Fontos a jó cserekapus!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapata évente méri össze erejét más európai csapatokkal. A hazánkat egyedül képviselő válogatott már számos alkalommal hozta el a vándorkupát, az eddigi mérkőzések több mint felét ők nyerték meg. A legutóbbi alkalommal, április 25-én is elsők lettek. A külföldi túrákról és a siker titkáról Bűdi László sportügyvivő mesélt. – Az idei meccsek „különlegessége” az volt, hogy a kapusunk ujjcsonttörést szenvedett a döntő mérkőzés előtt, kórházba is került. Helyére egy berlini kapus állt be, aki roppant sportszerűen…

Az Ügyészek Országos Egyesületének futballcsapata évente méri össze erejét más európai csapatokkal. A hazánkat egyedül képviselő válogatott már számos alkalommal hozta el a vándorkupát, az eddigi mérkőzések több mint felét ők nyerték meg. A legutóbbi alkalommal, április 25-én is elsők lettek. A külföldi túrákról és a siker titkáról Bűdi László sportügyvivő mesélt.

– Az idei meccsek „különlegessége” az volt, hogy a kapusunk ujjcsonttörést szenvedett a döntő mérkőzés előtt, kórházba is került. Helyére egy berlini kapus állt be, aki roppant sportszerűen védett, meg is nyertük a tornát. A kezdetekről: még 1990-ben Innsbruckban találkoztunk először a német karlsruhei csapattal, rá egy évre nálunk volt foci torna, majd 1992-ben náluk, Karlsruhéban, a német igazságszolgáltatás központjában. Azóta is minden tavasszal ott rendezik meg a 12 csapatos focitornát, hozzánk pedig kétévente érkezik a német csapat. A meccsek kézilabdapályán zajlanak, kétszer ötméteres kapuval, négy plusz egy fő részvételével.

Bűdi László egy sérülés miatt néhány éve már nem játszik, de a szervezés minden részletének megvalósítása – segítőivel együtt – az ő feladata. – A programok kitalálásával, az utazás kivitelezésével is foglalkozom, élvezem a munka mindegyik részét, mondhatni, szerelemből csinálom. Harmincan szoktunk Karlsruhéba utazni, az egyesület 22 megyei tagozatából kb. 12-en jönnek „jutalomként”. Ügyészségi vezetőket és minket segítő személyeket is meghívunk minden alkalommal, de utazik velünk két tolmács is – akik szintén ügyészek –, annak ellenére, hogy legtöbbünk beszél angolul, németül vagy franciául. Az utóbbi években szerda este indulunk, éjszaka utazunk, így már az egész másnapot ott tudjuk tölteni. Olyankor városnézésre megyünk és kulturális programokon veszünk részt, rengeteg szép helyre eljutottunk már. Bejártuk többek között Passaut, Regensburgot, Münchent, Stuttgartot. A meccsek szombaton zajlanak és természetesen szakmai értekezleteket, előadásokat is tartanak, idén például a szervezett bűnözés és a terrorizmus kérdései álltak a beszélgetések középpontjában. Kirándulni ezúttal Heidelbergbe mentünk. Karlsruhe nagyon szép város, kastéllyal, parkkal, a légierő egyik kaszárnyájában szoktunk lakni. Fontosak ezek az utazások, közös élményeket szerzünk, sportolunk, világot is látunk, tehát összekötjük a kellemeset a hasznossal. Nagy előny, hogy személyesen ismerjük az osztrák, szlovén vagy éppen a szlovák kollégákat is, sokukkal baráti a viszonyunk.

A németországi tornán csak 35 fölöttiek vehetnek részt. – A csapattagoknak mind van sportmúltjuk, fociznak máskor is. Én síelek, teniszezem, úszom, biciklizem, régebben persze sokat fociztam. Az ügyészi csapatban Kovácsfi László a „kakukktojás”, ő ugyanis bíró, de felesége ügyész, így kerülhetett be a csapatba. A kispályás magyar csapat tagjai: Pintér István kapus, Jász-Nagykun Szolnok megyei ügyész, Pigniczki József a Szegedi Nyomozóügyészség ügyésze, Kovácsfi László, a Veszprém megyei Bíróság bírája, Angeli László, a Fővárosi Főügyészség ügyésze, Csanády Zsolt, a Kiskőrösi Városi Ügyészség ügyésze, Kordé Csaba, a Vas megyei Főügyészség ügyésze és Pamuki Gábor, a Budapesti Katonai ügyészség igazságügyi szakértője.

Van nagypályás csapatunk is, számukra ugyan nincs bajnokság, de számos országba meghívták már őket játszani. Jártunk Olaszországban, Szlovákiában, de hazai viszonylatban is sikeresek vagyunk például a parlament, a rendőrség és a bírák csapataival szemben. – Az ország minden részéből a legjobbak játszanak nálunk – mondja büszkén Bűdi László.

A most megnyert földgömb-vándorkupa jövő tavaszig marad az ügyészi csapatnál. – Az előző német legfőbb ügyész mielőtt nyugdíjba vonult, nekünk adta az akkori vándorkupát, mert akkor háromszor egymás után mi nyertük a tornát.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.