Enyhülő járvány, enyhítő országok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy lecseng a koronavírus-járvány ötödik hulláma, úgy enyhítenek a szigorításokon az egyes országok, és fogadják a turistákat is, tárt karokkal.

A világban 2022 februárjában olyan gyorsan szorult vissza a pandémia, hogy fokozatosan és folyamatosan veszítették, veszítik hatályukat a szigorító intézkedések. A nyitás lendülete kitart egész márciusban is.

Mindennek részben az az oka, hogy egyre többen esnek át a betegségen, miközben nő a beoltottak száma. Azok, akik a vírus omikron mutánsával fertőződtek meg, többségében enyhébb tünetekkel vészelték át a betegséget, mint akik a korábbi mutánsoktól szenvedtek. A virológusok szerint, aki a delta variánst kapta el, azt az omikron meg tudja fertőzni, ám akit az omikron fertőz meg, azt a delta már nem képes. Valójában így szorítja ki a terjedés során a korábbi mutánst a fertőzőképesebb, de enyhébb lefolyással járó omikron. Ehhez még hozzájárul az elmúlt két évben tapasztalt úgynevezett szezonális hatás, vagyis a járvány tavasszal és nyáron visszaszorul – számos ismert, és ma még ismeretlen tényező miatt.

Összességében ezek azok az okok, amelyek miatt az egyes országok irányítói bátrabban hozzák meg enyhítő intézkedéseiket, és ezzel együtt próbálják meg hazájukba csalogatni a gazdaságukat fellendítő turistákat. Erre meg is van minden esélyük, mert a kétéves bezártságot követően nagy az igény az utazásra.

Ezek után lássuk, hogy egyes országokban milyen enyhítések történtek 2022 februárjában, illetve milyenek várhatók tavasszal.

Koronavírus-járvány, enyhítések - Ausztria

Bécsi pillanatkép – már könnyebb a beutazás Ausztriába is (Fotó: (c) Schaub-Walzer/PID)

Ausztria

2022. március 5-től már nem érvényesek a korábbi, jelentősebb járványügyi korlátozások. Nem kell oltási vagy gyógyultsági igazolás, érvényes teszt ahhoz, hogy felkeressünk éttermeket, turisztikai célpontokat. Megszűnt az éjszakai vendéglátóhelyek éjféli zárórája, és szabadon lehet rendezvényeket, vásárokat is tartani, létszámkorlátozások nélkül. Megmarad azonban a maszkviselési kötelezettség az alapvető élelmiszereket árusító üzletekben, a közösségi közlekedés járművein, az egészségügyi intézményekben pedig FFP2 típusú maszkot kell hordani. Az országba február 21-étől vált könnyebbé a beutazás, ekkortól már negatív PCR-teszttel is beléphetnek azok, akik nem rendelkeznek oltási igazolással.

Németország

Március 4-étől friss negatív gyorsteszt birtokában már az oltatlanok is járhatnak vendéglőbe, megszállhatnak szállodában, és számos további szolgáltatást is igénybe vehetnek. Beltéren egyszerre már négyezren szórakozhatnak, labdarúgó-mérkőzésen pedig egy stadionban akár 25 ezren is szurkolhatnak. Közösségi terekben viszont a maszkviselés továbbra is kötelező marad. Március 20-ától a munkáltatónak már nem kötelező megadni az otthoni munkavégzés lehetőségét azoknak, akiknek személyes jelenléte nem elengedhetetlen a munkahelyén.

Szlovákia

Szlovákiában február derekától nemcsak az oltottak és a betegségen átesettek, hanem a negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanok is megszállhatnak hotelekben. Az antigénteszt is érvényes a PCR-teszt mellett. Márciusban már nincs beléptetési rendszer sem az üzleteknél és a szolgáltatóhelyeknél, vagyis megszűnt az a megkülönböztetés, hogy egyes helyekre nem léphettek be az oltatlanok, csak az oltottak és a betegségben átesettek. A korlátozás-feloldások újabb szakaszának kulcsdátuma várhatóan március 26-ika, amikortól megszűnhetnek a rendezvényeken résztvevők létszámára, illetve a nyitvatartásra még érvényes korlátozások, és enyhülnek a maszk viselésére vonatkozó előírások is. Az ország különben minden Magyarországon használt oltóanyagot elfogad belépéskor, így a kínai Sinopharm mellett az orosz Szputnyik V-vel oltottak is átléphetik a szlovák határt.

