Hová és hogyan utazzunk? II. – Jó, ha tudjuk, mire számíthatunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Különadó, önkéntes borravaló, dohányzási tilalom, ramadán, országos utazási bérlet és kincses sziget.

Horvátország: Határellenőrzés és útdíjfizetési kapuk nélkül

Mivel Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, 2023 januárjától megszűnt tizenöt magyar–horvát közúti határátkelőnél az ellenőrzés, így gyorsabban lehet áthaladni a két ország találkozási pontjain, valamint a horvát–szlovén határon is, ahol 58 átkelőhelyet lehet gond nélkül átszelni. A légi forgalomban csak 2023. március 26-ától, a nyári menetrend bevezetésével szüntetik meg az ellenőrzéseket.

Turizmus, idegenforgalom, utazás, 2023, Horvátország

Megszűnik a határokon az ellenőrzés, eltűnnek majd az útdíjfizetési kapuk is (A szerző felvétele)

Nem sokáig tartják fel a kocsikat az útdíjfizetési kapuk sem. A horvát kormány döntése szerint legkorábban 2024 végén az országban átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre. Ezzel megszűnik a készpénzfizetés, és kötelezővé válik a gépjárművekben az elektronikus fedélzeti egységek használata. Applikáció segítségével, bankkártyáról lehet pénzzel feltölteni a rendszert. Útdíjfizetés miatt így nem kell többé megállni, sorban állni, olykor órákon át, ahogy azt a nyaralók is tapasztalhatják, különösen a szombati turnusváltások napján. Már csak két nyarat kell átvészelni…

Megadóztatott turisták

Velence, várhatóan 2023 közepétől, csak különadóval lesz látogatható azok számára, akik nem töltenek el egyetlen éjszakát sem a festői városban. A fizetéshez egy online weboldalon kell regisztrálni, az adót megfizetni, és egy letölthető vagy kinyomtatható QR-kód lesz az érvényes belépőjegy. E kódot kell beolvasni a város körül épülő új forgókapuknál, vagy felmutatni a felbukkanó ellenőröknek. Akik rendelkeznek szállással, azok a foglalásukat mutatják fel (nekik a szállásdíjjal együtt számítanak fel adót). A velencei belépő ára 3 eurótól 10 euróig terjedhet. A pontos díj attól függ majd, hogy egy adott napon éppen hány embert fogad a város. Ha túl sok a jelentkező, az ár nő. Akit fizetés nélkül találnak meg, akár 300 eurós pénzbírsággal is büntethetnek. Az önkormányzat a teljes bevételt a város turizmusával összefüggő költségeinek csökkentésére fordítja.

Emellett Velence 2023 áprilisától tervezi egy 2,5 eurós, úgynevezett elutazási adó bevezetését is, melyet a Marco Polo repülőtérről induló utasok fizetnének.

Valencia régió Spanyolországban 2023 végétől vezet be idegenforgalmi adót, hogy a bevételekből fenntartható turisztikai fejlesztéseket valósítson meg. Az adó mértéke 50 cent és 2 euró között lesz személyenként és éjszakánként, a szálláshely minőségétől függően. (Katalóniában 2012-től, Ibizán, Mallorcán és Menorcán már 2016 óta létezik ilyen adó.)

Turizmus, idegenforgalom, utazás, 2023, Thaiföld

Thaiföldön fizetni kell majd a turistáknak az országba belépésért (Fotó: Pixabay)

Thaiföldre érkezve 2023 júniusától kell a légi utasoknak 8,2 euró, a szárazföldön vagy tengeren érkező turistáknak 4,1 euró összeget fizetni az országba belépésért. A koronavírus-járvány visszaszorulásával az ország ebben az évben 30 millió külföldi vendégre számíthat.

Amszterdam: Kerékpárparkolók a víz alatt

Idén januárban és februárban két új kerékpárparkolót is átadtak Amszterdamban, a központi pályaudvarnál. Különlegességük, hogy nem a föld, hanem a víz alá épültek. A Stationsplein hatalmas, hétezer kerékpár befogadására alkalmas óriásparkolóból könnyen megközelíthető a városi metró és a pályaudvar. A parkolóban bérelni és szervizelni is lehet a bringákat. Az IJboulevard egyszerre négyezer biciklit tud fogadni. Mindkettőre a futurisztikus tervezés a jellemző, melybe az Amszterdami Múzeum is bekapcsolódott, s a falakra műalkotások, sőt graffitik is kerültek.

Pompeji: Újranyitott a Vettius-ház

Húsz évet kellett várni ahhoz, hogy ismét meg lehessen látogatni a híres Vettius-házat, a régészeti park egyik ikonikus, korábban leglátogatottabbnak számító, több mint ezer négyzetméteres épületét.

