Büntetőjog kiegészítés, hatáskör és illetékességi mutató


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Jogtár kiegészítések olyan többlettartalmakat és hasznos információkat hordoznak, melyek beépülve a Jogtárak alá, az ügyvédi problémamegoldást, az ügyvédi feladatok elvégzését segítik. Minden egyes kiegészítés része legalább egy kalkulátor, melynek segítségével egyszerűen kiszámolhatóak a jogszabály előírta összefüggések. A kalkulátorok segítik az ügyleti és késedelmi kamat, az ügyvédi munkadíj, az eljárási illeték, a végrehajtói díj, az örökösödési, az adásvételi, az ajándékozási illeték gyors kiszámítását, illetve a hatásköri és illetékességi kérdések megoldását. A kiegészítéseket új „ügyvédbarát” kezelőfelülettel láttuk el, ami segíti a…

A Jogtár kiegészítések olyan többlettartalmakat és hasznos információkat hordoznak, melyek beépülve a Jogtárak alá, az ügyvédi problémamegoldást, az ügyvédi feladatok elvégzését segítik. Minden egyes kiegészítés része legalább egy kalkulátor, melynek segítségével egyszerűen kiszámolhatóak a jogszabály előírta összefüggések. A kalkulátorok segítik az ügyleti és késedelmi kamat, az ügyvédi munkadíj, az eljárási illeték, a végrehajtói díj, az örökösödési, az adásvételi, az ajándékozási illeték gyors kiszámítását, illetve a hatásköri és illetékességi kérdések megoldását. A kiegészítéseket új „ügyvédbarát” kezelőfelülettel láttuk el, ami segíti a hatékony munkavégzést.

A Hatásköri és illetékességi mutató A Jogtár kiegészítés ügyvédeknek Büntetőjog moduljához kapcsolódik. A kiegészítés megvásárlója az éves előfizetési díj – illetve a meghirdetett akciós kedvezmények – befizetésével jogosulttá válik nemcsak a Büntetőjog kiegészítés többlettartalmainak, hanem a Hatásköri és illetékességi mutatónak a használatára is. A kiegészítés előfizetője a CompLex Jogtár/Jogtár Plusz alá települő és azzal együttműködő indító lemezt kap. A tartalmi és programfrissítések online történnek. Ha a Hatásköri és illetékességi mutató alapjául szolgáló jogszabályi környezet változik, a Kiadó a program háttéranyagát az előírásoknak megfelelően módosítja, és a letöltés lehetőségéről az előfizetőnek e-mail értesítést küld.

A Jogtár kiegészítés ügyvédeknek moduljairól és az előfizetői kedvezményekről bővebb információ a www.complex.hu oldalon érhető el.

A Jogtár Büntetőjogi tematikus kiegészítésének célja, hogy segítse az elsősorban – vagy akár csak részben – büntetőjoggal foglalkozó ügyvédek munkáját. Ennek érdekében a szakmai tartalmat úgy állítottuk össze, hogy a lehető legteljesebb mértékben az ügyvédek mindennapi, gyakorlati munkáját támogassa. A Btk. és Be. kommentáron, valamint az iratmintákon túl több száz bírói döntést válogattunk össze és szerkesztettünk meg (tematikusan) a büntetőjog és a büntető eljárásjog kiemelt témaköreiből.

A Jogtár ezen tematikus, büntetőjogi kiegészítését – a mindenkori jogszabályváltozások figyelemmel kísérése mellett – akár napi, heti vagy havi rendszerességgel is képesek vagyunk módosítani, ezáltal biztosítva a termék felhasználóinak az ügyvédi munkában és a jogalkalmazásban való biztonságos és magabiztos tevékenységét. Elkötelezettek vagyunk a tartalom folyamatos bővítése mellett, melynek egyik következő eleme az egyedülállónak mondható büntetés-végrehajtási kommentár lesz.

