Emberi méltóságért kitüntetést adományoztak Mihalek Zsuzsa díszlettervezőnek


Emberi Méltóságért kitüntetéssel ismerte el Mihalek Zsuzsa Oscar- és BAFTA-díjas látványtervező, díszletberendező munkásságát az Emberi Méltóság Tanácsa csütörtökön Budapesten.

A díjátadó ünnepségen a díjazottat idősebb Lomnici Zoltán jogász, alkotmánybíró, az Emberi Méltóság Tanácsának alapító elnöke méltatta, aki beszédében kiemelte, hogy a Mihalek Zsuzsának adományozott kitüntetéssel az Emberi Méltóság Tanácsa történetében egy új fejezet kezdődött, hiszen egy Oscar-díjas és a brit filmakadémia díját is elnyerő művészt köszönthetnek a kitüntetettek között.

„A magyarság a népek tengerében egy igen pici sziget, mégis nagyon sok kiválóságot adtunk a világnak” – fogalmazott Lomnici Zoltán, példaként említve a korábban Emberi méltóságért kitüntetésben részesültek közül a Nobel-díjas Karikó Katalint, Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgót, az Aranycsapat hátvédjét, valamint Törőcsik Marit, Jókai Annát, Kányádi Sándort és Schweitzer Józsefet.

Lomnici Zoltán kiemelte, hogy az Oscar-díj egy egészen kivételesnek mondható elismerés, éppen ezért lehetünk büszkék számos korábban díjazott honfitársunkra és az idén Oscar-díjban részesült Mihalek Zsuzsára.

A díjazott életútját bemutatva Lomnici Zoltán felidézte, hogy Mihalek Zsuzsát már 17 évesen a filmes szakma vonzotta, már akkor eldöntötte, hogy díszletberendező lesz. 1986-ban egy Expressz újságbeli hirdetés nyitotta meg az utat számára a díszlettervezői pálya felé, majd ezt követően jelentős sikereket ért el rövid időn belül. Az ő munkáját dicséri például a Csinibaba, az Argo vagy a Made in Hungária című film is.

„Noha még nagyon fiatal, egy életművet díjazhatunk”. Munkája és az elnyert díjak mindannyiunknak örömet okoznak – fogalmazott Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy az emberi méltóság gazdagodik azzal, ha ilyen kiválóságok élnek közöttünk és öregbítik hazánk hírnevét.

Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a díj átadásakor elmondta, hogy Mihalek Zsuzsának kimagasló színvonalú munkásságáért, sikerekben gazdag pályafutásáért és legújabb, legrangosabb nemzetközi elismeréséért adományozzák az Emberi méltóságért kitüntetést. Életútja példakép a jövő nemzedéke számára – hangsúlyozta.

Mihalek Zsuzsa a díj átvételekor elmondta, hogy nagyon boldog és büszke, hogy egyáltalán gondoltak rá egy ilyen díj kapcsán. Így megint egy kis fény vetülhet a filmszakma háttérben dolgozó szakembereire és ők is jobban előtérbe kerülhetnek – tette hozzá.

Az Emberi Méltóság Tanácsa az elmúlt csaknem másfél évtizedben számos művészt, tudóst, sportolót részesített elismerésben, olyan személyiségeket, akik sokat tettek az emberi méltóságért.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.