Jönnek a Blu-ray évei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyamatosan nőnek a nagyvilágban a Blu-ray lemezeladások, s ha e videoformátum nem is hódít olyan ütemben, mint ahogy a DVD-korongok tették, a kék lemezek is sikerre ítéltettek. blueray.blog.hu Egy lelkes Blue-ray kedvelő magyar csapat 2009 májusában indította útjára az interneten Magyarország első Blu-ray blogját, melyen a technológiai alapfogalmak mellett a legújabb eszközökről és lejátszókról, illetve a honi filmforgalmazók által kiadott kék lemezes kiadványokról adnak tájékoztatást. A berendezéseket igyekeznek alapos tesztek formájában bemutatni, a filmekről pedig kritikákat írnak, előtérbe helyezve a…

Folyamatosan nőnek a nagyvilágban a Blu-ray lemezeladások, s ha e videoformátum nem is hódít olyan ütemben, mint ahogy a DVD-korongok tették, a kék lemezek is sikerre ítéltettek.

blueray.blog.hu
Egy lelkes Blue-ray kedvelő magyar csapat 2009 májusában indította útjára az interneten Magyarország első Blu-ray blogját, melyen a technológiai alapfogalmak mellett a legújabb eszközökről és lejátszókról, illetve a honi filmforgalmazók által kiadott kék lemezes kiadványokról adnak tájékoztatást. A berendezéseket igyekeznek alapos tesztek formájában bemutatni, a filmekről pedig kritikákat írnak, előtérbe helyezve a technikai minőséget, illetve a lehetőségek kihasználását. Tudástár rovatuk folyamatosan bővül: a HD-televízió és a Blu-ray berendezések vásárlásához szinte nélkülözhetetlen fogalmak, rövidítések útvesztőiben segítenek eligazodni. A blognak már Facebook oldala is működik.

Európában évente megduplázódik az eladott Blue-ray lemezek száma. 2010 első negyedévének összesítése szerint az azt megelőző tizenkét hónapban már 8,4 millió darab kelt el 151 millió euró értékben, 94 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Egyesült Államokban a 2009-es esztendőben ugyanez az arány 70 százalékos volt, s másfél milliárd dollárnyi bevételt könyvelhettek el a gyártók és forgalmazók. Jellemző adat, hogy 2010 tavaszán, az Avatar sikerfilm lemezpremierjét követő két hónapban összesen 14 millió lemezt értékesítettek Észak-Amerikában, melyből 3,9 millió példány már Blu-ray volt. E piaci sikerek mellett azonban az is tény, hogy a Blu-ray korongok népszerűsége azért még nem vetekedhet a műsoros DVD-kével. (Európában évente kb. 135 millió fogy, 1,3 milliárd euró értékben.)

A lemezvásárlók értelemszerűen a lejátszó-tulajdonosok köréből kerülhetnek ki; szakemberek szerint még további bő három évnek kell eltelnie, amíg a világban körülbelül ugyanannyi – 80–90 millió – Blu-ray lejátszó fogy majd el az üzletekben, mint amennyi DVD-lejátszó. Tény, hogy a technikai fejlődés az előző készülék malmára hajtja a vizet, hiszen az internethez való kapcsolódási lehetősége, valamint a 3D-s kéklemezek és televízióadások megjelenése mind-mind a jobb minőség győzelmét vetítik előre. A felvenni is képes Blu-ray berendezések jelentősége is egyre inkább előtérbe kerül a digitális televíziózás megjelenésével, térhódításával. Egy kék színű Blu-ray hasonló formátumú lemez, mint egy DVD-korong, de sokkal nagyobb a tárolókapacitása, így jobb minőségben tudja rögzíteni, tárolni a képet, a hangot, s több, színvonalasabb extra tartalom fér rá. Míg egy DVD-n 4,7 gigabyte-nyi adat tárolható, addig egy Blu-rayen 50 gigabyte. A 2012-től már kötelező európai digitális televíziós műsorszórás elterjedésével szükségesek olyan felvevőkészülékek és lemezek, amelyek kiváltják a hagyományos DVD-felvevő és -lejátszó készülékeket, korongokat, a múlt századi „őskövületeknek” számító VHS-magnókról már nem is szólva. Egy HD-minőségben sugárzott játékfilmet, sportközvetítést a tévéből – a merevlemezek mellett – már csak olyan korongra lehet felvenni, amelynek tárolókapacitása sokszorosa egy DVD-ének.

Ahhoz persze, hogy a már ma is fogható digitális televízióadásokat, valamint az újfajta lemez kiváló minőségét élvezni lehessen, HDTV-re is szükségünk van. A maximális HD-felbontás 1920×1080 képpontból áll, míg egy DVD-é csak 720×576 képpontból. A nagy felbontás tűéles kép visszaadását teszi lehetővé, a hangminőség is még kiválóbb lehet, és a gyári lemezekre a játékfilm mellett további sok-sok, az alkotás hátterét bemutató kisfilm, videoklip, képgaléria, audiokommentár, vagyis plusz információ kerülhet. (Természetesen egy Blu-ray berendezés a DVD-ket is lejátssza.)

A DVD megjelenése után kilenc évvel, 2007 áprilisában jelent meg a magyar piacon a Blu-ray lemez. A DVD-formátum 1998-as megjelenésekor 49 szinkronizálatlan film látott napvilágot DVD-n és 8 ezer darabot adtak el, miközben 7900 háztartás rendelkezett DVD-lejátszóval. A Blu-ray 2007-es piacra dobásakor 62 Blu-ray lemezt jelentettek meg az év végéig, ebből 22 volt szinkronos. 4388 volt az eladott példányok száma és 10 200 magyar háztartás rendelkezett Blu-ray lejátszóval (vagy Playstation 3 berendezéssel, mely alkalmas a kék lemez lejátszására).

Az eddigi utolsó hazai piaci felmérések szerint 2009 végén Magyarországon negyvenezer Blue-ray lejátszó volt a háztartásokban, több mint 800 ezer HDTV talált gazdára, és kétszáznál több film volt kapható Blu-rayen. Szerény becslések szerint ez év végére az első két adat minden bizonnyal legalább megduplázódik, de csúcsminőségű televízióból is több százezer fogy el.

Csemegék a honi kínálatból

Folyamatosan bővül a Magyarországon magyar szinkronnal, illetve felirattal is ellátott műsoros Blu-ray lemezek száma. A gazdagodó filmkínálatból csemegéztünk.

Azt ítélet eladó
(The Runaway Jury, 2003)

Ez év nyarán jelent meg kék lemezen John Grisham tárgyalótermi thrillerje, melyet Gery Fleder rendező ültetett át Hollywoodban mozgóképre, sztárszereposztással: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Jennifer Beals a főszereplők. Izgalmas az ügy: egy fegyvergyár vezetői szeretnék megúszni, hogy egy tragédiát követően fizetni kelljen a gyászoló családnak. A bíróságon a tizenkét esküdt között akad egyvalaki, aki már a tárgyalások előtt biztos abban, mi lesz a testület végső döntése: ő fogja eldöntetni az ítéletet – egy szép nő segítségével. A tárgyalóteremben felkészült jogászok csatáznak, akik sejtik: karrierjük függ az ügy kimenetelétől…

Az extrák között két kimaradt jelenetet találunk a szereplők kommentálásával; Hackman és Hoffman egyik közös jelenetüket elemzi, majd megmutatják, miként zajlik kamera előtt egy rögtönzés. Werkfilmet is láthatunk (Így készült…), és a rendező magyarázatával audiokommentárral is végignézhetjük az alkotást (eredeti hanggal).

Erin Brockovich –Zűrös természet
(Erin Brockovich, 2000)

Szinte az élet írta e Steven Soderberg által rendezett amerikai produkciót. Erin Brockovich talpraesett nő, aki egy jól menő ügyvédi irodában vállal adminisztratív munkát. Amolyen minden lében kanál, aki mindenbe belekotyog. Igazságérzete soha nem hagyja cserben, különösen, amikor egy ingatlanügy iratai között furcsa orvosi leletekre bukkan. Nyomozása idővel roppant izgalmas eredménnyel jár… Julia Roberts Oscart érő alakítása mellett Albert Finney játssza az idővel megértővé váló ügyvédet.

