Bizalom nélkül nincs élete ennek a szakmának!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Fabók Márta 1976-ban az ELTE Jogi Karán diplomázott. 1976-tól 1979-ig a Pest megyei tanács területéhez tartozó Érd, majd Kiskunlacháza tanácsánál igazgatási csoportvezető, majd vb.-titkár. 1979 és 1985 között a Budapest és Vidéke MÉH Vállalat Jogi és Igazgatási Osztályvezetője. 1985 óta jogtanácsosi munkaközösségi tag, 1991 óta egyéni ügyvédi irodáját vezeti. 1998-tól 2002-ig a Magyar Ügyvédi Kamara Fegyelmi Tanácsának tagja és a fegyelmi bizottság elnöke, 2002-től a Budapesti Ügyvédi Kamara Elnökségi tagja. 2003-tól a jogi szakvizsgabizottság tagja. Szakterülete a gazdasági jog,…

Dr. Fabók Márta
1976-ban az ELTE Jogi Karán diplomázott. 1976-tól 1979-ig a Pest megyei tanács területéhez tartozó Érd, majd Kiskunlacháza tanácsánál igazgatási csoportvezető, majd vb.-titkár. 1979 és 1985 között a Budapest és Vidéke MÉH Vállalat Jogi és Igazgatási Osztályvezetője. 1985 óta jogtanácsosi munkaközösségi tag, 1991 óta egyéni ügyvédi irodáját vezeti. 1998-tól 2002-ig a Magyar Ügyvédi Kamara Fegyelmi Tanácsának tagja és a fegyelmi bizottság elnöke, 2002-től a Budapesti Ügyvédi Kamara Elnökségi tagja. 2003-tól a jogi szakvizsgabizottság tagja. Szakterülete a gazdasági jog, polgári jog, ingatlanjog, munkajog, családi jog. A Jeruzsálemi Szent János Lovagrend dámája és magyarországi kancellárja.
Autóban a Volvo, órában az Omega a kedvence. Kedveli a könnyű ételeket, salátákat, tenger gyümölcseit, halakat, rákokat. Kedvenc éttermei: Buena Vista, Menza, Déryné, Sipos Étterem. Szeret búvárkodni és egzotikus helyekre utazni. Folyékonyan beszél angolul.

Nem akart ügyvéd lenni, mégis ma az ügyvédi pályát a legszebb hivatásnak tartja.

Először az államigazgatásban dolgoztam igazgatási csoportvezetőként, vb-titkárként, majd a gazdasági életben jogtanácsosként és a jogszabályi változásokat követően lettem ügyvéd.

Eredetileg nem akartam ügyvéd lenni, mert a gazdasági élet jobban érdekelt, de végül is a sors úgy hozta, hogy ezt a pályát választottam, ezen belül főleg gazdasági joggal, polgári joggal, ingatlanjoggal, munkajoggal, családi joggal foglalkozom, ezeken belül szerződések szerkesztése, cégügyek, követelések kezelése és az ezekhez kapcsolódó peres ügyek vitele, cégek jogi átvilágítása tartozik az iroda tevékenységi körébe. Az ügyvédségen kívül gazdasági tevékenységet is folytatok, így a saját bőrömön is megtapasztalom, hogy mi is a gazdasági élet. A büntetőjog nem az én világom. Csak olyan büntetőügyet képviselek, amelyik szorosan a gazdasági élethez tartozik. Véleményem szerint sok bűnöző nem is érzi az elkövetett tett súlyát.

Ha valaki ezt a szakmát nem szereti, nem tudja beleképzelni magát a saját ügyfelének a problémájába, akkor nem képes hivatásszerűen űzni. Sokszor éjszaka is arra ébredek, hogy azokon az ügyeken gondolkodom, amelyek megoldásra várnak.

Az ügyvéd pszichológus is egyben, meg kell érteni az ügyfeleket, fel kell oldani a bennük lévő feszültséget, hogy problémájukat bátran merjék az ügyvédjük előtt feltárni, hiszen csak így lehet a helyes megoldásra javaslatot tenni. Ügyvéd és ügyfele között bizalmi kapcsolat épül ki. A cél az, hogy az ügyfél elégedett legyen és hosszú időn át számítson jogi tanácsainkra.

