Gorbacsov fogságban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány nap történéseit eleveníti fel Az elnök szabadsága című, feszültségekkel teli darab, mely a Rózsavölgyi Szalon legújabb magyarországi bemutatója.

– Jó estét, Raisza Gorbacsova vagyok – mutatkozik be a darab első mondatában a nézők szemébe nézve Söptei Andrea, aki Raisza Makszimovna Gorbacsovát jeleníti meg. Innen már tudjuk, hogy az egykori szovjet pártfőtitkár, majd államelnök, Mihail Gorbacsov feleségének visszaemlékezései, történelmi naplója alapján elevenedik meg a család életének egy különleges epizódja.

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab – Söptei Andrea

Söptei Andrea Raisza Gorbacsovaként (Fotók: Rózsavölgyi Szalon)

Penny Gold Az elnök szabadsága című drámája mindjárt a dolgok közepébe vág. A nagyhatalmú politikus krími dácsájában (nyaralójában) vagyunk, ahol minden ideális lenne a pihenéshez. Együtt a család: lányukkal, vejükkel, unokákkal, személyzettel, a teraszról belátható nyugodt kék tengerrel – és az épületet őrző KGB-s emberekkel. Gorbacsov (Schneider Zoltán élethű alakításában) a Független Államok Szövetségéről szóló beszédét futja át, melyet majd Moszkvában akar elmondani 1991. augusztus 20-án. De most még augusztus 18-át írunk. Az egy éve államfőként tevékenykedő vezető úgy látja, a nagy Szovjetunió (tév)eszméje tovább már nem tartható fenn, önálló államokra van szükség, melyet csupán ez az új, egyenrangú országok laza közössége tarthat össze, nem a diktatórikus politizálás.

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab – Schneider Zoltán

Schneider Zoltán Mihail Gorbacsovot jeleníti meg

Ám egyszer csak Gorbacsov észreveszi, megszűnik a házban a kommunikáció: nincs telefonvonal, nincs tévéadás. A család egyik pillanatról a másikra fogollyá válik saját birtokán. Ezt erősíti meg a nappaliba betoppanó Plehanov, az elnök biztonságáért felelős KGB vezetője is: Moszkvában Gorbacsov egykori emberei átvették a hatalmat, így a frissen kapott parancs értelmében ő már nem a család biztonságáért felel, hanem őrzéséért. (A karót nyelt tisztet félelmetesen játssza Sztarenki Pál, aki egyben a darab rendezője is.)

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab – Sztarenki Pál (j.)

Sztarenki Pál a KGB-tiszt szerepében (a képen jobbra)

Gorbacsov és Raisza fokozatosan kezdik átlátni a helyzetet. Nemcsak egy politikai álláspont, hanem egy család élete kerül veszélybe. Egy véletlenül megtalált kisrádióból aztán minden világossá válik: a BBC híradásából megtudják, hogy Moszkvában a Rendkívüli Helyzet Állami Bizottsága rendkívüli állapotot hirdetett, és azt hazudta, hogy az államelnök megromlott egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni államfői feladatát. Az ország irányítását így a jövőben az elnök helyettese látja el. Gorbacsov ekkor már átlátja: a szovjet fővárosban puccs tört ki, melyben nyakig benne van alelnöke, a kormányfő, több miniszter és a KGB is. Okát is sejti: egykori harcostársai, a mindig is birodalomban gondolkodó orosz vezetők nem akarják, hogy a Szovjetunió kis államokra szakadjon, s hogy megszűnjön létezni.

A Gorbacsov család pedig azt nem tudja, vajon élve tud-e kikerülni a dácsából. Idegőrlő órák, napok következnek. A Rózsavölgyi Szalon kis terében mi, nézők is szinte össze vagyunk zárva a színpaddal, vagyis a nyaraló nappalijával, és együtt félünk, gondolkodunk, érzünk a hősökkel: van-e kiút a fogságból, vagy politikai okokból a halál következik, ahogy az a szovjet rendszer történetének több mint hét évtizedes történelmében olyannyira jellemző volt. (Erre utal Raisza, amikor II. Miklós orosz cár és családja 1918-as fogságának hónapjaira emlékezik.)

