Magas labdák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyamatos bérviták, krajcároskodó botrányok sorozata rázta meg idén az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságot: az NBA rajongói azt sem tudták, merre kapkodják a fejüket. Az, hogy az edzések végül december 1-jén elkezdődhettek, talán csak a szerencsének köszönhető.


Idegenek a pályán – labda helyett csupán ultimátumok és fenyegetőzések repkedtek az idei NBA-szezon kezdete előtt. Az ok prózai: David Stern, az NBA sokat emlegetett könyvelési atyaúristene, hiába ismerte el, hogy az előző idényben a liga nem kevesebb, mint 4,3 milliárd dollárnyi forgalmat generált, szerinte 30 csapatból 22 veszteséges, ami 300 milliós hiányt jelent.

A parázs vita az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása körül forgott: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban ragaszkodtak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A jelenleg érvényben lévő bérplafont már így is lejjebb ácsolnák a klubtulajdonosok: az érvényben lévő 58 millió helyett csupán 45 millió dollár kerülhetne a csapatok trezorjaiba.

Kizárásra utoljára az 1998/1999-es idényben volt példa (ami 82-ről 50 mérkőzésesre csonkította az alapszakaszt), idén pedig akkor került kézzelfogható közelségbe, mikor a játékos-szakszervezet, az NBPA vezetője, Billy Hunter felvetette, hogy vajon miképp lehet a liga veszteséges, ha mind a nézőszám, mind a merchandising-bevételek folyamatosan nőttek az évad során. Leszögezte továbbá: a szakszervezet a bevételekből 100 millió dollárról lenne hajlandó lemondani csupán. A tárgyalás folyamatos hajtépésbe torkollt, így beköszöntött a rajongók pokla: a június 30-án lejáró kollektív megegyezés miatt éjféltől beütött a lockout. A klubtulajdonosok nemhogy a szerződésükből zárták ki a játékosokat, hanem még a pálya környékéről is kiebrudalták őket.

Eleinte úgy tűnt, a felek esetleg megegyezhetnek szeptemberig, ami azt jelentette volna, hogy a szezon októberi kezdése nincs veszélyben.

A számok tán a tényeknél is makacsabbak

Nyilvánvaló volt, hogy mindenkinek áldozatot kell hoznia, a kérdés csupán annyi, hol és mennyit szorítsanak a nadrágszíjon. Mint azt David Aldridge, a nba.com szakújságírója frappánsan megjegyezte az esetet taglaló cikkében: a gazdag ember bármire hajlandó, hogy továbbra is gazdag maradjon. Az NBPA javaslatát, mely szerint az NFL-ben (National Football League a legnagyobb amerikaifutball-szövetség az USA-ban – egyébként hasonló okokból feléjük is szünetelt a játék: ott egy kilencmilliárdos tételen ment a huzavona) bevezetetett szisztémát alapul véve a nagyobb forgalmat bonyolító csapatok bevételéből a kisebb csapatok is részesednek, a tulajdonosok kereken elutasították.

A folyamatos egyeztetések ellenére egyre távolabb került a megoldás esélye. A bérvita borította az októberi szezonkezdést, s a kizárás 133. napján, a hírhedt 23 órás maratoni tárgyalássorozat is olaj volt a tűzre csupán: a liga kerekperec kijelentette, hogy további engedményekre nem hajlandó. Sőt, ha a játékosok nem fogadják el az utolsó ajánlatot, egyszerűen elmarad a 2011/2012-es idény.

A gazdag ember gizdasága

Ekkor nagyon úgy nézett ki, hogy a játékosoknak ebben a csörtében már semmiképp sem teremhet babér. Az elemzők úgy látták, ha lepaktál a tulajdonosokkal, az NBPA semmiképpen sem járt volna jól: már ekkor azt pedzegették, hogy a szakszervezet inkább önnön kardjába dől, feloszlatja magát, és bíróság elé kerül az ügy. Akkor már szinte senki nem hitt abban, hogy december 15-én elrajtolhat az évad, és a 82 meccses alapszakaszból 72-re még mindig sor kerülhet – az Orlandóba tervezett All Star-gáláról a legmerészebbek sem mertek álmodni. Vagy nem is akartak: egy felmérés eredményei azt mutatták, hogy az 1179 megkérdezett amerikai közül, mintegy 76 százalék – mondhatni – magasról tett a torzsalkodásra, s csupán 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy ő a hirig helyett inkább meccset nézne már.

December 15-éig minden mérkőzést töröltek

A tamáskodóknak végül igazuk lett. Az NBPA egy jó csattanós nemmel felelt az ultimátumra – Billy Hunter odáig merészkedett, hogy „Totális kudarcként” értékelje a tárgyalássorozatot. A szakszervezet úgy döntött, inkább feloszlatja magát, bíróság elé citálja az ügyet, és trösztellenes pert indít a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban: a rajongók (a fentebb nevezett 12 százalék) ekkor már végképp keresztet vethettek az idei évadra. Billy Hunter az okokról így nyilatkozott: „a lockout árrögzítésre irányuló szervezett bojkott, a liga utolsó ajánlata pedig a szabadpiaci feltételektől fosztaná meg a játékosokat.”