Nekem nagyon régi ügyfeleim vannak. Soha nem jött be hozzám az utcáról ügyfél, hirdetést sem adtam fel. A legjobb cégér az ügyfél maga, ha ő meg van elégedve a jogi szolgáltatással, akkor ajánlani fogja az ügyvédet az arra rászorulóknak.

Ha elvállalok egy ügyet, azt A-tól Z-ig be kell fejezni. Vannak olyan ügyfelek, akik járatlanok a jogszabályok labirintusában, soha nem jártak bíróságon vagy bármilyen hatóságnál, így számítanak a teljes körű jogi szolgáltatásra.

Igen nagy a verseny az ügyvédek között. Aki jól csinálja, az talpon marad. Nem kell sokat vállalni, de amit elvállalalunk, azt körültekintően kell elvégezni. Az ügyvéd elmondja, milyen háttéranyagok, jogszabályok állnak rendelkezésre, mi lehet az ügy kimenetele, mit tanácsol az ügy érdekében, az ügyfél pedig mérlegel, majd eldönti, hogy neki mi a megfelelő.

Fontos, hogy a tényállásba beleírjuk az esetlegesen felmerülő problémákat, mert az évekkel az emlékezet fakul, és már senki sem emlékszik arra, hogy mi is hangzott el.

A békekötés és az egyezség híve vagyok. Általában az ügyfeleimet egyezségre biztatom, és sok esetben sikerül is így lezárni az ügyet. Nagyon kevés peres ügyem van, nem vagyok a pereskedés híve, mert egy perrel meg lehet állítani egy vállalkozást.

Ugyanakkor, természetesen, vannak ügyek, amelyeknél a perindítás elkerülhetetlen.

Volt olyan munkaügyi területre eső vitás ügyem, ahol 300 egyezséget kötöttem, és volt olyan is, hogy 10 év pereskedés után megnyertük ugyan a pert, de mire pernyertesek lettünk az adós céget felszámolták.

Mindig arra tanítom a kollégáimat, hogy az ügy mögött az embert nézzék, mert neki ez az egy ügye van, és számára ez a fontos. Nekünk több ügyünk van, de minden ügyet úgy kell kezelni, hogy amikor leül velem szembe az ügyfél, akkor csak rá koncentráljak, és meghallgassam, hogy ő mit szeretne. Nem lehet úgy tárgyalni, hogy az emberek nem figyelnek egymásra.

Meg kell érteni, hogy az ügyfél mit szeretne, és ehhez nagy türelem kell.

Ön nagyon sok fiatallal foglalkozott és foglalkozik. A jogi szakvizsgabizottságban vizsgáztat. Milyen tanácsokkal látja el a fiatalokat?

1985-ben a pályát egyedül kezdtem. 1991 óta egyéni ügyvédi irodámat vezetem, jelenleg két ügyvéd kollégával, egy jelölttel és egy titkárnővel.

Büszke vagyok arra, hogy akik nálam jelöltek voltak, azokból magas beosztású tisztviselők vagy az élet más területén jeles szakemberek váltak. Úgy mentek el, hogy tartjuk a kapcsolatot. Minden évben karácsonykor meghívom őket hozzám egy közös vacsorára.

Az a szakma lényege, hogy mit tudok átadni a fiataloknak. Az itt dolgozó ügyvédeket is én neveltem ki. A gyakorlati idő alatt az ember megismeri a másikat. Az első 3 hónap a kritikus időszak, nagy odafigyelést, koncentrálást igénylő munka. Itt minden percben oda kell figyelni, nem lehet elnézni semmit. A jogszabályokat elő kell venni, mert emlékezetből semmit nem lehet csinálni. Ha ezt az időszakot a jelölt átvészeli, akkor jó szakember lesz belőle.

Nagyon sok a jogi egyetem, látom a jelölteken, hogy melyik egyetemen milyen a képzés.

Az anyagi tudás egy dolog, azt alkalmazni is kell! Ezért van a gyakorlati idő.

