Ínyenc desszert a divatban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amellett, hogy aktív ügyvédként a polgári, a munka- és a biztosítási jog a szakterülete, a jogi szakvizsga letétele után elvégezte a Rose Mari Divatiskolában az öltözéktervező-stylist szakot és több színelméleti festőkurzusra is járt. Nemcsak ügyvédként, divattervezőként is sikeres, már a fél világot bejárta saját kollekciójával. Lévén matyó lány, régi vágya, hogy modern anyagokból, népi motívumokkal díszített kollekciót hozzon létre. Beszélgetés dr. Kolyvek Antónia ügyvéddel.


Az ügyvédi hivatás mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagjaként is dolgozol. Ez egyfajta mediátori munka?

A békéltető testület a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései alapján létrehozott független szervezet, melynek tagjai a kamarák és a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek által kijelölt tagokból tevődik össze. Feladata a fogyasztó és a vállalkozó között felmerülő jogviták bírósági úton kívüli megoldása, mely eredhet a termék, a szolgáltatás minőségével, biztonságosságával, a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos prob­lémákból. A testület az eljárásában a felek közötti egyezség létrehozására törekszik, de amennyiben erre mégsem kerül sor, úgy formális eljárás ke­retében tárja fel az ügy körülményeit, és határozatot hoz. Ugyan nem kötelező a ha­tározat betar­tása a vállalkozóra nézve, de a jó hírnevét kockáztatja azzal, ha a testület nyilvánosságra hozza az adatait, kihangsúlyozva, hogy nem működött együtt vele. A panaszos írásban benyújtott kérelemmel fordulhat a testülethez és az egész eljárás gyors és ingyenes. A testület az eljárást abban az esetben szünteti meg, ha a fogyasztó a kérelmét visszavonja, ha a felek az eljárás megszüntetésében megállapodnak, vagy ha az eljárás folytatása lehetetlen vagy szükségtelen. Engem az motivál ebben a munkában és sikerélményt nyújt, amikor látom az embereken, hogy eredményesen közreműködtem, megköszönik, hogy ott voltam, mert esetleg előzőleg nem is álltak szóba a felek egymással, de kellett az a független ember, aki elmozdítja a közöttük lévő feszültséget. Amit hiányolok, az az, hogy a békéltető testületi lehetőség még mindig nincs annyira a köztudatban, az emberek nem nagyon tudják, hogy kihez is kell forduljanak a problémájukkal.

 

 

A férjeddel közösen viszitek az ügyvédi irodátokat. Emellett saját divatmárkád is van. A divattervezés hamarabb jött az életedbe, mint az ügyvédkedés?

Az igazságérzetem mindig is nagyon erősen működött, bármikor kiálltam az igazságért, ezért is választottam az ügyvédi hivatást. A divat már kiskorom óta izgatott. Édesanyám varrónőnél varratta a ruháit és a ruhapróbákra mindig elvitt magával. Megtetszett a szabóság-varroda világa és először a babáimnak, majd az anyukámnak és az ismerősöknek készítettem ruhákat. Nagyon szeretek rajzolni és igazából művészeti pályára vágytam, de a szüleim unszolására a jogi egyetemre jelentkeztem. A jogi szakvizsga letétele után elvégeztem a Rose Mari Divatiskolában az öltözéktervező-stylist szakot és több színelméleti festőkurzusra is jártam. A színeknek az egymásra hatása mindig izgatott.

2007-ben Körtvély Adrienne tervezővel alapítottatok saját márkanevet és közösen tervezitek a kollekciókat. Mit takar a névválasztás?

A névválasztásban benne van a nő, a szarvasgomba, a csokoládé, ami a különlegességet, az ínyencséget tükrözi. A finomság, játékosság, érzelem, színek kavalkádja, a minőség, a dinamika, a modernség jellemző a ruhadarabjainkra. A divattervezés számomra az ügyvédi hivatásom mellett egy ínyencség. Az étkezésnek a megkoronázása egy nagyon finom desszert. Ez a desszert szeretnék lenni a divatban, amire felfigyelnek és visszahozza a régi időket.

Fontos szempontnak tartod az anyagválasztást egy modellnél?

