Kincs a mélyben: adrenalin a föld alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új generációs tréningek hódításának lehetünk tanúi a munkatársaik fejlesztésére válság idején is áldozó szervezetek, irodák körében. Ott, ahol a teremben zajló, erőltetetten mesterséges helyzetekkel operáló fejlesztés eleve szóba sem jöhet(ett), egy olyan mellbevágó, hatékony, izgalmas és emlékezetes tréninggel, mint egy barlangi túra, két nap alatt is látványos eredményeket lehet elérni a fásult vagy túlterhelt kollégák motivációjának felélesztésében. Indoor vs. outdoor Kutatások bizonyítják, hogy az egyén mérhető eredményeinek csupán 15%-a írható a szakmai tudás javára, ezzel szemben 85% az emberi érintkezés…

Új generációs tréningek hódításának lehetünk tanúi a munkatársaik fejlesztésére válság idején is áldozó szervezetek, irodák körében. Ott, ahol a teremben zajló, erőltetetten mesterséges helyzetekkel operáló fejlesztés eleve szóba sem jöhet(ett), egy olyan mellbevágó, hatékony, izgalmas és emlékezetes tréninggel, mint egy barlangi túra, két nap alatt is látványos eredményeket lehet elérni a fásult vagy túlterhelt kollégák motivációjának felélesztésében.

Indoor vs. outdoor

Kutatások bizonyítják, hogy az egyén mérhető eredményeinek csupán 15%-a írható a szakmai tudás javára, ezzel szemben 85% az emberi érintkezés technikájában mutatott ügyességének köszönhető. Különösen igaz ez a megállapítás az ügyvédi hivatás esetén, hiszen az ügyvéd kifejezetten az egyén, illetve az általa működtetett gazdasági szervezet problémáinak, az ún. emberi tényező által generált konlfiktusainak megoldásával foglalkozik. Minthogy azonban az ügyvédi tevékenység sajátosságai közé tartozik az is, hogy általában az iroda szervezeti felépítése nem hasonlít egy multinacionális vállalatban uralkodó, hierarchikus modellre, a különböző, széles szakmai spektrumban dolgozó tanácsadó cégek másutt bevált tréningjeinek többsége nem képes a jogi szektor speciális igényeinek megfelelni. Csupán néhány tanácsadó cég létezik, amely rendelkezik azzal a szakmai ismeretanyaggal, amely „konzervek” kudarcra ítélt erőltetése helyett valós eredményt képes elérni.

Még egy szakmailag tökéletesen megalapozott, az adott szervezetre, irodára, egyénekre adaptált tréning is hatástalan lehet azonban, ha a résztvevőkben áthatolhatatlan az ellenállás a néha méltatlannak érzett, mesterségesen előállított helyzetekkel szemben. A résztvevők ellenállásának legyőzése pedig egy, a verbális kommunikációs csatákban edzett, profi ügyvédekből álló csoporttal szemben a lehetetlennel határos feladat a tréner számára.

Minden bizonnyal ez is oka annak, hogy az ún. indoor (beltéri, „tantermi”) tréningek csekély elterjedtségével szemben a vállalati felsővezetők, ügyvédi irodák, tanácsadók munkatársaik feljesztésének eszközéül inkább az outdoor, kültéri tréningekre szavaznak. Sőt, a legújabb trend szerint ezek közül a legkevésbé mesterséges szituációkat alkalmazó, komoly kihívást jelentő extrém sportokat, túrákat választják.

Az outdoor tréningek célja, hogy a tantermi környezetből kilépve a résztvevők a szabadban, természetes környezetben, ahol ez lehetséges, bizonyos fokig előkészített terepen, biztonságos körülmények között, közösen hajtsanak végre (majd értekeljenek) előre előkészített feladatokat. A tréningprogramok középpontjában az egyéni és a csapat teljesítményének, a belső kommunikáció hatékonyságának növelése, az együttműködési készség áll.

Bizonyos szakmák képviselői számára még ennyi előkészítés is sok lehet. Akik napi munkájuk során kimagasló hatékonysággal kerülik ki a mások által előkészített vagy váratlan csapdahelyzeteket, akiknek szakmai sikere, személyes presztízse múlik azon, hogy idejekorán észleljék és átlássák, egy szituációt ki mozgat és mi a célja vele, akiknek épp a feszült, konfliktusos helyzetekben való cselekvés a mindennapi kenyerük, azaz az ügyvédek, tökéletesen érdektelennek találhatják, ha művi úton előállított konfliktusokkal szembesítik őket – történjék mindez akár teremben, akár a szabad ég alatt.

Az ügyvédeknek az a dolguk ugyanis, hogy átlássanak a szitán – nem csoda, ha a tréningek többsége untatja őket. Számukra a valódi nehézségeket, igazán embert próbáló, kiszámíthatatlan helyzeteket produkáló, extrém outdoor tréningek hozhatnak átütő élményt – olyat, amely képes áttörni a többéves szakmai rutinból épített falat s így még a maguk számára is váratlanul mélyre ható eredményt, életre szóló élményt adva nekik.

A sötét oldal szépsége

Az outdoor tréningeket kínáló cégek kínálatában számtalan lehetőség szerepel. Már megszokott elem a kötélpályákon való feladatmegoldás, a paintball-csata, a katonai vezetők irányítása alatt, képzeletbeli ellenséggel vívott gerillaharc, a forgatókönyvírás és forgatás, vitorlázás, az off-road terepjárózás, quadozás, az erdei túra gps-szel, merészebbeknek a vad hegyi folyókon a rafting vagy patakokban, vízesésekben, csónak nélküli ereszkedés, a kanyoning is.

