Jelentős könnyítés ügyvédeknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2010. június elsejétől a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés, illetve a bíróságok tehermentesítése érdekében a fizetési meghagyásos eljárásokat közjegyzők folytatják le. A törvény előírja egyúttal azt is, hogy a jogi képviselővel rendelkező felek és a jogi személyek a fizetési meghagyás iránti kérelmüket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő. Az elektronikus ügyintézés jelentősen rövidíti az eljárást, így a vállalkozások a régi gyakorlatnál jóval hamarabb juthatnak jogos követelésükhöz. A szakértők az elmúlt hetek tapasztalatai alapján máris úgy vélik: már most érdemes felkészülni rá, hogy…

2010. június elsejétől a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés, illetve a bíróságok tehermentesítése érdekében a fizetési meghagyásos eljárásokat közjegyzők folytatják le. A törvény előírja egyúttal azt is, hogy a jogi képviselővel rendelkező felek és a jogi személyek a fizetési meghagyás iránti kérelmüket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő. Az elektronikus ügyintézés jelentősen rövidíti az eljárást, így a vállalkozások a régi gyakorlatnál jóval hamarabb juthatnak jogos követelésükhöz. A szakértők az elmúlt hetek tapasztalatai alapján máris úgy vélik: már most érdemes felkészülni rá, hogy a gazdasági társaságok közül is egyre többen kérelmeznek majd fizetési meghagyást, akár a felszámolási eljárások rovására is. Nem véletlen, hogy például a Budapesti Ügyvédi Kamara szeptemberben két konferenciát is szervezett az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás témakörében.

Török Esztert, az UniCredit Bank kisvállalati szegmensének vezetőjét arról kérdeztük, hogyan és mivel segíti a bank kifejezetten a fizetési meghagyásos eljárások kezelését pénzügyi oldalról, és általában az ügyvédek munkáját.

Török Eszter: – Sokan tudják már, hogy a fizetési meghagyásos eljárásért a Magyar Országos Közjegyzői Kamara részére eljárási díjat kell fizetni. Ez az érvényesíteni kívánt követelés 3 százaléka, minimum 5 ezer, maximum 300 ezer forint. Ennek tudatában, kifejezetten a fizetési meghagyásos eljárások (FMH eljárások) megkönnyítésére, ezeknek a hatósági díjfizetéseknek a kiegyenlítéséhez fejlesztettük ki a hatósági díjfizetési célt szolgáló bizalmi őrzés letéti számlát. Ezt a konstrukciónkat kizárólag a törvény által előírt hatósági eljárási díjak és eljárási illetékek interneten keresztül történő bankkártyás fizetéséhez ajánljuk. A számla egyik legnagyobb előnyét abban látom, hogy nem szükséges minden letéti ügyletnél külön letéti számlát nyitni, hanem elegendő egyetlen letéti számla igénylése, amely gyűjtőszámlaként használható. Úgy vélem, hogy ez a megoldás nagy előnyt jelent azoknak az ügyvédeknek, akik rendszeresen indítanak FMH eljárásokat.

Mit jelent ez egy kicsit részletesebben, a gyakorlatban? Hogyan intézhetők pontosan a hatósági fizetések ezzel a megoldással?

A hatósági letéti számlához dombornyomott bankkártyát kínálunk, amellyel ügyvéd ügyfeleink interneten keresztül bankkártyás fizetéssel kezdeményezhetik a hatósági díjak és illetékek fizetését. Így a letéti számla és a bankkártya könnyedén használható az elektronikus eljáráshoz, a hatósági eljárási díj befizetésére. Egy letéti számlához egyébként több bankkártya is tartozhat, mivel a főkártya mellé társkártya is igényelhető.

Ha számláról beszélünk, akkor óhatatlanul felmerül a kamat kérdése. Ebből a szempontból előnyös ez a számla?

