Fénykiállításon a Hupikék törpikék
A budapesti Füvészkertben elevenednek meg a híres rajzfilmfigurák, gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére.
Kapcsolódó termékek: Jogi kiadványok, Ügyvéd Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Előrebocsátom, szeretem a jó rumot és jó rumhoz hazánkban nem könnyű hozzájutni. Az idők során két stílust, irányvonalat ismertem meg a rumok között, amelyek két szomszédos államban készülnek, így ezt a két szomszédvárat szeretném bemutatni, természetesen egy kis alapvetés után.
A gasztronómiai kalandozások érdekes terepe a természetes alapanyagú égetett szeszek világa. A maláta whisky, a cognac, a pálinka mellett ide sorolhatjuk a valódi rumokat is. Talán még most is ez a legkevésbé ismert a fentiek közül hazánkban, fogyasztása inkább koktél-alapanyagként, vagy cukrászati ízesítőként terjedt el – ezzel leszűkítve és behatárolva sokszínűségét. Pedig a jó rum – ahogyan például a jó pálinka – szobahőmérsékleten és tisztán fogyasztandó!
A rum története több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Kína és India területén készítettek melasz alapanyagú szeszeket, amelyekről Marco Polo is említést tett. A gyarmatosítások során a cukornádtermesztés előretörésével terjed el a rum készítése. A Karib-térségben a XVII. században kezdték a melaszt lepárolni és ezzel a maihoz hasonló égetett szeszt létrehozni, amely aztán az egész földrészen elterjedt. Ma is remek rumokat készítenek Közép- és Dél-Amerika mellett Ázsiában, sőt Ausztráliában is. A rumgyártás középpontja Nyugat-India. A Karib-térség a második legnagyobb termelő (Jamaika, Kuba, Trinidad, Guadeloupe). Sok gyár található az Antillákhoz közel fekvő dél-amerikai területen és Brazíliában, de termel rumot Madagaszkár is.
A rum készítése viszonylag egyszerű folyamat. A cukornádmelaszt vízzel higítva, élesztő hozzáadása nélkül (önerjedés) erjesztik és ezt követően desztillálják. A rum milyensége a nyersanyag minősége és az előállítás helye szerint különböző. A legjobbak a tiszta melaszból készülnek, a cukornád hulladékaival kevertek már silányabbak, végül a cukornád leválasztásánál keletkező habból (skimmings) és az előző rumkészítésnél nyert moslékból (dunder) is készül rum.
A habból és a cukorhulladékból készítetteket a helyi lakosság fogyasztja – ez erősen savanyú és olcsó szesz. Az erjedés három nap után befejeződik. Ezt követően a cefrét desztillálják két lépcsőben. Először gyenge alkoholtartalmú folyadékot nyernek, majd az ismételt lepárlás után kész a rum, melynek alkoholtartalma ekkor 70–75%.
A palackozott rumok 37,5%-tól általában 50%-ig kerülnek forgalomba, de ismertek 80%-osak is (például az osztrák Stroh).
A rumot tafiának is és guildivének is nevezik, spanyol területen ron az elnevezése. A friss rum íze nyers, színe nincs, áttetsző folyadék. Minőségét érlelés útján nyeri el, amely fahordókban történik. Az érés során nyeri el sárga, barna, majd fekete színét. Természetesen ebbe a folyamatba be lehet avatkozni és a nyers rumhoz karamellt, fűszereket, növényi kivonatot is szoktak hozzáadni, azonban ez kihat a minőségre is.
A fennmaradt feljegyzések szerint 1664-ben Amerikában Staten Island területén alakult meg az első rumfőzde, ezt követte a három évvel későbba bostoni. Rumnak eredetileg a Karib-szigeteken készített cukornádpárlatot nevezték. Nevének keletkezéséről a cukor latin nevének (saccharum) rövidülését valószínűsítik, illetőleg a rumbillion, „zűrzavar” szóból eredhet. Mások szerint a holland tengerészek által használt roemer (ivópohár) kifejezésből vagy éppen az aroma szóból származhat. 1508-ban Juan Ponce de León desztillálta az első palackot Puerto Ricón. Az ázsiai termelésről ilyen korai források nem maradtak fent.
