Az emberek utazni akarnak Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezt igazolta az idei Utazás Kiállítás is, melynek egyik legfőbb értéke az volt, hogy meg lehetett tartani.

Amikor a rendezők elkezdték szervezni a 44. budapesti Utazás Kiállítást, még csak egy ellenfelet láttak maguk előtt, a koronavírus-járványt, mely 2021-ben meg is akadályozta, hogy megtartsák e népszerű rendezvényt. Mire 2022. március 3-án a szakmai nappal megnyílt, már egy újabb nagy ellenféllel, sőt ellenséggel kellett megküzdeni, a háborúval. Épphogy lecseng a pandémia, hogy teret adjon a szabadságnak és az utazás szabadságának, máris újabb akadályok tornyosulnak előtte. Magyarországgal szomszédos országban folynak véres harcok, százezres menekülthullám okoz plusz feladatokat.

Mindezek ellenére az emberek utazni akarnak! – fogalmazódott meg többször is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a négynapos kiállítás ideje alatt a konferenciákon, előadásokon, sajtótájékoztatókon, de az is elhangzott, hogy a turizmusnak most már ideje lenne visszajutnia arra szintre, melyet megérdemel.

Utazás Kiállítás 2022 – Tábla

(A szerző felvételei)

Háború és béke

A megnyitón a háború tényét szóba hozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki csak reményét tudta kifejezni, hogy a térségben mielőbb újra béke lesz. A standoknál mind a kiállítók, mind az érdeklődők között gyakori beszédtéma volt, mikor, hová és mennyiért lehet biztonsággal utazni 2022-ben. A rendezvényen 30 ország csaknem 100 kiállítója vett részt, 20 ország képviseltette magát önálló standdal. A kiállításon is látszódott, hogy ez a piac még csak éledezik. Össze sem lehetett hasonlítani a jó pár évvel ezelőttiekkel, amikor önálló pavilonra volt szükségük a külföldi országok, régiók képviselőinek, valamint a belföldi tájegységeknek, utazási irodáknak. Most a közepes méretű H pavilonban békésen elfértek egymás mellett a honi turisztikai térségek és a külföldi országok standjai. Dicséretes módon még Kazahsztán és Azerbajdzsán is büszkén hirdette magát, pedig a budapesti standfoglalásuk óta bekövetkezett világpolitikai események, az egyik napról a másikra kialakult keleti utazási nehézségek miatt idén bizony nem sok vendégre számíthatnak Magyarországról. De Spanyolország vagy Ciprus standjánál állva is azon gondolkodhatott a látogató, hogy a forint zuhanórepülése az euróval szemben mennyivel is drágíthatja meg tervezett utazását. Emellett, mondják a szakértők, a népszerű nyaralási úti célok iránt (Spanyolország, Ciprus, Törökország, Görögország, Egyiptom, Olaszország) hirtelen nőtt meg érdeklődés a világ megannyi tájáról, így a megnövekedett igény is felsrófolja az árakat. A tapasztalatok szerint már vannak olyan szállodák, amelyek előfoglalási kedvezményeket vonnak vissza, további árakat emelnek, ám még így is sorra fogynak el a nyárra foglalható időpontok.

A turizmus és a vendéglátóipar magyar szakembereit a háború kapcsán egyébként az is nyomasztja – most csak a szakmai szempontokat figyelembe véve –, hogy 2022-ben az orosz és az ukrán turisták Magyarországra utazása gyakorlatilag megszűnik. Az Európai Unió kitiltotta légteréből az orosz gépeket, válaszként Oroszország is így tett 36 ország repülőivel, így megszűnt a közvetlen járat Moszkva és Budapest között. Márpedig a sokat költő orosz turisták idén legalább félmillió éjszakát tölthettek volna el a magyar fővárosban, illetve a gyógyfürdőiről híres városokban, elsősorban Hévízen és Hajdúszoboszlón.

Utazás Kiállítás 2022 – Egyiptom

Egyiptom: A fáraók ma is parádéval költöznek

Az Utazás Kiállítás külföldi díszvendége Egyiptom volt, mely látványos, Luxor főbejáratát idéző hatalmas standdal emelkedett ki a H pavilonban. A magyar turisták körében egyszerre népszerű nyaralóhely a Vörös-tenger partjának néhány települése révén, és izgalmas kulturális turisztikai célpont, hiszen Abu Simbeltől Luxoron és a Királyok völgyén át Kairóig, a piramisokig az ókori világ csodáit lehet megtekinteni. A standon kívül konferencián, sajtótájékoztatón lehetett új információkat szerezni a járványt követően újrainduló egyiptomi turizmus érdekességeiről és a világ érdeklődését kiváltó újdonságairól.