Koronavírus-járvány, enyhítések - Bledi-tó

A Bledi-tó és híres szigete – Szlovéniában már nincs szükség oltottsági igazolásra (Fotó: Pixabay)

Szlovénia

Már karanténkötelezettség nélkül lehet az országba utazni. Sőt, sem az oltottságot, sem a fertőzésen átesettséget nem kell igazolni, és negatív tesztre sincs szükség. A szolgáltatások igénybevételéhez sem kell igazolás, korlátozás nélkül vehetők igénybe éttermek, sífelvonók, sípályák. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken sincs már létszámkorlátozás, a nyitvatartási időket sem korlátozzák, az éjszakai szórakozóhelyek, diszkók is nyitva lehetnek. Nyilvános helyeken azonban továbbra is viselni kell maszkot.

Lengyelország

Február közepétől a karanténidőt tízről hét napra mérsékelték a pozitív teszttel rendelkező, de tünetmentes személyek esetében. Az orvosok és a rendvédelemben tevékenykedők a karantén ötödik napján végzett negatív vírusteszttel szabadulhatnak a bezárkózásból. Megszüntették a távoktatási kötelezettséget is.

Anglia

A szigetországban február utolsó hetében megszüntették a járvány megfékezésére korábban hozott valamennyi korlátozást. A miniszterelnöki hivatal megfogalmazása szerint az ország a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhet a személyi felelősség elvének alkalmazására, melyet a sikeres oltási kampány, valamint a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése tett lehetővé.

Koronavírus-járvány, enyhítések - Olaszország

Portofino öble – Olaszországban szabadtéren már nem kötelező a maszk használata (Fotó: Falus Tamás)

Olaszország

Februárban feloldották a maszkviselési kötelezettséget szabadtéren, ám zárt térben egészen március 31-éig még kötelező lesz a maszk használata, méghozzá az FFP2-es típusúé. Így múzeumokban, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, mozikban, de még az iskolákban is. Az enyhítések részeként megnyílhattak a szórakozóhelyek, s március 1-jétől a stadionok háromnegyed részére, a sportcsarnokok 60 százalékára emelték meg az eladható jegyek arányát.

Belgium

Februárban megszüntették a beutazásra vonatkozó korlátozásokat a schengeni övezet országaiból érkező utasok számára. Az éttermek és bárok már korlátlanul nyitva lehetnek, és megnyílhattak az éjszakai szórakozóhelyek. Megszüntették beltérben az asztaloknál ülő vendégekre a hatfős korlátozást, és már bárpultnál is lehet fogyasztani. A személyzetnek viszont még kell maszkot viselnie. A zenés-táncos mulatóhelyek maximális kapacitását egyelőre 70 százalékban határozták meg, kivéve, ha a levegőminőségre vonatkozó célértékeket sikerül elérni: akkor a rendezvényhelyszínek már teljes befogadóképességükkel működhetnek. Beltéri rendezvények esetében ötven személy felett, szabadtéri rendezvények esetében pedig száz fő részvétele felett még kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.

Franciaország

Február közepétől ismét megnyíltak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók, újra lehet álló közönség előtt koncertet tartani, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, enni-inni a mozikban, a színházakban és a stadionokban. Belépés azonban csak oltottsági igazolással lehetséges, legalábbis a 16 éven felülieknek. Az igazolás azonban csak akkor érvényes, ha az illető az emlékeztető, harmadik adagot legkésőbb négy hónappal a második után felvette (kivéve, ha időközben elkapta a fertőzést). Ha valóban lecseng a járvány ötödik hulláma, akkor várhatóan március végén vagy április elején már megszűnhet az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség.

Portugália

Február második hetétől a turisták már negatív teszt nélkül is beutazhatnak az országba, csak igazolni kell, hogy beoltottak, vagy felgyógyultak a Covid-betegségből. Portugália szárazföldi részén, valamint az Azori-szigeteken csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákat tekintik érvényesnek a beutazáshoz. Madeirára viszont a kínai és az orosz vakcinával is beengedik a látogatót, tesztkötelezettség sem kell hozzá. Akik nem rendelkeznek oltási vagy hat hónapon belüli gyógyultsági igazolással, azoknak az indulásnál 24 óránál nem régebbi antigéntesztet, vagy 72 órán belül készített PCR-tesztet kell felmutatni.

Koronavírus-járvány, enyhítések - Portugália

Portói látkép az Arábbida-hídról – Portugáliába elegendő az oltottsági igazolás, nincs szükség negatív tesztre (Fotó: Falus Tamás)

Dánia

Dánia volt az első európai ország, ahol feloldották a járvány miatt korábban bevezetett korlátozásokat. 2021. február első napjától a védettséggel rendelkező külföldieknek beutazáskor már nem kell friss negatív tesztet felmutatni. Aki védettségi igazolás nélkül lépi át a határt, attól a belépéstől számított 24 órán belül kötelezően kérnek tesztet, de ez kiváltható a belépés előtt 48 óránál nem régebben készült negatív antigénteszttel vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel. Az elfogadott vakcinák listáját a WHO sürgősségi listáján szereplő oltóanyagokkal bővítették, vagyis már a kínai Sinopharm is érvényes.

