Kisvasút és teaföldek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

India egyik legérdekesebb városát nem csak magyar vonatkozása miatt érdemes megnézni. A Kelet-Himalája csúcsai között fekvő városka köztudottan Kőrösi Csoma Sándor nyughelye, a világhírű tudóst a tibeti–angol szótár megalkotása után hazafele úton érte utol a halál. Darjeling India északkeleti részén fekszik Bengál állam felett. Delhiből vasúttal érdemes menni Siliguriig (New Jaarpaguri), Indiában a vasúti közlekedés olcsó és viszonylag biztonságos. Siliguriból indul a kisvasút fel a hegyekbe, már ha éppen üzemel. Ha kisvasúttal akarunk menni, akkor egy éjszakát majdnem biztos, hogy…

India egyik legérdekesebb városát nem csak magyar vonatkozása miatt érdemes megnézni. A Kelet-Himalája csúcsai között fekvő városka köztudottan Kőrösi Csoma Sándor nyughelye, a világhírű tudóst a tibeti–angol szótár megalkotása után hazafele úton érte utol a halál.

Darjeling
India északkeleti részén fekszik Bengál állam felett. Delhiből vasúttal érdemes menni Siliguriig (New Jaarpaguri), Indiában a vasúti közlekedés olcsó és viszonylag biztonságos. Siliguriból indul a kisvasút fel a hegyekbe, már ha éppen üzemel. Ha kisvasúttal akarunk menni, akkor egy éjszakát majdnem biztos, hogy a városban kell tölteni, mert a vonat hajnalban indul csak. A buszpályaudvarról számos busztársaság üzemeltet járatot a városba, ha nem szeretjük a zsúfoltságot, lehet kisbusszal és terepjáróval is menni. A nepáli határ is a közelben található, érdemes az utat úgy megtervezni, hogy a következő állomás Katmandu legyen.

Az angol gyarmatosítók viszonylag hamar kiszúrták maguknak a nehéz, monszunokkal terhelt klímájú Indiában a tiszta levegőjű települést, és üdülőhelynek használták. Erről számos angol építésű villa tanúskodik, és persze nem utolsósorban az egzotikus, keskeny nyomtávú „játékvasút” a kávédaráló gőzössel, amely mintegy 9 óra alatt teszi meg az utat Siliguriból a városka állomásáig. Egyes helyeken annyira kénytelen lelassítani, hogy a teaárusok a vonat mellett sétálva kínálják portékájukat. Ha meg az őserdőben zakatol a vonat, akkor a kolduló majmokkal barátkozhatnak a bátrabb turisták, de ezt ne vigyék túlzásba, mert az elbizakodott makákók harapnak is.

Sajnos, a vonat gyakran nem üzemel, mert a monszun utáni földcsuszamlások könnyen kikezdik a síneket. A busszal, vagy terepjáróval való felkapaszkodás sem kevésbé izgalmas az egyedi szerpentinek, és a még egyedibb figyelmeztető sziklafeliratok miatt: pl. „Ha házas vagy, ne barátkozz a sebességgel!”.

Darjeling a Himalája egyik gerincén fekszik. A gerincen lévő házakból, hotelekből mindkét oldalon gyönyörű látvány tárul az ember elé, a házak alatt teaföldek, majd felhők, a távolban a Himalája csúcsai. A zegzugos utcácskákon gyönyörűbbnél gyönyörűbb épületek közt bolyonghatunk, az angol villák és klasszikus indiai épületek közé ékelődő buddhista és hindu szentélyek közt fel-feltűnik egy keresztény templom is. A várost hosszában alapvetően három főút szeli ketté. Az alsó főút mellett található a piac, a kisvasútállomás, és viszonylag olcsó szállodákat is itt kereshetünk. Jellegzetességük, hogy lefelé épültek a hegyoldalba, a teaföldek közé ékelődve, vagyis a földszint helyett a legfelső szinten van a recepció, és az emeleteket lefelé tudjuk megközelíteni. Ezen alsó út mellett fekszik az angol katonai temető, amelynek az út feletti részében helyezték örök nyugalomra Kőrösi Csoma Sándort. Komoly magyar zarándokhely a síremlék, erről számos emléktábla, gyertyamaradvány és nemzeti színű szalagfoszlány tanúskodik. Az úton tovább haladva baloldalt a teaföldek között egy egyedi teafeldolgozó üzem működik, amely szabadon látogatható, ingyenes idegenvezetéssel, de ha valaki végignézi a teafűkészítés folyamatát, akkor illik azért a gyár kisboltjában is vásárolni. A teagyár után jobbra következik a világ egyik legmisztikusabb állatkertje, amely két egzotikus állatfajtát is rejteget: az egyik a fehér tigris, a másik a vörös panda. Ha valaki nem fáradt el az állatkert és a teagyár után, akkor néhány kilométeres sétával eléri a szintén gyarmati időkben épült drótkötélpályás függővasutat, amely mintegy 6 kilométeren keresztül ereszkedik le a teaföldek felett a Himalája lankáin.

A város igazi központja a középső út mentén található. A buszpályaudvar, az utazási irodák mellett dzsipbérlési lehetőség – ami csak sofőrrel ajánlott –, töméntelen vendéglő, bazár, a helyiek kavalkádja emlékeztet arra, hogy Indiában vagyunk. A klasszikus, európaiabb kávézók, könyvesboltok, túraboltok az eggyel fentebbi utcában fekszenek, amelynek végén egy mellvérttel körülvett parkból lehet rálátni a környező hegyekre. Kedvenc és ajánlott túraútvonal a Tigris-hegyi napfelkelte, ahová hajnali 3-kor el kell indulni. Nekem még egyszer sem sikerült erre felkelnem.

A gerinc mentén a diákszálló melletti hotelt egy volt gurkha katona üzemelteti. Nyugat-Berlinben szolgált egykor, a zsoldjából alapított családot, és kezdett neki a vállalkozásának. A kilencvenes évek elején, amikor először jártunk ott, kiderült, hogy nagy focirajongó, fel tudta sorolni az aranycsapat tagjait. Ajándékoztunk egy nemzeti színű szalagdarabot, ráírva a nevünket. 14 évvel később, amikor újra arra vetődtem, az egykori kis panzió emeletes szállodává nőtte ki magát. A szalag a recepció fölé volt tűzve, és az öreg katona megismert.

Az a mondás járja, hogy az nem is járt igazán Darjelingben, aki nem vonattal csattogott fel. Sajnos, nekem ez kétszeri próbálkozásra sem sikerült, úgyhogy ezt a restanciámat egy himalájai pisztrángozással összekötve szeretném még letudni. Aki Indiában jár, semmiképpen ne hagyja ki!

Dr. Bodolai László


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.