Bécs folyamatos fejlődésben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat. 

Időről időre beszámolunk, milyen ötletek, elképzelések valósulnak meg Bécsben, melyek példát mutathatnak, vagy legalábbis elgondolkodtathatják más városok lakóit, településvezetőit. (Lásd: Bécs, a 15 perces város, Bécs – Miért a világ legélhetőbb városa?) Lássunk néhányat 2023 friss elképzeléseiből, döntéseiből, eredményeiből, céljaiból.

Házhoz mennek a reptérről az utasok csomagjaiért

A bécsi utasoknak már nem kell bajlódniuk poggyászaikkal, ha a schwechati repülőtérről indulnak útnak, és az Austrian Airlines osztrák légitársasággal repülnek. 2023 májusától már az utazást megelőző napon, előre lehet feladni a csomagokat. Ráadásul előre megbeszélt helyen: a bőröndöket munkahelyen, szállodában vagy akár az utazó otthonában veszik fel, s az utazók azokat a célállomáson, az ottani repülőtér poggyászkiadó szalagjánál kapják vissza.

Bécs, turizmus, schwechati repülőtér, Austrian Airlines, csomagküldés

Az Austrian Airlines Bécsből induló utasai már az utazás előtti napon feladhatják csomagjaikat – akár az otthonukból © Flughafen Wien

A 26 eurótól induló új szolgáltatás ára függ a csomagok számától, valamint az átadás helyszínétől. Egy applikáció segítségével a tulajdonos az átvételtől egészen a repülőgépig folyamatosan nyomon követheti poggyásza helyzetét.

A szolgáltatásról bővebben itt tájékozódhatunk.

Egyedüllét helyett speciális társbérlet az időskori elmagányosodás ellen

Aki egy nap során nyolc órát teljesen egyedül, szociális kapcsolatok nélkül tölt el, az olyan fáradtnak érezheti magát, mintha nyolc órán át nem evett volna. Ez derül ki a Bécsi Egyetem, Giorgia Silani vezetésével végzett kutatásából, melynek összefoglalója a Psychological Science című szakkiadványban 2023 tavaszán jelent meg.

Az ember szociális lény, és a szociális kapcsolatok hiánya kedvezőtlen folyamatokat indíthat el. A friss kutatás szerint az emberek alacsony energiaszinttel reagálnak a szociális kapcsolatok hiányára. Laboratóriumi körülmények, valamint a pandémia alatt elvégzett egy-egy kísérlet során hasonlóságot figyeltek meg a szociális izoláció és a táplálékmegvonás hatásai között: a tesztalanyok mindkét esetben energiaszintjük csökkenéséről, és egyre növekvő fáradtságérzetről számoltak be, annak ellenére, hogy a szociális kapcsolatok hiánya esetén szó sincs konkrét energiavesztésről, nem úgy ételmegvonás esetén.

Bécs, turizmus, Bécsi Caritas, magányosok társbérlete

A Bécsi Caritas 55 éven felüliek számára hozott létre társbérletet © Caritas Wien/Johannes Hloch

E legutóbbi vizsgálatsor is igazolja a magányos életmód hátrányait. Ezért is kínál időseknek új, egyfajta társbérleti lakhatási formát a Bécsi Caritas. A WG Melange elnevezést kapott társbérletbe 55 év felettiek költözhetnek be. Az osztrák főváros új részében, Aspern Seestadtban hozta létre első ilyen társbérletét. A sajátos együttlakási forma egy első emeleti, 455 négyzetméteres otthonban valósul meg, ahol nyolc ember számára van hely. A közös helyiségek mellett – lakókonyha erkéllyel, mosókonyha és tároló – mindenkinek van egy fürdőszobával és kis konyhával felszerelt saját garzonja, ahová visszavonulhat. Ám ha társaságra vágyik, csak kisétál a közös konyhába, és máris indulhat az együttes főzés, kávézás, társalgás.