Már a második ciklus, hogy a jogi szakvizsgabizottságon belül gazdasági jogból vizsgáztatok. Szeretem ezt a feladatot, számomra is kihívást jelent. Magam is voltam diák, és tudom, hogy a vizsga milyen stresszel jár, ezt kell a vizsgázónál csökkenteni azzal, hogy levezetésként egy-két megnyugtató szót mondunk, hogy lássa, hogy a bizottság jóindulatú és a gyakorlatban elsajátított dogokra kíváncsi. Ha látom, hogy megtanulta a vizsgaanyagot, csak leblokkolt, akkor példákon keresztül vezetem rá a helyes megoldásra.

Vidéki ügyekben olyan vidéki kollégákat szoktam felkérni, akiket ismerek, mert tudom, hogy jól meg tudják oldani a feladatot. A kollegialitás sajnos sok ügyvédből hiányzik, pedig ez a szakma megbecsülése és jó hírneve miatt is fontos! A jó munkához szükséges a jó kapcsolat a kollégákkal és a társszervekkel. A tudást a gyakorlattal úgy kell ötvözni, hogy a fiatal és a gyakorlottabb idősebb kolléga tudása kiegyensúlyozza egymást.

Az irodában magam veszem fel az ügyeket, minden kollégám tud az ügyekről, de a megoldásra az ügyet előkészítő kollégának kell javaslatot tennie, amelyet megvitatunk, elfogadunk vagy korrekcióval kiegészítünk. A gyakorlatban kell alkalmazni az egyetemen megszerzett anyagi tudást, azt kell megtanulni, hogy az ügyeket önállóan is meg tudják oldani. Nem kívánok soha senkitől mást, mint amit én meg tudok csinálni. Az akarat a lényeg. Akarat és jóindulat. Ha meg akarod csinálni, meg tudod csinálni!

A mi feladatunk az, hogy türelemmel tanítsuk a fiatalokat. Nem gépírókat alkalmazunk, hanem jogászokat, akikből majd ügyvédek lesznek. Mi gyakorlott ügyvédek is kérünk néha tanácsot egy másik ügyvédtől, nem lehet mindenki mindenben teljesen profi.

Megtanítom a jelöltjeimet, hogyan kell a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon, hivatalokban viselkedni. Előbb eljönnek velem tárgyalni, utána átbeszéljük az ügyet, majd önállóan mennek tárgyalni (persze mindig megfelelő horderejű ügyekben).

Ha probléma van – mert sokszor a tárgyaláson derül ki olyasmi, amiről eddig nem tudtunk –, szünetet kérnek, ezalatt felhívnak, átbeszéljük a problémákat.

Akkor vagyok jó principális, ha a jelöltjeim akkor is tudják az ügyeket megfelelően vinni, ha én nem vagyok jelen, ha nem vagyok nélkülözhetetlen. Ez azt jelzi, hogy minden lényegesre megtanítottam. Ha ez nem így működne, rossz tanár lennék, mert nem engedtem a munkatársaimat kibontakozni, nem engedtem őket tanulni. Szabadságra sem mehetnék, mert az egyik szememet mindig a jelöltjeimen kellene tartanom.

Mindig arra kell biztatni a jelöltet, hogy legyen önálló gondolata, legyen tisztában a jogszabályokkal, ismerjen nyelveket, kövesse nyomon a jogszabályi változásokat.

A jelölti gyakorlati időszak nem más, mint az egyetem meghosszabbítása, persze itt szakosodni kell, hogy precízen elvégezhessék a feladatot.

Büszke vagyok arra, hogy az ügyfelek megtisztelnek a bizalmukkal, amivel soha nem élek vissza. Ha egyszer az ügyvéd elveszti a bizalmat, akkor azt igen nehéz visszaszereznie.

Sokszor az ember sajnálja az ügyfelet, de ettől még nem biztos, hogy neki van igaza. Ezt is meg kell neki mondani, egyúttal tájékoztatni, hogy talán át kellene gondolnia az ügyét.

Olyan ügyet, amelyből nem látom a kiutat, nem vállalok el. Az ügyvédi irodám télen-nyáron működik, mindig van egy szakképzett kolléga, aki tud segíteni az ügyfeleknek.

A Budapesti Ügyvédi Kamara Elnökségi tagja, korábban 8 évig fegyelmi megbízottként tevékenykedett a Magyar Ügyvédi Kamara Fegyelmi Tanácsánál. Számos szakmai konferencián vesz részt. Nagyon sok társadalmi és karitatív funkciót tölt be, a Széchenyi Tudományos Társaság tagja, a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend dámája és magyarországi kancellárja.