A becsült átlag rumfogyasztás az amerikai függetlenségi háború előtt 13,5 liter volt évente, a nőket és a gyerekeket is beleszámolva (USA). Ezt talán csak Nagy-Britannia múlta felül.
Valódi rum a magyar kiskereskedelemben ritkán fordul elő, sőt szerte a világon a legnagyobb részük hamisított. Jobb esetben a valódi rumot tiszta szesszel elegyítik és cukorkivonattal ízesítik, ételfestékkel vagy karamellel színezik. A finomabb rumutánzat esetén a szeszt vízzel és kevés eredeti rummal keverik és újra lepárolják. Ilyeneket kaphatunk a legismertebbnek tűnő hazánkban forgalmazott márkanevek alatt, ezekről további említést tenni sem érdemes. A rum kifejezés legalján a sokak által ismert „sütő-rum” vagy rumaroma szerepel, amelyeknek semmi köze a rumhoz vagy a cukornádhoz. Apró megjegyzés: aki megismeri és megkedveli a valódi rumokat, el se tudja képzelni, hogy akár süteménybe, akár koktélba a mesterséges rumokból tegyen, mert ég és föld a különbség például egy zserbó vagy egy somlói galuska esetén is!
A nemrég a mozikba került „Rumnapló” sokat visszaad a rumok élvezetének keretéről, javasolható a megtekintése, ahogyan például az Ernest Hemingway életéről szóló bármely alkotásé is. A brazilok nemzeti itala is cukornádpálinka, cachaca néven. Ebből készül a híres caipirinha koktél. Receptje röviden: fél deciliter cachaca, izlés szerint barnacukor, lime, sok jég. Egy nagyobb pohárba tesszük a cukrot, kifacsarjuk a lime-ot (belekerül a héja is), a cukrot, rengeteg jeget és erre öntjük a cachacát. Szívószállal keverhetjük (a cukor oldódva érdesíti) vagy tunkolhatjuk a lime-ot (savanyítja), várhatunk a jég olvadására (hígítja) – igazi individualista ital.
A rumok osztályozásának, kategorizálásának nincs igazán egzakt rendszere. A leginkább szín, kor, származási hely szerint osztályozzák – ezt követően már csak a szubjektív értékítélet marad, meg esetlegesen az ízösszetevők elemzése. Persze egy korabeli kalóz számára ezek bizonyára mellékes körülmények lettek volna, hiszen: „Heten a halott ládáján, johohó meg egy üveg rum,” – R. L. Stevenson.
A fehér vagy világos rum a legkevésbé érlelt, egytől négyéves korig szokás érlelni. A fehér rumok általában gyengébb, kevésbé aromás ízvilágúak – bár a (volt és jelenlegi) francia gyarmatokon igazán karakteres fehér rumok is készülnek. A ron añejo kifejezés minden érlelt rumra alkalmazható, bár inkább a minőségi rumok gyűjtőfogalma. Az aranyszínű rumok a következő kategória, általában négy és tíz év közötti érleléssel, majd a sötét (fekete) rumok következnek.
A rumok keverése is szokásos eljárás, azaz fiatalabbak házasítása idősebbekkel. A Solera-módszer során a fogyóban lévő idősebb rumot felöntik a fiatalabbal és ezt a folyamatot minden hordóban rendszeresen ismétlik.
Osztályozhatóak a rumok az adott országok nyelvterületei szerint is, miután a készítési-érlelési eljárásban is megjelennek ezen hasonlóságok. Így beszélhetünk:
Jelenleg a világ nyugati felén valódi kubai rum nem igazán kapható. Kubában járva csodás rumokat kóstolhatunk, de a mai napig tartó embargó miatt a szigeten kívül nem könnyű hozzájuk jutni. A magukat kubai rumként hírdető nagy cégek termelése Kubán kívül folyik, a valamikori alapítás és a technológia az, ami kubai, maga a termék nem (Matusalem, Bacardi, Havana Club)!
A leginkább kedvelt rumok a teljesség igénye nélkül a következők:
Gosling Black Seal (Bermuda); El Dorado 15 éves (Guayana); Atlantico (Dominika); 10 Cane (Trinidad); Vizcaye 21 éves VSOP (Dominika); Mount Gray Sugar Cane Rum (Barbados); Ron Barceló Imperial (Dominika); Tortuga 12 éves (Kajmán-szigetek); Khukri (Nepál), Zacapa 23 éves és 30 éves (Guatemala); Diplomático Reserva (Venezuela); Pyrat Cask 23 (Anguilla); Flor de Caña (Nicaragua); Santa Teresa 1796 (Venezuela); Rhum Clément XO.
Ezek közül néhány már elérhető Magyarországon is, érdemes benézni a www.whiskynet.hu oldalra. Sajnos vannak köztük olyanok is, például a személyes kedvencem Nicaraguából, amelyeket Európában sem lehet beszerezni, pedig hazájukban fillérekbe kerülnek. Minden malátawhisky-, konyak- vagy pálinkakedvelőnek ajánlom, ha módja nyílik rá, ismerkedjen ezekkel a remek italokkal, mert kifinomult és változatos világuk az igazi ínyenceknek sem okoz csalódást.
A koktélok világában a legelterjedtebb alapanyag a rum, több százra, talán több ezerre tehetőek a rumos long drinkek, és más koktélok az egyszerű Cuba Librétől, a téli grogokig.
Latin-Amerikában utazgatván számos remek és kevésbé remek rumot volt módom megízlelni és az évek és kortyok tapasztalata, a helyiek véleménye alapján két nagy riválist szeretnék kiemelni, amelyek teljes termékpalettája a fehér rumtól az igazán öreg feketéig terjed, mindketten a spanyol irányhoz sorolhatóak, mégis nagyon mások.
A guatemalai Zacapa ma az egyik legfelkapottabb és legjobban terjeszkedő prémium minőségű rum. Kifejezetten édeskés gerincű, selymes, közepesen fűszeres. Zászlóshajója a Centenario 15, amely valóban tizenöt éves hordós érlelés után kerül palackba és már a sötét rumok közé tartozik. Csúcstermékük pedig a Centenario 23 és a harmincéves XO. Ezen utóbbiak már nem olcsók, nyolcvan és százötven dollár körüli áron szerezhetőek be.
A személyes kedvencem Nicaragua egyes számú exportcikke a Flor de Caña (a cukornád virága), amely szintén kapható fehértől fekete verzióig. Koktélalapanyagnak a négy-, öt-, hétéveseket, ínyenceknek a 12, 15, 18 éveseket ajánlom. A Centenario 21 a legexkluzívabb termékük, azonban ez a rum nem 21, csak 15 éves! A fiatalabbakhoz helyben egy-kétezer forintért lehet hozzájutni, a csúcstermékük ára meghaladja a száz dollárt. Sajnos, európai beszerzési forrásról nem tudok, legfeljebb egy-egy duty free shopban találhatóak meg. Ízviláguk fanyarabb, fűszeres. Persze mindenkinek csak azt javasolhatom, alakítsa ki saját ízlésvilága szerint a kedvencei sorrendjét.
A rumok gyártói felkészültek a gyűjtőkre is, hasonlóan a malátawhisky-palackozókhoz, miniüvegeket is forgalmaznak (0,3 vagy 0,5 dl). A jól rögzülő kóstolási élményhez ezek nem elegendőek, de egy remek gyűjteményt megalapozhatnak.
Hofi Géza örökzöldjével ajánlom a Kedves Olvasó figyelmébe a rumok világát:
„Engem fél deci, két deci rum – úgy fejbevág,
imbolyog vélem már – ez az egész csacsi világ…”
Dr. Takáts Attila
A budapesti Füvészkertben elevenednek meg a híres rajzfilmfigurák, gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére.
Az állami ellátásból érkező pácienseknek mások az elvárásaik a magánpraxissal szemben. Vélt vagy valós elégedetlenségeik egyre több panasszal járnak.
Szemészeti elváltozások szinte mindenkit érintenek életük során. Lézeres látásjavító beavatkozásokkal sok gond orvosolható, ám azok kizárólag magánfinanszírozásban érhetők el.
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
Kérem, pipálja be a captchát elküldés előtt
Ha egy másik hírlevélre is fel szeretne iratkozni, vagy nem sikerült a feliratkozás, akkor kérjük frissítse meg a böngészőjében ezt az oldalt (F5)!
Kérem, válasszon egyet hírleveleink közül!