Így sportolunk mi

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legjobban kerékpározni szeretünk, de vágyunk arra is, hogy síelhessünk.

Karácsony előtt minitesztünkön többek között arra voltunk kíváncsiak, hány családtagot, rokont kíván megajándékozni, és mennyi pénzt költene rájuk (Lásd: Karácsonyi kívánalmak és keretek). A 2019-es esztendő kezdetén kérdéseinkkel újra egy kis tesztre invitáljuk olvasóinkat. Már csak azért is, hátha még befér újévi fogadalmaink közé, hogy idén többet fogunk sportolni…

Már túlvagyunk a karácsonyi pihenésen és a nagy bejglievéseken, nem árt egy kis testmozgás. De vajon szoktunk-e mozogni, sportolni, s ha igen, mikor és mennyit? Ha az alábbi kérdésekre őszintén felelünk, sok minden kiderül magunkról, a válaszok után pedig eláruljuk, hogy egy reprezentatív felmérésben mit válaszoltak mások.

Ön sportol?

Ha nem, miért nem?

Ha igen, milyen gyakran? Hetente többször is? Talán naponta? Vagy csak havonta egyszer?

Ha sportol, szabadban vagy inkább fedett helyen?

Melyik a kedvenc sportága, amit űz is?

Egyedül mozog vagy inkább a csapatsportokat kedveli jobban?

Ha sportol, mi a legfőbb ösztönzőerő?

Melyik az a sportág, amit a legszívesebben kipróbálna?

(Fotó: INTERSPORT)

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel 2018. nyár végén a Marketagent.com munkatársai az INTERSPORT megbízásából ezer webaktív, 14 és 69 év közötti személynek a sport témakörében. A mintavétel összetétele kor, nem és iskolai végzettség szempontjából megegyezett a magyarországi össznépesség eloszlásával.

És íme a 2018 végén nyilvánosságra hozott válaszok, melyeket össze lehet hasonlítani iménti feleleteinkkel!

A megkérdezett magyarok 63,5 százaléka hetente legalább egyszer sportol. Ezen belül 13,1 százalék heti egy alkalommal, 36,1 százalék hetente többször is, 14,3 százalék pedig majdnem mindennap.  Ellenben a válaszadók 14,6 százaléka havi egy alkalomnál is kevesebbszer, csaknem 7 százaléka pedig egyáltalán nem sportol. A sportolók átlagosan hetente 4 órát mozognak. 6 százalékuk hetente 1 órát, 21 százalékuk hetente 1–3, 16 százalékuk pedig hetente 3–6 órányi időtartamot fordít sportra. A sportosan aktívak több mint fele hetente több mint 6 órát fordít sporttevékenységre.

Érdekes összehasonlítani ezeket az eredményeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es, Európai lakossági egészségfelmérés című, EU-projekt keretében végzett magyarországi kutatás eredményével. Ebből az olvasható ki, hogy négy-öt évvel ezelőtt a lakosság kétharmada (67 százaléka) még napi 10 percet sem sportolt, és a felnőtt népesség 5 százalékát sem tették ki azok, akik a hét minden napján rendszeresen végeztek testmozgást. Néhány év alatt ugyan nagyot változott a világ, de lehet, hogy a mostani felmérés kicsit megszépíti a valóságot. Így látja ezt Horváth Csobán, a felmérést megrendelő INTERSPORT nemzetközi cég magyarországi ügyvezetője is, aki a 2018-as kedvező eredményeket látva hozzáfűzi: kutatásukban a sport és a mozgás fogalmát sokan összekapcsolták, főleg a vidéken élő válaszadók, akik között számottevő azok száma, akik a kerékpárt egyben fő közlekedési eszközüknek is tekintik, így egyben sportként is gondolhattak mindennapi biciklizésükre – ami egyáltalán nem baj, sőt!

(Fotók és illusztrációk: INTERSPORT)

A magyarok körében a legnépszerűbb sportág a kerékpározás/mountain bike-ozás, (csaknem 44 százalékban). Ezt követi a túrázás (41 százalék) és a kocogás/futás (33 százalék). Az úszás a negyedik legnépszerűbb sport, amit a sportosan aktív magyarok majdnem 30 százaléka űz, legalább alkalmanként. A futball az ötödik legnépszerűbb sportaktivitás, együtt a testépítéssel. A vágyott sportok között pedig előkelő helyen szerepel a síelés.

