Legjobb a legjobbakból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már több mint 60 éve, 1951 augusztusában volt, amikor a Toyota legendás 4×4 modelljét felfedték a nyilvánosságnak, még Toyota BJ-ként. Az eredetileg katonai célokra alkotott jármű hihetetlenül sokrétű, rendkívül megbízható és szinte megállíthatatlan, hiszen meghódította az Arktiszt és az Antarktiszt, keresztezett sivatagokat és esőerdőket, dolgozott bányákban, segített életeket menteni a világ legtávolabbi pontjain.


Hosszasan ecsetelhetnénk a Land Cruiser 60 éves múltját, de talán mindennél fontosabb, hogy sikerült a Toyotának megőriznie azt a rengeteg terepjárós tapasztalatot, amit ennyi időn át szerzett, és tökéletes módon beépítenie az új Land Cruiserbe úgy, hogy egyúttal egy remek luxusautót is építettek. Magasan ülni a finom bőrülésekben remek dolog, de még ennél is jobb az, hogy nagysága és súlya ellenére mennyire könnyű és nagyszerű dolog vezetni az autót.

A külső forma nem sokat változott. Eltűntek a műanyag sárvédőívek, helyüket fém vette át, újrarajzolták a lámpákat, szögletesebb lett az orr-rész, kisebbek lettek az üvegfelületek.

Az indítógomb megnyomásakor rövid játék következik, a kormány közelebb jön, a műszerek mutatói fordulnak egyet, felkapcsolódnak a háttérfények, majd életre kel a négyhengeres dízelmotor. Erőben nincs hiány, 190 lóerővel nem ismer akadályt, terepen szinte megállíthatatlan. Közúton is remekül boldogul, 10,2 másodperc kell neki a százig tartó vágta lefutásához, és ebben nagy szerepe van a remekül alkalmazkodó, 6 sebességes automata váltónak is.

Fogyasztása a négykerékmeghajtás és a két tonnát meghaladó súlya szerint alakul, spórolós autózással 11,2 liter jött ki a városi szakaszra, de országúton is kényelmesen tartható a 9-10 literes átlag, ami az adatok alapján jónak mondható. A terepválasztó segít nekünk a legnehezebb körülmények között is. A tapadást a nyomaték szabályozásával és a négy keréknél végzett fékezéssel optimalizálja a rendszer. A terepválasztót a kormányon elhelyezett gombbal lehet szabályozni. A belső térben folytatódnak a szögletes formák, de az anyagok kiválasztásánál és színvonalánál látszik, hogy a legjobb minőség volt a cél. A rugózást ugyan meg kell szoknia annak, aki személyautóhoz szokott, ezért a tengeribetegségre hajlamos útitársakat engedjük az első sorba. Üléssorból szerencsére több van a Land Cruiserben, mint egy átlagos autóban. Még a második sorban is döntögethetőek az ülések háttámlái, és igény szerint – gombnyomásra – a kétszemélyes harmadik sor is előhajtogatható a csomagtartó padlójából. A belső tér rugalmasan alakítható, hogy legyen helye a csomagoknak és az is ritka, hogy ilyen sok hely legyen a harmadik üléssorban az utasok számára. Kellemes időtöltés lehet még a hátul utazóknak a kiváló minőségű fedélzeti szórakoztató rendszer a 9 col képátlójú, mennyezetről lenyíló képernyővel és az erőteljes 5.1-es DVD surround rendszerrel.

60 évnyi megállíthatatlan fejlődés után ismét egy Toyota terepjáró, ami legendára született és tovább folytatja a Land Cruiserek kalandos utazását – egy autó, amellyel a Toyota büszkén ünnepelte ikonikus Land Cruiser modellje 60. születésnapját.

Szöveg és kép: Buday Dénes


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.