Streetball


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavasz nem csak a biciklisták és a motorosok szezonjának kezdete, hanem számos egyéb kültéri sportágé is. Az egyik ilyen a kosárlabda utcai, kültéri változata a streetball, az USÁ-ból származó labdajáték, ami hazánkban is nagy népszerűségnek örvend.


Medgyessy Tamás országszerte számos streetball fesztivált szervezett és a magyar egyetemi kosárlabda élet egyik „alappillérje”, jelenleg az Egyetemi és Főiskolai Amatőr Kosárlabdázók Egyesületének ügyvezető helyettese. – Az egyesület célja az alapítás évétől, 1995-től a magyar egyetemi sport összefogása, a sport segítségével az egyetemi közösségi élet kibontakoztatása, bajnokságok szervezése és a kosárlabdasport népszerűsítése. Az egyesület nevéhez fűződik az Universitas Kupa, a Budapest bajnokság, számos streetball verseny (pl. a Sziget Sportvarázs keretében) és a Balaton Beach Tour, amely Európa legnagyobb állóvizének partja mentén, nyolc helyszínen, csodás környezetben ad lehetőséget minden röplabdázni és kosarazni vágyó fiatalnak a közös sportolásra, fürdőzésre, napozásra.

Mindezek kitalálója Szabó Antal, az egykori Vasas Izzó klasszisa, az egyesület alapítója. – Tóni a mai napig aktívan részt vesz az egyesület munkájában, több csapat edzője és a Corvinus Egyetem nagyra becsült tanára. Jó ötleteivel, évtizedes szakértelmével folyamatosan segíti munkánkat, gyakran tanácsokat is ad.

A tavalyi Beach Touron a strandröplabda volt a legnépszerűbb, több helyszínen 40–60 csapat is benevezett. Sokszor volt nemzetközi mérkőzés is az éppen a helyszínen nyaraló külföldiek jóvoltából. – Idén próbáljuk a streetballt népszerűsíteni. Amerikai példákat is alapul veszünk, azaz más kulturális és szabadidős programokkal, leginkább koncertekkel tesszük még vonzóbbá a streetball versenyeket. Előzetes megbeszélés alapján velünk lesz az egyik népszerű rádió két bakelitmestere, akik főleg hip-hopban utaznak, és eljön minden helyszínre a világhírű Face Team freestyle kosárlabda csapata is. Szeretnénk, ha néhány magyar válogatott játékos is megtisztelne minket jelenlétével, s ezzel népszerűsítené a sportágat. Persze mindehhez több pénzre és így sokkal több támogatásra is szükségünk lenne.

Az egyesületet eddig magánfelajánlások és pályázatok útján tartották fenn, de egyre nagyobb szükség van a tömegsportban a reklám célú pénzek beáramlására is. – Úgy gondoljuk, most jött el az idő, amikor érdemes támogatni a sportoló fiatalok tömegét – mondja reménykedve Medgyessy Tamás. – Az egyetemi sportban is lassan megjelennek a támogatók. Az idei MEFOB országos kosárlabda döntőn már számos cég jelezte támogatási szándékát. Az ő pénzükön készült el a www.mefobkosar.hu honlap, segítségükkel kerültünk több televízió képernyőjére és ők adtak igazán értékes ajándékot az ország legjobb fiatal kosarasainak. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezek a cégek a jövőre nézve is biztosítottak minket támogatásukról. Minél több ilyen vállalat lesz, annál jobban megéri majd játszani a srácoknak és lányoknak. A képlet egyszerű: minél több a támogatás, annál népszerűbbé lehet tenni a sportágat. Minél népszerűbb a sport, annál több ember kíváncsi rá, annál többen kezdik el játszani és így egészségesebb lesz a jövő nemzedéke. És egyre többen látják ennek reklámértékét is.

– Az egyetemeken a HÖK (Hallgatói Önkormányzat) feladata a sport célra fordított pénzek elosztása. Jelenleg ez az összeg a hallgatók után járó úgynevezett „fejkvóta” bizonyos (sajnos elég csekély) százaléka – magyarázza a szakember, aki a MEFOB-döntő szervezésével is foglalkozik, majd rávilágít a problémára: – Sajnos ez az összeg is sport és kultúra címszó alatt fut, tehát inkább sörre költik, mint mondjuk kosárlabdára. Kicsit lesarkítva ezért van jelenleg több rajongója a sörnek, mint a magyar kosárlabdázásnak. Nem is beszélve arról, hogy manapság tanulni sem divat, és néhány egyetemen nincs kialakult sportösztöndíj támogatás sem.

