Beköszöntött a streaming korszaka


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A technológia forradalmi változásaival a tartalomfogyasztás is új digitális irányt vett.

Ahogy elérhetőbbé vált az internet, ahogy nőtt annak sebessége, úgy jelentek meg a tartalomfogyasztás újabb és újabb formái. A nagy sávszélesség, a gyors átviteli sebességre képes wifi beköltözött a háztartásokba, és az okos mobiltelefon is egyre olcsóbban nyeli a mega- és gigabájtokat. Már nemcsak videoklipeket, rövidfilmeket nézhetünk eszközeinken, hanem játékfilm-hosszúságú alkotásokat is, anélkül, hogy további digitális kiadásokba vernénk magunkat. A lineáris televíziózás mellett egyre inkább magunk határozhatjuk meg, mikor, mit szeretnénk nézni televíziónk képernyőjén, számítógépünk monitorján, laptopunkon, tabletünkön vagy akár telefonunk kijelzőjén. Az adatokat, vagyis a kép- és hanganyagokat nem kell előzetesen letöltenünk, hanem egyidőben a lejátszással közvetíthetjük, folyamatosan, azaz streamingelve jeleníthetjük meg valamelyik eszközünkön.

Streaming szolgáltatás - digitális tv - Netflix

Netflix, az úttörő

Az e technikában rejlő lehetőségeket az amerikai Netflix vállalkozás már a kétezres évek derekán kihasználta, amikor az észak-amerikai háztartások egyre inkább megfizethető áron juthattak hozzá a gyors internetkapcsolathoz. Az egyébként online DVD-tékaként tevékenykedő cégnek a kezére játszott a digitális technológia fejlődése, így a filmterjesztésen belül maradva építhette ki vadonatúj, streaming-szolgáltatását, mely reklámmentesen kínál filmeket, televíziós műsorokat. Érdekesség, hogy ez az újdonsága egy ideig még párhuzamosan futott a DVD-kölcsönzéssel, ám az igazi üzlet a streamingben rejlett. Ráadásul könnyű volt kiterjeszteni az egész világra. Már csak jogokat, filmgyártók és filmforgalmazók alkotásait, könyvtárait kellett meg- és felvásárolni. Innen már csak egyetlen logikus lépés volt eljutni a saját filmek gyártásához – a hozzá szükséges tőke kitermelése után.

A Netflix előfizetői rendszerben működik: a havidíjért (amely országonként eltérő, de csomagtól függően általában másfél-két mozijegy ára), bárki korlátlan mennyiségben és időszakban hozzáférhet azokhoz a művekhez, amelyek a cég tulajdonában vannak, illetve amelynek felhasználási jogaival rendelkezik. A kínálat pedig napról napra bővül. Aki szeretné, le is töltheti a filmeket, műsorokat, hogy később offline is hozzáférhessen.

A társaság ma már több mint 222 millió előfizetővel rendelkezik a nagyvilágban, éves bevétele csaknem eléri a 30 milliárd dollárt. Magyarországon a Netflix 2016-ban jelent meg, de a teljes magyarnyelvű szolgáltatására (menü, kezelőfelület, filmtartalom) 2019 őszéig kellett várni. Ekkortól egyre több műsorát látja el magyar felirattal, szinkronnal, és a magyar nézők számára megjelentek a honi játékfilmek is.

Streaming szolgáltatás - digitális tv - HBO

HBO GO után HBO Max

A szintén amerikai HBO prémium televíziós filmcsatorna másfajta előnnyel indult a streaming piacán. Hatalmas filmes könyvtárral rendelkezett, így új szolgáltatásként indította el GO-ra keresztelt streaming-elérhetőségét 2010 elején. A televíziós csatornáira előfizetők számára további díj felszámítása nélkül tette elérhetővé tartalmát, hogy filmjeit, sorozatait bármikor elindíthassák és megnézhessék számítógépükön, laptopjukon is. Magyarországon másfél évvel később vezették be e szolgáltatást, de több mint hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 2017 őszén e felület díjazás ellenében azok számára is megnyíljon, akik nem fizetnek elő lineáris tévécsatornáikra.

Magyarországon az HBO életében újdonság, hogy az Egyesült Államokat két évvel követve, 2022. március 8-án is felváltotta az HBO GO szolgáltatását az HBO MAX. Az okok között minden bizonnyal az éleződő streaming-verseny áll. A MAX-on a kezelőfelület megújult, könnyebben kezelhető, átláthatóbb lett, új funkciókat is kapott, és remélhetően a korábbi technikai problémák is végleg eltűntek a jótékony homályban. Érdekesség, hogy a szokásos eszközök mellett játékkonzolokon is elérhetővé vált, továbbá online is, a http://www.hbomax.com weboldalon. Előfizetőnként korlátlan számú regisztrált eszközön lehet nézni a programokat, egyszerre három egyidejű streameléssel. 5.1-es térhangzással is lehet élvezni a filmeket, egyes alkotásokat 4K felbontással.