A 30–46 négyzetméteres garzonok az energiaárak nélkül havonta 560–760 euróba kerülnek. A beköltözés feltétele, hogy a lakó ne szoruljon gondozásra, ápolásra. (A segélyszervezet munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az itt élők helyzetét, közérzetét.)

„A pandémia megmutatta, hogy az emberek igénylik a szociális közelséget. Biztonságérzetet ad, és végső soron hozzájárul a pszichoszociális és fizikai egészséghez is” – fogalmazza Anna Winklehner projektvezető, akit a City of Vienna külképviseleti irodája idéz.

Napelemek a balkonokon

Idéntől már a bécsi önkormányzati lakások bérlői is felszereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra. Ehhez meg kell felelniük a feltételeknek, és szükség van az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyére is. A napelemeknek illeszkedniük kell az épület arculatához, és nem zavarhatják a szomszédokat. A balkonra telepíthető napelemrendszerek maximális teljesítménye 800 watt lehet, s a szerelést kizárólag szakemberek végezhetik. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, emellett tájékoztatniuk kell róla a villamosenergia-szolgáltatót is.

Okosvillanyórák és a megtakarítások

Már több mint 800 ezer okosvillanyóra működik Bécsben, számuk folyamatosan nő. Ezzel az osztrák főváros energiahálózatának fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó fogyasztásmérőknek már a felét lecserélte. Az okoseszközök előnye, hogy a szolgáltató internetes portálján keresztül folyamatosan, ingyen követhető nyomon egy otthon áramfogyasztása, s nincs szükség többet villanyóra-leolvasóra.

Bécs, turizmus, villanyóra, okosmérő, áramfogyasztás, energia

Bécsben a villanyórák fele már okosmérő © Wiener Netze / Arndt Ötting

Ha az átlagosnál nagyobb az áramfogyasztás, hamar kinyomozható a háztartás nagy „áramzabálója”. Akik napelemes rendszert működtetnek, figyelemmel kísérhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba. Emellett az okosmérők integrálhatók a smart home-rendszerekbe, így a lakás teljes energetikai rendszerét szemmel lehet tartani, s az aktuális igényekhez igazítani.

Kiszínezett kereszteződések

Nemzetközi művészeket hívnak meg, hogy kiszínezzék az osztrák főváros egy-egy kereszteződését Bécs legújabb, színesutca-projektjéhez. Az ötletet a londoni Picadilly Circus és a Tottenham Court Road adta.

Bécs, turizmus, színes utca, ukrajnai háború

Színes utcák Bécsben – jókedvre derítenek, üzenetet hordoznak © PID/Christian Fürthner

A meidlingi Niederhofstraßén már látható az egyik, 75 négyzetméteres alkotás, mely Iris Andraschek munkája, és egy tradicionális ukrán szőnyegre emlékeztet. A művész ezzel szólal fel a háború ellen, és hirdeti a békés egymás mellett élés fontosságát.

Bécs 22. kerületében, a Dr.-Adolf-Schärf-Platzon is egy kereszteződés kapott új színeket. A száz négyzetméteres alkotáshoz egy üvegprizmán megtörő fénysugár adta az ötletet.

„Szimatautó” ellenőrzi a gázvezetékeket Bécsben

Idén április óta kísérleti „szimatautó” járja Bécs utcáit, mely lézertechnológia felhasználásával ellenőrzi, nem szivárog-e valahol földgáz az úttest alatt futó gázvezetékekből. Az elektromos jármű elején és hátulján speciális szondák találhatók, melyek felszívják az úttest felszíne közeléből a levegőt, és ellenőrzik a földgáz-koncentrációját. A mért adatok másodpercenként érkeznek a számítógépre, és azonnal felkerülnek a város digitális gázhálózati térképére is. Ha az autó szivárgást észlel, a Wiener Netze – Ausztria legnagyobb közműhálózat-fenntartója – munkatársai további méréseket végeznek, hogy meghatározzák a szivárgás pontos helyét, majd értesítik a hiba elhárításáért felelős kollégáikat.

