Könyv a világ legjobb futballcsapatáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ valaha létezett legjobb együttese – így jellemzik napjainkban az FC Barcelona gárdáját. A jelzőn talán lehet vitatkozni, de az eredményesség, a mutatott játék és játékosok képzettsége alapján a Barça ma kétségtelenül a világ egyik legmeghatározóbb focicsapatának tekinthető. Hogy mindez nem a véletlen,
hanem tudatos építkezés műve, azt Graham Hunter Barça című kötete is bizonyítja.


Ősszel, az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg a könyv, melynek frissességét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy már 2012 nyarának fontos eseményeit is tartalmazza. A kötet fordítói, Nagy Ádám (Garcia bőrmester), Hegedűs Henrik (Heinrich), valamint Mártha Bence (_benito) hozzáértő módon igazítják el az olvasót elő- és utószavukban, és érzékeltetik, hogy egyrészt sporttörténeti jelentősége van a katalán csodacsapat felemel­kedésének és uralkodásának, másrészt olyan jól szervezett és hozzáértő munka zajlik Barcelonában, amelyben szinte előre kódolva volt a siker.

Graham Hunter, a bennfentes szerző egyben szemtanúként is, érzékletesen foglalja össze és egyben magyarázza az elmúlt évek történéseit. Személyes emlékeivel, kiegészítéseivel teszi érthetőbbé, árnyaltabbá az eseményeket: játékosok, klubvezetők, edzők, menedzserek, játékosmegfigyelők nyilatkoztak neki az elmúlt években, s közülük szép számmal akadtak, akikkel a Barcelonában élő sportújságíró egy pofa sör mellett baráti módon is el tudott beszélgetni. Javier Mascheranótól Lionel Messiig, Gerard Piquétől Joan Laporta exelnökig. De jól ismeri a játékosok, edzők, vezetők máshol tett fontos kijelentéseit, nyilatkozatait, és azokat pontosan illeszti mondanivalójához. Például nem gondoltuk, hogy Pep Guardiolát a 2011. májusi londoni Bajnokok Ligája-döntő előtt legfőképp az aggasztotta, mennyire befolyásolja majd játékosait a 2009–2010-es győzelmi széria, hisz a klubdiadalok (a klubvilágbajnokság első megnyerése, bajnoki cím, spanyol- és UEFA-szuperkupa győzelmek) ellett tanítványainak jó része alig tizenegy hónappal korábban világbajnoki címet is ünnepelhetett a spanyol válogatottal.

A kötet lapjairól érdekes, olykor hihetetlen történetekkel gazdagodhatunk. Megismerjük a Messi-sztorit, vagyis hogy már gyermekkorában felfedezték a kis argentin hatalmas tehetségét; kiderül, ­miként kapott fiatal korában betegségére növe­kedésihormon-kezelést, milyen kacifántos módon vált tizenévesen a Barcelona játékosává, és milyen góllal mutatkozott be 17 évesen a felnőtt csapatban. Megtudjuk, hogy csapattársa, a brazil Ronal­dinho, az együttes akkori legnagyobb sztárja miért vette szárnyai alá a szintén dél-amerikai tehetséget. Világossá válik számunkra, miért menesztették az edzői kispadról Frank Rijkaardot és milyen tu­lajdonságaiért választották helyette a látszólag tapasztalatlan, 37 éves Pep Guardiolát, az egyesület egykori játékosát. Fény derül az okokra, miért indult be oly nehezen az új taktikával a játék, és kiderül, hogy 2008 őszén, a szerény szezonkezdet ellenére szinte csak a holland Johann Cruyff látta meg a ­fantáziát Guardiola munkájában és hadrendjében. A könyv lapjairól többet tudhatunk meg arról is, hogy milyen nagy reményekkel érkezett az Inter­nazionaléból Zlatan Ibrahimovics, és miért is kellett távoznia jóval idő előtt a katalán fővárosból. Xaviról sem sokan tudták, hogy 1998-ban, 18 évesen úgy mutatkozott be a még Van Gaal irányí­totta Barcelonában, hogy a játékosként fénykorát élő Pep Guardiola megsérült, és ő helyettesítette. Pep értékelte az ifjú érett játékát, de tudatosít­tatta vele, hogy meg kell küzdenie a helyéért, és a csapatba kerüléséért. Később aztán éveken át példaképéhez, a nála kilenc évvel idősebb Pephez hasonlították Xavi játékát. 1999-ben aztán a játékos Guardiola egy ifi tornán fedezte fel magának az ­akkor tizenöt éves Andrés Iniéstát, és azzal fordult Xavihoz, leendő utódjához: „Jól nézd meg magadnak ezt a kölyköt, mert ő lesz az, aki egy szép napon mindkettőnket nyugdíjaz.”