Dániában februártól nem kérnek oltási igazolást a vendéglátóhelyeken.

Norvégia

Az északi országban már eltörölték a nem védettek karanténkötelezettségét. Korábban a veszélyesnek minősülő országokból, így a Magyarországról is érkező, védettségi igazolással nem rendelkező utazónak is tíznapos karanténba kellett vonulnia, amit csak három nappal később elvégzett, és negatív eredményt mutató PCR-teszttel lehetett kiváltani. Ma már csak előzetes, egy napnál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt-kötelezettség vonatkozik a 18 éven felüli, nem védett személyekre. Viszont belépéskor a határon, vagy egy napon belül a szálláshelyen/tesztállomáson, mindenkinek el kell végeznie egy antigéntesztet. Az éttermekben már 23 óra után is felszolgálhatnak alkoholt, eltörölték a magánösszejövetelekre érvényes, maximum tízfős korlátozást is. Megszűnt a távmunka-kötelezettség is.

Izrael

Márciustól már koronavírus elleni védőoltás nélkül is be lehet utazni Izraelbe, ehhez csak a repülőgépre szállás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett, és negatív eredményű negatív PCR-tesztre van szükség, valamint az érkezést követően egy repülőtéri, hasonló eredménnyel járó PCR-tesztet kell nyújtani. Az oltottaknak a belépéshez elég egy oltottsági igazolás. Március 10-től minden gyermekéletkorban megszüntetik a legifjabbak számára addigi kötelező otthoni tesztvizsgálatokat. Ha pedig tovább csökken az új fertőzések száma, akkor a pészah ünnepe, április közepe előtt eltörölhetik zárt térben is a maszkviselési kötelezettséget.

Koronavírus-járvány, enyhítések - Thaiföld

Thaiföldön a Test&Go és a Sandbox turisztikai projekt keretében lehet szabadon közlekedni (Fotó: Pixabay)

 Thaiföld

Már újra nyitva vannak az éttermek, a bárok, a strandok, és elérhetők a távolabbi szigetek is. Február 1-jétől ismét elindult a Test&Go és a Sandbox turisztikai projekt, melyek azok számára érhetők el, akik legalább 14 nappal utazásuk előtt már megkapták második oltásukat is, vagy igazolni tudják, hogy átestek a betegségen, és egy oltást megkaptak legalább 14 nappal az utazás előtt. A Test&Go esetében az érkezés utáni első és az ötödik napon kell PCR-tesztet végeztetni, és a negatív eredmény megjöttét követően lehet elhagyni a kijelölt szállodát, ahonnan az országban bárhová tovább lehet utazni. A Sandbox-program esetében a beoltottan érkező turisták csak meghatározott helyekre utazhatnak, például a népszerű Phuketre, vagy Pattayára, ahol egy úgynevezett SHA+ minősítésű szállodában kell megvárniuk két PCR-teszt eredményét. Már az első napi negatív teszt után szabadon lehet mozogni az adott térségben, a második negatív teszt után pedig már szabadon lehet utazni az ország egész területén. Mindkét programhoz szükséges egy negatív PCR-teszt eredmény az utazást megelőző 72 órában, és egy Thailand Pass QR-kód is, melyet az interneten kell igényelni, legkorábban 60 nappal az indulás előtt. De érdemes legalább két héttel előtte, hogy a kód időben meg is érkezzen.

Ausztrália

Idén március 3-ától egész Ausztrália beutazható a legalább kétszer oltott külföldi turisták számára. A kontinensnyi ország területére két év után már február 21-én be lehetett lépni ilyen feltételekkel, de Nyugat-Ausztrália szövetségi államába csak március elejétől nyílt meg e lehetőség. Ausztrália tagállamaiban eltérő szabályok lehetnek érvényben a maszkviselésre. Általában viselni kell a belső terekben, a tömegközlekedési eszközökön és középületekben.

*

Összeállításunkban sok ország szerepelt, de ez csupán ízelítő, miként térhet vissza az élet a régi medrébe, és milyen könnyítésekkel utazhatunk ismét közelbe, s távolba. Bármikor várhatók további enyhítések, de újabb esetleges szigorítások is, járványhelyzettől függően. Érdemes tehát utazásunk előtt alaposan utánanéznünk az adott ország hivatalos kormányzati weboldalán vagy magyarországi nagykövetségük honlapján, hogy felkészülten indulhassunk útnak, és sehol se érhessen bennünket csalódás.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

A Balaton hullámain

A magyar tenger népszerűbb, mint valaha. A menetrend szerinti járatok és a programhajók változatos élményt kínálnak, a tóparti településeket pedig vonattal akár éjszaka is elérhetjük.