BÚÉK: mozikban egy különös szilveszter

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. december 14.
Címkék: , , ,
Rovat:
Titkok, hazugságok, viszonyok lepleződnek le az óévbúcsúztató új magyar mozifilmben.

Mi történik, amikor egy baráti társaságban a házigazda kitalálja: játsszunk, és mindenki helyezze ki a vacsoraasztalra mobiltelefonját. Tegye mindenki előtt nyilvánossá az est során kapott üzeneteit, hangosítsa ki készülékét, ha hívást kap, hadd hallja mindenki beszélgetéseit. Vajon mi mindenre derülhet fény? Milyen titkok lepleződhetnek le?

(Fotó: InterCom)

Igen, titkok, hisz ma már egy okostelefon valóságos feketedoboz. Rögzíti gazdájának kapcsolatrendszerét, bejövő és kimenő hívásait, sms-üzeneteit, levelezését, fényképeit. videóit. És nemcsak azokat, amelyeket ő készített, hanem azokat is, amelyeket Viberen vagy Whatsappon kapott.

(Fotó: InterCom)

Goda Kriszta legújabb filmjének ez a szituáció a kiindulópontja. A BÚÉK című alkotás videóelőzetese és reklámja azonban kicsit megtévesztő. Azt sugallja, hogy felhőtlen vígjátékra ülünk be a moziba, hisz szilveszter a vidámság, az öröm, a viccelődés, az önfeledt kikapcsolódás, a szórakozás ünnepe, sok étellel, itallal, nevetéssel. Ám ez csak részben igaz. Mert ha vígjáték, akkor inkább csak keserédes, s bár túlzás lenne azt állítani, hogy drámát kapunk, a főszereplők történeteit megismerve inkább szánalmas sorsok sejlenek fel: eltitkolt viszonyokkal, válságban lévő párkapcsolatokkal. És úgy tűnik, hazudni könnyebb, mint igazat mondani. átverni a másikat könnyebb, mint valamit elismerni, bevallani. De egyszer lebukik az ember, a kérdés csak az, mikor. Tán nem éppen egy ártatlannak induló játék során, pont szilveszterkor?

(Fotó: InterCom)

A kissé hamis előzetes és műfajbesorolás ellenére mégsem baj, hogy nem felhőtlen, hanem kissé „bárányfelhős” szórakozásban van részünk. Jó a történetvezetés, ülnek a párbeszédek; Divinyi Réka és Goda Kriszta együtt jegyzi a forgatókönyvet, csakúgy, mint a Csak szex és más semmi című film esetében. A humor ott van még a kritikusnak mondott pillanatokban is, ugyanakkor fontos kérdésekről, élethelyzetekről kellő komolysággal tudnak szólni az egyes jelenetek.

(Fotó: InterCom)

A színészek pedig profin végzik munkájukat. Például Bata Éva, aki kétgyermekes szexi anyukaként ügyvédet alakít, akinek séf férjével – Hevér Gábor játssza – már nem túl szeretetteljes a viszonya. Szávai Viktória válófélben lévő pszichológus, ő az est vendéglátója, aki egyedül neveli kamaszlányát. Mészáros Béla nőgyógyász, aki titkon szerelmes a házigazdába. Érdekes párt alakít fotósként Lengyel Tamás, aki nemrég jegyezte el gyógypedagógus barátnőjét, akit Törőcsik Franciska személyesít meg. A kémiatanár bőrében Elek Ferencet láthatjuk, aki éppen otthagyta kémiatanári állását és talán pedagógusi pályáját is. Ahogy jönnek az sms-ek és a telefonhívások úgy kuszálódnak össze a szálak…

(Fotó: InterCom)

Ügyesen pörgő film született, melyen egyaránt lehet nevetni, szomorkodni. Annyira azért nem kesergünk, mint a Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című olasz alkotáson, Paolo Genovese 2016-os rendezésén, melynek e magyar film részben remake-jének tekinthető. Azért csak részben, mert bár az alapötlet, néhány karakter, történetfoszlány és poén onnan származik, a magyar forgatókönyvíró-páros alaposan átformálta az eredeti művet. Nem csupán magyarította az utalásokat, hanem olykor a szereplők kapcsolatrendszerét is módosította és a baráti este légkörét sem hagyta annyira drámaivá fejlődni. Talán ezt jelzi az is, hogy az eredeti filmben teljes holdfogyatkozásra gyűlt össze a baráti társaság, nem évbúcsúztatóra. Ez utóbbi viszont különösen jó alkalom arra, hogy az emberek telefonáljanak vagy üzenetet küldjenek egymásnak, és a humor is nagyobb szerepet kaphasson.

(Fotó: InterCom)

Az alkotás producerei Geszti Péter, Zákonyi S. Tamás és Ditz Edit. Geszti Péter úgy látja, a néző, amellett, hogy nagyokat nevethet, el is gondolkodhat azon, hol vannak az őszinteségnek, a barátságnak, a hazugságnak a határai, s miként lehetne, kellene őszintén élni. A produkcióban azt is vonzónak találja, hogy a színészek egytől-egyig kiválóan játszanak, és úgy véli, ezzel új magyar filmsztárok születtek.

E magyar filmmel tehát bátran búcsúztathatjuk az évet, nem fogunk unatkozni, ráadásul az egyes szituációkból esetleg ki-ki magára vagy barátjára is ismerhet. Az ügyvédszál pedig a jogásztársadalomnak külön érdekesség lehet.

A BÚÉK 2018. december 6-tól látható a mozikban, az InterCom forgalmazásában.

A BÚÉK előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=19Gj8MeStq8&list=PL9wdKv31_N_51-Z0bCLFMoilIN29DihQQ&index=1

Kapcsolódó cikkek:


Audi Q8 50 TDI Quattro – Sárkány és narancs
2019. május 24.

Audi Q8 50 TDI Quattro – Sárkány és narancs

Szemeknek hízelgő sárkánynarancs metálszínben pompázik Audink, ami való igaz, jól illik hozzá, de e nélkül is elég feltűnő jelenség az új Q8-as modell, amely kupés formaterve ellenére pár milliméterrel kisebb, mint Q7-es testvérmodellje.

Leonardo 500
2019. május 17.

Leonardo 500

Film, kiállítás, könyv tiszteleg a géniusz előtt, halálának 500. évfordulóján.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio – Már a neve is egy élmény
2019. május 10.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio – Már a neve is egy élmény

Megszokásból jövünk, megyünk a tesztautókért, ez egy ilyen szakma, de valahogy, ha Alfáról van szó, akkor kicsit másképp érzünk. Már a tesztnaplóba való időpont feljegyzése is mosolyt csal arcunkra, de jelen esetben soha el nem múló időnek tűnt az a pár hét, mire beleülhettem a piac egyik legerősebb SUV-modelljébe.

A kultúra 50 arca
2019. május 3.

A kultúra 50 arca

Idén már 10 kategóriában szavazták meg a jeles magyar kulturális személyiségeket.

Jeep Wrangler 2.2 CRD Sahara – Vitathatatlan negyedik generáció
2019. április 26.

Jeep Wrangler 2.2 CRD Sahara – Vitathatatlan negyedik generáció

A mindennapok során több kényelmet és komfortot garantál, jó úttartásával továbbra is vitathatatlan terepbajnok marad az új Jeep Wrangler, amely készen áll arra, hogy új fejezetet nyisson a Jeep márka 1941-ben elkezdődött legendás történelmében.