Azt gondolom, hogy mindenképpen előnyös, hiszen a számlán lévő összegre összegsávonként vonzó látra szóló kamatozást kínálunk. Kisvállalati tanácsadóink készséggel adnak erről részletes felvilágosítást bankfiókjainkban.

Feltételezem, hogy ha egy törvényi változás következtében új terméket dolgoztak ki, akkor az ügyvédi munka pénzügyi kiszolgálása nem új terület az UniCredit tevékenységében.

Ez így igaz. Személyre szabott termékpalettánk kialakításakor eddig is kiemelkedő figyelmet szenteltünk az egyéni ügyvédek és az ügyvédi irodák speciális igényeinek is. Mivel évekig kisvállalati tanácsadóként dolgoztam, így tapasztalatból tudom, hogy minden jó pénzügyi megoldásban ott a lehetőség, hogy egy-egy sikeres vállalkozást, fellendülő üzletet segítsen. Hasonlóan fontosnak tartom a napi pénzügyek intézésének gördülékenyebbé tételét, amelyben ügyvéd ügyfeleink számára jó megoldás lehet az egyedi kialakítású Paragrafus számlacsomag. Amellett, hogy a számla díjmentesen nyitható, a hozzá tartozó szolgáltatások kifejezetten nekik nyújtanak támogatást. Ezenfelül korlátlan számban és számos devizanemben biztosítunk számukra bizalmi őrzés letéti számlát, szintén sávos látra szóló kamattal és havi zárlati díj nélkül, melyen saját ügyfeleik pénzét helyezhetik el megőrzésre.

Említette a napi pénzügyeket: manapság egyre fontosabb az is, milyen típusú bankkártya társul az egyes számlákhoz, számlacsomagokhoz.

A Paragrafus számlacsomagunk magában foglal egy nemzetközi Corporate Maestro bankkártyát, melynek kibocsátói díját első igénylés esetén elengedjük. Külön kiemelném, hogy betéti bankkártyáinkkal ügyfeleink díjmentesen vehetnek fel készpénzt Magyarországon és további 17 országban az UniCredit Csoport bankjaihoz tartozó több mint 19 ezer készpénzkiadó automatából.

Nemcsak a fizetési meghagyásos eljárásoknál, hanem a bankolásnál is kitüntetett szerepe lehet az elektronikus ügyintézésnek.

Igen, mi is ezt tapasztaljuk. Éppen ezért Paragrafus számlánkról havonta az első három, elektronikus csatornán keresztül kezdeményezett belföldi forintátutalás ingyenes. Ezen túl a számlatulajdonosok egyszeri belépési és havi díj nélkül vehetik igénybe Internet Banking és Telefonbank szolgáltatásunkat. Bankunk egyébként az elsők között vezette be az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok befogadásának és feldolgozásának lehetőségét. Különösen gyors és rugalmas megoldást biztosítunk ezzel a cégbejegyzésre kötelezett vagy cégjegyzékbe vételre jogosult ügyfeleink számára, mivel automatikus módon tudjuk fogadni és ellenőrizni a Cégbíróságra benyújtott, illetve onnan kapott, elektronikus aláírással hitelesített okiratokat. Sőt, ügyfelei számára biztosíthatja a kényelmes és biztonságos bankkártyás fizetés lehetőségét is, ha POS terminál kitelepítését kéri ügyvédi irodájába.

Merre induljon az az ügyvéd kolléga, aki igénybe venné akár a Bizalmi őrzés letéti számlát, akár a Paragrafus számlacsomagot, vagy egyéb termékeikről érdeklődne?

Forduljanak bizalommal kisvállalati tanácsadóinkhoz országos hálózatunk bankfiókjainak egyikében, munkatársaink készséggel segítenek a hozzájuk forduló érdeklődőknek, valamint a 06-40/50-40-50-es telefonszámon is szívesen adunk felvilágosítást.

További információk:
www.unicreditbank.hu

(X)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.