Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok


Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.

Kínai szárnyalások

Idén nyártól közvetlen légi járatok indulnak Budapestről a kínai Kantonba, Hszianba (angol átírással: Xi’an) és Sencsenbe angolul (Shenzhen). Közvetlenül hét kínai nagyváros is elérhető majd Magyarországról. Így összesen már heti 19 járat fog közlekedni a távol-keleti országba. Már eddig is repülhettünk Pekingbe, Sanghajba, Ningbóba és Csungkingba.

Sencsen, turizmus, idegenforgalom, utazás, légi közlekedés, repülés, Ferihegy, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Sencsent, a világ leggyorsabban fejlődő városának tartják (Fotó: Pixabay)

Kantonban 15 millióan élnek. A 127 milliós Kuangtung tartomány fővárosa, melyet a keleti világ gyáraként is hívnak. Olyan vállalatóriások rendelkeznek itt központtal és gyárakkal, mint a világ egyik legnagyobb IT-cége, a Huawei, a ZTE, a Sunwoda és az Eve Energy. Továbbá a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD. E vállalkozások Magyarországon is jelen vannak. Hszian fontos ipari és pénzügyi központ, 13 milliós népességgel. Pekingtől mintegy 900 kilométernyire, délnyugatra fekszik, Senhszi tartomány székhelye és egyben a legnagyobb városa. Sencsen szintén Kuangtung tartományban fekszik, Dél-Kína pénzügyi centruma, több mint 10 millió lakóval. Sokan a világ leggyorsabban fejlődő városai között tarják számon, a kínai Szilícium-völgyként is említik.

Szöultól Szkíathoszig

Az új kínai járatokkal a Budapest Airport nyári menetrendjében már vagy negyven légitársaság több mint százharminc útvonala között válogathat turista és üzletember.

A Távol-Keletnél maradva, Szöul irányába tovább bővíti járatszámát a Korean Air, heti háromról négyre. Mivel a LOT is repül ezen az útvonalon, már heti nyolc indulási lehetőség között lehet válogatni.

A2024 nyarán a megszokott úti célokon kívül több újdonság is szerepel a magyar fővárosból induló légi útvonalak között. Ilyen például Görögországban Szkíathosz (Skiathos) szigete. Az Égei-tenger északnyugati részén fekvő, ötven négyzetkilométernyi kis szigeten hatvan kilométernyi homokos strand húzódik. Akár néhány napra is érdemes felkeresni, mert a Ryanair gépei heti három alkalommal startolnak a magyar fővárosból a dél körüli órákban, visszafelé pedig délután indulnak.

Az ír légitársaság újdonságként repül a Milánó-közeli Malpensa és Frankfurt-Hahn repterére, valamint Triesztbe és Tiranába.

Irány Faro

Sokak számára a legvonzóbb újdonság a Ryanair farói járata lehet. Portugáliába Lisszabonba és Portóba könnyűszerrel el lehetett jutni, de a szépséges Algarve tartományba és ott Faróba, az ország legdélibb városába nemigen repült közvetlen járat. A térség egyszerre kirándulóhely és a szörfözők Mekkája.

Lagos, Portugália, turizmus, idegenforgalom, utazás, légi közlekedés, repülés, Ferihegy, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Lagos egyik látványos tengerpartja (Fotó: Pixabay)

E tartományban Lagos sétálóutcáit, tengerparti szakaszait vétek kihagyni. Algarve a golfozók számára is megbecsült hely, kiváló pályákkal. A Marina de Vilamoura Portugália legnagyobb, világhírű jachtkikötője. Ezerháromszáz kikötőhellyel rendelkezik, s szolgáltatásaival a legigényesebb hajótulajdonosokat is ki tudja szolgálni. A térségben a homokos strandok ideálisak pihenésre az Atlanti-óceán partján.

Járatsűrítések Bázeltől Nizzáig

A nyártól a Ryanair még több járata repül több mint húsz meglévő úti célja felé, így többek között Alicante, Bari, Róma, Malaga, Berlin, Pisa, Birmingham még jobban megközelíthető.

Ryanair, repülőgépbelső, turizmus, idegenforgalom, utazás, légi közlekedés, repülés, Ferihegy, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

2024 nyarán további új útvonalak és járatsűrítések teszik vonzóbbá a repülést (Fotó: Falus Tamás)

A Wizz Air újdonságként Jerevánt, Brassót, Stuttgartot, Valenciát is kínálja. Júniustól megnöveli járatszámát egyebek mellett Bázelbe, Glasgow-ba, Madridba, Nizzába, Nápolyba, Párizsba. A turistáknak nem árt figyelembe venniük, hogy a francia főváros a nyári olimpiai játékok színhelye lesz július 26. és augusztus 11. között, így aki csak a városra lenne kíváncsi, annak ezen a nyáron érdemes ebben az időszakban más csodás várost választania.

Az easyJet augusztustól repüli a Lyon–Budapest útvonalat.

Érdekesség, hogy a KLM Amszterdamba már napi öt járatot üzemeltet (péntek kivételével). A holland fővárosban, a Schiphol repülőtéren könnyen lehet átszállni, s elrepülni a világ valamelyik távoli pontjára.

Havi egymilliónál több utazó

Idén áprilisban ismét elnyerte a Kelet-Európa legjobb repülőtere címet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A Skytrax minősítő cég 2024-es World Airport Awards díjátadóján sorozatban tizenegyedszer kapta meg a díjat. A top 100-as világranglistán pedig változatlanul a 77. helyet foglalja el.

Skycourt, turizmus, idegenforgalom, utazás, légi közlekedés, repülés, Ferihegy, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Ferihegy havonta újra több mint egymillió utast szolgál ki (Fotó: Falus Tamás)

Ami az utasforgalmat illeti, a repülőtér azzal büszkélkedhet, hogy az elmúlt egy esztendő minden egyes hónapjában egymillió fölötti utast számlált. 2024 márciusában 1,29 millió utazó fordult meg Ferihegyen. Ez 21,7 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában A Covid előtti utolsó „békeévhez”, 2019 márciusához képest is 10,5 százalékos az emelkedés. Mindez azt vetíti előre, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a 2019-es év utasforgalmát is túlszárnyalhatja ebben az évben.

New York? Torontó? Miami?

Sok utazó hiányolja, hogy a szép eredmények ellenére egyelőre még nincs ismét közvetlen interkontinentális légi járat a magyar főváros és Észak-Amerika nagyvárosai között. A hírek szerint számos légitársaság tervei között is szerepel ennek megváltoztatása. Ha gazdasági szempontból megéri számukra, 2025-ben akár többen is újraindíthatják repülőiket Budapestre, illetve Budapestről. Például New Yorkba, Torontóba, esetleg Miamiba.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.