BÚÉK: mozikban egy különös szilveszter

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. december 14.
Címkék: , , ,
Rovat:
Titkok, hazugságok, viszonyok lepleződnek le az óévbúcsúztató új magyar mozifilmben.

Mi történik, amikor egy baráti társaságban a házigazda kitalálja: játsszunk, és mindenki helyezze ki a vacsoraasztalra mobiltelefonját. Tegye mindenki előtt nyilvánossá az est során kapott üzeneteit, hangosítsa ki készülékét, ha hívást kap, hadd hallja mindenki beszélgetéseit. Vajon mi mindenre derülhet fény? Milyen titkok lepleződhetnek le?

(Fotó: InterCom)

Igen, titkok, hisz ma már egy okostelefon valóságos feketedoboz. Rögzíti gazdájának kapcsolatrendszerét, bejövő és kimenő hívásait, sms-üzeneteit, levelezését, fényképeit. videóit. És nemcsak azokat, amelyeket ő készített, hanem azokat is, amelyeket Viberen vagy Whatsappon kapott.

(Fotó: InterCom)

Goda Kriszta legújabb filmjének ez a szituáció a kiindulópontja. A BÚÉK című alkotás videóelőzetese és reklámja azonban kicsit megtévesztő. Azt sugallja, hogy felhőtlen vígjátékra ülünk be a moziba, hisz szilveszter a vidámság, az öröm, a viccelődés, az önfeledt kikapcsolódás, a szórakozás ünnepe, sok étellel, itallal, nevetéssel. Ám ez csak részben igaz. Mert ha vígjáték, akkor inkább csak keserédes, s bár túlzás lenne azt állítani, hogy drámát kapunk, a főszereplők történeteit megismerve inkább szánalmas sorsok sejlenek fel: eltitkolt viszonyokkal, válságban lévő párkapcsolatokkal. És úgy tűnik, hazudni könnyebb, mint igazat mondani. átverni a másikat könnyebb, mint valamit elismerni, bevallani. De egyszer lebukik az ember, a kérdés csak az, mikor. Tán nem éppen egy ártatlannak induló játék során, pont szilveszterkor?

(Fotó: InterCom)

A kissé hamis előzetes és műfajbesorolás ellenére mégsem baj, hogy nem felhőtlen, hanem kissé „bárányfelhős” szórakozásban van részünk. Jó a történetvezetés, ülnek a párbeszédek; Divinyi Réka és Goda Kriszta együtt jegyzi a forgatókönyvet, csakúgy, mint a Csak szex és más semmi című film esetében. A humor ott van még a kritikusnak mondott pillanatokban is, ugyanakkor fontos kérdésekről, élethelyzetekről kellő komolysággal tudnak szólni az egyes jelenetek.

(Fotó: InterCom)

A színészek pedig profin végzik munkájukat. Például Bata Éva, aki kétgyermekes szexi anyukaként ügyvédet alakít, akinek séf férjével – Hevér Gábor játssza – már nem túl szeretetteljes a viszonya. Szávai Viktória válófélben lévő pszichológus, ő az est vendéglátója, aki egyedül neveli kamaszlányát. Mészáros Béla nőgyógyász, aki titkon szerelmes a házigazdába. Érdekes párt alakít fotósként Lengyel Tamás, aki nemrég jegyezte el gyógypedagógus barátnőjét, akit Törőcsik Franciska személyesít meg. A kémiatanár bőrében Elek Ferencet láthatjuk, aki éppen otthagyta kémiatanári állását és talán pedagógusi pályáját is. Ahogy jönnek az sms-ek és a telefonhívások úgy kuszálódnak össze a szálak…

(Fotó: InterCom)

Ügyesen pörgő film született, melyen egyaránt lehet nevetni, szomorkodni. Annyira azért nem kesergünk, mint a Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című olasz alkotáson, Paolo Genovese 2016-os rendezésén, melynek e magyar film részben remake-jének tekinthető. Azért csak részben, mert bár az alapötlet, néhány karakter, történetfoszlány és poén onnan származik, a magyar forgatókönyvíró-páros alaposan átformálta az eredeti művet. Nem csupán magyarította az utalásokat, hanem olykor a szereplők kapcsolatrendszerét is módosította és a baráti este légkörét sem hagyta annyira drámaivá fejlődni. Talán ezt jelzi az is, hogy az eredeti filmben teljes holdfogyatkozásra gyűlt össze a baráti társaság, nem évbúcsúztatóra. Ez utóbbi viszont különösen jó alkalom arra, hogy az emberek telefonáljanak vagy üzenetet küldjenek egymásnak, és a humor is nagyobb szerepet kaphasson.

(Fotó: InterCom)

Az alkotás producerei Geszti Péter, Zákonyi S. Tamás és Ditz Edit. Geszti Péter úgy látja, a néző, amellett, hogy nagyokat nevethet, el is gondolkodhat azon, hol vannak az őszinteségnek, a barátságnak, a hazugságnak a határai, s miként lehetne, kellene őszintén élni. A produkcióban azt is vonzónak találja, hogy a színészek egytől-egyig kiválóan játszanak, és úgy véli, ezzel új magyar filmsztárok születtek.

E magyar filmmel tehát bátran búcsúztathatjuk az évet, nem fogunk unatkozni, ráadásul az egyes szituációkból esetleg ki-ki magára vagy barátjára is ismerhet. Az ügyvédszál pedig a jogásztársadalomnak külön érdekesség lehet.

A BÚÉK 2018. december 6-tól látható a mozikban, az InterCom forgalmazásában.

A BÚÉK előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=19Gj8MeStq8&list=PL9wdKv31_N_51-Z0bCLFMoilIN29DihQQ&index=1

Kapcsolódó cikkek:


Audi SQ2 – Aduász
2019. november 12.

Audi SQ2 – Aduász

Az Audi legkisebb Q-modelljét is megszállta az S-modellek ördöge, a 2016-ban bemutatkozó Q2 eddig 190 lóerős változata jelentette a plafont, tesztünkben most 300 lóerővel tesszük próbára.

Honda CR-V Hybrid Elegance – Mosollyal az arcomon
2019. október 18.

Honda CR-V Hybrid Elegance – Mosollyal az arcomon

Az 1995-ben bemutatott Honda CR-V folyamatosan fejlődött az évek során, újabb és újabb nemzedékei mindig friss, jövőbe mutató műszaki megoldásokkal lepték meg a szakmát és persze a vásárlóközönséget.

Semmit se bánok
2019. október 11.

Semmit se bánok

Meghökkentő, megdöbbentő szituációt tár elénk Székely Csaba legújabb drámájában, a Rózsavölgyi Szalonban.