Naponta teljesülő kívánságok országszerte


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat év alatt több mint 1100 álom teljesítése. 2003 óta közel 200 db laptop, tucatnyi kültéri játszótér került új gazdájához, súlyosan beteg gyermekekhez, mintegy száz különleges, Európán belüli utazás és magyar sztárral való találkozás vált valóra. Ez a Csodalámpa Alapítvány eddigi számszerűsíthető eredménye. Az öröm, boldogság viszont, amit a kívánságok teljesítésével szereznek, mennyiségben nem mérhető. A részletekről Felkai Márta kommunikációs vezető mesélt. A tízéves Petinek csupán néhány hetet kellett várnia és teljesült régi álma: élő rádióműsorban találkozhatott Bochkor Gáborral és…

Hat év alatt több mint 1100 álom teljesítése. 2003 óta közel 200 db laptop, tucatnyi kültéri játszótér került új gazdájához, súlyosan beteg gyermekekhez, mintegy száz különleges, Európán belüli utazás és magyar sztárral való találkozás vált valóra. Ez a Csodalámpa Alapítvány eddigi számszerűsíthető eredménye. Az öröm, boldogság viszont, amit a kívánságok teljesítésével szereznek, mennyiségben nem mérhető. A részletekről Felkai Márta kommunikációs vezető mesélt.

A tízéves Petinek csupán néhány hetet kellett várnia és teljesült régi álma: élő rádióműsorban találkozhatott Bochkor Gáborral és Boros Lajossal, sőt órákon keresztül részt is vett az élő adásban. Édesanyja, Nagy Nelli elmondta: jókor jött a várva-várt találkozás, mert a kemoterápia és a sugárkezelés miatt nem mehet közösségbe és már nagyon unatkozott otthon. – Vidám, nagy dumás, roppant kreatív és érdeklődő, imádja a humort, ezért akart személyesen is szerepelni a műsorban, s találkozni kedvenceivel. Nagyon sokat jelentett neki, hogy bátorító, gratuláló sms-eket kapott a hallgatóktól, remekül helytállt, otthonosan mozgott a stúdióban. Azóta is mindenkinek büszkén meséli a rádiós élményeit. A „nagy napon” pedig szinte lebegett a föld felett, annyira boldog volt. Mivel Peti jól és elég sokat is beszél, most éppen rádiós műsorvezetőnek készül. – A trójai háború és minden történelmi, mitológiai esemény érdekel, sokat olvasunk anyukámmal. Nemrég láttam a Brad Pitt-féle Trója című filmet, ami tele van hibákkal, nem történelem-hű – véli a negyedikes magántanuló, aki a remények szerint, tavasz végétől újra az osztályteremben, barátaival együtt tanulhat majd.

– Az első kívánságot 2003 novemberében teljesítettük. Egy hároméves, ikrényi kisfiúnak ajándékoztuk élete akkori legnagyobb álmát, egy kormányozható, pedálos tűzpiros versenyautót. Hat évvel később, az idén nyáron adhattuk át az ezredik „ajándékot”: egy Budapesttől Bécsig szóló vonatozást az Orient Expresszen, ugyanis ezt kérte tőlünk egy súlyos vérképzési betegségben szenvedő tízéves fiú, Benedek.

A Csodalámpa Alapítvány szívbeteg, izomsorvadásos, leukémiás, daganatos és transzplantált, tehát életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesíti. A kis betegek utazást vagy tárgyat kérnek, de a sztárokkal való találkozás és a különleges, akár extrém jellegű sportok kivitelezése sem lehetetlen. Ugyanakkor azt hangsúlyozzák: nem utolsó kívánságról van szó. Inkább arról, hogy arra az egy napra a beteg gyerekek kiszakadjanak a kórházi környezetből és olyan életre szóló élményben részesüljenek, amelynek emléke segíti a gyógyulásban is.