Tartalom

Kommentár
– a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvényhez
– a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvényhez

Szerkesztett bírósági döntések
– büntetőeljárás jogi szerkesztett bírósági döntések
– büntetőjogi szerkesztett bírósági döntések

Tematizált iratminták
– ügyvédi, ügyészi, bírói iratok

Címtár
– bíróságok
– büntetés-végrehajtási intézetek
– kamarai címlista
– rendőr-főkapitányságok
– ügyészségek

Hatásköri és illetékességi mutató (Kalkulátor funkció alatt)

Hatásköri és illetékességi mutató

E kalkulátor elkészítésének fő célja az, hogy néhány mező kitöltésével a program használója megtalálja az adott ügyben hatáskörrel rendelkező illetékes bíróságot.

A mutató három ügytípusban adja meg az eljáró bíróságot: polgári peres eljárásban, munkaügyi perben és büntetőeljárásban. Első lépésben az ügy típusát kell kiválasztani egy legördülő menüből.

Polgári peres eljárás esetén azt kell eldönteni, hogy az ügy valamely bíróság kizárólagos illetékességébe tartozik-e vagy sem. A kizárólagos illetékesség alá tartozó ügyek listája egy legördülő menüben látható. Bármelyik kiválasztása esetén megjelenik a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság neve és egy kattintással előhívhatóak a bíróság legfontosabb adatai.

Ha az ügy nem tartozik kizárólagos illetékesség alá, akkor meg kell adni az általános illetékességet megalapozó körülményt. Ez más lehet természetes személyek és jogi személyek esetén. A legördülő menü a Pp. 29–30. §-ában meghatározott sorrendiséget követve adja meg az illetékességet megalapozó körülményeket. A kiválasztást követően be kell írni annak a településnek a nevét vagy irányítószámát, amelyen az illetékesség alapul.

Következő lépésben azt kell egy legördülő menü alapján eldönteni, hogy az ügy megyei bírósági hatáskörbe tartozik-e vagy sem. A program a megyei bírósági hatáskörbe tartozó ügyeknél cégügyek és megyei bírósági hatáskörbe tartozó egyéb ügyek között tesz különbséget. Ha az ügy megyei bírósági hatáskörbe tartozik, akkor a program megadja a hatáskörrel rendelkező illetékes bíróságot. Ha az ügy nem megyei bírósági hatáskörbe tartozik, akkor a megadott cím alapján a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező helyi bíróság neve jelenik meg.

Ha az ügyben a vagylagos illetékességi szabályok alkalmazhatóak, akkor ki kell választani azt az ügytípust, ami a vagylagosságot megalapozza, majd – az általános illetékességhez hasonlóan – a település nevét vagy irányítószámát kell beírni a mezőbe. A program ezek alapján az adatok alapján megmutatja azt a bíróságot is, ahol a felperes az általános illetékességgel rendelkező bíróságon kívül még megindíthatja a pert.

Munkaügyi perek esetén csak a munkaszerződés szerinti munkavégzés helyét kell megadni, és a program megmutatja, hogy melyik munkaügyi bíróság előtt kell a pert megindítani.

Büntetőeljárás esetén a program a polgári peres eljáráshoz hasonló logikával működik. Először a kizárólagos illetékességet megalapozó körülményt kell kiválasztani. Ha ilyen nincs, akkor a legördülő menü segítségével azt kell eldönteni, hogy a büntetőügy megyei bírósági hatáskörbe tartozik-e vagy sem. A bűncselekmény elkövetésének helyét megadva a program kiválasztja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságot.

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket az ÜgyvédVilág III. évfolyamából:

Jogtár kiegészítések ügyvédekre szabva
Jogtár kiegészítések ügyvédeknek – Fizetési meghagyás kiegészítés
Jogtár kiegészítések ügyvédeknek – Bírósági végrehajtás/Ügyvédi hivatás
CompLex szoftverek
CégkompLexus – Gyöngyszemek a Céghírek adatbázisából
Új szoftver a turpis cégek nyomában – Cégfigyelő mesterfokon
Itt az akta, hol az akta, ad acta…
E-polgár e-világban e-kérdések körül
Egy nő iPhone-os kalandjai a Codex Europa-val
Ügyvédi Iroda – ügykezelés a 21. században
Officium – A jogügyletek biztonságát támogató szoftver


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.