Ez utóbbi kettő amellett, hogy a mindennapokhoz képest bátorságot kíván meg a résztvevőktől, a természet szépségét is kínálja, emiatt az elmúlt években meglehetősen divatos szabadidős tevékenységgé vált. A hatékony tréninghez azonban ennél több kell. Az outdoor fejlesztésnek az a célja, hogy kilépve a megszokott munkahelyi környezetből erősödjön a résztvevők egymás iránti bizalma, növekedjen stressztűrő készségük, kommunikációjuk legyen hatékonyabb, fejlesszék problémamegoldó készségüket, egyéni és csapatszintű kockázatkezelési készségüket. Ennek érdekében kellően nehéz helyzetbe kell hozni őket, olyanba, amely egyértelművé teszi mindenki számára, hogy társait támogatva cselekednie kell, illetve, ha nem teszi, annak nem csupán kitalált, hanem valós, veszélyes következménye van.

Erre mi lehetne alkalmasabb helyszín, mint a föld mélye: egy szépségét bölcsen sötétbe rejtő, hatalmas és titokzatos barlang. Néhány tréningcég felvett már kínálatába egy-egy rövidke, az élményből ízelítőt kínáló, kisebb túrát, de Magyarország legszebb és legváltozatosabb, a nagyközönség elől okkal elzárt, szigorúan védett barlangjaiba, az aggteleki karsztvidékre még csak egy társaság viszi el a máshoz nem hasonlítható élményre vágyó ügyfeleket.

A barlangban az extrém körülmények összessége, mint a sötétség, a szokatlan körülmények, a magas páratartalom, az állandóan, télen-nyáron ugyanolyan alacsony (10 °C) hőmérséklet, a kötött visszatérési lehetőség, a szűkületek, szakadékok, terepakadályok, és a néhol akár derékig érő víz valódi stresszhelyzetbe hozzák a résztvevőket, akik csak önmagukban, az egymással való hatékony együttműködésben és végső soron a trénerekben, barlangi vezetőkben bízhatnak. Szakadékokon és szűkületeken kell átjutni, ahol a továbbhaladás sokszor egyszerre csak egy embernek lehetséges. A fejlámpa korlátozott fénye és a biztonságot jelentő kötél egymáshoz fűzi a résztvevőket, kiszállni menet közben nem lehet, feladni nem lehet, segítségre mindenkinek egyformán szüksége van. A tréning kínálta helyzet csöppet sem mesterséges, nagyon is valós, ahogyan a barlangi sötéttől való egyetemes, ősi félelem is. Itt kivétel nélkül mindenkiről lehámlanak a társadalmi érintkezésben használt maszkok, a járatokban a tréning résztvevője már csak arra koncentrál, hová lépjen, mit fogjon meg, ami segít az előrejutásban, hogyan győzze le a következő akadályt és a saját félelmeit. A túra során a társakkal együtt, egymásért átélt élmények maradandóan rögzülnek, és a cselekvési mintákat később, a hétköznapokban is felhasználhatják. A résztvevők a barlangban megtapasztalják saját határaikat, legyőzik a mindenkiben benne élő, atavisztikus félelmet, a sötétségtől való rettegést is. S mikor eljutnak idáig, az aggteleki barlangok termei, a „Titánok csarnoka” fantasztikus látvánnyal, az átlagemberek, a félelemmel élők számára soha el nem érhető szépséggel ajándékozzák meg őket.

Biztonságos veszélyben tanulni

A barlangi túra során, amely barlangtól illetve a csoport fizikai és lelki erőnlététől függően akár 5 órás is lehet, a túravezető trénerek feladata a megfelelő fizikai és pszichikai biztonság megteremtése, valamint utólag segítséget is nyújtanak az élmények kiértékelésénél. Bár tudható, hogy a csoportoknak a túravezető trénereken kívül még állandó barlangi mentő kísérője is van, a helyszín sajátosságai miatt a résztvevők sokszor mégsem érzik magukat teljes biztonságban. Ez természetes, ennek az érzésnek köszönhető, hogy az élmény és az azon keresztül megélt tapasztalat valóban beépül, és később, más élethelyzetekben is használható lesz. Mivel a túrán résztvevők olyan szituációkat élnek át együtt, amelyek a hétköznapokban egyáltalán nem fordulnak elő, folyamatosan szükség van az improvizatív döntésekre. Nincs idő szerepeket felvenni, vagy a régieket tovább játszani: a föld mélyébe tett utazás során mindenki megtapasztalhatja önmagát, s ezáltal gazdagabbá válik.

A barlangi outdoor tréning eredményessége ezért megkérdőjelezhetetlen: még azok a résztvevők is, akik félnek a sötét, zárt tértől, az ismeretlentől, a többiek és a trénerek támogatásával, biztatásával megvalósíthatják mindazt, amit elképzelhetetlennek tartottak, olyan feladatot csinálnak végig, ami elől egyedül bizonyosan kitértek volna. Ráadásul a résztvevők veszélyben is érzik magukat, bár valójában teljesen biztonságban vannak. Így ráébredhetnek, hogy le tudják küzdeni a félelmeiket, szembe tudnak nézni a lehetetlennel, és el tudják érni a céljaikat. Szembesülnek az extrém körülmények adta kihívásokkal, amelyek legyőzése megerősíti, és sokkal magabiztosabbá teszi őket.

dr. Bakó Krisztina és dr. Blaski Judit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.