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab – Söptei Andrea, Erdélyi Tímea, Ágoston Péter, Schneider Zoltán

Együtt a Gorbacsov-család: Söptei Andrea, Erdélyi Tímea, Ágoston Péter és Schneider Zoltán alakításában

Penny Gold, a mű angol szerzője női lélekkel közvetíti nekünk Raisza félelmeit, és ülteti át feszültséggel teli, igazi drámává. A nézőtéren ülve hiába tudjuk a végeredményt, mégis – a jó színészi játék révén – a történtek hatása alá kerülünk, tudván, hogy ez éppen harminc esztendeje maga volt a valóság.

Bármi is lesz a vége, a tépelődő Gorbacsov nem bánja meg korábbi döntéseit. Sajnálja, hogy családját ilyen élethelyzet elé állította, de lehetőségeihez mérten bátran tárgyal a KGB-s tiszt közvetítésével a házához Moszkvából érkező katonaság vezetőjével is. Közben a BBC-ből azt is megtudja, hogy a szovjet fővárosban a puccsal szemben váratlanul tüntetések robbantak ki, s a tüntetők mellé állt az Oroszországi Föderáció első elnöke, Borisz Jelcin is. Gorbacsov ugyan csodálkozik Jelcin bátorságán – akit egyébként nem sokra tart –, de számára ez is előrevetítette, hogy elvetél majd a puccsisták hatalomátvételi kísérlete.

Raisza lányának (Erdélyi Tímea), valamint férjének (Ágoston Péter) megjelenése a családi dráma vonulatát hivatott erősíteni, míg Gorbacsov és Raisza párbeszédei a politikai drámát erősítik. A másfél órás darab minden percében hihető annak a négy napnak az eseménysorozata, mely annak idején valóban lejátszódott a krími dácsában. A dráma fontos része az a jelenet is, melyben Gorbacsov augusztus 19-éről 20-ára virradó éjjel, veje segítségével készíti el azt a drámai erejű videofelvételt, melyen értékeli a helyzetet, még nem tudván, élve kerül-e ki az események láncolatából.

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab

Készül a híressé vált videofelvétel

Az előadás egyszerre hatásos és tanulságos annak is, aki a családi oldalát figyeli jobban, és annak is, aki a politikai hátterét helyezi előtérbe. A harminc évvel ezelőtti valóságos történelmi végeredményt mindannyian tudjuk: Gorbacsov kiszabadult, de a puccs igazi győztese mégis Jelcin lett. A Szovjet Kommunista Párt működését felfüggesztették, Gorbacsov pedig még 1991 végén kénytelen volt lemondani elnöki tisztéről, mellyel a Szovjetunió formálisan is megszűnt létezni.

Rózsavölgyi Szalon – Az elnök szabadsága c. darab – Schneider Zoltán

Tanulságos történet…

Gorbacsov úgy ítélte meg, hogy a Szovjetunió egykori térségeinek a jövőben önálló országonként, saját vezetőik irányításaival, helyben hozott döntéseivel, demokratikusan kell működniük – hangzik el az előadásban is. A darab végén a főszereplők, szintén a nézők felé fordulva merengenek el a történteken, és teszik fel a kérdést (talán Raisza Gorbacsova emlékiratai alapján, talán nem), már az azóta eltelt harminc év történéseit is előre vetítve: vajon létezik jó diktatúra és benne jó diktátor?

Gorbacsov bizonyára másként képzelte el országa, és a világ jövőjét. De ez már egy másik történet. Mielőtt ezen kezdünk el merengeni, előtte érdemes megnéznünk e darabot.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.