Szerelemre kattintva


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Juliette Binoche: kamu profil, valódi érzelmek.

Döbbenetes számok: 2019 első negyedévében csaknem 2,4 milliárd olyan felhasználót számlált a Facebook, aki legalább havonta egyszer belépett a fiókjába, miközben több mint kétmilliárd olyan oldalt törölt, amely munkatársainak megállapítása szerint hamis profilú, mögöttük nem létező emberek, vállalkozások, szervezetek állnak. Ráadásul az előző negyedévhez képest megduplázódott az eltávolított kamu profilok száma.

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

(Fotók: HungariCom – jelenetek a Szerelemre kattintva című filmből)

De bármennyire is fejlődik az amerikai cégnél a mesterséges intelligencia, nem merész az a feltételezés, hogy még milliószámra létezhetnek olyan oldalak, melyek mögött nem valós személyek állnak.

Lélekbúvárok, pszichológusok hálás témája, miért érzik egyesek úgy, hogy személyiséget kell váltaniuk a virtuális térben, más emberként kell megjelenniük, a digitális világban, miként hat ez életükre, s ezzel egyben mások életére is.

A művészet is felfedezte magának e témát, regények, filmek, krimik, vígjátékok szólnak erről. Safy Nebbou francia rendező legújabb mozijában azonban enyhén romantikus pszichodrámaként dolgozta fel e témakört. Szerelemre kattintva (Celle que vous croyez) című műve 2019 februárjában, a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, s év végére jutott el a magyar mozikba is.

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

A direktor Camille Laurens regényéből készítette el forgatókönyvét, melynek írásakor már arra gondolt, hogy főhősét Juliette Binoche fogja alakítani. Az Oscar-díjas színésznőnek tetszett a feladat, örömmel vállalta el Claire szerepét.

Az ötvenes éveinek elején járó nő úgy érzi, romokban a magánélete. Bár munkájában sikeres – francia irodalmat tanít egy egyetemen – elvált, két kamasz fiúgyermekét ritkán látja, és éppen elhagyta nála fiatalabb barátja is.

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

Az internetet böngészve bukkan rá exe munkatársának profiljára. Megbabonázza a huszonéves fotós arcképe, és úgy dönt, kapcsolatba lép vele. Ám nem saját nevében: ahhoz megalkotja a 24 éves, Clara Facebook-oldalát, egy élő, csinos lány adataival, fényképeivel, videóival. Már az ő nevében lájkolja a fotós egyik fényképét, melyet előbb rövid, majd egyre hosszabb üzenetváltások követnek.

A fotósnak megtetszenek a „fiatal lány” érett, szimpatikus mondatai. Mind szorosabbá válik a kibertérben a kapcsolat a két levelező között, a chatelések idővel telefonbeszélgetéssel is kibővülnek. A flörtölés után már csak egy lépés, hogy a netes barátság vonzalommá, szerelemmé, szenvedéllyé fejlődjön. És óhatatlan, hogy létrejöjjön az első találkozás…

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

Claire szédítő történetét akkor ismerjük meg, amikor pszichológusnőjének tárja fel érzelmeit, gondolatait. Az egyetemi tanár alakjában egy öregedéstől félő, érzelmekkel teli, többszörösen elhagyott, csalódott nő alakját ismerjük meg, aki fél a magánytól, aki társra vágyik, aki még sokat remél az élettől, ugyanúgy, ahogy irodalmi hősei, akiknek jellemét a katedrán elemzi előadásaiban a diákok előtt.

„Nagyon könnyű felmenni az internetre, beszélgetni valakivel, úgy érezzük, hogy nem is vagyunk egyedül, de valójában nem ettől leszünk igazán egyedül?” – kérdezi a rendező, s a film nézése közben már tudjuk: a virtuális valóság részben csak eszköz, hogy az alkotó kifejezze egy magányos ember válságát, küzdelmét életéért, boldogságáért.

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

Érdekes a filmbéli történet lezárása, illetve az arra tett alkotói kísérlet. Kísérlet, hiszen a forgatókönyvíró–rendező a nézőt olykor becsapva, szinte több befejezést alkot a végére. Olykor már nem is tudjuk, mi az „igaz”, és mi nem. Safy Nebbou mindezt nagyon ügyesen csinálja, mellyel a néző fantáziáját is megmozgatja, és még órákkal, sőt napokkal azután, hogy kijött a moziból, gondolkodásra készteti: mi lenne, lett volna a jobb folytatás, befejezés, és vajon mi következhetne a legeslegutolsó jelenet után…

Safy Nebbou Szerelemre kattintva (fősz.: Juliette Binoche)

Juliette Binoche érzékenyen, hihetően ábrázolja, miként küzd válságában egy kétségbeesett nő, hogyan szeretne felülemelkedni nehézségein.

A francia filmet már negyven ország vásárolta meg Olaszországtól Ausztráliáig. Magyarországon először október végén, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége láthatta. A HungariCom forgalmazásában az országban 2019. november 7-étől vetítik a mozik.

A Szerelemre kattintva előzetese itt tekinthető meg.


Kapcsolódó cikkek