Szabadtéren szabadabban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

Megvan a maga izgalma és különleges élménye, ha nyáron színházba megyünk. Az izgalom szólhat annak, vajon estére esősre fordul-e az idő, hiszen többnyire nem véd majd minket tető, ám a szárazabbra fordult legmelegebb évszakban ettől egyre kevesebbet kell tartanunk. Sőt, a manapság elhúzódó nyár miatt a szervezők már mind bátrabban szerveznek szeptemberre is szabadtéri előadásokat. A különleges élményt az est varázsa jelenti: a csillagos ég alatt, enyhe szellőben, a fák lombjainak susogása mellett nézni a színészek játékát mindig elbűvölő. Van, ahol a hátteret, s részben a díszletet vár adhatja (például Gyulán vagy Kőszegen), egy hatalmas dóm (Szegeden), netán vízpart (a Holt-Körösnél), vagy fenyők és tölgyóriások erdeje (Debrecenben). A Duna vagy a Balaton közelsége is sajátos hangulatot áraszt. Az egyedi helyszínek még inkább kiemelik a művészi értéket, s megigézik mind a színészt, mind a nézőt, aki talán épp vakációja idején választ magának egy színházi estét a szabadban.

Szabadtéri Színházak Szövetsége, nyári programajánló, Kultkikötő

Színházi este jó levegőben, árnyas fák tövében, csillagos ég alatt (Fotó: kultkikito.hu)

Szabadtéri Színházak Találkozója a Balatonnál

A magyar színházi világ szerint a nagyvilágban sehol másutt nincs ennyire gazdag színjátszás szabadtéren, mint Magyarországon. 2022 nyarán például 53 bemutatót tartottak, az előadások száma 560 volt, a nézők száma pedig elérte a 300 ezret. Ezek a számok is elhangzottak a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a hozzá tartozó 14 tagszínház közös évadnyitó sajtótájékoztatóján 2023. május 17-én, a budapesti Thália Színházban. „Nyáron mi vagyunk a színház az országban” – emelte ki Pócza Zoltán, a szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója. A szervezet tagjai ezúttal a Balaton-parton szerveznek együtt előadássorozatot: június 17. és 25. között Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő fesztiválhelyszínein. A rendezvények a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program támogatásával valósulnak meg: a déli parton a Boglári Nagyszínpadon, a tó északi partján a Kultkikötő Amfiteátrumban. Itt látható majd a Macskadémon (a Szentendrei Teátrum, a Pinceszínház és a Gergye Krisztián Társulat produkciója), az Isten komédiása (Esztergomi Várszínház) és a Meseautó (Kvártélyház Szabadtéri Színház). Bogláron többek között a Furcsa pár – női változat (Szarvasi Vízi Színház), a Szénakutyák (Kőszegi Várszínház) és a De mi lett a nővel? (Gyulai Várszínház).

A Szabadtéri Színházak Találkozójáról bővebben itt, a programról pedig itt olvashat.

Városmajori és margitszigeti műfajkavalkád

A Városmajorban a nyár egyik kiemelkedő eseménye lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója, a Még egy kört mindenkinek című premier. A játékfilm színpadi adaptációjának főszereplői Thuróczy Szabolcs, Epres Attila, Schruff Milán és Debreczeni Csaba. A július 21-ei bemutató után 22-én és augusztus 14-én is látható az előadás. Az Orlai három önálló produkciója is érkezik a budai játszóhelyre: Mácsai Pál rendezte a Love Letters című darabot Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval. A Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? Laurent Baffie francia író vígjátéka, többek között Ullmann Mónikával, Járó Zsuzsával és Pataki Ferenccel a főszerepben. A Mezítláb a parkban című híres film színházi változata is megelevenedik a Városmajor színpadán László Lili, Rohonyi Barnabás, Kerekes Éva, Epres Attila játékával. A Lévi Story! – A Farmerkirály Veszprémből látogat augusztusban két előadás erejéig Budára. (A musicalről korábban itt írtunk.)

Szabadtéri Színházak Szövetsége, nyári programajánló, Városmajori Szabadtéri Színpad, Orlai Produkciós Iroda Gálffi László, Hernádi Judit

Gálffi László és Hernádi Judit a Love Letters című Orlai-produkcióban (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

A Dumaszínház képviseletében fellép majd Hadházi László, Kovács András Péter és Bödőcs Tibor. A jazz műfaját a Benkó Dixieland Band, Horgas Eszter és zenekara, a ClassJazz Band képviseli, vendége Falusi Mariann lesz. A gyerekeknek Halász Judit fog énekelni, valamint a Kaláka és az Alma együttes.

(A Városmajori Szabadtéri Színpad teljes programja itt található.)