Turizmus, idegenforgalom, utazás, 2023, Pompeji

Az épületben megújultak a belső terek is (Fotó: http://pompeiisites.org)

Restaurálták freskóit, melyek egyaránt ábrázolnak mitológiai és erotikus jeleneteket. Így számos, korábban nem látható rétegek kerültek felszínre. Megújultak a belső udvarok, kertek és szökőkutak is. A Vettius-testvérek felszabadított rabszolgák voltak, és borkereskedelemből gazdagodtak meg. (Pompejiről bővebben itt írtunk.)

Ausztria – Ahol önkéntes borravalót számolnak fel

Kísérletképpen az osztrák Falkensteiner-csoport az all-inclusive jelleggel működtetett karintiai szállodáiban naponta, szobánként 10 euró önkéntes borravalót számol fel a vendégeknek. A tulajdonosok így reagálnak arra a jelenségre, hogy kikopóban van a készpénzhasználat, a turisták döntő többsége már bankkártyával vagy mobilalkalmazással fizet, így megszűnik a borravalóadás lehetősége. A kísérletben szigorúan önkéntes a fizetés, mivel a vendégeknek számlájuk kiegyenlítésekor lehetőségük van jelezni, hogy élnek-e vagy sem a felkínált lehetőséggel. A szállodai személyzet egymás közötti megállapodással osztja szét a pluszjövedelmet, amely Ausztriában adómentes. Az első tapasztalatok szerint a vendégek megértően fogadták fix összegű, önkéntes borravalózást. Az osztrák szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy más szállodák is követni fogják az újdonsült gyakorlatot.

Mexikó Dohányozni tilos

A világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényét fogadták el Mexikóban, melyről jó, ha tudnak az odalátogatók. Egy 2008-as törvény szerint már eddig is füstmentes helyeket kellett elkülöníteni az éttermekben, bárokban, munkahelyeken, de mostantól már minden nyilvános hely teljes tilalom alá került. Vagyis ezentúl már a strandokon, parkokban, szállodákban, éttermekben és bárokban sem szabad rágyújtani. Gyakorlatilag az emberek csak magánlakásokban cigarettázhatnak. (Bővebben lásd a BBC hírét.)

Dubaj Ramadán idején

A muszlimok legszentebb időszaka 2023-ban várhatóan március 22-én kezdődik és április 21-éig tart. (A Gergely-naptárban a tényleges dátuma évről évre változhat, mivel ezeket az iszlám holdnaptár határozza meg, a Hold állásának megfigyelése alapján.) A szent hónap alatt a ramadán fontos része a napi böjt, amikor a nappali órákban a hívők tartózkodnak minden ételtől és italtól. A napi böjt a napkelte előtti étkezéssel, a szuhurral kezdődik és az iftár étkezéssel zárul, miután lenyugszik a Nap. Bár az előírás szerint az üzletek és éttermek napközben zárva tartanának, Dubaj nyitva tart. Sőt, a bevásárlóközpontok és éttermek nyitvatartási idejét meg is hosszabbítják, hogy a napi böjt után a családok, barátok találkozhassanak egymással, és vásárlásra is jusson idő. Így a Dubai Mall, a Dubai Hills Mall és a Mall of the Emirates még éjfél után is várja látogatóit. A turistákat is, akiknek csupán arra kell ügyelniük, hogy ne legyen kihívó az öltözködésük, különösen a böjti órákban, és lehetőleg kerüljék el az étel- és italfogyasztást, ha böjtölő emberek közelében tartózkodnak. De számukra nem tiltott az étkezés. Napnyugta után maguk is kipróbálhatják az iftárt, például a Dubai Opera elegáns környezetében, ahol a tradicionális arab ételek a modern gasztronómiával párosítva fogadják a vendégeket. A kései vacsorát itt szórakoztató műsorok is kísérik.

Turizmus, idegenforgalom, utazás, 2023, Dubaj

A megértés központjában egy rövid előadást követően szintén megízlelhetjük a hagyományos arab konyha ételeit (A szerző felvétele)

A turistáknak ajánlják az Al Fahidi történelmi negyedben található színvonalas Sheikh Mohammed Kulturális Megértés Központját is (Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding – SMCCU), ahol az Egyesült Arab Emírségek hagyományairól, kultúrájáról lehet rövid előadást meghallgatni, majd megkóstolni a hagyományos arab konyha ételeit. A ramadán alatt különleges iftárokat tartanak.

