Fagylalt – A desszertek királynője


Évszázadok óta népszerű: hűsítő, ízletes, finom, hangulatjavító örömforrás.

Ha nyár, ha kánikula, akkor fagylalt!

A nyári hónapokban fogy a legtöbb fagyi, de egyre többen fogyasztják sütemény mellett vagy helyett a többi évszakban, akár még télen is. Ugyanúgy, mint Olaszországban, ahol a leghidegebb hónapokban is népszerű desszert. Igaz, hogy a klíma is kedvezőbb, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint már Magyarországon is fogyóban a tél…

Fagylaltot enni egyfajta kulináris örömforrás. Javítja hangulatunkat, boldogságérzetet ad hidegsége, íze, hűsítő jellege.

Elődjét már évezredekkel ezelőtt, Kínában készítették, hóból, tejből és gyümölcsökből. De a feljegyzések szerint Néró császárt, Nagy Sándort, később XIV. Lajost is rabul ejtette a jeges édesség. A világ első, a maihoz hasonlító gelatoreceptjét az építészként is ismert Bernardo Buontalentinek köszönheti a világ, még a XVI. századból. Gombócos változatát is először Itáliában kezdték árusítani, néhány évszázaddal később.

nyár, szabadidő, turizmus, gasztronómia, vendéglátás, fagylalt, sós karamella

Egyre népszerűbb a sóskaramell-fagylalt (Fotó: Manna Ice)

Már sóskaramell-, Túró Rudi- és szilvásgombóc-ízekben is

Hosszasan lehetne időzni a történelmi múltnál, de talán lényegesebb arról írni, hogy az elmúlt esztendőkben a fagylaltkínálat, a fagyi minősége nagyon sokat fejlődött Magyarországon. Ennek oka kereshető a piaci versenyben éppúgy, mint a kánikulai napok gyarapodásában, és a klímaváltozásban. (Hiszen melegben jobban kívánjuk a hideg finomságot.)

A fagyi növekvő népszerűségéhez hozzájárulhattak a különféle „cukrászviadalok”, így az Év Fagylaltja-verseny is. A honi kézműves fagylalt ázsióját emelték a nagyvilágban elért magyar cukrászsikerek is. A hazai bajnokságokon is egyre több kreatív elem tűnik fel, mely tovább gazdagítja az ízvilágot.

A fagylaltpultokban is változatos ízek lelhetők fel, mind nagyobb a választék. Ugyan megmaradtak az örök klasszikus alapízek: a csokoládé, a vanília, az eper és a citrom, ám hozzájuk egyre inkább kezd felzárkózni a mangó és a pisztácia is. Az újdonságokra, az extrém különlegességekre fogékonyak a magyar fogyasztók is. Ma már a sóskaramell-, a meggyes-mákos-, a bodza-limonádé-, a Kinder Bueno-, a Túró Rudi-, a Raffaello-, a szilvásgombóc- vagy a somlóigaluska-ízesítésű fagyi sem hiányzik a gazdag kínálatból.

Magyar fagylaltkészítő mester a világbajnok

Idén januárban, a 10. Gelato World Cup-versenyen, Riminiben a magyar cukrászcsapat világbajnoki bronzérmet szerzett Dél-Korea és Olaszország együttese előtt. 2024 júniusának egyik vezető gasztrohírének számított, hogy Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője vezeti a Gelato Festival World Ranking 2024-es világranglistáját. A mester 2021-ben már megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, e ranglistán két évvel ezelőtt a második helyet érte el, melynek most az élére került. Olasz és San Francisco-i szakmabelieket előzött meg.