A Fegyelmi Bizottság tagjaként azt tapasztaltam, hogy a fegyelmi ügyek 80%-a ingatlan-adásvételből származik. A szerződéseket korrektül kell készíteni, és akkor nem lehet probléma. Tévesen hiszik sokan azt, hogy az ingatlan-adásvétel a legkönnyebb dolog.

Fontos a kedvesség. Soha nem pazaroltam az energiámat arra, hogy ártsak az embereknek. Ha kedvesen szólok az ügyintézőhöz, ő is kedvesen fog válaszolni. Ez nem a saját érdekem, hanem az ügy érdeke.

Amilyen az ember maga, olyan ügyeket vállal, és az ügyeket úgy is képviseli.

Sok mindenre nem jut időm, de a családom, a kollégáim segítőkészek. Pozitívan kell a dolgok mellé állni, és ha az embernek a magánélete is rendben van, akkor a munkája is jól megy.

Nem szeretem a kudarcot, de el tudom viselni a megfelelő formában. Nem lehet mindig igazam!

Ha az emberek nem úgy viselkednének, mint ahogy viselkednek, sokkal szebb lenne az élet. Ha megyek az utcán és rámosolygok az emberekre, vagy belépek egy üzletbe és az eladó rám mosolyog, mennyivel vidámabbak leszünk, és a külföldieknek is jó véleményük alakul ki az országról. Sugározni kell, hogy ez egy szép ország.

Én nagyon szeretem Magyarországot minden hibájával együtt. Beutaztam az egész világot, nem mindennapi helyeken jártam, de amikor leszállok a repülőről, boldog vagyok, mert ez az én hazám!

Szeretek konferenciákra járni, mert sok kollégával találkozom, egy kávé mellett meg tudjuk beszélni a tapasztalatainkat. Sokat lehet egymástól tanulni. Akkor tud a kar együttműködni, ha szakmailag is összetart, ezt számos konferencián hangsúlyoztam is.

Vannak dolgok, amiket nem pénzért csinál az ember. Ezek a társadalmi dolgok. A Jeruzsálemi Szent János Lovagrend lovagjai és dámái hazai és határon túl élő, társadalmilag elismert személyiségek. Ezen a nyáron az erdélyi Gyergyócsomafalváról elsősorban olyan gyerekeket láttunk vendégül, akik élethelyzetük miatt nem tudtak volna Magyarországra látogatni. Hajókiránduláson vettek részt, valamint megismerték Budapestet, ellátogattak Gyöngyösre, Esztergomba, Vácra, Egerbe és a Balatonra. Programjuk szervezésében aktívan közreműködtem. Igyekeztünk széppé tenni ezt a 10 napot, amit nálunk töltöttek. Sokuk először járt Magyarországon. Nagy élmény volt számukra, hogy megismerhették hazánkat, tapasztalatokat gyűjtöttek, barátságokat kötöttek. Minket is megörvendeztettek egy szép műsorral.

Felejthetetlen élmény volt számomra, hogy 2009. május 29-én Olaszországban részt vehettem a Széchenyi Tudományos Társaság által felújított Doberdói Magyar Kápolna felavatásán, ahol többek közt Sólyom László köztársasági elnök is jelen volt.

Nagyon sok ismerősöm van világszerte. Rengeteget utaztam (Egyiptom, Mexikó, Tanzánia, Zanzibár, Tajföld, Malájzia, Srí Lanka, India, Amerika, Kanada, Európa, Florida, Brazília, Chile, Peru, Dél-Afrika, Svédország, Szíria, Jordánia). Imádok utazni és búvárkodni.

Pár éve úgy tanultam meg búvárkodni, hogy víziszonyom volt, de sikerült tudatosan legyőznöm.

Mindenkinek kell világot látni, hogy tudja értékelni a saját életét és hazáját! Az egészség és a szeretet a legfontosabb. Szeretni kell az életedet, mert akkor az élet is szeret téged, és kellemessé teszi napjaidat ebben a rohanó és nem könnyű világban.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.