Egy egyszerű fazon is tökéletesen szépen mutat, ha különleges, igényes és jó minőségű az anyag. Amikor az ember felöltözik egy alkalomra, fontos, hogy minőségi ruha legyen rajta, mert azokkal az emberekkel, azzal a környezettel akkor találkozik először és fontos a megjelenés szempontjából, hogy mit gondolnak róla. Mivel egyedi tervezéssel is foglalkozom, sokszor az anyaghoz tervezek. A szalonmunka természetesen megkívánja azt is, hogy a megrendelő alakjára szabva, a neki legmegfelelőbb fazont találjam ki. Az egyik kollekcióm úgy jött létre, hogy megláttam egy keleti hatású anyagtípust és annak kapcsán alakult ki a teljesen keleties kollekció. Volt, hogy történelmi koroknak a régi kosztümjei ihlettek meg. Mindig kell valami motiváció, ami megragad. Egyszer létrehoztam egy olyan ruhakollekciót, aminek az ötletét egy arab jellegű ablakmotívum adta. Nagyon szeretem az ilyen jellegű párosításokat, a játékosságot. Volt egy borral egybekötött divatbemutatónk is, ahol megvolt, hogy milyen ruha illik a fehér borhoz, milyen a roséhoz és milyen a vörösborhoz. Külföldi útjaim egyben anyagbeszerző körutak is, mert, ha megtetszik valamilyen anyag, abból vásárolok. A lényeg a különlegesség! Főként Max Mara olasz alapanyagokkal dolgozom, de Bécsből is szoktam hozni egyedi textúrájú anyagokat.

Az OTP Bank Lovas Világkupán „Lovas és ínyenc” címmel ló mintás kollekciót terveztél. Szeretsz kísérletezni?

Az egész egy anyaggal kezdődött. Megláttam egy anyagot, amin lovak voltak és azonnal beleszerettem. Elég széles baráti körrel rendelkezem, köztük lovasok is vannak és úgy gondoltam, hogy tervezek egy kollekciót a lovakat és a lovassportot szerető embereknek, akik ezt az igényes és nem olcsó sportot űzik.

 

Fotók: Balkányi László
 

Az évek folyamán számos hazai és külföldi divatbemutatókon, kiállításokon mutatkoztatok be sikeresen. Mennyire nyitottak a hazai nők a divat terén?

A külföldi utak során nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni, és nemcsak abban, hogy hogyan néz ki egy kiállítás, vagy egy standot hogy kell berendezni, hanem amikor egy ruhát valaki ki akar választani, akkor legyen abban a ruhában valami figyelemfelkeltő, valami plusz, amitől ő úgy érzi, hogy az az övé, hogy a ruha viselése által különlegesebb lesz. 2007-ben kollekciónk képviselte Magyarországot Tokióban a Weareurope keretében. A VAM Design centerben is számos kiállításunk volt, mint a „Válogatott érzékeink és egyéb trüffelségek”, de részt vettünk a Budapesti Divatnapok, Budapest Fashion Nights és Múzeumok Éjszakája rendezvényeken is. Brnóba a Styl Kabo Top Styl versenyen elnyertük a különdíjat, mely következtében több alkalommal is visszahívtak kiállítani, de jártunk Párizsban, Moszkvában, Prágában, Pozsonyban, Bécsben. A külföldi vásárok és kiállítások sokkal jobbak a hazaihoz képest, mert a magyar nők anyagi megfontolásból nem elég merészek az öltözködésben. Nehezen döntik el, hogy változtathatnak a megszokott trendeken és ezért az öltözködésük egy picit unalmas. A külföldi nők sokkal nyitottabbak a divat, az új dolgok iránt. Itthon nehezebben lehet meggyőzni az embereket, hogy változtassanak a dolgokon. Ha már valakinél elértem azt, hogy a megszokott után kipróbál egy új színt, akkor az már nagy eredménynek számít. Pedig egy ilyen pici változással átalakítható egy meglévő és unalmas ruhatár. Nagyon szeretem az élénk színeket és azok nem mindennapi párosításait, mint például a lila-türkíz, padlizsán-narancs, piros-zöld, de a fekete színhez is szeretem a feltűnő színű párosításokat.

A szakmában elsők közt párosítottátok a ruhákhoz az ékszereket a divatbemutatóitokon.

