Félig maradt el a Szupermaraton


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Technikai okok miatt maradt el az október végére kiírt 21. Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton, amely három országon és 44 településen haladt volna keresztül. A szervezők közleményben tudatták, hogy csak a nemzetközi félmaratont rendezik meg október 23-án. Ahogy fogalmaztak, az utóbbi napokban technikai problémák merültek fel, és az országot sújtó vörösiszap-katasztrófa tovább nehezítette, majd ellehetetlenítette a rendezést, nem tudták biztosítani a verseny biztonságos lebonyolítását. Ezen feltételek hiányában a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a 2010. október 19–23. közötti időszakra meghirdetett Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton versenyt lefújják.


A Nagy Sportágválasztó rendezvényt évente kétszer (májusban és szeptemberben) rendezik, idén Budapest mellett hat nagyvárosban is ingyen kipróbálhatták az ott bemutatott többtucatnyi sportágat. A lehető legtöbb sportág képviselői, versenyzői, érdeklődői gyűlnek össze, valamint testnevelő tanárok és szülők is, akik szeretnék, hogy sportoljon a gyermekük, de nem tudják, melyik lenne a legmegfelelőbb. Jövőre több mint 20 helyszínen rendezik az interaktív programsorozatot, amelynek budapesti állomására az elmúlt hónapban 15 ezren látogattak el és 101 sportág várta az érdeklődőket.

Azonban az október 23-ra Budakeszi–Budapest útvonalra kiírt félmaratoni versenyt megtartották és kiegészült a Budapesten belüli (Jászai Mari tér–Városliget közötti útvonalon) 1956-os emlékfutással is, amelynek nevezési díját az iszapkárosultak javára fordítják. A Szupermaratonra nevezettek a félmaratonin térítésmentesen indulhattak el és a korábban befizetett nevezési költségeket a szervezőbizottság visszatérítette, illetve azok átvihetők a 2011-es eseményre.

Elhatárolódtak viszont a 21. Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton elmaradásáról hozott „önkényes” döntéstől és annak indoklásától a Nagy Sportágválasztó szervezői, akik 50 százalékban megvásárolták a verseny szervezési jogát.

Nagy Sándor, a Szupermaraton szervezőbizottságának elnöke megalapozottnak tartja, hogy úgy határoztak: nem rendezik meg a viadalt. – A hazai szálláshelyek és a sportcsarnokok lefoglalása során olyan akadályokba ütköztünk, hogy a vörösiszap-probléma miatt újabb kitelepítésre készülve blokkolták a győri szálláshelyeket. Később feloldották a tilalmat, akkor, amikor már új szálláshelyek ügyében tárgyaltunk. Végül olyan kaotikus lett a helyzet, hogy nem lehetett létesítményeket foglalni. A szlovák szakasz tavalyi szervezője már korábban visszalépett, sajnos, helyette nem találtunk más megbízható szlovák vállalkozót, így mi magunk szerveztük Magyarországról a versenyt. Odáig jutottunk, hogy rendőrségi engedélyt csak szóban kaptunk, írásbeli útvonalengedély hiányában pedig felelőtlenség lett volna megrendezni a versenyt. Pozsonyban ugyanis egy kilométeres szakaszon egy forgalmas úton kellett volna haladniuk a versenyzőknek, ennek a rövid résznek a biztosítása nem volt rendezve. Az utolsó pillanatban még egy fontos részlet kiderült: eszerint a pozsonyi célállomáson, az Expo területén csak fűtetlen helyiséget tudtak volna biztosítani. Ilyen mostoha körülmények között nem lehet egy 90 kilométeres szakasz befutóját kialakítani. Tehát a kisebb rosszat, a verseny lefújását választottuk. Nálunk jobban senki nem sajnálja, de ha a verseny közben kellett volna ezt megtenni, az még szörnyűbb lett volna – tette hozzá Nagy Sándor.

Anyagi gondokkal évek óta küzdenek a szervezők. A költség százmilliós nagyságrendű, a nevezési díjak ennek a 30 százalékát fedezik, az állam kb. 3–4 millió forintot áll, a rendőri biztosítás több mint tízmillió forintba kerül.

A 21. Szupermaraton elmaradásának indokaként valótlan okokat tüntettek fel, a vörösiszap-katasztrófára való hivatkozás a legkevésbé fedi a valóságot – volt olvasható a Nagy Sportágválasztó nyilatkozatában, amelyben jelezték: a bajnokok csapata lefutja a több mint 317 kilométeres távot. – Az általunk vállalt, a vörösiszap-katasztrófa áldozatai javára, a Magyar Vöröskereszttel együtt szervezett adománygyűjtő futást megtartjuk. Így a szupermaratoni távot a bajnokok csapata, azaz Vajda Attila (olimpiai és világbajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes, világbajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus), Hüttner Csaba (világ- és Európa-bajnok kenus), Boronkay Péter (világ és Európa-bajnok paratriatlonista), Lindenmayer János (ironman), Ipacs Endre (vb- bronzérmes kenus) teljesíti. – Közülünk valaki mindig futásban lesz – mondta Ipacs Endre, a Nagy Sportágválasztó kitalálója, aki hozzátette: – A verseny lefújása önkényesen hozott döntés volt, amelynek meghozatalakor véleményünket nem kérték ki. A 23-ára meghirdetett Budakeszi–Kós Károly sétány közötti félmaraton és az 56-os Szabadság Napja alkalmából tartandó futást teljes szívünkből támogatjuk.

2008 óta az elhunyt kenus olimpiai bajnokra emlékezve tartják a Kolonics Emlékfutamot, amelynek keretében a 21 kilométeres félmaratoni távot a „ szupermaratonos kenus különítmény” mellett Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Marosi Ádám és Vereckei Ákos is teljesítette.

A Bajnokok Adománygyűjtő futásának eredményeképpen több millió forint adomány gyűlt össze az iszapkatasztrófa károsultjai javára.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hormonok és gének bűvöletében

Egészséges életünk megőrzéséhez, eléréséhez tudatos életvitelre van szükségünk – állítják két nyári könyvújdonság szerzői.

2022. június 17.

Musicalek nyara

A Baradlayak, Levi Strauss és Chicago gyilkos lányai is dalra fakadnak.