– Budapesten tíz kórházban, valamint Miskolc, Szeged, Győr, Pécs, Veszprém és Debrecen gyermekklinikáinak bizonyos osztályain van önkéntesünk, a helyi nővérek és orvosok is segítik a munkánkat, összegyűjtik a kéréseket. A kezelőorvosoknak alá kell írniuk, hogy a gyermek egészségügyi állapota megengedi az adott kívánság teljesítését. Ugyanis sokan szeretnének hőlégballonon, repülőgépen vagy helikopteren repülni. Persze támogató mindegyik kívánsághoz szükséges – mondja Felkai Márta. – Mostanában a laptop a legközkedveltebb kérés, amiből mondjuk 20–30 darab már igen tetemes összeg, de drága egy Eurodisney-s utazás is, ami szintén kedvelt kívánság. A párizsi Eurodisneyvel jó a kapcsolatunk, így nagy csoportkedvezményeket kapunk, ugyanis évente egyszerre legalább 3-4 gyereket biztosan kiviszünk néhány napra, mint ahogy szintén évente juthatnak el gyerekek külföldi delfináriumokba is. A drágább kívánságokra azonban többet kell várni.

Nagyon sokan egy-egy találkozást kérnek hazai sztárokkal. Köztük LL Junior a legnépszerűbb, de volt, aki David Copperfielddel vagy Schumacherrel találkozott, s persze a televíziós sorozatsztárok is gyakori kérésnek számítanak. Anna például a Nobel-díjas íróval, Kertész Imrével beszélgethetett két éve. Számukra mindez örök emlékké válik, sőt már az is nagy élmény, hogy a kórházi személyzeten kívül másokkal is beszélgethetnek. Ünnepnap nekik, ahogyan a szülőknek is. A súlyos beteg gyerekek 80–85 százaléka meggyógyul, de volt olyan, aki a kívánság teljesülése után nem sokkal elment. Gábor az őt kezelő orvosokat, nővéreket látta vendégül, de már nem tudták őt meggyógyítani.

– Sajnos egyre több a beteg gyermek, a legtöbb kívánságot Miskolc körzetében teljesítjük. Próbálunk nekik azzal is segíteni, hogy öt vidéki és három budapesti kórházban könyvsarkot működtetünk: több száz vadonatúj könyv közül válogathatnak a kezeléseken bent fekvő gyerekek, némelyikbe rendszeresen járnak színészek, akik egy-egy mesekönyvből olvasnak fel a kicsiknek.

Két-három olyan cég van, ahonnan milliós összeg érkezik az alapítványhoz, az átlag támogatás 100–300 ezer forint körüli. Nem gyárszerűen teljesítjük a kívánságokat, hanem szívvel-lélekkel, bár komoly koordinációt igényelnek: utaztatni a gyerekeket, telefonon tartani a kapcsolatot a szülőkkel, megszervezni például az adott sztárral és a menedzserével a találkozót stb. Mindez rengeteg megbeszélést és szervezést jelent. A teljesítés menetrendjét az önkénteseknek is meg kell tanulniuk, bárhol az országban egyforma minőségi elvárásnak kell megfelelniük. Mindehhez a fantázia és az empátia elengedhetetlen. A budapesti központ munkáját 6-8-an végzik, közülük csupán három az alkalmazott, a többiek önkéntesek, ahogyan vidéken is. Országszerte 50–60 önkéntesünk tevékenykedik.

Az 50 millió forintos éves költségvetésünkhöz, az idén 18,5 milliót kaptunk az egy százalékos felajánlásokból, a másik, nagyobbik felét nekünk kell előteremteni. Ehhez szükségünk van a támogatókra. Van olyan vállalat, ahol a dolgozók a fizetésük néhány százalékát nekünk adják, és jó néhány magánember rendszeresen segít felajánlásokkal, 20 és 200 ezer forint közötti összeggel. Egy kívánság teljesítése működési, szervezési költséggel együtt átlagosan 190 ezer forintba kerül. Szerencsére egyre több cég ismeri fel a támogatás fontosságát. Nem csak PR kampánynak tekintik, hanem a személyes részvételükkel is kifejezik a felelősségvállalást. Hosszú távon úgy lehetne biztosítani a létezésünket, ha 4-5 cég a működési költségünk felét összeadná.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.