Az egyes sportágak népszerűségében, nem meglepő módon, nagyok a különbségek a férfiak és a nők között. Míg a hölgyek körében a túrázás, a tánc, a jóga/pilates, valamint az aerobic/gimnasztika igen kedvelt, addig a férfiak body buildingre/erősítésre szeretnek járni esténként, és persze focizni is szeretnek, jó baráti társaságban.

(Fotó és illusztráció: INTERSPORT)

Mivel a cég négy országban is elvégezte a felmérést, abból az is kiderül, hogy Ausztriában, Csehországban és Németországban az úszás a legnépszerűbb, míg Szlovákiában a túrázás. Németországban és Szlovákiában a kerékpározás a második helyen áll, míg Ausztriában és Csehországban az úszást követően még a túrázás is kedveltebb a kerékpározásnál.

(Illusztrációk: INTERSPORT)

A felmérésből kiolvasható, hogy a sporttevékenységet elsősorban a szabadban végezzük: az aktívan sportolók több mint kétharmada a szabad levegőn mozog.  Egyedül jobban élvezzük a sportolást: a megkérdezettek pontosan fele kizárólag vagy többségében egyedül sportol. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy egyenlő arányban sportol egyedül és másokkal közösen.  A sportoláshoz, érthető módon, a legkedveltebb az esti, 17 és 21 óra közötti időszak.

(Fotó és illusztráció: INTERSPORT)

Ami az életkort illeti, a 14 és 19 év közöttiek korcsoportja a legaktívabb a sportolásban, őket a 40 és 49 év közöttiek követik, valamint a 20 és 29 év közöttiek. A válaszadók többségének a sporthoz a legfőbb ösztönző az egészség megőrzése, a jó testi közérzet elősegítése és a mozgás öröme. Az indokok között előkelő helyen szerepel a stressz levezetése, a lazítás és a sportolás utáni jó közérzet.

Szóval így sportolunk mi.

Valóban?

Bizonyítsuk mi is sportolásunkkal a felmérés igazát!

Kapcsolódó cikkek:


2021: Mikor adhatunk szárnyakat vágyainknak?
2021. január 22.

2021: Mikor adhatunk szárnyakat vágyainknak?

A 2020-as tragikus év után ismét növekedhet a légi forgalom, de a járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedésekkel hosszabb távon kell számolnunk.

Eladó Latabár Kálmán Munkácsy-festménye
2021. január 15.

Kétszázkilencvenmillió forintért várja új tulajdonosát a magyarországi galériás műtárgypiac történetének legdrágábban kínált, nyilvánosan meghirdetett magyar festménye.

Interjú Bencze János főigazgató-helyettessel, diakóniai igazgatóval, a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány munkatársával
2021. január 14.

Interjú Bencze János főigazgató-helyettessel, diakóniai igazgatóval, a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány munkatársával

A Wolters Kluwer Hungary dolgozói egy emberként álltak azon kezdeményezés mellé, hogy a vállalat a járványhelyzet miatt tavaly elmaradt céges karácsony teljes költségét a társadalmi felelősségvállalás jegyében nemes célt szolgáló szervezet javára ajánlja fel. A dolgozók a Bethesda Kórház Alapítványt választották. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy missziójukat szélesebb körben ismertté tegyük, ezért megkerestük Bencze János főigazgató-helyettes diakóniai igazgatót, hogy meséljen nekünk egy kicsit a Bethesda múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Eljött a cselekvés évtizede
2021. január 6.

Eljött a cselekvés évtizede

A 2021 januárjában indult új évtizedben már nem szabad visszatérni a járvány kitörése előtti „normális” élethez. Annak megváltoztatására, újfajta gondolkodásra, életmódváltásra, cselekvésre van szükség – vélekedik az emberek többsége.

Karanténszókincs 2021
2020. december 31.

Karanténszókincs 2021

Új, vagy új értelmet nyert szavak, kifejezések százaival gazdagodott a magyar nyelv azóta, hogy a koronavírus-járvány más élethelyzetet teremtett mindannyiunk számára.