Booking, Airbnb és a többiek – Határtalan népszerűség


Csaknem 14 százalékkal nőtt egy év alatt az EU-ban lefoglalt vendégéjszakák száma az online platformokon.

Néhány évtizeddel ezelőtt még elsősorban az utazási irodák ajánlatait böngészték az utazni vágyók, ám manapság, a digitális korban, az utazást tervezők többsége már az interneten, saját maga szervezi belföldi és külföldi útjait: vásárolja meg repülőjegyét, foglalja le szállását, tervezi meg látnivalóit. Online platformokon keresgél a szállodák, panziók, magánszállások között, és ma már a repülőjegy-vásárlás is rutinfeladatnak számít a digitális térben. Legfeljebb arra kell vigyázni, hogy felesleges költségekkel ne terheljék pénztárcánkat a repjegyekhez kínált extra szolgáltatásokat olykor becsapósan kínáló légitársaságok.

Általános tapasztalat, hogy a fiatalabbak már önállóan, szabadabban, bátrabban utaznak a maguk szervezésében, míg az idősebbek inkább választják az utazási irodák szervezte kényelmet, biztonságot. Még akkor is, ha ez a fajta utazás bizonyos kötöttségekkel, alkalmazkodással jár.

Számottevő emelkedés

Az Európai Unióban az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák száma 2023-ban 13,8 százalékkal nőtt az előző év adataihoz képest – olvasható az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, 2024 áprilisában nyilvánosságra hozott összegzésében. Eszerint tavaly a turisták 678,6 millió éjszakát töltöttek olyan, rövid távra bérelt szálláshelyeken, melyeket az Airbnb, a Booking.com, az Expedia Group vagy a TripAdvisor oldalain foglaltak. (Ez a szám 2022-ben 596,5 millió volt.)

Az e platformokon lefoglalt tartózkodások havi számai 12 hónapból 11-ben haladták meg az előző évit. 2023 utolsó negyedévében pedig már 20 százalék feletti volt a növekedés. Októberben az utazók 55,3 millió éjszakát töltöttek el az online platformok segítségével lefoglalt szálláshelyeken, ami 21,9 százalékkal több, mint két éve, azaz 2022 októberében. Tavaly novemberben ez a szám 31,8 millió, decemberben 45,3 millió volt. (A két évvel ezelőtti adatokhoz képest 20, illetve 25 százalékos a bővülés.)

Az Európai Bizottság 2020-ban kötött megállapodást e négy vállalkozással az adatmegosztásról. Ez teszi lehetővé az Eurostat számára, hogy az átadott adatok feldolgozásával fontos számokat tehessen közzé, úgy, hogy az uniós jogszabályokkal összhangban ne lehessen azonosítani az állampolgárokat vagy az ingatlantulajdonosokat.

Utazás, online szállásfoglalási platformok, Andalúzia, Fuengirola

Andalúziában, Fuengirola tengerpartján (Fotó: Falus Tamás)

A horvát és a francia tengerparti térségek a legnépszerűbbek

Az online weboldalakon vagy applikációkban rövid távra lefoglalt apartmanok, panziók, szállodák között 2023 harmadik negyedévében a legnépszerűbb régió a horvátok tengerrel határos nagy területe, a Jadranska Hrvatska (23,7 millió éjszaka), a spanyol Andalúzia tartomány (14, millió éjszaka) és a francia Provence-Alpes-Cote d’Azur térsége (12,2 millió éjszaka) volt. Vagyis július–augusztus–szeptember hónapokban a nyaralókat a hőségben elsősorban a tengerparti részek vonzották.

Az sem meglepő, hogy e negyedévben a legvonzóbb 20 régió közül 6 Franciaországban, 5–5 Spanyolországban és Olaszországban, 2 Görögországban, 1–1 pedig Horvátországban és Portugáliában volt.

Utazás, online szállásfoglalási platformok, Eurostat-térkép

A kilenc legnépszerűbb uniós célországot (a definíció szerint 2019-ben a legalább 10 millió vendégéjszakával rendelkező országokat) tekintve, a számokból jól látszik, hogy a „platformturizmus” mind a kilenc országban profitált az ágazat általános növekedéséből 2023 negyedik negyedévében. A vendégéjszakák száma e kilenc országban tovább nőtt 2022-höz képest, és mindegyik jóval meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

Utazás, online szállásfoglalási platformok, Eurostat-táblázat

Magyarország is egyre vonzóbb

Magyarországot is egyre többen találják meg az online-felületeken: az Eurostat adatai alapján 2023-ban 9 milliónyian foglaltak digitálisan szállást. Ez már az összes belföldi vendégéjszakák 22 százalékát teszi ki. A legtöbb foglalás itt is a nyári hónapokra esett, több mint 39 millió éjszaka, ami 25 százalékos emelkedés. Az utolsó negyedév 2,1 millió foglalása is csaknem ekkora mértékű emelkedés az azt megelőző év azonos időszakához képest.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.