Az interaktív könyv

Érdemes számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon közelében és internetes kapcsolatban lapozni a könyvet, mert a magyar szerzők kedves ajándékkal lepték meg a kötet olvasóját. Kilencvenkilenc videót gyűj­töttek össze a kötet tartalmához kapcsoló­dóan, így ha például a fejezetben eljutunk a csapat 2011-es Bajnokok Ligája győzelméig találhatunk egy lábjegyzetet: Lásd 1. videó. Mindez azt jelenti, hogy az internetes bön­gészőben a www.barcakonyv.hu oldalon rá kell kattintanunk az [1. videó] linkre, és máris elindulnak a Manchester United elleni mérkőzést követő ünneplés és a kupaátadás ­képei. A weboldalon – mely különben az akkrt.hu/info/barca címre mutat –, tehát nem kis képernyőket találunk, hanem kilencvenkilenc linket, melyek a YouTube adott ­oldalaira mutatnak, és a videók onnan in­dulnak el automatikusan.

Sok-sok mérkőzés-összefoglalót láthatunk, hallhatunk Pep Guardiola edzői nyi­latkozatot, bajnoki- és kupagyőzelmek önfeledt ünneplésének lehetünk tanúi. Láthatjuk, miként győzött többször is a Barça bajnoki mérkőzéseken: hazai pályán és idegenben, például a Bernabéu Stadionban a Real Madrid ellen, vagy hogy miként vesz­tette el hosszabbítás után a Király Kupa-döntőt 2011-ben, a Real ellen. Érdekes látni, ahogy Messi 17 évesen első bajnoki gólját lövi 2005 tavaszán, Ronaldinho gólpasszát követően. Sok-sok Messi-gólt nézhetünk végig, melyekkel bajnokságokhoz segítette ­csapatát, és egyben gólkirályi címet, Arany­cipőt, Aranylabdát és megannyi elismerést, díjat gyűjtött be magának. De újra levetít­hetjük Andrés Iniesta győztes találatát, amit a spanyol válogatott színeiben ért el 2010-ben, a világbajnoki döntőben.

A könyvben természetesen önálló fejezet jut ­Johann Cruyffnak, aki 1973-ban lett a klub játékosa, majd 1988-ban edzője. 1974-ben világbajnoki döntőig vezette a holland válogatottat, amely lát­ványos totális futballjával ámította el a világot. Az extraklasszis sovány holland nemcsak a közönségszórakoztató játék híve volt, hanem előrelátó is. Bevezetett új követelmény- és utánpótlásrend­szerével, edzésmódszerével, játékosmegfigyelői szempontrendszerével máig ható eredményes ­korszakot indított el az FC Barcelona futballszakosztályának életében. Edzői visszatértét köve­tően a klubot négy spanyol bajnoki címhez, majd ­1992-ben BEK-serleghez segítette hozzá. Az új ­taktika, stílus és hadrend értelmében a kiváló labdakezeléssel rendelkező, technikás játékosok sokpasszos lab­dabirtoklással, gyakori helyváltozta­tással, a szélsőhátvédek előrefutásával őrölték fel az ellenfelet. Cruyff valójában Rinus Michels, a holland válogatott edzőjének örökségét fejlesztette tovább, aki pedig nem mástól leste el a taktikát, mint a magyar Aranycsapattól…

