Hová és hogyan utazzunk? I. – Repülős kilátások Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A járványok visszaszorulásával végre előtérbe kerülhet az utazás. Tippek, ötletek, irányok – repülővel.

A turisztikai szakemberek szerint 2023-ban a magyarok körében is kiugróan magas az utazási kedv, mely még a tavalyit is felülmúlja. Ez nem véletlen, hiszen a koronavírus-járvány enyhülése és az oltások nyújtotta viszonylagos védettség miatt sorra enyhültek, megszűntek a korlátozások a nagyvilágban. Különösen nagy az érdeklődés a külföldi utazások, a repülős utak iránt. Íme néhány érdekesség a légi közlekedés világából, mely akár ötleteket is adhat, mivel, hogyan és merre szálljunk a magasba.

Ferihegyi fejlődések

Régi arcát kezdi mutatni Ferihegy: 2022-ben 12,2 millió utast regisztráltak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely elérte a 2019-es esztendő háromnegyedét. 2023 januárjában már több mint 944 ezer utazót kezeltek a reptéren, mely a 2019-es rekordév első hónapjához képest csupán hat százalékkal volt kevesebb. A legnépszerűbb úti célok tavaly London, Tel-Aviv és Párizs voltak.

Repülés, Ferihegy, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Terasz, baba-mamaszoba, mobiltöltő-állomás várja az útra kelőket, visszaépítik a 2. Terminál előtti parkolót (A szerző felvétele)

A Budapest Airport tovább folytatta fejlesztéseit, melyek értéke 2023 tavaszára eléri a százmilliárd forintot. Megújultak a teherbíró burkolatok, a II. futópálya vízelvezetési rendszerei, több gurulóutat is korszerűsítettek. Tovább zajlik az 1. Terminál újranyitásának, az új 3. Terminál építésének előkészítése. Megkezdődött a 2. Terminál előtti parkoló ideiglenes visszaépítése, itt várhatóan júniustól parkolhatunk ismét.

Az utazó közvetlenül is tapasztalhatja a modern reptéri felvonókat, és láthatja, hogy tovább bővítették az önkiszolgáló poggyászfeladó-rendszert. A 2B Terminál tranzitterületén terasz nyílt, és száz új poggyászkocsit is üzembe állítottak. Öt baba-mamaszoba várja a kisgyermekkel útra kelőket.

Talán apróságnak tűnik, mégis fontos újdonság: a repülőtér biztonsági ellenőrzés előtti oldalán a mobileszközök számára tizenegy új töltőállomást helyeztek el, így „menetkész” akkuval lehet elrepülni. Egy-egy ilyen állomás hat–hat darab USB-C és USB-A, három darab, az európai szabványnak megfelelő és egy darab, az Egyesült Királyságban szabványos, valamint négy darab indukciós töltőegységgel rendelkezik, így minden égtájra utazó megtalálja magának a megfelelő energiaforrást. Az újonnan telepített állomásokon kívül a reptér tranzitterületén változatlanul megvannak az eddig megszokott állomások, így az A oldali utasmólón valamennyi utasülésnél, továbbá az éttermekben és a bárpultoknál is.

Megnyílt a Mastercard Premium Lounge

Magasabb minőségű szolgáltatással nyitott újra 2023 februárjában a Mastercard Premium Lounge a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A SkyCourt terminál emeletén 160 négyzetméteren egyszerre 56 utas befogadására alkalmas a váró, mely hosszabb nyitvatartással (5 és 21 óra között), bő étel- és italkínálattal várja az utazókat. A vendégek meleg ételek között is válogathatnak, és a vegetáriánusok is találnak maguknak megfelelő választékot.

Repülés, Ferihegy, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Mastercard Premium Lounge

A minőségi váróban csendes zóna is fogadja a nagyobb nyugalomra vágyókat (Fotó: Mastercard)

A belépéshez aktív, online vásárlásra alkalmas fizikai vagy digitalizált (például mobiltárca, Apple Pay-, Google Pay-) kártya szükséges. A Platinum- és World Elite-, valamint a Vállalati és Üzleti Prémium-kártyabirtokosoknak, egy kísérőjüknek és 18 év alatti gyermekeiknek ingyenes a belépés, ha egyszerre érkeznek. A Magyarországon kibocsátott Mastercard-aranykártyával rendelkező utasok 4000 forintért vehetik igénybe a váró szolgáltatásait. A külföldi kibocsátású prémium Mastercard, valamint a Revolut Metal Mastercard-kártyabirtokosok számára tizenkétezer forint a belépő.

Irány Riga – hamarosan szélessávú internettel

Sokak vágya, hogy felfedezze a Balti-államokat. A lett légitársaság révén újra közvetlenül repülhetünk Budapestről Rigába, Lettország fővárosába. 2023. március 27-étől az airBaltic Airbus A220-300 gépei hetente háromszor, hétfőn, csütörtökön és szombaton közlekednek a két város között. A menetidő körülbelül két óra.

Repülés, Ferihegy, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, airBaltic Airbus A220-300 gépe

Ilyen Airbus A220-300 gépek repítenek Lettországba (Fotó: airBaltic)

Az airBaltic hamarosan az összes járatán bevezeti az ingyenes, szélessávú internet-szolgáltatást – az európai légitársaságok közül elsőként. Ehhez a technikai feltételeket a SpaceX, Elon Musk űrtávközlési cége nyújtja majd. Ráadásul az utasok a kapcsolódást könnyen és gyorsan elvégezhetik, applikációk és kérdőívek kitöltése nélkül.

Belfast, közvetlen járattal

A tavaszi menetrend szerint, 2023. március 27-étől a Ryanair már nemcsak Dublinba és a Shannon repterére szállít utasokat Budapestről az Ír-szigetre közvetlen járattal, hanem Észak-Írország fővárosába, Belfastba is. A gépek hetente két alkalommal, hétfőn és csütörtökön, a kora reggeli órákban indulnak Ferihegyről.