Kétségtelen, hogy az ország legnagyobb fejlesztése, egyben legnagyobb dobása a Grand Egyptian Museum (GEM) lesz, nem messze a gízai piramisoktól, mely 1 milliárd(!) dollárból valósul meg. Ötször lesz nagyobb a mai csaknem félmillió négyzetméteres kairói, Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumánál (National Museum of Egyptian Civilization), ahol jelenleg is őrzik Tutanhamon szarkofágját és a kripta kincseinek egy részét. A GEM megnyitásával a világ leghíresebb fáraója sírjának összes, ötszáznál is több kincse látható lesz. Hogy pontosan mikor is adják át az évek óta csúszó projektet, arra tájékoztatóján még Ghada Shamir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi miniszterhelyettese sem mert konkrét választ adni, talán idén novemberben, esetleg 2023-ban adhatják át. Mindenesetre 2021 áprilisában már látványos, egyórás menettel átszállították 18 király és 4 királynő múmiáját régi helyükről, a Tahrir téren lévő Egyiptomi Múzeumból az új helyszínre. Ez volt a Fáraók Aranyparádéja (The Pharaohs’ Golden Parade). De megújult háromezer év után a szfinxek útja is Karnak és Luxor között, melyet szintén látványos ünnepséggel adtak át 2021. november végén. A magyarok két kedvenc nyaralóhelyén, Hurghadán és Sharm El Sheikhen is jelentős volt a múzeumfejlesztés.

Tavaszra különben már könnyítettek az országba utazáson: érvényes EU-s Covid-igazolással be lehet lépni Egyiptom területére, az utolsó vakcinát a turistának legalább 14 nappal az indulás előtt kell megkapnia.

Utazás Kiállítás 2022 – Tunézia

Tunézia: Két óra repüléssel a garantált napfény országba

Már Tunéziába is szabad az út 2022. február 26-ától az emlékeztető oltásokkal is rendelkező utazók számára, mely ismét fellendítheti a kedvet az észak-afrikai országhoz.  Ezt hangsúlyozta az ország standjánál Abdelkarim Hermi, Tunézia budapesti nagykövete is a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal sajtóeseményén. Örömmel számolt be arról, hogy kormánya jelentős támogatást adott a turisztikai ágazatnak, így a pandémia azért volt „előnyös”, mert turisták híján könnyebben tudták végrehajtani a szállodafejlesztéseket. Mivel a helyi lakosság körében nagyarányú a koronavírus elleni beoltottság, biztonságos úti célként jellemezte országát. Több magyar utazási iroda vezetője is optimista, ami az idei szezont illeti, hiszen a magyarok sokan újra felfedezték maguknak Tunéziát. Erről árulkodnak a megnövekedett foglalások – számoltak be erről az eseményen. Mint mondták, az ország vonzerejét az is adja, hogy mindössze kétórányi repüléssel meg lehet érkezni a garantált napsütés országába, ahol változatos szálláslehetőségek között lehet válogatni. Sokan választják az all inclusive szolgáltatást. Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a magyarok döntő része a közepes árú, jó minőségű szállodák között válogat, szép számmal vannak prémiumszolgáltatást nyújtó, extra igényeket kiszolgáló hotelek is. 2022 nyarán is sok chartergép indul Budapestről Tunéziába, például Monastirba, Djerba szigetének érintésével.

Utazás Kiállítás 2022 – Szlovákia

Csallóköz: vizek, mesék, naplementék földje

Már Szlovákiában is minden turisztikai szolgáltatás szabadon hozzáférhető, nincs szükség semmilyen tesztre vagy oltási igazolásra – hangzott el Szlovákia standjánál, melynek mérete mit sem változott az elmúlt évek során. Az ország vonzó, közeli célpont Magyarországról, síelésre, város- és vidéklátogatásra kiváló úti cél, és még repülőre sem kell szállni hozzá. A Magas-Tátrában idén még márciusban is esik a hó, melynek a téli sportok kedvelői igazán örülhetnek. Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet évtizedek óta lelkes vezetője ezúttal Csallóközt ajánlotta a látogatók és az újságírók figyelmébe Somogyi Gábor, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnökének segítségével. Ő a vizek, a mesék és a naplementék földjeként jellemezte a magyar határ mentén fekvő térséget, mely 84 kilométer hosszan és 15–30 kilométer szélesen terül el. Termálvízben, így fürdőkben is gazdag terület, vadregényes vízitúrák naplementés helyszínei lehetnek a Kis-Duna és az „öreg” Duna ágai, a töltések ideális kerékpárutak, és még golfpályája is található az érdeklődőknek. A programáradat mellett fejlettek a szállások, kiváló a gasztronómia is. Nemrégiben elkészült a HolMit? Csallóköz elnevezésű weboldal, ahol magyar nyelven is lehet tájékozódni a térség kínálatai közül.

Utazás Kiállítás 2022 – Magyarország, Kamalduli Remeteség

Hazai tájakon

Aki hazai tájakon szeretne barangolni, számos felfedezni való várja, és még az euró-/forintárfolyam szomorú változásait is elfelejtheti. A kiállítás belföldi díszvendége, Veszprém és a Balatoni régió volt, már csak azért is, mert 2023-ban Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa lesz. A szervezés már lázasan folyik, ezúttal virtuális túrán mutatták be a várost és a tájegységet. Önálló standdal jelentkezett Szolnok és repülőmúzeuma, Komárom, Zalaegerszeg, de a Kamalduli Remeteség is. Oroszlány közelében, Majkon áll az Esterházy család vadászkastélya és a kamalduli, némasági fogadalmat tett szerzetesrend egykori rendháza. A kastélyépületet már korábban renoválták, ám éppen a kiállítás hétvégéjén adták át a felújított, s múzeumként szolgáló hét cellaházat, a templomtornyot és a barokk kertet. Tíz ház pedig szálláshelyként szolgál.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 8.

Filmklasszikusok áradata

Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Több mint száz művet, köztük restaurált különlegességeket is láthatunk 2023. szeptember 12–17. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.