Szintén önálló fejezetben ír a szerző a katalán származására oly büszke Guardioláról, aki éppen Cruyff edzői irányítása alatt volt fiatal játékos. Rivaldo, Sztoicskov, Laudrup játékostársa, akinek beállósként is feladata volt, hogy a félpályáig fel­jőve lendítse támadásba társait. Huszonegy évesen már tagja volt az 1992-ben BEK-et nyert Barçának. Sőt, abban az évben olimpiai bajnokságot is nyert a spanyol válogatottal – éppen Barcelonában. ­Később külföldre szerződött, ahol játszott többek között Fabio Capello Romájában, újabb tapaszta­latokat szerezve. Amikor 2007-ben átvette a harmadosztályban játszó Barcelona B edzői tisztét, már így magyarázott játékosainak: „Passzolj pon­tosan, mozogj tovább, kérd a labdát, és passzolj, passzolj, és újra csak passzolj!” A csapat alighogy megnyerte a bajnokságot, amikor Guardiola hirtelen már az első csapatnál találta magát.

Hunter könyvében bemutatja a csapat furcsa párját, a két katalán védőt: a jó módba született, ­elkényeztetett, kajla Gerard Piquét és a szegény­sorba született nagy munkabírású, nála csaknem tíz évvel idősebb társát Carles Puyolt. Piqué nagyapja az FC Barcelona igazgatósági tagja volt, sok mindent látott-hallott, de tizenhét éves korától négy éven át magányosan, a Manchester United­ben vált felnőtté, Alex Ferguson keze alatt. Nem maradhat el Xavi (Xavier Hernandez) és Andrés Iniesta portréja sem, de az újságíró megrajzolja az egykori Barcelona-elnök, az ügyvéd Joan Laporta arcképét is, akinek időszaka alatt, 2003 és 2010 ­között felvirágzott az egyesület.

 

Apró történetekből, eseményleírásokból, elemzésekből, részletekből áll össze az egész, a teljes Barça-kép. Graham Hunter zsenik keltetőjének ­nevezi az FC Barcelona futballakadémiáját, a La Masiát, mely hét játékost nevelt a 2008-as spanyol Európa-bajnok spanyol válogatotthoz, hatot a 2010-es világbajnoki csapathoz. Talán az akadémia bemutatása az egyik leghasznosabb része a kötetnek, melyből a szakemberek is tanulhatnak. Meg­ismerjük a fizikai és pszichológiai képzés, az ifjú játékosok felkutatásának, leigazolásának módszerét.

A Pep Guardiola-korszak tizennégy trófeával gazdagította a klubot, köztük hazai bajnoki címmel, Király Kupa-diadallal, klubvilágbajnoksággal, európai és spanyol szuperkupával, Bajnokok Ligá­jával. A tökéletesség az egyszerűségben rejlik – szokták mondani. Kiváló játékosokhoz kitalált ­remek taktika, szemlélet, mentalitás, alázat, tudatosság, fegyelmezettség, küzdőképesség, önuralom, akaraterő jellemezte és jellemzi ma is a Barcelona játékát.

A szemünk láttára írt, ír futballtörténelmet a Barça. A kötet lapjairól kiderül, hogy miért is. Megismerhetjük a klub felépítését, filozófiáját, a vál­lalkozás, az üzlet és a sport tökéletes összhangját, s olyan kulisszatitkokra, részletekre, apróságokra is fény derül, melyekre eddig nem gondoltunk a Barcelona-mérkőzéseket nézve, az eredményeket látva. Mindezek tanulságul szolgálhatnak a klubvezetőknek szerte a világban, köztük persze a hazai sporiknak is: talán mégsem minden a pénzen múlik.

Ez a könyv nem csupán a Barça-szurkolóknak szól – ők különösen élvezni fogják, minden sorát –, hanem azoknak a futballrajongóknak, futballba­rátoknak, akik szeretik a jó focit. Akik szívesen kapcsolgatnak a magyar sportcsatornák között, hogy alkalmanként megnézzenek egy-egy jó meccset az angol, az olasz, a német, a spanyol bajnokságból, vagy egy jó kilencven percet a Bajnokok Ligája ­küzdelemsorozatból. És akiknek az elmúlt években megakadt a szeme a Barça játékán. Akik szívesen időznek el a már-már tökéletesnek tűnő csa­patjáték láttán, és élvezetet találnak abban, ha egy ötvenméteres keresztlabda pontosan száll a csapattárshoz, aki úgy kezeli le az erős labdát, hogy az szinte a lábára ragad. Akik csettintenek annak láttán, hogy a játékosoktól az ellenfél percekig nem tudja elvenni a labdát, ha olyan cseleket, kiugratásokat, összjátékot látnak, amelyek látványa elbűvöli őket – függetlenül attól, hogy egyébként melyik együttesnek szurkolnak.