Időközben a Szövetségi Közvetítői és Békéltetői Szolgálat igazgatója, George Cohen is beszállt „a bunyóba”. Ám hiába rakott annak idején sikerrel rendet az NFL háza táján: ezekkel az indulatokkal ő sem tudott mit kezdeni.

Vándormadár játékosok

Stern még ekkor is kötötte az ebet a karóhoz, az NBPA (látszólag) teljes eltökéltséggel a bíróság felé rombolt. Közben a játékosok is megpróbáltak kezdeni valamit a hirtelen jött szabadidővel: egyesek egyenesen Barack Obama újraválasztási kampányába igyekeztek besegíteni. December 12-én rendezik meg az Obama Classic Basketball Game-et, melyen máris több profi jelezte részvételi szándékát – ők többek között Ray Allen (Boston Celtics), Chris Paul (New Orleans Hornets), Chris Bosh (Miami Heat), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder) és Dwight Howard (Orlando Magic). Nyilván kicsit hálából is: még maga az amerikai elnök is megszólalt ugyanis a viszálykodás felfüggesztése érdekében. Az NFL-t jó példaként felhozva azzal érvelt, hogy láthatóan muszáj osztozni – „aztán pedig hadd jöhessenek a szurkolók, és egy csodálatos szezon”.

Az NBA zsákolókirályai közül azonban – a berozsdásodás elkerülése végett – többen messzebbre repültek a hazai kosárnál: Lamar Odom a Los Angeles Lakers sztárja az isztambuli Besiktashoz szegődött. A világbajnok, kétszeres NBA-győztes Odom az előző szezonban a legjobb hatodik embernek lett megválasztva egyébként: ő az első a Lakers történetében, aki kiérdemelte az év csereemberének járó díjat. A spanyol Caja Laboralnál próbálkozott Goran Dragic, a Houston Rockets kosarasa: a 25 éves szlovén irányító azzal a feltétellel szignózta az egyéves szerződést a baszk klubnál, hogy amint beindul a tengerentúli liga, visszatér az Államokba. LeBron James, Chris Paul, Dwyane Wade és Carmelo Anthony „hazatérő turnéja” is épp csak, hogy meghiusult – mint kiderült, mégiscsak van az a pénz, amivel áthidalhatóvá lesznek az „anyagi szakadékok”.

Palánkra fel

November 26-án végül mégis megcsillant a remény – akkor ugyan még mindenki titkolózott, de Stern annyit elárult: „Optimisták vagyunk. Reméljük, mindkét fél megszavazza a megállapodást: ebben az esetben december 25-én rajtolhat a rövidített szezon”. A felek – a tudósítások szerint – rendkívül feszült körülmények között tartották titkos találkozójukat, majd ismét tárgyalóasztalhoz ültek, melyen 15 órás egyezkedés, vita és érvhegyek eredményeként megszületett az ún.: „kísérleti megállapodás”. Ezt november 29-én követte a bejelentés: megtörtént a kézfogás, mindenki lekezelt végre mindenkivel. A játékosok visszatérhettek a július 1-jétől zárva tartó edzőtermekbe, ám a december 9-ét – amikor is elindulnak az edzőtáborok – az ügynököknek ki kell várniuk az ajánlattételekkel. A szezon sajtóértesülések szerint karácsonykor kezdődik, többek között a Miami Heat–Dallas Mavericks rangadóval. A címvédő texasi csapat másnap már a Denver Nuggets-szel mérkőzik meg.

A „próbaegyezséget” még mindkét félnek többségi szavazással el kell fogadnia, azaz az NBPA több mint 430 tagjából legalább a felének kell támogatnia az új kollektív szerződést, míg a 29 csapattulajdonosból minimum 15-nek. Ha ez megvalósul, akkor a klubok 66 meccses alapszakaszt játszanak április 26-áig, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz. A szezon során – amely eredetileg november 1-jén indult volna – az együttesek legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni.

Bár a megállapodás még aláírásra vár, úgy tűnik, a Mikulás rendkívül „hej”-re ajándékot tesz a jócskán kiéheztetett kosárfalánkok karácsonyfája alá.

Adamik Zsolt


 

A salary cap, azaz a fizetési sapka (netalántán plafon) azt a felső határt jelöli, amit egy csapat a játékosai bérezésére fordíthat. Célja, hogy fenntartsa az egyensúlyt a nagyobb pénztárcával rendelkező, illetve a szerényebb költségvetésből gazdálkodó csapatok között. Az NBA-ben megkülönböztetünk merev (azaz hard), illetve rugalmas (vagyis soft) fizetési plafonokat. Míg a merev fizetési plafon soha, a rugalmas, bizonyos feltételek teljesülése mellett átléphető.

A Kollektív Pénzügyi Szerződés (Collective Bargaining Agreement, azaz röviden CBA) a Liga és az NBPA között létrejött szerződés. A CBA minden olyan dolgot tartalmaz, amely elengedhetetlen az NBA működéséhez – legyen szó a fizetési plafonokról, a játékoscserék szabályainak rögzítéséről, és sok száz egyéb mindenről. A CBA-t legutoljára 2005-ben módosították.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.