2011 óta rendezik meg a kézműves fagylaltkészítők e nemzetközi versenyét, akiknek munkáit szakértőből álló zsűri pontozza. Idén több mint ezerkétszázan indultak a világversenyen, Európa és Észak-Amerika mellett Ázsiából és Afrikából is. A ranglistára úgy kerülhet fel egy cukrász, ha két éven át különböző bemutatókon, fagylaltfesztiválokon részt vesz készítményeivel.

nyár, szabadidő, turizmus, gasztronómia, vendéglátás, fagylalt, tökmag sorbet

Az idei magyar nyertes alkotás (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

Az Év Fagylaltja

Magyarországon a 2024-es Az Év Fagylaltja-versenyt májusban, a Magyar Cukrász Ipartestület Kecskeméten szervezte meg. Az indulóknak egy városi esemény keretében, nézők előtt kellett elkészíteniük munkáikat. A verseny három professzionális fagyasztógép segítségével zajlott, több mint fél napon át. Öt kategóriában 90 fagylaltot neveztek, de a korábbi évek díjnyerteseivel együtt 130-féle fagylaltot lehetett megkóstolni. A város és a „hírös” kecskeméti magyar kajszi tiszteletére még sárgabarackfagylalt-kategóriában is lehetett versengeni. A zsűri tagjai és a fagyiimádók elégedettek lehettek, mert szinte mindenfajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult a kreatív cukrászok kelléktárában, melyeket olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálnak. Az olajos magvak közül a tökmag, a mandula, a dió és a kesudió volt a sláger. Olyan fűszereket is előszeretettel használtak, mint a rozmaring, a babérlevél, a fügelevél, a borókabogyó vagy a szecsuani bors.

Érdemes megemlíteni a fődíjas művet, mert lehet, hogy a készítmény fel-felbukkan majd a magyar fagylaltozók nyári kínálatában. (Hasonlóan az Őrség zöld aranya fantázianevű tortához, mely 2016-ban nyerte el az Ország tortája címet, de máig népszerű a cukrászdákban.) Az aranyérmet, Az Év Fagylaltja-címet, valamint a szakmai szervezetek különdíját is a tökmagsorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű desszert nyerte el – a különlegesség Bergmann Nándor alkotása (Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred). De volt „M”, azaz „mentes”-kategória is. A cukrászdák, kézműves fagylaltozók olyan termékeikkel kelhettek versenyre, amelyek csak hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes alapanyagokat tartalmaztak. Az aranyérmet a sárgabarack lime maracuja elnevezésű fagylalt nyerte, a különlegesség Marsa Éva Heléna műve (Vanília&Gelarto, Nagykőrös).

nyár, szabadidő, turizmus, gasztronómia, vendéglátás, fagylalt, tengerpart

A természetes alapanyagoké a jövő – sőt már a jelen is (Fotó: Pixabay.com)

Minitanfolyam és trend

S ha már sorbet nyert, érdemes egy minitanfolyamon átesnünk. A sorbet gyümölcs- és vízalapú fagylalt. A semifreddo félig fagyasztott, tejszínalapú desszert, melyet mínusz 6–8 fokon fogyasztanak. Az eredeti olasz recept alapján készülő fagylalt (olasz nevén gelato) friss tejet, tejszínt és természetes ízesítőket tartalmaz. Ez egészül ki különféle gyümölcsökkel, magvakkal. Mivel a keverés során a cukrászok kevesebb levegőt juttatnak az alapanyagok közé, a fagylalt sűrűbb és krémesebb lesz.

S ha már mentes-fagyi, akkor említsük meg, hogy a kézműves fagylaltot készítő nemzetközi ipar főszereplői alkalmanként kiállításokon, rendezvényeken találkoznak, hogy elleshessék, de inkább megoszthassák titkaikat. Ezek egyik legnagyobbika a GELATISSIMO, Stuttgartban. A szakmabeliek itt leshetik el a világtrendeket. A természetes alapanyagoké a jövő, sőt már a jelen is – volt az esemény egyik legfőbb tanulsága. Egyre fontosabbnak számít az is, hogy a cukrászok helyi alapanyagokat használjanak. A „mentes” fagyi készítése is mindinkább előtérbe kerül, hogy azok is élvezhessék a desszert királynőjét, akik cukormentes fagylaltra vágynak, kerülni akarják a glutént és az állati eredetű összetevőket.

Ha nyár, ha kánikula, akkor fagylalt!


Kapcsolódó cikkek

2024. november 22.

Középpontban a lézeres látásjavító műtétek

Szemészeti elváltozások szinte mindenkit érintenek életük során. Lézeres látásjavító beavatkozásokkal sok gond orvosolható, ám azok kizárólag magánfinanszírozásban érhetők el.