Repülés, turizmus, Észak-Írország, Belfast, Lagan-folyó partja, Big Fish kerámiacsempe-burkolata

A Lagan-folyó partjánál áll a híres Big Fish, melynek kerámiacsempe-burkolatai Észak-Írország történelméről mesélnek (A szerző felvétele)

A város látnivalói megérnek egy hosszú hétvégét. Itt építették meg a XX. század első évtizedében a Titanicot, melynek emlékére látványos múzeumot is emeltek az egykori Harland és Wolff-hajógyár közvetlen közelében. (Erről itt írtunk.) Aki pedig utazás előtt a település történetéről is többet szeretne megtudni, megnézheti az Oscar-díjas Belfast című játékfilmet, Kenneth Branagh rendezésében. (A műről korábbi cikkünket itt olvashatja.)

Félmillió ingyen repjegy Hongkongba

Hongkong ötszázezer ingyenes repülőjegyet ajánl fel az érdeklődőknek 2023 márciusától, turizmusa fellendítése érdekében. Az ajándékozás több mint 200 millió dollárnyi kiadást ér meg a városállamnak, mely Kína különleges közigazgatási területe. A Hello Hongkong elnevezésű kampány részeként a jegyeket bárki igényelheti a világ minden tájáról, s a három helyi légitársaságon keresztül lehet hozzájutni.

Repülés, turizmus, Hongkong, Hello Hongkong-kampány, ingyenes repülőjegy-akció

Az európaiak májustól jelentkezhetnek a hongkongi repülőjegyekre, s sorsolás dönti el, kik lehetnek a szerencsések (Fotó: Pixabay)

Az ingyenes jegyeket a pályázók sorsoláson nyerhetik el, de lesz egyet fizet kettőt kap-akció is. Az európaiak május elsejétől jelentkezhetnek; akit érdekel a lehetőség, figyelje a nemzetközi sajtóban megjelenő friss információkat. Addig is előzetes információk itt és itt találhatók.

Közvetlenül Kuvaitvárosba is

Idén június 13-ától Kuvaitvárosba is el lehet jutni közvetlen járattal Budapestről. A Kuwait Airways Airbus A320neo gépei kedden és szombaton repülnek. A business osztályra körülbelül hétszázezer forintba kerül egy jegy, turistaosztályra százhetvenezer forinttól lehet megváltani egy tikettet. A repülési idő körülbelül négy és fél óra.

London–Gatwickről irány Florida

Május végétől Orlandóba és Fort Lauderdale-be is repülhetünk közvetlenül a London–Gatwick nemzetközi repülőtérről, a Norse Atlantic Airways jóvoltából. A norvég fapados légitársaság ezekkel bővíti amerikai járatait. Első útvonala a London–New York volt, melyen 2022 augusztusa óta naponta repül. Az orlandói járatok 2023. május 25-étől májusban és júniusban hetente négyszer közlekednek, a nyári szezonban pedig naponta. Az oda-visszaút viteldíjai – a TTG információja szerint – 409 fonttól (kb. 175 ezer forinttól) kezdődnek, mely tartalmazza az adókat, de a feladott poggyászért külön kell fizetni.

Repülés, turizmus, Orlando, Disneyland, Norse Atlantic Airways, London–Gatwick, Fort Lauderdale

Orlando mellett található Disneyland, a világ egyik legnépszerűbb szórakoztatóparkja (A szerző felvétele)

Fort Lauderdale-be a repülők május 26-ától májusban és júniusban hetente háromszor, a nyári főszezonban heti négy alkalommal indulnak útnak, hasonló tarifáért. A Boeing 787 Dreamliner gépeken turista- és prémiumszolgáltatások közül lehet választani.

Megújulnak az Emirates-gépek

A Dubaj–London Heathrow útvonalon 2023 év elején már üzembe állították az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, az Emirates első olyan A380-as óriásgépét, melyet egy kétmilliárd dolláros program keretében teljesen felújítottak. Összesen 120 repülőgépet modernizálnak: új kabinbelsőt kapnak, megújulnak a szőnyegek, az üléskárpitok, a falpanelek, és a gépeket felszerelik Premium Economy-ülésekkel is. Valamennyi járaton elérhető lesz a prémium turistaosztály.

A 2022-ben megkezdett flottamegújítási program során egyszerre két repülőn dolgoznak, s egy gépet nyolcnaponta vonnak ki a forgalomból. Várhatóan 2024-re mind a 67 felújításra kijelölt A380-ast újra szolgálatba állítják. Ez után pedig az 53 darab Boeing 777-es kerül sorra. (A munkálatokról itt látható timelapse-video, amely egy percben sűríti össze a munkálatokat.)

Repülés, turizmus, Egyesült Arab Emírségek légitársasága, Emirates, flottamegújítási program, A380-as óriásgép

Nyaranta mindennap indulnak járatok Ferihegyről Dubajba, ahonnan Ausztrália is könnyebben elérhető lesz (A szerző felvétele)

A légitársaság különben 2023 májusától heti ötről hatra növeli budapesti járatainak számát, júniustól pedig már naponta közlekedik Dubajba, Boeing 777-300ER típusú gépekkel. Májustól az Emirates járataival Ausztrália is könnyebben elérhető: napi kettőről háromra nő a Dubaj–Sydney között közlekedő gépek száma, Szingapúr érintésével. Júniustól naponta kétszer indítanak gépeket a Dubaj–Brisbane útvonalon. Az utasoknak a távoli kontinensre három osztályon is kínálnak helyeket a Boeing-777 300ER típusú repülőkön.


Kapcsolódó cikkek