A Margitszigeti Szabadtéri Színházban a nyitókoncertet június 2-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adja, két napra rá következik a Magyart Nemzeti Táncegyüttes a Szabadság, szerelem című tánc-szín-játékkal, Petőfi Sándor életéről. Júliusban jön egyebek mellett Zséda koncertje, Lehár Ferenc operettje, a Luxemburg grófja, a Margitszigeti Színház és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közös szabadtéri bemutatójaként. A Maribori Balett a Rómeó és Júlia című darabjával vendégszerepel, a Cotton Club Singers Sinatra című produkciójával készül a nyárra. Augusztusban többek között Best of Geszti, Caramel, Budapest Bár színesíti a kínálatot. Emellett újra műsoron lesz a 2022-es év sikerprodukciója, Verdi: Attila című operája.

(A Margitszigeti Szabadtéri Színház összes előadása között itt böngészhetünk.)

Szegedi színek

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a nagyszínpadon július végén három estén át ismét látható a tavalyi sikerdarab, az Elizabeth. Michael Kunze és Lévay Sylvester musicalje a kecskemétiek vendégjátéka. Ugyancsak a Dóm téren lesz Geszti Péter, Monori András, Tasnádi István Ezeregy éjszaka című worldmusicalje, mely ősbemutatónak számít. A főszerepekben Stohl Andárs, Trokán Nóra, Mészáros Máté, Tasnádi Bence, Bányai Kelemen Barna és Márkus Luca láthatók.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Zorán-, Demjén-, Palya Bea-koncert, Omega-emlékkoncert lesz, és július végén fellép a legendás jazzgitáros, Al DiMeola (a jegyeket már elkapkodták).

(A részletes program a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán olvasható.)

Kőszegtől Egerig, vártól várig

Kőszegen, a Jurisics-vár belső udvarának történelmi helyszínén kiváló akusztikában rendezhetnek előadásokat. Júliusban a Várszínház a Rózsavölgyi Szalonnal közösen mutatja be Laetitia Colombani A kivi napja című darabját, mely egy könyvelő példáján keresztül, humorral átszőve szól gyengédségről, emberségről. Őze Áron rendezésében a főszereplők Takács Katalin, Schneider Zoltán, Varga Ádám, Kiss Anna Gizella. A Magyarock Dalszínház a Neoton-dalok alapján írt Szép nyári nap című zenés musicallel jelentkezik, de lesz komolyzenei koncert, gyerekelőadás, kamaradarab, operett-musical is.

Szabadtéri Színházak Szövetsége, nyári programajánló, Kőszegi Várszínház

Kőszegen, a Jurisics-várban történelmi a helyszín (Fotó: koszegivarszinhaz.hu)

Zalaegerszegen, a Kvártélyszínház júliusban számos alkalommal tűzi műsorára A padlást, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán kiváló, „félig mese-félig musicaljét”, augusztusban pedig a Dés–Geszti–Grecsó hármas A Pál utcai fiúk című zenés játékát, a Zalai Táncegyüttes közreműködésével.

Az Agria Nyári Játékok keretében az egri várban természetesen látható lesz az Egri csillagok című musical, valamint ugyanebben a műfajban a Valahol Európában. Vígjáték, a Charley nénje és az 1×3 néha 5. Szécsi Pál-emlékkoncert is lesz júliusban, Gergely Róberttel a főszerepben.

A Szarvasi Vízi Színházban többek között a Monte Cristo grófja című zenés produkció tekinthető meg a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, és július közepétől ez az egyedi helyszín ad otthont a két héten át tartó XII. Cervinus Művészeti Fesztiválnak színdarabokkal, koncertekkel.

Szabadtéri Színházak Szövetsége, nyári programajánló, Nagyerdei Szabadtéri Játékok, Vadak ura, musical

Vadak ura: „állati” musical a Nagyerdőben (Fotó: debreceniszabadteri.hu)

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok keretében júniusban három alkalommal is játsszák Sebestyén Áron, Egressy Zoltán, Müller Péter Sziámi és Pataki András Vadak ura című musicaljét, a Soproni Petőfi Színház vendégelőadásában. Június végén Charlie ad koncertet.

A Szentendrei Teátrumnak több ideális szabadtéri helyszíne is van: a Fő tér, a Művészet Malom, a Városháza, a Ferenczy Múzeum és a Barcsay Múzeum udvara.

*

A nyári programokról az egyes színházak weboldalán tájékozódhatunk:

Kőszegi Várszínház

Zalaegerszegi Kvártélyház

Kultkikötő – Balaton

Esztergomi Várszínház

Szentendrei Teátrum

Agria Nyári Játékok

Szarvasi Vízi Színház

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Kisvárdai Várszínház

Gyulai Várszínház


Kapcsolódó cikkek