Gyógyhelyek és gyógyfürdők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életminőségünk javulásával járhat a gyógyfürdőzés. Magyarország gazdag kínálattal nyújt erre esélyt.

A korábbi évekhez képest meglepően sok hírt, információt lehetett hallani 2023 elején a magyarországi gyógyfürdőkről és gyógyhelyekről; jót is, rosszat is. A rossz hírek bezárásokról szóltak, a jók újranyitásokról és újak nyitásáról, valamint elismerésekről.

A világ legszebb termálfürdői: a Hévízi Tófürdővel és a Széchenyivel!

Elismerésnek számít, hogy a brit Mirror című napilap listát készített Európa legjobb termálfürdőiről, amelyek közé bekerült a Hévízi Tófürdő és a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda is. A szerkesztők a világ legszebb, legmelegebb, leggőzösebb vizei, fürdői között válogattak, bizonyára szubjektív tapasztalataik alapján.

Gyógyfürdő, termálfürdő, Hévízi-tófürdő

A Hévízi-tó háromnaponta cserélődő vize télen sem hűl 23–24°C alá, de a fürdő belterében még ekkor is 36°C a víz hőmérséklete (Fotók: Falus Tamás)

Beválasztották a görög Palia Kamenit, mely az Égei-tengeren, Szantorini partjainál található, és egy ősi vulkánkitörés maradványa. Fő tengerparti forrása csak csónakázással, majd a kikötött hajóról, egy rövid úszással érhető el.

Izlandon a Blue Lagoon (Kék Lagúna) Reykjavíktól félórányira fekszik, és az ország egyik legszebb helyének tartják. Tejeskék vizéről és fehér kovasavas iszapjáról ismert, melynek gyógyító ereje lehet.

Az angliai Thermae Bath Spa forrásvízében már a kelták is fürödtek, vagy háromezer éve. Manapság gyógynövényes gőzfürdőkkel, négy termálfürdővel büszkélkedhet, köztük egy szabadtéri tetőtéri medencével.

Franciaországban, a Pireneusokban, másfél ezer méter magasban fekszik a Bains de Dorres, ahonnan bámulatos a kilátás a hegyvonulatokra.

Az elegáns 7132 Therme Vals a svájci Alpokban található, a Valser-hegység természetes forrásvize tölti meg a termálfürdő medencéit, a kilátás innen is pompázatos a magasodó hegyekre.

Gyógyfürdő, termálfürdő, Széchenyi Gyógyfürdő

A szépséges Széchenyi Gyógyfürdő gyógyvizében jelentős mennyiségű az ásványi anyag; a fürdőt 1913-ban nyitották meg, 1927-ben bővítették úszómedencével

A britek Hévízről azt emelik ki, hogy a tó világ legnagyobb úszható, fürdőzős termál tava, mely számos betegségre van jótékony hatással. Azt már nem teszik hozzá, hogy az úszás azért sokáig nem javallott, mert hamar kiszívja az ember erejét a víz. A tavat méretében csak az új-zélandi Frying Pan folyó előzi meg, de az 60 Celsius-fokos hőmérsékletével nemigen alkalmas fürdőzésre. A Széchenyiről az angolok megjegyzik, hogy a világ harmadik, Európa legnagyobb gyógyfürdője, melynek 21 medencéje van, s gyógyvizében jelentős mennyiségű ásványi anyag található.

Újabb gyógyhelyek Magyarországon

2022-ben kettővel bővült a magyarországi gyógyhelyek száma: Szentes és Hajdóböszörmény kapta meg e minősítést, így 42-re nőtt a számuk. 2021-ben Berekfürdő és Tamási érdemelte ki ezt a titulust. Mindegyik településen van gyógyvíz és gyógyfürdő.

A gyógyhely különben jogi kategória, és nem tévesztendő össze a gyógyfürdővel – hívja fel a figyelmet a termalonline.hu színvonalas szakportál. Mint írják, ezt a címet azok a települések, illetve településrészek kaphatják meg, ahol adott valamilyen természetes gyógytényező. Ez az esetek többségében gyógyfürdőt és/vagy gyógyvizet jelent, de lehet klimatikusan különleges hely, gyógybarlang vagy gyógygázfeltörési hely is. E minősítés megszerzése azért lehet fontos egy település számára, mert garanciát jelent, hogy az adott területen minden adott a gyógyuláshoz, pihenéshez. (A gyógyhelyek teljes magyarországi listája itt található.)

Gyógyfürdő, termálfürdő, fedett medence

A termál- és a gyógyfürdő között van különbség

Nem azonos a gyógyfürdő és a termálfürdő fogalma sem, holott sokan egymás szinonimájaként használják. Termálfürdőnek azokat nevezzük, amelyek vízellátását meleg vizes forrásból vagy forrásokból biztosítják. A fürdőgyógyászatai szolgáltatások bevezetése után ezekből a fürdőkből, fürdőhelyekből lesznek aztán a gyógyfürdők. Tehát a gyógyvíz-minősítésű víztől automatikusan nem válik gyógyfürdővé egy termálfürdő. Ugyanakkor nincs feltétlenül szükség gyógyvízre egy gyógyfürdő létesítéséhez, mert az egy jogi kategória – olvasható a termalonline.hu weboldalon. E honlapon egyébként megtalálható a több mint hatvan magyarországi gyógyfürdő teljes listája.

Újranyíló fürdők

Az elmúlt év végén több fürdő is bezárt, elsősorban a magasra szökő energiaárak miatt. Volt, ahol karbantartási szünetre hivatkoztak, máshol valóban zajlottak felújítási munkálatok. Örömhír, hogy január végén ismét megnyitott az önkormányzat által üzemeltetett Miskolctapolca Barlangfürdő. Először 2022. október 10-én zárt be a megemelkedett fenntartási költségek miatt, majd október 28-án újra kitárta kapuit a miskolci, turizmusban érdekelt vállalkozók adományai révén. 2023. január 8-án aztán megint lakat került a bejáratra, ezt követte a január 26-ai ismételt nyitás.

2023-ban február elején fogadta először a vendégeket a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő, ahol gyógyászat is működik, és megint látogatható a Csongrádi Gyógyfürdő is.

Gyógyfürdő, termálfürdő, medence

A 60 év felettiek számára különösen ajánlott a gyógyfürdőzés

A tapasztalatok szerint a gyógyhelyeken, gyógyfürdőkben, valamint a közelükben lévő szálláshelyeken igencsak megnő a forgalom a hosszú hétvégéken. A 2023-as esztendő gazdag a soknapos ünnepekben: a húsvét április 7-étől 10-éig, péntektől hétfőig tart, május 1-je hétfő, azaz három napon át lehet munka nélkül ünnepelni a munka ünnepét, pünkösd szokás szerint három nappal kedveskedik május 27–29. között. Október 23-át hétfőn ünnepeljük.

Így javulhat az életminőségünk

Lehet pihenést tervezni ezekre az ünnepekre, de természetesen az év többi napján is érdemes felkeresni a gyógyhelyeket, gyógyfürdőket. Már csak azért is, mert például egy friss lengyel és spanyol kutatás szerint a gyógyfürdőzés, a fürdőgyógyászati kezelések hozzájárulnak az életminőség javulásához, különösen a 60 év felettiek körében. Márpedig Magyarországon van hová menni, van miből választani.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.