Több ékszercéget kerestünk meg és dol­goztunk együtt, mert nagyon fontos, hogy egy ékszer ne csak a vitrinben legyen kiállítva, hanem legyen megmutatva egy ruhával kombinálva, mert felerősíti egymást ez a két dolog. Azt gondolom, hogy az igényes dolgok megtalálják egymást. 2005-től több alkalommal voltunk partnerei a Nina Ricci ékszermárkának.

Mi egy női ruhatár elengedhetetlen kelléke?

A jó minőségű alapanyagokból készült fekete kiskosztüm, egy nadrág és egy fekete koktélruha mindenképpen szükséges, mert ezeket lehet variálni és ezekre lehet színes kiegészítőkkel építkezni. Van egy hernyóselyemből készült ruhám, ami az édesanyámé volt és átalakítattam, mert ez az anyag 20 év múlva is minőségi anyag marad, hasonlóképpen mint egy finom angol szövet. A régi darabokat is át lehet alakítani egy kis ötlettel, fantáziával. Például egy megunt kabátot le lehet rövidebbre vágni, egy szép prémmel, különleges gombokkal, kitűzővel fel lehet dobni. Azt gondolom, hogy az öltözködéshez stílus, fantázia és elsődlegesen nem pénz kell.

Az interjúra is nagyon elegánsan érkeztél egyenesen a munkahelyedről. Sokat adsz az öltözködésre?

Minden reggel 6 órakor kelek, 15 percet szánok a sminkre, csinosan felöltözöm. Előző nap mindig átgondolom, hogy mit szeretnék felvenni. Hiszem azt, hogy ha az ember reggel úgy indul el otthonról, hogy elegáns és jól érezi magát a bőrében, akkor elégedett és nem feszeng egész nap. Én elsősorban magamnak öltözködöm. Magammal szemben támasztom azt az ­elvárást, hogy ápolt és elegáns legyek. Ez csak hozzáállás kérdése, de egy nőnél mindig fontos szempontnak kell ­lennie bármilyen életszakaszban is van. Azért, mert talárban tárgyalunk, nem jelenti azt, hogy alá nem kell szépen felöltözni. A kollégák, az ügyfelek iránt is meg kell adni azt a tiszteletet, hogy úgy öltözzünk fel, hogy az méltó legyen hozzánk.

A közeljövőben készülsz-e újabb divat­bemutatóval?

Matyó lány vagyok, Mezőkövesdről származom és régi vágyam, hogy modern anyagokból népi motívumokkal díszítve egy kollekciót létrehozzak. Ahogy telik az idő az ember jobban szeret visszatérni a gyökereihez.

A szabadidődet mivel töltöd?

Zumbára járok, mert a tánccal tudom fejleszteni a kreativitásomat és a csoporttársaimat is nagyon kedvelem, családias a légkör, jó a hangulat. Ezen kívül a rajz és a versolvasás még a nagy szenvedélyem. Egy fárasztó tárgyalási nap után jól esik az embernek egy kis zene, mozgás, egy-két József Attila-vers. Kreativitásomat még a főzésben élem ki, mert imádok új dolgokkal kísérletezni. Az ügyvédi szakmában nőként nagyon nehéz megtalálni a család és a karrier közti egészséges egyensúlyt. Szerencsésnek mondhatom magam ebből a szempontból, mert a férjemmel együtt dolgozunk egy irodában és közösen a családi dolgokat is könnyebben tudjuk megszervezni.

Dr. Kolyvek Antónia
1993-ban a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudomány Karán diplomázott. Pályafutását a Zuglói Vagyonkezelő Rt. jogi osztályvezetőjeként kezdte, majd 2005-től ügyvédi tevékenységet lát el a Dr. Jakab János Ügyvédi Irodában. Szakterülete a polgári jog, munkajog és biztosítási jog.

2009 óta a Budapesti Divatiskolában jogi ismereteket tanít OKJ-s képzés során a stylist-hallgatóknak. 2001–2006 között a „Nő négyszer” formációval több neves divatkiállításon és versenyen vesz részt. 2007-ben Körtvély Adrienne tervezővel hozták létre saját divatmárkájukat, mely azóta is sikeresen működik. Az igényes, különleges és szép dolgokat kedveli. 2010-től Budapesti Békéltető Testület tagjaként mediátori munkát lát el.

Férje szintén ügyvéd. Két fiú boldog édesanyja.

Cikkünk az ÜgyvédVilág 2013 májusi számában olvasható.


Kapcsolódó cikkek