E-tinta – a jövő nyomdai technikája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az e-könyv olvasó eszközök kijelzői általában ún. e-papír technológiát használnak, melynek lényege, hogy a felülete egészen papírszerű, nincs háttérvilágítása, nem bántja a szemet és nem fogyaszt áramot a megjelenítéskor. Az e-könyvekről és azok formátumairól már volt szó az Ügyvédvilág hasábjain. Most azt a technikát tekintjük át, amely ezeket működteti.


Az elektronikus papír napjainkban a könyvolvasók megjelenítője, amelyeken a hagyományos papírhoz hasonlóan a fény visszaverődésével válik olvashatóvá a szöveg. Az e ink jelentése: elektronikus tinta. Ez tulajdonképpen egy olyan speciális képernyő, mely tartalmát elektromosság nélkül is képes megtartani, viszont roppant éles és kontrasztos képet jelenít meg. Maga a panel több, egymástól jól elkülöníthető állapottal rendelkezik, ahol a fényt nagyobb részben elnyelő pixelek formálják a betűket, illetve az ábrákat.

Az e-papír ötlete a 70-es évek elejére nyúlik vissza: ekkor kezdtek el vele foglalkozni a Xerox egyik fejlesztőlaboratóriumában. A technológia magja az úgynevezett gyricon, amely két vékony átlátszó réteg között elhelyezkedő mikroszkopikus gömbök halmaza. A gömbök, részecskék egyik fele fekete, a másik pedig fehér, s mindannyian az elektromos töltésre reagálnak. A negatív mező a felület tetejére taszítja a fekete részecskéket, és ezáltal fekete pontot hoz létre a kijelzőn. A pozitív mező pedig a fehér gömböcskékre hat. A következő évtizedben tovább próbálkoztak különféle képernyők fejlesztésével, de ezek az eszközök még mindig nem hasonlítottak a nyomtatott papír megjelenéséhez. Azután 1993-ban a MIT egyik kutatója, Joseph Jacobson a Xerox ötletének egy variációját gondolta ki: kifejlesztette a mikrokapszulákat, amelyekben elektronikusan töltött, fehér elemekben oldott fekete olaj volt. Így hozta létre az elektronikus tintát. 1996-ban szabadalmaztatta az ötletét, 1997-ben pedig megalapította E Ink nevű cégét (innen az elnevezés) a technológia kereskedelmi célú kifejlesztésére. Az E Ink Corporation már pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete pigmentrészecskéket is alkalmazott, melyek átlátszó folyadékban változtatták az elektromos töltés hatására a helyzetüket (ilyen kijelző van a Sony és az Amazon könyvolvasókban is).

A 90-es években megjelenő elektronikus eszközök, az 1996-tól megjelenő Palmtop, a PDA-k, később a notebookok, majd a manapság használatos mobilkommunikációs eszközök mind-mind hordozható és széles körben elterjedt olvasók, bár nem kimondottan olvasásra szánt eszközök voltak. Az első hajlékony elektronikus papír prototípusát 2000-ben mutatták be. Az E Ink által kifejlesztett e-tinta kijelzők kevésbé ismertek, mint az LCD kijelzők. Az e-tinta technológa nagy előnye az LCD-vel szemben, hogy olvasása nem fárasztja úgy a szemet. A technológiának köszönhetően olyan hatást kelt, mintha papír alapú könyvet olvasnánk. Az új kijelző anyagnak köszönhetően az elektronikus papír majdnem annyira hajlítható, mint egy normális papírlap. Ezenkívül a fogyasztása töredéke más kijelzőkéhez képest, az E Ink kijelzőjét használó e-könyvolvasók akár egy hónapig is kibírják egy töltéssel. A kijelző nem tükröződik, mert a nap sugarait nem veri vissza, hanem elnyeli. Emellett energiatakarékos is, mivel a készüléknek nincs háttérvilágítása, ill. a képek, szövegek megjelenítése után azok fenntartásához további energiát nem igényel. Ugyanakkor a hagyományos papírtól eltérően elektronikusan írható és törölhető. Hátrányuk viszont, hogy sötétben lámpa kell hozzájuk és jelenleg viszonylag lassú a frissítési sebességük. Az elektronikus papír kezdetben csak szürkeárnyalatos képet, szöveget tudott megjeleníteni, mára viszont a készülék rendkívül éles képet tud megjeleníteni akár 4096 színárnyalatban. A színes kijelző megőrizte a szürkeárnyalatos testvére jó tulajdonságait, alacsony maradt a fogyasztása, és továbbra sem fárasztja a szemet. A cég a színes e-tinta kijelző továbbfejlesztésén dolgozik, évek múlva a technológia akár a tablet pc-knél is megjelenhet.

Az e-papír és vele együtt az e-tinta sikerét a marketingesek is meglovagolták. A vállalatok dollár tízmilliókat ölnek kutatás-fejlesztésbe, és egyre több cég jut a kereskedelmi termelés közelébe különféle színes, hajlékony kijelzőkkel. Az e-tinta számos előnyének köszönhetően megjelent a kisebb mobil eszközökben, kézi számítógépekben, a PDA-kban, GPS-ekben, mobiltelefonokban. Az új anyagnak a digitális könyvtől az energiatakarékos, hordozható képernyőn és a falméretű kijelzőn keresztül a hajtogatható változatig rengeteg megjelenési formája képzelhető el. Ezek közé tartoznak a csak az e-könyvek olvasására szánt célszámítógépek (pl.: Kindl, Sony Reader, Koobe, Hanlin eReader, Cybook, iLiad stb.), a személyi számítógép és annak összes változata (laptop, tablet, pocket stb.), ill. az okos telefonok. A Motorola 2006-ban mutatta be azt a belépőszintű mobiltelefonját, mely elsőként alkalmazta az e-papír kijelzőt, igaz, a telefonban megjelent változat épphogy csak használható volt. A mobil mellett van már példa karórára és USB-kulcsra is.

Az e ink tehát óriási jövő előtt áll. Az új technikának köszönhetően a nem is olyan távoli jövőben az embernek már ki sem kell otthonról mozdulnia, ha egy könyvet, vagy egy újságot szeretne beszerezni.

Würsching Zoltán

 

Kapcsolódó cikkek:

E-könyv – a digitális olvasás forradalma

E-book reader


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.