Vessel – New York kilátója acélhálós védelemmel nyit újra


Még idén újra látogatható lesz Manhattan tragikus sorsú, sajátos építménye.

Egyedi, szokatlan, méhsejt formájú építmény. Egyszerre köztéri műalkotás, óriásszobor, kilátó. Építészeti különlegesség. Manhattan kis Eiffel-tornyaként is emlegetik. A neve Vessel, vagyis tál, edény, hajó, de a legtalálóbb talán vázaként fordítani. Alakja ugyanis leginkább egy vázáéhoz hasonlít, mivel sajátos módon, felfelé szélesedik.

Vessel, New York, kilátó, Manhattan, kis Eiffel-torony, építészet, turizmus

Szédületes látvány kívülről, belülről (Fotók: Falus Tamás)

New York Manhattan részében áll, a nagy városrehabilitáción átesett Hudson Yards negyedben, annak központi eleme. E térségben az Egyesült Államok egyik legnagyobb magán-ingatlanberuházásaként néhány év alatt vadonatúj felhőkarcolók nőttek ki a földből, bevásárlóközpont és kiállításközpont is nyílt. Itt halad át a hamar híressé vált High Line is; egy széles ösvény, sétáló útvonal, melyet az egykori magasvasút nyomvonalán alakítottak ki, az utcaszint felett. (Erről bővebben írtunk!) És e negyedben adták át 2019 márciusában a megmászható Vesselt. A 45,7 méter magas, 8 szintes (a félemeleteket is beleszámítva 16 szintes), rézzel burkolt installációt. 2500 lépcsőfokán, 154 lépcsősorán, 80 lépcsőfordulóján belülről spirálisan körbejárható, így lehet felérni a legmagasabb pontjáig.

Vessel, New York, kilátó, Manhattan, kis Eiffel-torony, építészet, turizmus

A mérnöki tervezés csodája

A különlegességet az angol Thomas Heatherwick és mérnöki irodája tervezte. (Tervezéséről, kivitelezéséről itt láthatunk rövid videót.) Két esztendő alatt 260 millió dolláros költséggel épült fel. Kezdetben ingyen lehetett belülről is megnézni, csak regisztrációra volt szükség, később 10 dollár belépődíjat kértek. Aki felkapaszkodott a tetejére, a Hudson folyóra pillanthatott, és szemlélhette a körülötte viharsebesen épülő toronyházakat, illetve a már elkészült felhőkarcolókat. Hamar ismertté és népszerűvé vált, annak ellenére, hogy kritikusai így jellemezték: „lépcsősor a semmibe”.

Vessel, New York, kilátó, Manhattan, kis Eiffel-torony, építészet, turizmus

Tragédiák miatt zárták be

A híres építmény azonban idővel hírhedtté vált. Először 2020 februárjában ugrott le a magasból egy 14 éves fiú. Majd egy hónapon belül két további öngyilkosság is történt. Ezt követően, 2021 januárjában a műalkotást bezárták. A fejlesztők szakértőkkel folytattak konzultációkat arról, miként lehetne megakadályozni a további tragédiákat. A korlátok magasságát azonban nem növelték meg. A Vesselt 2021 májusában ismét megnyitották, s új intézkedéseket vezettek be a biztonság növelése érdekében. A látogatók csak párokban vagy csoportokban léphettek be az „óriásvázába”. Az újabb öngyilkosságot mégsem sikerült megakadályozni. Egy családjával együtt érkező tinédzser vetette le magát. Az épületet 2021 augusztusában megint bezárták.

Vessel, New York, kilátó, Manhattan, kis Eiffel-torony, építészet, turizmus

A legfelső szintet végleg lezárják

Éveken át tartó vita és tanakodás kezdődött, majd megszületett a döntés: erős acélhálóval vonják be az egész építményt, hogy sehonnan se lehessen róla kimászni, kilépni, kiugrani. A legfelső szintet pedig teljesen elzárják a látogatók elől.

Mert a terv az, hogy a Vessel még 2024-ben ismét megnyílik. A szakértők hangsúlyozzák: ha valaki önkezével akar véget vetni életének, azt szinte bárhol, bármikor megteheti. Mert a magasságok különösen vonzzák az ilyen embereket. Toronyépületeket, háztetőket, erkélyeket, szobrokat, hidakat, kilátókat nehéz, szinte lehetetlen előlük elzárni. Egy felmérés szerint 2021-ben több mint másfél ezer öngyilkosság történt New York államban.

A Vessel egyedi épületét, izgalmasan kialakított belsejét nem lehet elvenni a kíváncsi szemek elől – hangsúlyozzák a szakemberek. A lehető legnagyobb biztonságot viszont meg lehet teremteni, hogy még véletlenül se történhessen baleset vagy öngyilkossági kísérlet. Mert változatlanul emberek milliói kíváncsiak erre az egyedi műalkotásra, szerte a világból.

A híres-hírhedt Vessel remélhetőleg rövid időn belül megszabadulhat egyik jelzőjétől, és újra csupán csak híres lesz.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.