Az HBO MAX – Magyarországot is beleértve – összesen 15 környező európai országban indult el, ezzel a világ 61 országában vált elérhetővé. Hamarosan újabb térségeket kapcsolnak be, s nem titkolt cél, hogy a világ egyik vezető streaming-szolgáltatójává váljon, melynek most 74 millióan előfizetői.

Az HBO mindig is híres volt minőségi sorozatairól, egész estés produkcióiról. Filmválasztékában már csak azért sincs hiány, mert az HBO katalógusa mellett itt lehet látni a Warner Brothers forgalmazta alkotásokat is. Az HBO-t is birtokló AT&T társaság néhány évvel ezelőtt felvásárolta a Warnert, minden bizonnyal már azzal a céllal, hogy a streaming-háborúban kellő munícióval tudja felvenni a versenyt a 2020-as években. A nagy költségvetésű Warner-mozifilmek elvileg akár 45 nap elteltével a filmszínházakból bekerülhetnek a MAX csomagjába. A bővülő kínálatban ott szerepelnek többek között a Cartoon Network, a DC könyvtárának darabjai, s mivel az HBO szerződést kötött a Sony Pictures Televisionnel és a Sony Pictures Entertainmenttel, további művek ezrei között lehet csemegézni.

Streaming szolgáltatás - digitális tv - Disney+

Jön a Disney is

Magyarországon már jelen van az Amazontól a Prime Video – mely nemrégiben felvásárolta az MGM-filmstúdiót négyezres könyvtárával, köztük a James Bond-filmekkel –, az Apple+, de még nem érkezett meg többek között a Peacock, a Hulu, a Disney+, a SkyShowtime. De ez utóbbi kettő már közeleg! A hírek szerint A The Walt Disney Company tulajdonában álló Disney+, melynek több mint százmillióan az előfizetői, 2022 nyarától 42 országban indítja meg streaming-szolgáltatását, köztük hazánkban is. Könyvtárában a Disney-klasszikusoktól kezdve a Star Wars-epizódokon át a Marvel- és Piuxar-filmekig lesz miből választani, de innen lehet majd megnézni a National Geographic produkcióit is.

A Comcast Corporation és a ViacomCBS Inc. vegyesvállalata a SkyShowtime, mely a Sky, az NBCUniversal, és a ViacomCBS tízezer órás kínálatát ígéri a magyaroknak, együtt húsz európai ország 90 millió fogyasztójával – a tervek szerint még az idén. Ezzel jelentősen növelheti csaknem 50 milliós előfizetői táborát.

Streaming szolgáltatás - digitális tv - GKI Digital, 2021-es kutatás

(Forrás: GKI Digital)

 1,3 millió magyar streamingelő

Magyarországon a GKI Digital 2021-es kutatása szerint a magyar internetezők ötöde, körülbelül 1,3 millió felnőtt rendelkezik hozzáféréssel legalább egy streaming-szolgáltató kínálatához, 14 százaléka pedig használja a hazai online tv-szolgáltatások valamelyikét is. A legismertebb és legnépszerűbb streaming-platform a Netflix, az online tv-szolgáltatások közül pedig az RTL Most. A nem elsősorban játékfilmeket nézők körében a YouTube tarol.

Érdekes a magyar kereskedelmi televíziós csatornák helyzete. Az RTL az RTL Most és Most+, a TV2 a TV2 Play szolgáltatásával teszi lehetővé korábban játszott műsorai, híradói, sorozatai, egyes filmjei streamelését, tetszés szerinti időben. Sőt, az RTL Most+ 2022 februárjában exkluzív tartalommal elindította a History Play elnevezésű tartalomszolgáltatását, melynek révén a lineáris tv-programban nem vetített amerikai dokumentumfilmek és ismeretterjesztőfilm-sorozatok érhetők el.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy átalakuljon a tartalomfogyasztás, amikor is előtérbe került minden otthon végezhető tevékenység. „A kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy hazánkban is beköszöntött a streaming-korszak, ami ráadásul nem a hagyományos média kárára hoz változást, hanem a tartalomfogyasztási mix válik minden eddiginél színesebbé, és hely-, valamint időfüggetlenné” – összegeznek a magyar médiaelemzők.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.