Az a bizonyos ç

Hogyan ejtjük helyesen: barca vagy barsza, barcelona vagy barszelona? Mind az egyesület, mind a városnév kiejtésekor felmerül a kérdés, olykor még a riporterek, bemondók is eltérően ­ejtik. Nos, ez a ç betű a katalán és a francia ­nyelvben létezik. A c-t k-nak kell ejteni akkor, ha a, o vagy u következik utána, és sz-nek, ha e vagy i van utána. A ç írásjelet akkor használják a franciában és a katalánban, amikor a c-t a, o vagy u követi, de nem k-nak hanem sz-nek kell ejteni. A spanyolban nincs ilyen betű. Az FC ­Barcelona egyesületnevet – és a Barcelona vá­rosnevet – spanyolul írjuk (mind cikkünkben, mind így szerepel a könyvben is), míg a Barça klubbecenevet ç betűvel, katalán formában.

A Barcelona-történelem pedig manapság szinte előttünk folytatódik – hétről hétre. Lapzártakor a futballcsapat a spanyol bajnokságban tizenhárom mérkőzésből tizenkettőt megnyert, és tizenegy pont az előnye a nagy rivális Real Madrid előtt. Messi a 2012-es naptári esztendőben elérte 82. gólját, túlszárnyalva Pelé 1958-ban lőtt 75 gólját. A Barça a Bajnokok Ligájában megnyerte csoportját, igaz a Glasgow-i kirándulás a Celtic ellen vereséggel végződött. Tanulságosak voltak a Guardiola-utód Ted Vilanova szavai: „Mindig tudjuk, hogyan szeretnénk győzni, de ha veszítünk, ugyanazzal a stílussal kapunk ki, mint amilyennel nyerni akartunk.”

Az FC Barcelona, amely egyben a katalán identitás jelképe is, művészetté emelte a labdarúgást, Cruyffot követve sajátos kulturális forradalmat vitt végbe. Az egyszerre szórakoztató és tanulságos kötet egyúttal az ehhez a művészethez, és egyúttal filozófiához vezető utat is felvázolja.

Idézetek

Lionel Messi a gyerekkori betegsége miatti szenvedésekről: „Örökké emlékezni fogok azokra az estékre, ahogyan az ágyamon ültem, és ­injekcióznom kellett mindkét lábam.”

Josep Maria Minguella, a Messi-család egy­kori támogatója Messiről, felfedezettjéről:

„A szó soros értelmében meg van őrülve a lab­dáért. Megszállottja a focinak. Minden gondo­lata a labda és a játék körül forog. Ez áll az élete középpont­jában.”

Ronaldinho a 19 éves Messiről: „Jó nevelést kapott az élet alapvető dolgait illetően, és jegyezzék meg, amit mondok: sokkal nagyobbra fog nőni, mint futballista.”

Alex Garcia, egykori utánpótlásedző Messiről és kortársairól: „Ő egy született bajnok, akárcsak a generációjának többi tagja, Piqué és Cesc (Fabregas). 16 éves srácok voltak, akik ­máris profi módon gondolkodtak. Versengtek az edzéseken, majd edzésnek használták a ­meccseket. Egyetlen csapat sem lehetett méltó ellenfelük.”

Pep Guardiola: „Biztos lehet benne mindenki, hogy az én játékosaim futni, futni és futni fognak az edzéseken… A legihletettebb zseni sem ér annyit önmagában, mint egy jól működő ­csapat játékába illesztve.”

Zlatan Ibrahimovic: „Amikor eljöttem az Inter­től, azt mondtam az olaszoknak, csak azért jövök a Barcelonához, mert itt játsszák a világ ­legszebb futballját. Olyat, amit a következő ­évszázadban a többi csapat megpróbál majd ­leutánozni.”

(A cikk az Ügyvédvilág 2012. decemberi számában jelent meg.)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!