New York páratlan parkja, a High Line


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sétánkon különleges perspektívában borul a lábunk elé Manhattan.

New York mindig változik. Aki már járt az izgalmas, hatalmas városban, az is talál újdonságot, ha visszatér, aki pedig először keresi fel, nem győz ámuldozni. Legismertebb, leghíresebb része Manhattan szigete, mely egyben önálló városrész lenyűgöző felhőkarcolóival, elegáns sugárútjaival, bámulatosan gazdag múzeumaival, csillogó üzleteivel, zöldellő parkjaival. Ezek egyike a világon egyedülálló High Line.

New York

A képeken a manhattani High Line park látható (Fotók: Falus Tamás)

Ahogy neve is jelzi, nem hagyományos parkban sétálhatunk, hanem egy egykori magasvasút nyomvonalán kialakított széles ösvényen, az utcaszint felett. Utakat keresztezhetünk felülről, toronyházak között, több emeletnyi magasságban, növények között gyalogolhatunk.

New York

Olykor még az egykori West Side Line vasútvonal sínpárjait is felfedezhetjük mellettünk vagy lábunk alatt. Több mint két kilométer hosszan, acéltalapzatokon kanyarog a magasban a parkút Manhattan nyugati felében, nagyrészt Chelsea kerületében.

New York

A sziget nyugati felén a XIX. század közepén építettek ki az utcaszinteken ipari vágányokat, hogy a fokozatosan kialakuló raktárakba, gyártelepekre könnyű legyen alapanyagokat – elsősorban húst és tejet – szállítani, illetve a késztermékeket elfuvarozni. Mivel azonban a sok szintbéli kereszteződés és a megnövekedett halálos balesetek miatt egyre veszélyesebbé vált a vasúti transzport, a XX. század első felében mindinkább megfogalmazódott az igény egy magasított vasútvonal kialakítására. Az ötletet terv, majd a megvalósítás követte.

New York

A magasvasút építését 1934-ben fejezték be, s egészen 1980-ig folyt szállítás a vonalon. Igaz, a pálya jelentősége az ötvenes évektől folyamatosan csökkent, mivel egyre kifizetődőbbé vált a fuvarozás közúton, kamionokkal. A múlt század végén aztán az állványzatot le akarták bontani, de egy civil mozgalom tagjai javasolták: alakítsák át az utat közparkká. Miután a város polgármestere is felkarolta az ügyet, a bontás elmaradt, helyette elkezdődött az átépítés. Az első szakaszt 2009-ben nyitották meg, majd 2011-ben, 2014-ben és 2019-ben újabb részekkel bővült a High Line.

New York

A parkot több mint száz növényfajjal népesítették be, így a séta során zöld vehet körbe minket. Az út mentén elhelyezett padokon meg is lehet pihenni, s egy helyen akad egy lelátó is, hogy alkalmi nézőtérként szolgálhasson színházi előadásokhoz.

A High Line a nyugati 34. utcánál kezdődik, és egészen a Gansevoort Streetig kanyarog, vagy húsz háztömbön át. De nemcsak az elején és a végén lehet elkezdeni a sétát: az út vonalán számtalan lépcsőn és liften lehet csatlakozni a magasparkhoz. Akad letérő a híres Chelsea Marketnél is, amely egyszerre hagyományos piac, bevásárlóközpont, s számtalan étterem, étkezde is várja a New York-iakat és a turistákat. Érdekesség, hogy egykoron itt alakult meg a National Biscuit Company, és 1912-től itt kezdték el gyártani az Oreo töltött kekszet, mely később meghódította Amerikát és a világot.

New York

A park elejéhez legkönnyebben a 7-es, lila színű metróvonalon juthatunk el. (Mindössze egyetlen megálló a Times Square-től, és a 34 St. Hudson Yards végállomáson kell leszállnunk.) Szinte csak néhány lépést kell megtennünk a High Line-on, hogy mesés látványban legyen részünk: jobbra tekintve a Hudson-folyó tárul elénk, a háttérben New Jersey toronyházaival, balra pillantva pedig a Hudson Yards-negyed felhőkarcolói magasodnak. New York, és egyben az Egyesült Államok legnagyobb magán ingatlanberuházása zajlik itt, melynek leglátványosabb elemei már láthatók egekbe nyúló épületekkel. 2019 tavaszán megnyílt a bevásárlóközpont is, valamint egy különleges installáció, a Vessel. E 16 emeletes, felfelé szélesedő, lépcsősorokból álló, vázához hasonlító varázslatos építmény valósággal ellentmond a fizika törvényeinek. Ugyancsak ekkortól várja látogatóit a Vessel mellett álló vadonatúj The Shed elnevezésű kiállítóközpont. (2019 októberétől 2020 márciusáig a budapesti születésű Dénes Ágnes retrospektív tárlata tekinthető meg.)

New York

A díjmentesen látogatható High Line Parkban rendszeresek a kiállítások, performanszok, színházi előadások. De annak sem kell bánkódnia, aki lemarad róluk, hiszen csupán a magaslati séta élménye is lenyűgöző. Erről évente már nyolcmilliónyian meg is bizonyosodnak. A helyiek egyik kedvence lett, de a turisták is mind nagyobb számban kezdik felfedezni.

Bővebben a parkról és eseményeiről itt lehet olvasni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Top úti célok, utazási toplisták II.

A különféle topisták megkönnyítik tervezésünket, választásunkat, hogy a világ mely pontját keressük fel szabadságunk idején.