Egy tiszta dízel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Audi megújította nagy terepjáróját, a Q7-et. Igaz csak finomabb módosításokat hajtottak végre rajta, hiszen az a Q7 olyan sikeres a luxuskategóriában, hogy a gyáriak úgy gondolták, egy kisebb frissítéssel még meglovagolják ezt a sikert, hiszen sportos designjával és nagy teljesítményű motorjaival egyértelműen az egyik legjobb választás a nagy Audi.

A mai dívatnak megfelelően az éjszakai világítást adó xenon fényszórók kivételével minden más világító és jelzést adó eszközt ledes lámpákra cseréltek. Hétszemélyes utastere páratlan hangulatot és luxust nyújt. A 4 zónás klíma folyamatosan ellenőrzi és szabályozza a levegő minőségét a belső térben, és hozzá csatlakozik egy a kesztyűtartóban található hűtődoboz.

A Bose hifi kiváló hangélményt nyújt, és ha kell, felismeri a zavaró környezeti zajokat, és a hangerősséget automatikusan kompenzálja.

A legfontosabb újítás talán a Le Mans-i 24 órás versenyeken már bizonyított motor, amellyel a gyár most új dimenziót nyit a turbótöltős dízelmotor és a környezetbarát elvárások számára. Az új clean diesel jelenleg az egyik legtisztább üzemű motor a piacon, amely már most teljesíti a 2014-ben hatályba lépő EU 6 környezetvédelmi szabályzat előírásait. A kiemelkedően hatékony égésfolyamat mellett az Audi a kipufogógáz utókezelésébe fektetett rendkívüli energiát. Az oxidációs katalizátor csökkenti a keletkezett szén-dioxidot és szén-monoxidot, és így akár 90%-kal is csökkenti a kibocsátott nitrogén-oxid mennyiségét, ártalmatlan nitrogénné és vízzé alakítva azt. Jelentősen csökkentették a károsanyag-kibocsátást, de semmi sem ment a példás felszereltség és teljesítmény rovására. A 240 lóerős motor és az összkerékhajtás – az Audi nevén mondva „quattro”– teljes biztonsággal mozgatja a 2,5 tonnás autót. A quattro rendszer változtathatóan osztja el a hajtóerőt az első és hátsó kerekek között. Szükség esetén az elektronikus differenciálzár funkció többleterőt ad a jobban tapadó kerekekre.

Ebben óriási segítséget nyújt a tiptronic 6 fokozatú automata váltó, amely a Q7 maximális teljesítményét közvetíti hibátlanul az útra. Az adaptív légrugózás célzottan beavatkozik a kerekek lengéscsillapításába, szinte észrevétlenül szünteti meg a karosszéria mozgását. Induláskor és fékezéskor automatikusan csökkenti az úgynevezett bólogató mozgást, ezáltal az 5MMI rendszer segítségével állítható is, így egyénileg is befolyásolhatjuk autónk viselkedését.

Az elektronikus stabilizáló program a menetstabilitás mellett a fékezést teszi biztonságosabbá. Minden helyzetben kellő fékerő áll rendelkezésre, nagy sebességnél még terhelt állapotban is. A fékrendszer érdekessége a szárító funkció, amely nedves útviszonyok esetén eltávolítja a vizet a féktárcsáról, így érezhetően javul a fék hatása.

A 775 literes csomagtér hatalmas, de a harmadik üléssor felnyitásával is 330 literes szabad tér marad. Pakolásnál nagy segítség lehet az adaptív légrugózás egyik fontos eleme, a gombnyomással leereszthető autó hátulja és az elektronikusan nyitható-csukható csomagtérajtó.

Igaz, borsos áron kínálják a Q7-est, de sportos alakjával, luxusautó felszereltségével és Clean dízel technológiával felszerelve, továbbra is nagy sikerre számíthat.

Buday Dénes


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.