Az extrák érdekessége, hogy egy interjúban megszólal az igazi Erin Brockovich! Láthatjuk az Így készült… werkfilmet is.

Egek ura
(Up in the Air, 2009)

Szintén nyári Blu-ray premier Jason Reitman remek filmje, amely napjaink sármos kirúgó emberéről szól. George Clooney formálja meg a leépítési szakértőt, a nagyvállalati elbocsátások specialistáját, aki egy évben háromszáz napot tölt repülőn és hotelszobákban. Élvezi az életet, holmija elfér gurulós bőröndjében, a légitársaságok elit ügyfele. Azonban hirtelen két nő is felbukkan körülötte, akik rádöbbentik: létezik járhatóbb út is az önző életnél, és mások szomorú sorsa akár összefonódhat a saját sorssal is.

Az extrák között láthatjuk a storyboardot (a forgatás előtti rajzvázlatsort az elképzelt jelenetekről), kisfilmet választhatunk Árnyjáték: A történet előtt címmel. Választható kommentárral nézhetjük meg a filmből kimaradt jeleneteket, az audiokommentár során Jason Reitman író/rendező, Eric Steelberg operatőr és Jason Blumenfeld első rendezőasszisztens szólal meg, és a filmzene videoklipje is a lemezre került, a Sad Brad: Help Yourself című száma.

Egy becsületbeli ügy
(A Few Good Man, 1992)

Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Keifer Sutherland játszanak e kiváló Rob Reiner rendezte alkotásban, mely az Egyesült Államok tengerészgyalogosai között játszódik. Két fiatal jogász kezd nyomozásba, miért halt meg egy fiatal katona: vajon nem a házi, belső rendszabályozás áldozata lett-e. Látszólag segíti a munkájukat az egykori elöljáró, az ezredes, ám alapos oka van arra, hogy inkább hátráltassa a jogászok munkáját…

Az érdekes extrák között egy izgalmas dokumentumfilm szerepel a belső rendszabályozás hagyományáról, kisfilm a színpadi darab filmvászonig tartó útjáról; a rendező közreműködésével audiokommentárral is látható a mű (angolul), és megnézhető a filmet beharangozó előzetes is.

Avatar
(Avatar, 2009)

2010 tavaszán jelent meg Magyarországon is minden idők legnyereségesebb műve, James Cameron rendezése. A fantáziafilm már 2,7 milliárd dolláros bevételt hozott a mozikban a nagyvilágban és piaci siker lemezen is. A távoli jövőben játszódó filmben a főhős, a háborús veterán, a Pandora nevű bolygóra utazik. A bolygó lakói, a Na’vik az emberhez hasonló faj, ám nyelvük és kultúrájuk különbözik az emberétől. E különös világban a földieknek nagy árat kell fizetniük vakmerőségükért és a túlélésért…

Érdekesség, hogy a korongon nem találhatók extrák (sem az amerikai, sem a magyar kiadásban). Várhatóan karácsony előtt jelenik meg a film újra Blu-rayen és DVD-n, és az alkotók akkorra ígérik a gazdag extra tartalmat.

A tégla
(The Departed, 2006)

Négy Oscar-díjat is begyűjtött Martin Scorsese gengszterfilmje. Két beépített ember kettős életének szövevényes összefonódása és összeütközése áll a bűnről és bűnhődésről szóló történet középpontjában. Egy újonc rendőr alvilági környezetben nőtt fel, ő az ideális tégla, akinek be kell épülnie a Frank Costello vezette maffiába. Az a dolga, hogy Costello bizalmába férkőzve segítsen rendőr feletteseinek lebuktatni a maffiózót. A különleges nyomozóegység tisztje is részt vállal a lebuktatásban, akiről senki nem sejti, hogy ő viszont Costello beépített embere. A főszereplők Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen.

A gazdag extrák között kilenc kimaradt jelenet is szerepel Martin Scorsese rendező bevezetőjével (magyar felirattal), dokumentumfilmeket is nézhetünk A bostoni maffia történetéről, valamint arról a gengszterről, akiről Jack Nicholson figuráját formázták., illetve az alvilág kultúrájáról (szintén magyar felirattal).

Falus Tamás


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.