Orient expressz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kínaiak építhetik meg a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsvasutat – jelentették be júniusban a kínai miniszterelnök budapesti látogatása után. Nem tudni, hogy ez a jármű sebesebb lesz-e a hazai kötöttpályás közlekedés 140 kilométer/órás maximumánál. Mindenesetre az ázsiai országot keresztbe-kasul behálózza a több mint kétszer ekkora gyorsasággal száguldozó vonatok pályája.


Az utóbbi évtizedekben a világ több tekintetben is Kína és Japán tudományos vetélkedésének szemtanúja lehetett. Ennek jegyében a két ázsiai technológiai nagyhatalom már régóta vállvetve küzd azért, hogy melyikük nyerheti el a legsebesebb gyorsvasút hazája kitüntető címet. Jelen pillanatban – immár évek óta – Peking tartja a világrekordot a sanghaji mágnesvasút 350 kilométer/órás utazó-, és 431 kilométer/órás végsebességével, de a gyorsaságban az igazi áttörést Japán érte el 1964-ben az akkor utolérhetetlen teljesítménynek számító óránkénti 210 kilométerrel. Sőt a Központi Japán Vasúttársaság nemrég bejelentette: a Tokió és Nagoja között elindult beruházás következtében 2027-re vissza akarják hódítani a vezetést riválisuk előtt.

Kerék vagy mágnes

Annak meghatározása azonban, hogy melyik is a világ leggyorsabb vasútja, nem olyan egyszerű. A rekord meghatározásakor ugyanis számításba lehet venni azt a végsebességet, amire a jármű elvileg, mondjuk tesztüzemmódban képes, de az összehasonlítás alapja lehet az is, hogy menetrendszerű járatként mekkora átlagsebességgel közlekedik. Emellett fontos tényező, hogy a vonat kerekeken gurul-e, avagy a mágneses erő hajtja a pálya fölött; a sebesség pedig sok helyen jóval inkább függ a sínek állapotától, mint a szerelvény technológiájától és minőségétől.

Az Európában használatos meghatározás szerint akkor beszélhetünk gyorsvasútról, ha a vonat vadonatúj vágányon óránként 250 kilométeres, felújított pályán 200 kilométeres sebességgel közlekedik. Mindmáig a francia Alstom cég TGV járműve tartja a csúcsot 574,8 kilométer/órával – ezt a sebességet csak egy japán kísérleti mágnesvasút volt képes túlszárnyalni a maga 581 kilométer/órájával. A gyakorlatban azonban, utasokkal megpakolva, ekkora száguldás mellett nem lehet garantálni a biztonságot. Olyannyira nem, hogy idén áprilisban a kínai vasúti miniszter bejelentette: július 1-től takarékossági és biztonsági okokból – néhány kivételtől eltekintve – 300-ra csökkentik a világ legkiterjedtebb ilyen hálózattal rendelkező ország gyorsvasútjainak maximális utazósebességét.

Amíg azonban Kína eljutott erre a fejlettségre, sok víz lefolyt a Jangcén. A XX. század minden tekintetben a járműgyártás forradalmát hozta – és a krónikák már 1893-ban feljegyezték, hogy egy gőzmozdony 181 kilométer/órás sebességgel száguldott Angliában. A modern gyorsvasút előképének tíz évvel később a németországi Siemens & Halske cég 203 kilométer/órás teljesítményre képes járművét tekinthetjük, mely Marienfeld és Zossen között, katonai vágányon közlekedett; ez a konstrukció mutatta meg a vasúti sebesség további fejlesztési lehetőségeit, és azt, hogy a jövő az elektromos meghajtásban rejlik. Egy ideig még gázzal is próbálkoztak, nem is teljesen sikertelenül: a gázturbinás meghajtású TGV, pontosabban annak utóda egészen sokáig, 2005-ig közlekedett Franciaországban. Az állami vasúttársaság, az SNCF – részben az olajárak emelkedése miatt – ekkor váltott végérvényesen elektromosságra. (Az Európában méltán híres TGV 1983-ban indult útjára az akkor világrekord 260 km/óra végsebességgel. Ezáltal 3,5 óráról két órára csökkent a Párizs és Lyon közti vonatút, és – megfizethető árai következtében – a szolgáltatás hamarosan olyan népszerű lett, hogy szinte megszűnt a légi közlekedés a két város között.)