Készül a város illattérképe

Közösségi tudományos projektet indított a Bécsi Egyetem, melynek keretében a város lakóinak segítségével szeretnék kideríteni, milyen illata is van Bécsnek. Egyben arra is kíváncsiak, mire emlékeztetik őket, milyen érzéseket váltanak ki bennük az egyes szagok, illatok. A kutatók arra akarják felhívni a figyelmet, hogy talán nincs még egy olyan érzékelési mód, amely sokszor tudat alatt akkora hatással van érzelmeinkre, emlékeinkre, mit a szaglás. A frissen felmosott padlófertőtlenítő szagától kórházi emlékek villanhatnak be, a nápolyigyár közelében terjengő ostyaillat pedig a gyermekkort idézheti.

Bécs, turizmus, falikút, ivóvíz

Falikút Bécsben © wienriecht

2023 októberéig bárki rögzítheti a város egy-egy pontjához kapcsolódó illatbenyomását Bécs online illattérképén, majd az így összegyűjtött adatokat megadott szempontok alapján feldolgozzák. A projekt első eredményeit várhatóan júliusban hozzák nyilvánosságra.

Park lesz az autópálya-lehajtóból

60 ezer négyzetméteres szabadidőközpontot hoznak létre az A23-as autópálya soha nem használt simmeringi lehajtója helyén, Bécsben. A Favoritenben található lehajtót még 1977-ben építették meg, de a megváltozott tervek miatt soha nem használták. Az osztrák autópálya-kezelő végül elbontotta a lehajtót, Bécs városa pedig bérbe vette tőle a területet, hogy 2024-re ligetet, játszóteret, sportpályát, kalandparkot, tavat, szökőkutat, kutyafuttatót, kivilágított gyalogos és bicikliutat varázsoljon a területre.

Bécs, turizmus, Tangentenpark, szabadidőközpont A bécsi Tangentenpark terve (Forrás: https://www.wien.gv.at/verkehr-stadtentwicklung/tangentenpark.html)

A Tangentenpark építési munkálatai 2023 júniusában kezdődnek. A 10. és 11. kerület lakói számára a ligetekkel és erdőfoltokkal egy három kilométeres zöldfolyosó is megvalósul a szintén itt található, 70 négyzetméteres Helmut-Zilk-Parktól egészen a déli részen fekvő erdős területekig.

Bécs népessége fiatalodik, és újra eléri a kétmilliót

Várhatóan még 2023 második felében eléri az osztrák főváros lakossága a kétmilliót. A Bécsi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 elején 1,982 millió ember élt a városban. 1962, vagyis azóta, hogy évente feljegyzik az osztrák főváros népességét, 2022 volt a legnagyobb emelkedés, amikor is ötvenezer fővel – 2,6 százalékkal – nőtt a lakosság száma. Ennek felét az Ukrajnából menekülők tették ki, de a növekedés további egynegyedét szintén a bevándorlók tették ki, elsősorban szíriaiak, afgánok, irakiak és irániak telepedtek le Bécsben.

Bécs, turizmus, lakosság, népszámlálás, letelepedés, bevándorlók

2022-ben több mint ötvenezren telepedtek le Bécsben © WH Digital/Regina Hügli

A városnak az 1910-es népszámlálás során 2,08 millió lakója volt, de az éves statisztikák bevezetése után, a hatvanas, hetvenes években ez a szám egyre csökkent, s csak az 1990-es esztendőkben indult újra növekedésnek. A legnagyobb mértékben 2015-ben emelkedett. Bécs így egyre fiatalodik: elsősorban a 20 és 40 év közöttiek száma emelkedett, s Ausztria legfiatalabb tartományává vált az alig több mint 41 éves átlagéletkorával. Lakosságának 39 százaléka külföldön született, s ezzel – Brüsszel után – az Európai Unió egyik legsokszínűbb nagyvárosa.

*

(Az összeállítás Bécs Város Külképviseleti Irodájának információi alapján készült.)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.