Madagaszkár A kincses sziget

Páratlan állat- és növényvilág fogadja a látogatót a világ negyedik legnagyobb szigetén, mely az Indiai-óceánban, Afrika délkeleti partjainál fekszik. Tíz nemzeti parkja védett övezet, ahol endemikus (természetes állapotában) él több mint száz madárfaj, kétszáz pillangófajta, nyílik csaknem ezerféle orchidea, és megtalálhatók a lemurok (a maki emlősfajta kedvelt példányai) és a baobabok (a majomkenyérfák). Vonzó a több ezer kilométernyi fehér, homokos tengerpartja, s jelentős korallzátonnyal is büszkélkedhet. Így kedvelt országa a természet barátainak, a strandolni vágyóknak, a búvároknak s a vízi sportok kedvelőinek is. Budapestről átszállással lehet Madagaszkárra eljutni az Air France vagy a Turkish Airlines járataival. (Átszállásra fordított idő nélkül a repülési idő 14 óra.) A hatalmas szállodahajókat hét kikötőben fogadják.

Turizmus, idegenforgalom, utazás, 2023, Madagaszkár, makákók

A makik is Madagaszkár nevezetességei (Fotó: Pixabay)

Az ország szerepel a Forbes magazin 2023-ban ajánlott, legjobb öt úti célja között. A szigetország első alkalommal vett részt a február végi budapesti Utazás Kiállításon, rögtön külföldi díszvendégként. Jimmy Joharison, a Madagaszkári Turisztikai Hivatal ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a trópusi éghajlatú szigeten valójában mind a négy évszak jelen van, ezért utazás előtt érdemes végiggondolni, ki mit szeretne csinálni: járni az erdőket, a nemzeti partokat, vagy csak elterülni a homokos óceánparton. A hőmérséklet és a csapadékmennyiség eltérő az év során: a délnyugati országrész egész évben látogatható, a keleti partvidéket viszont csak május és október között érdemes felkeresni, nehogy ciklonok zavarják meg a pihenést. A kiállításon szintén megjelenő Joël Randriamandranto turisztikai miniszter a turizmus.com online kiadványnak adott interjújában azt emelte ki, hogy a legtöbb turista Franciaországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából és Németországból érkezik hozzájuk, de szeretnének nyitni új piacok, így Közép- és Kelet-Európa irányába is.

Turizmus, idegenforgalom, utazás, vasút, vonat, 2023, Berlin, Németország, Európa

Egyetlen havibérlettel beutazhatjuk Németországot (A szerző felvétele)

Németország – 49 eurós országos havibérlet

Ismét kedvezményes bérletet vezetnek be 2023 májusától Németországban a helyi és térségi közösségi közlekedésben. A 49 euróba kerülő Deutschlandticket az egész országban érvényes lesz a helyi közösségi közlekedési vállalatok, valamint a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain. A bérlet okostelefon-alkalmazással, chipkártyaként vagy kinyomtatott QR-kóddal használható. Az országos bérlet elődje a 9-Euro-Ticket (9 eurós menetjegy) volt 2022 nyarán, melyből 50 millió kelt el. A bérletet turisták is igénybe vehetik. Bővebben a Deutschlandticketről itt olvashatnak.)

Európa Utazások vasúton

Egyre népszerűbb a vasúti közlekedés: a klímatudatos és kalandkedvelő utazók kényelmes vonatokon is elérhetik Európa kedvelt városait. Bécsből Párizsba vonattal is eljuthatunk, Salzburgon és Münchenen keresztül, hetente három alkalommal. Az út 14 órán át tart. Az osztrák fővárosból Genovába és La Speziába is elvonatozhatunk. Innen lehet átszállni a közeli Cinque Terréhez, vagy délre: Monacóba, Nizzába. Genovából különben Nápoly is úti cél lehet síneken, hét óra alatt. Az olasz Frecciarossa nagysebességű, elegáns vonatokat üzemeltet Milánó és Párizs között. A távot a szerelvények hét óra alatt teszik meg.

A cseh nemzeti vasúttársaság nemrég óta viszi el hálókocsit kedvelő utasait Prágából Zürichbe, Frankfurt és Bázel megállóhelyeket közbeiktatva.

Újdonság, hogy a svéd Snälltåget vasúttársaság a Berlin és Malmö közötti járatát meghosszabbította Stockholmig. A vonat megáll Hamburgban, majd áthalad Dánián. A teljes út 17 órát vesz igénybe.

Lisszabonból Portóba jelenleg még több mint három óra a menetidő, de a 2024-ben kezdődő építkezés befejeztével nagysebességű vasútvonalon 75 percre rövidül le a menetidő, s a vonal továbbhalad majd a spanyolországi Vigóba.

Madridból Malagába nagysebességű vonattal két és fél óra alatt meg lehet tenni a 417 kilométeres távolságot. A spanyol fővárosból Barcelonába az 505 kilométeres táv megtétele sem vesz el sokkal több időt.

Az euronews.travel oldalán nemcsak a már létező, hanem a 2023-ban és 2024-ben tervezett új útvonalakról is olvashatunk.

(A kényelmes európai éjszakai vonatozásról korábban itt írtunk.)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.