Messze vagyunk tehát még a helyes úttól, de van esély rá, hogy értelmes kormányzati, rektori, szakszövetségi döntésekkel nagyobb népszerűséget tudunk adni az egyetemi sportnak. Ezért Medgyessy Tamás és lelkes munkatársai a hírverésen dolgoznak. – Showműsor kell. Minél több embert szeretnénk elérni és széles körben terjeszteni a streetballt és a strandröplabdát. Kormányzati szinten már összekapcsolták a sportot és a kultúrát, most nekünk is ez a feladatunk. Ehhez persze egy komoly nézetváltásra is szükség van. Tehát olyan rendezvényeket kell szerveznünk, ahol többféle sporteseményen lehet részt venni, közben pedig a közönség minden igényt kielégítő szórakoztatására is figyelmet fordítunk. A szezon várhatóan június 7-én kezdődik Balatonkenesén és Siófokon zárul majd egy kétnapos megabulival. További információk a tamas.medgyessy@gmail.com címen kérhetőek.

A streetball egy másik elismert szakértője az idei versenysorozatról is mesélt. – Tavaly közel ezer csapat és négyezer játékos, valamint 30 ezer látogató vett részt a versenyeken. A mostani, 18. szezon május 29-én kezdődik – mondja Kucsera József főszervező, az Adidas Streetball Szervező Bizottság társelnöke.

– A gazdasági nehézségek ellenére – mindannyiunk örömére – folyamatosan meg tud újulni a rendezvénysorozat. A sport népszerűsége csapatépítő és szórakoztató jellegében rejlik. Nem szükséges hozzá atletikus alkat, csupán ügyesség, játékosság, hiszen a látványra épül. Előbb-utóbb mindenki betalál a kosárba, a sikerélmény pedig fokozza a játékkedvet. Ebben nagy segítségünkre van, hogy idén az „OTP Junior” bankkártya olyan kiemelt fő szponzorunk, aki jelentős szerepet vállalva, a nevét is adja a sikeres rendezvénysorozatnak. Bízunk abban, hogy az esemény kapcsán a fiatalok körében népszerűsíthetjük a világon már természetesnek számító bankkártyás fizetés elterjedését. Fő célunk a sportág tömegbázisának interaktív mozgatása, hogy minél többen szeressék meg a kosárlabdát. Nem titkolt szándékunk az egyetemista korosztályok minél nagyobb számban történő megnyerése. Az olimpián is sikeres strandröplabdához hasonló közkedvelt eseménnyé kívánjuk tenni a streetballt.

A sorozat idei indulása jubileumi eseménnyel indul, hiszen Kőbányán 15. alkalommal rendeznek streetballt – a tapasztalatok alapján, várhatóan kimagasló színvonalon.

– Két régi helyszínünket köszönthetjük újra a rendezők között, Paksot és Debrecent. Ténylegesen új partner Zánka. A Zánkai napok rendezvény kiváló sportolási, szórakozási lehetőséget kínál majd. Évente 6–11 városba jutunk el, lefedjük az egész országot, 20–30 ezren látogatnak el egy-egy streetball gálára. Egyesületünk nincs, mert sokan nem állandó csapatokkal vagy tagokkal jelennek meg a versenyeken.

Európában második országként nálunk honosodott meg a streetball, az első Németország volt. A tengerentúlon minden játszótéren van kosárpalánk, sőt a filmekből is tudhatjuk, hogy a házak oldalán, az udvarokban is mindennaposak. Már nálunk is látni egyes játszótereken streetball palánkot az adidas és a fővárosi önkormányzat marketing akciója révén.

– A Magyar Olimpiai Bizottság kezdetek óta tartó szakmai támogatása örömteli. Szó van arról, hogy hamarosan olimpiai sportág is lehet a streetball – magyarázza Kucsera József. – Kiemelten kezeljük a hátrányos és sérült fiatalok integrációját. A tolerancia jegyében rendezvényeinken évek óta jelen vannak a speciális olimpia sportolói és a kerekes székes kosárlabdázók is, akik ép társaikkal is versenyeznek. Streetball gyermektábort is szervezünk Zánkán, amelynek feltételeiről a honlapon lehet tájékozódni.

Idén tíz versenyhelyszín lesz. Az utolsó állomás Budapest, ahol az országos döntőt is rendezik majd. A streetballmérkőzések mellett ebben az esztendőben is lesznek ügyességi játékok értékes nyereményekért és egyéb kiegészítő programok.

