta átlagosan több mint 3 milliárd forinttal több pénz érkezik az Európai Unióból, mint amennyit Magyarország az unió költségvetésébe befizet. Hazánk lakosságának többsége szerint az ország előnyére vált és jó dolognak tartják a magyar EU-tagságot.

Mennyi Európa rejlik bennünk?

Minderre emlékezhetnek azok a nézők is, akik a BTF nyitóeseményén, április 29-én ott ülnek majd a Budapesti Olasz Kultúrintézet impozáns nagytermében, és a Chamber Orchestra of Europe koncertjét hallgatják, melyen fellép Perényi Miklós gordonkaművész is. Érdekesség, hogy a zenekar kiváló muzsikusai a kontinens tizenöt országából érkeznek. Az est során többek között Haydn, Liszt Ferenc és Bartók Béla egy-egy darabja csendül fel.

A fesztiválon csaknem 30 helyszínen több mint 40 program között válogathatunk – jubileumi hangulatban. Kiemelt helyszínek a Budapest megalakulásának 150. évfordulójának tiszteletére megnyitott új kulturális terek, így a Városháza passzázs és a Merlin Színház – valamint magánlakások is.

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 2024, Európai Unió, tavaszi programajánló, Rimini Protokoll, színházi társulat

A Rimini Protokoll magánlakások nappalijában tartja előadásait (Fotó: ©Pigi Psimenou – BTF)

Különleges estét ígér a német Rimini Protokoll formabontó produkciója. Az Európa házhoz megy című előadást otthonok nappalijában rendezik meg, hat alkalommal. (A pontos helyszínekről a jegyvásárlókat természetesen értesítik.) A színházi társasjáték igyekszik testközelbe hozni a nézők fejében részben elvont fogalomként élő Európa eszméjét, és felteszi a kérdést: Európában élünk, de mennyi Európa rejlik bennünk? Személyes történetek révén válhatunk részesévé „az európai politikai mechanizmusok életre kelt összjátékának”.

A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóba.

Performansz színház, Catwalk koncert

A Freeszfe Egyesület különleges performansz színházzal emlékezik az unióhoz csatlakozásra a Margitszigeten. A béke szigete, avagy a HUXIT című produkcióban Schilling Árpád művészeti vezetésével az egyesület tagjai közösségi alkotó módszerükkel a művészet erejével reagálnak, és emlékeznek a Krétakör Színház húsz évvel ezelőtt bemutatott Feketeország című előadására, amely akkor az uniós csatlakozásra reflektált, színházi eszközökkel.

Az Egyesület története disztópikus elmélkedés. Mi lenne, ha? 2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT óta…

E-BLOC – Catwalk koncert – ez már Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy meglepő előadásának a címe a Memento Szoborparkban. A színházat, a kóruskoncertet és az extrém divatbemutatót ötvözi munkájuk, mely a csatlakozás, sőt a rendszerváltás előtti időszaknak állít rendhagyó emléket. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szocialista múltját dolgozza fel a korabeli szobrok között, a Soharóza kórus vokális zenéjével. Nosztalgia nincs, legfeljebb közös múlt.

Milyen a fenntartható divat?

S ha már különleges programok, Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit Fenntartható divatőrületek – Új életre kelt gardrób címmel divatbemutatón, a kifutón bizonyítják be, mennyi lehetőség van arra, hogy megunt ruhadarabjaink újra viselhetők legyenek.

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 2024, Európai Unió, tavaszi programajánló, színházi társulat, Fenntartható divatőrületek, Delta Produkció, Merlin Színház

Fenntartható divatőrületek… (Fotó: ©Delta Produkció – BTF)

Az egész napos színház- és divateseménynek, a Delta Produkció szervezésében a Merlin ad otthont, május 4-én.

Öt nappal később ugyancsak a Merlinbe érkezik az ukrán Hooligan Art Community Kijevben alapított független színházi társulat, mely fontosnak tartja, hogy a színész és a néző közötti kapcsolat kiemelt szerepet kapjon. Bunker Cabaret – Óvóhelyi színház című darabjuk már a háború idején, Kijev egyik óvóhelyében született. Egyszerre vicces és drámai erejű.

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 2024, Európai Unió, tavaszi programajánló, színházi társulat, Alice az ágyban, Susan Sontag, Örkény Színház

Alice az ágyban (Fotó: ©Velija Hasanbegović – BTF)

Az Örkény Színház Susan Sontag: Alice az ágyban című művét látja vendégül a MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös produkciójaként. A dráma William James filozófus és Henry James író korán elhunyt zseniális nővéréről, Alice Jamesről szól. A bosnyák nyelvű előadás magyar és angol felirattal látható.

Jazz, minden mennyiségben

A jazzkedvelők a 3. JazzFest Budapest tizennyolc helyszínén, csaknem kilencven koncerten, kétszáznál több előadó játékát élvezhetik. A fesztivál szervezői Oláh Krisztián zongoraművészt kérték fel, hogy alkosson egy különleges művet a csatlakozás ünnepére, amely szimbolizálja Magyarország helyét Európában. A 27 tagországra emlékezve, 27 klasszikus- és jazzmuzsikus vesz részt az Örömóda/Ludus Europae című előadásban április 30-án a Merlinben, éjszakába nyúlóan.

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 2024, Európai Unió, tavaszi programajánló, zenei koncert, László Attila Quintet, MagNet Közösségi Ház

László Attila ezúttal öttagú zenekarával lép fel (Fotó: Falus Tamás)

Mario Bondi, „az olasz Barry White” az Erkel Színházban énekel, a Sunrise Trió a Trafóban zenél, a László Attila Quintet a MagNet Közösségi Házban, a Gyémánt Bálint Trio a Premier Cultcaféban, a TGB Trio pedig a Fonóban.

A 10. évét ünneplő Jazz World Photo legjobb képeiből a Hunyadi téren nyílik szabadtéri kiállítás.

Aki a filmeket kedveli, a Little Europe Filmfesztiválra látogathat el a Toldi moziba, ahol május 8-ától három napon át a Nők a kormányrúdnál tematikájú alkotások peregnek majd. A Városháza udvarának szabadtéri vetítésein a Szub/Verzió dokumentumfilmeket mutat be, amelyek fontos döntési helyzeteket ábrázolnak: olyanokat, amikor az emberek arra törekednek, hogy maguk körül megváltoztassák a világot.

Bővebb információkat a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján találhatunk.

Továbbá itt:

Facebook

Facebook-esemény

Instagram

Video


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.