Kész ráfizetés

Az első modern gyorsvasút 1938-ban Olaszországban indult útjára, 203 kilométer/órás sebességgel, a technológia széles körű elterjedése pedig Japánhoz köthető. Ennek oka nemcsak a szigetország lakóinak közismert vonzalma a technológiai újítások iránt, hanem prózai magyarázata is van: Japán nagy népsűrűsége. Az ötvenes évekre különösen a Tokió és Oszaka között egymás hegyén-hátán élő 45 millió ember utaztatása kiáltott megoldás után. Ezért 1957-ben a helyi mérnökök kifejlesztették a Romancecar 3000 SE fantázianevű járművet, mely a maga 145 km/órás sebességével a keskeny nyomtávú vasutak között világrekordot futott. Aztán 1964-re, a tokiói olimpia évére elkészült a hosszú évekig egyedülállónak számító Sinkanszen nevű jármű, mely a főváros és Oszaka között napjainkban is közlekedik, csúcsidőben óránként 16 vonatpárral. A kezdeti 210 kilométer/óra sebesség mára 300-ra növekedett, és, bár azóta léteznek gyorsabb és modernebb technológiák, a Sinkanszen történelmi érdeme, hogy új korszakot nyitott és követendő mintát jelentett a szó szoros értelmében vett tömegközlekedésben.

Az utóbbi évek tapasztalata szerint a gyorsvasút 2–3 órás utazások esetében már versenyképes a repülőgéppel és az autóval. Más megközelítésben: 650 kilométeres távolság alatt a reptérre/reptérről való utazással, a várakozással, az ellenőrzéssel és a beszállással a légi közlekedés egyértelműen lassabb, mint a vonat. Mivel pedig a gyorsvasút szerfelett költséges mulatság, csak ott térül meg közvetlenül a belé fektetett pénz, ahol a japánéhoz hasonlóan magas a népsűrűség, és az üzemet folyamatosan csúcsra járatják. Márpedig kevés ilyen hely van a világon, így a legtöbb hasonló vonat veszteséges, és a finanszírozó (jobbára az állam) legfeljebb abban reménykedhet, hogy a gyorsabb elérhetőséggel a vonal mentén generált fejlődés révén, amit elveszt a réven, megnyeri a vámon.

Vagy pedig, a kaliforniaiakhoz hasonlóan, még hosszabb távon gondolkodik. Ott ugyanis a közlekedési hatóság dollármilliárdos értékben kötvényeket bocsátott ki, miután a helyi népszavazáson az állam polgárai úgy döntöttek: megér nekik ennyit a Los Angelest, San Franciscót és Sacramentót összekötő közel ezerkilométeres gyorsvasút kiépítése. A kétkedők szerint a térségben sosem lesz annyi utas, hogy rentábilissá tegye az irdatlan beruházást. Erre a felvetésre a támogatók készen állnak a válasszal: lehet, hogy a vonat veszteséges lesz, az építkezés környezetvédelmi hozadéka viszont felbecsülhetetlen értéket jelent. A gyorsvasúttól ugyanis azt várják, hogy 2050-re segítsen kilencmillió tonnával csökkenteni Kalifornia üvegházhatásúgáz-kibocsátását; merthogy a számítások szerint a gyorsvasút háromszor kevésbé környezetszennyező, mint a repülés, és ötször kevésbé, mint az autózás. (Japánban és Franciaországban az áram nagy részét atomerőművek termelik, és a gyorsvasút még akkor is takarékosabb és környezetkímélőbb, ha az áram széntüzelésű erőművekből származik.)

Miért pont Kína?

A sikeres beruházásnak van még egy öszszetevője: a megfelelő mérnöki munka. A gyorsvasút kiépítésének feltétele, hogy az útvonalat ne törjék meg éles kanyarok, gyakori megállók; fontos a járművek jó aerodinamikai tervezése, és hogy a pályát sehol se keresztezze másik sínpár vagy közút – ezért, ahol csak lehet, alagutat és viaduktot építenek. A felverődő, s ekkora sebességnél végzetes veszélyt jelentő kövek, kavicsok ellen általában végig kibetonozzák a pályát, a síneket, hidakat, alagutakat és egyéb kritikus pontokat folyamatosan lézerérzékelőkkel figyelik. Japánban pedig tájfun és földrengés esetén automatikus vészfék állítja le a szerelvényt – mely alkalmatosság az idén tavaszi természeti katasztrófa idején is jól vizsgázott, így emberéletben nem esett kár a vonalon.

Európában Spanyolországban folyik a legkiterjedtebb gyorsvasútfejlesztés. Az ottani hálózatot 1992-ben kezdték el kiépíteni a Madrid–Sevilla viszonylattal, s néhány éve a madridi kormány azt a nagyra törő tervet tette közzé, hogy 2020-ra a népesség 90 százaléka valamelyik gyorsvasúti megálló 50 kilométeres körzetén belül lakjon. Mindez azonban kismiska a Kína által diktál iram mellett. Már jelenleg is az ázsiai nagyhatalom dicsekedhet a leghosszabb hálózattal a világon. Közel 8500 kilométeren legalább 200 kilométer/órás sebességgel lehet haladni, több mint 2000 kilométeren pedig 350-nel. Kína jelenleg 15 gyorsvasúti projekten dolgozik, aminek következtében a következő ötéves terv végére az országnak több gyorsvasúti vonala lesz, mint a világ többi államának együttvéve; sőt a tervek szerint 2020-ra 16 ezer kilométeresre bővülő hálózat valamennyi nagyobb kínai várost össze fogja kötni. Annak pedig, hogy az utóbbi években rendre miért pont Kína hódította el a babérokat, nem az az oka, hogy gyökeresen más fejlesztési módszereket használna a járművekhez, mint a világ más országai. Hanem az, hogy az ország erényt kovácsolt a korábbi fejletlenségéből fakadó hátrányból: szinte mindegyik gyorsvasútpályája újonnan épült sínpár, a legmodernebb technológiával.

Hogyan juthatunk el Pekingből Sanghajba?

Távolság: 1318 km
Repülővel: 2 órás út (a várakozás, ellenőrzés és beszállás nélkül)
Átlagos vonattal: 9 óra 49 perces út
Gyorsvasúttal: 4 óra 48 perces út

Szőnyi Szilárd

 

Megtalálták a világ legtökéletesebb dinoszauruszát

Az Olaszországban talált újszülött dinoszaurusz a világ legteljesebb állapotban fennmaradt őshüllő-fosszíliája, melyről a megőrződött belső szerveinek köszönhetően azt is lehet tudni, hogy mit evett halála előtt. A kora kréta időszakból származó fosszília még 1980-ban került elő a Benevento közeli Pietrarojában, a helyi szeméttelepen, tüzetesebb vizsgálatot azonban csak az utóbbi öt évben végeztek rajta, s az eredményeket összefoglaló jelentést most hozták nyilvánosságra a milánói Museo Naturale természettudományi múzeum paleontológusai. A 113 millió éves dinoszaurusz-lelet sok szempontból egyedülálló. Ez a világ egyetlen dinoszaurusza, melynek fennmaradtak fosszílizálódott belső szervei, s a valaha előkerült legteljesebb őshüllő-csontvázak egyike. Eddig ismeretlen faj képviselőjéről van szó, ráadásul egy igen ritka, újszülött egyedről.

MTI

 

Mégis rákot okozhat a mobiltelefon?

A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) szakértői bizottsága bejelentette, hogy mégsem zárható ki a gyakori mobiltelefonálás rákkeltő hatása. Az Egészségügyi Világszervezet ezért „lehetségesen rákkeltő”-nek minősítette a mobiltelefonokat. A listán ezenkívül még 266 más vegyi anyag vagy sugárforrás, többek között bizonyos rovarirtók és a gázolaj is szerepelnek. A kávé a húgyhólyagrák okozójaként 1991-ben került fel a listára. A szakértői bizottság 31 tudósát Jonathan Samet, a Dél-Kaliforniai Egyetem epidemológusa vezette. Az IARC sajtótájékoztatóján Samet elmondta, hogy egyik tanulmányuk 13 ország agydaganatos betegeitől gyűjtött adatokat, és összehasonlította mobiltelefon-használati szokásaikat az egészséges emberekével. Az eredmények szerint a gyakran telefonálók esetében negyven százalékkal magasabb az agyrák kockázata.

Ezek az eredmények azonban továbbra sem véglegesek. A téma további vizsgálat tárgya, és amíg az újabb kutatások nem igazolják, hogy a veszély tényleg létezik, addig is okosabb gyakorlati intézkedéseket tenni, mint például nem fülhöz tartva használni a telefonokat.

www.nyest.hu

 

Szövegelemző algoritmussal fürkészik a Bibliát

Izraeli szoftverfejlesztők egy új szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni, vajon hány szerzője lehetett a Bibliának, miután kutatók egy csoportja szerint több kéz jegyezhette a szentírás eredeti szövegét. A mesterséges intelligencia kutatások részét képező szoftver egy adott szöveget a stílus és a szóválasztás szerint elemez, és ezek alapján más szövegekről is képes eldönteni, hogy az adott stílus szerepel-e a „stílusminták” között. A Biblia esetében a szoftverrel azokat a szövegrészeket vizsgálják, amelyekről a kutatók korábban is feltételezték, hogy azonos szerző jegyezte le, majd az elemzést kiterjesztették azokra a versekre is, amelyeket ketten írhattak le. Ilyen például Ézsaiás próféta könyve, melyről korábban is sejtették, hogy két szerző munkájáról van szó. A kutatók korábban a 39. fejezetet nevezték meg határvonalnak, a szoftver viszont a 33. fejezetnél vélte felfedezni a változást. Az elemzésekből vallást is érintő következtetéseket nem kívánnak leszűrni a programozók.

www.mult-kor.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.