A résztvevők és a látogatók a helyszíneken, kedvezményes áron „Profi” Adidas kosárlabda mezeket, nadrágokat vásárolhatnak. – Az USÁ-ban iparágak épülnek a streetballra, sport és egyéb ruházati cégek, zenekarok részvételével. Már tudják, hogy óriási pénzlehetőség is a szórakozás és a sport ezen válfaja. A „streetart” ott életstílus. Nálunk ez még nem általános, de talán a cégek kezdik felismerni, hogy ezt a célcsoportot könnyen el tudják érni a streetball által. Próbálunk drogok ellen harcoló cégeket is és például óvszergyártókat is bevonni, ám egyelőre kevés sikerrel. Érdemes kilátogatni a rendezvényeinkre, mert valamennyi helyszínen látványos, szórakoztató programok várják az érdeklődőket és a családokat – mondja a XXI. század egyik sikeres sportágával, és annak tömegsport változatával, a streetball eseményekkel foglalkozó szakember, aki egyébként élsportoló volt és 106-szoros kosárlabda válogatott. További információ: www.streetballnet.hu.

A streetballban mindig a fair-play szabályait kell érvényesíteni

A játék a félhivatalos szabályok szerint 3-3 ellen folyik, de az utcai csapatok általában 4 vagy 5 főből állnak. Cserélni a labda birtoklásakor lehet. A kezdő csapatról sorsolással a pályafelügyelő dönt. Minden egyes kosár után automatikusan a pontszerző csapat ellenfele kapja a labdát. A kosár és büntető egy pontot, a köríven kívüli dobás két pontot ér. Újrakezdéskor ki kell vinni a labdát a hárompontos vonalon túlra, s ugyanott „kezeltetni” is kell az ellenféllel. Ahhoz, hogy egy csapat érvényes kosarat tudjon elérni, legalább ketten kell, hogy érintsék a labdát. Feldobás nincs, helyette a védekező csapatot illeti a labda. Zsákolni többnyire tilos, ráadásul a palánktartó állvány és a védőszivacs nem számít a pálya tartozékának. Mérkőzésenként minden csapat egyszer kérhet időt, de az utolsó 2 percben egyszer sem. A támadó csapatnak 30 másodpercen belül dobnia kell. A mérkőzés 16 pontig vagy 20 percig, de van ahol 13 pontig vagy 10 percig tart futó órával. A megadott büntetődobást a játékidő után is el kell végezni. Ha a faultolt játékos érvényes kosarat ér el, úgy az számít, és nem jár a szabálytalanságért büntetődobás. Dobás közbeni fault után – amennyiben nem ment be – mindig büntetődobás van. A büntető elvégzése után a labda az ellenfelet illeti meg – függetlenül attól, hogy a büntetődobás bement vagy sem. Az első szándékos szabálytalanság után egy büntetődobás jár, a második után a vétkes játékost kizárják a mérkőzésről. A külön nem említett, egyéb kérdésekben természetesen a kosárlabdázás versenyszabályai a mérvadók.

Az AND1 játékot játszhatják kint az utcán, de teremben is. A játék tulajdonképpen a rendes kosárlabda szabályait veszi alapul, néhány kivétellel. Az AND1 mérkőzések alkalmával 5-5 játékos tartózkodik a pályán. Ezt egészítik ki a bírók és általában még egy személy, a Tour MC, aki a mikrofonba kommentálja az eseményeket, amelyek a pályán zajlanak, amivel még jobban feltüzeli a közönséget. Trükkökre, cselekre, alley-oop-okra (a gyűrű közelébe feldobott passzból történő zsákolás), és főként a közönség szórakoztatására épül, a pontszerzés a játék alapja. Többet ér egy jó trükk és egy feladott labdából történő szép zsákolás, mint egy hárompontos kosár. Nem igazán számít a lépéshiba, ha az a trükk része, vagy a kétszer indulás, és a visszajátszást sem nézik szigorúan a bírák. Azonban itt is számít a fault. A pontszerzés a legfontosabb, de nem mellékes, hogy a gyűrűhöz vezető út milyen cselekkel, mennyire ötletes passzokkal, és különleges zsákolásokkal történik.

A streetball versenyekre a 4 fős csapatok idén 12 000 Ft nevezési díj fejében nevezhetnek. Ha a csapatból már egy játékos rendelkezik OTP Junior bankkártyával és azzal fizetik a nevezési díjat, akkor az eseményen kedvezményekben részesülnek. Az online nevezők közül pedig egy szerencsés ott lesz az októberi NBA csapatok európai meccsén. Nevezni a szervező irodákban is lehet.

Versenynaptár:
Kőbánya: május 29.
Szekszárd: június 12.
Zánka: június 19.
Békéscsaba: július 4.
Debrecen: július 18.
Körmend: augusztus 14.
Dombóvár: augusztus 28.
Pécs: szeptember 4. (feltételes)
Paks: szeptember 12.
Budapest: szeptember 18.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek