Magyar Ügyvédnők Egyesülete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikor alakult az Egyesület és mi a célja? A Magyar Ügyvédnők Egyesülete 2004 októberében alakult Budapesten, mint közhasznú tevékenységet folytató társadalmi szervezet. Egyesületünknek az alapításkor 162 tagja volt, jelenleg Budapesten 350 körüli a tagok száma. Számos vidéki egyesület is csatlakozott elveinkhez. Nagyon élénk a Magyar Ügyvédnők Egyesülete Vas Megyében, ők éves beszámolót is küldenek nekünk. Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben, Kaposváron is lelkesen és aktívan folyik az egyesületi élet. Az Egyesület általános alelnöke dr. Bánátiné dr. Makray Ilona, dr. Katkó Anna szakmai…

Mikor alakult az Egyesület és mi a célja?

A Magyar Ügyvédnők Egyesülete 2004 októberében alakult Budapesten, mint közhasznú tevékenységet folytató társadalmi szervezet. Egyesületünknek az alapításkor 162 tagja volt, jelenleg Budapesten 350 körüli a tagok száma.

Számos vidéki egyesület is csatlakozott elveinkhez. Nagyon élénk a Magyar Ügyvédnők Egyesülete Vas Megyében, ők éves beszámolót is küldenek nekünk. Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben, Kaposváron is lelkesen és aktívan folyik az egyesületi élet.

Az Egyesület általános alelnöke dr. Bánátiné dr. Makray Ilona, dr. Katkó Anna szakmai alelnökként a tudománnyal foglalkozik, dr. Orosz Balázsné dr. Tornay Erzsébet az országos kapcsolatokért felelős alelnök, dr. Prandler Katalin a nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök. Dr. Mihók Erika a főtitkár, dr. Kovács Annamária a felügyelőbizottság elnöke, dr. Sándor Mária és dr. Nagy Magdolna felügyelőbizottsági tag. Roppant aktív tevékenységet folytat titkárunk, dr. Borbás Beatrix, aki most második babáját várja, phd.-zik és tanít az egyetemen.

Célunk, hogy a nemzetközi Európai Jogásznők Egyesülete (European Women Lawyers Association) nonprofit jellegű szervezet céljaival azonosulva és tevékenységéhez kapcsolódva elősegítsük az európai jogalkotás jobb megértését, különös tekintettel a nők jogegyenlőségére vonatkozó jogalkotás és jogalkalmazás területén. Az egyesület célja még ezen felül, hogy:

– megteremtse a magyar ügyvédnők, valamint az Európai Unió ügyvédnői közötti szakmai kapcsolatot elsősorban nemzeti, valamint nemzetközi szinten az ügyvédi kamarák, női közösségek, női szervezetek, jogi karok, oktatási intézmények és kutatóintézetek vagy más hatóságokkal való kapcsolat kiépítése útján;
– kutatást folytasson, tanulmányokat készítsen, konferenciákat szervezzen a magyar és az európai ügyvédnők részére, jogaik és lehetőségeik esélyegyenlőségének érvényesítése érdekében;
– építse ki és ápolja a magyar ügyvédnők egymás közötti, valamint a magyar és az európai ügyvédnők kapcsolatát, bátorítsa, elősegítse közöttük az együttműködést, találkozókat szervezzen egymás jobb megértése érdekében;
– képviselje a nők érdekeit a közintézményekben, továbbá az EWLA révén az Európai Unió intézményeiben minden, a nőket érintő általános kérdéskörben, különösen a jog valamennyi érintett területén;
– segítse elő az Európai Egyenjogúsági Törvény ismertetését és érvényesülését;
– mutasson irányt a női esélyegyenlőség meghatározásában, valamennyi jogi területen;
– törekedjék arra, hogy a döntéshozatali szervekben növeljék a női tisztségviselők számát;
– dolgozzon ki különböző lobby stratégiát a női egyenjogúság érvényesítése érdekében;
– segítse elő az európai jog ismertetését Magyarországon.

E célok megvalósítását elsősorban konferenciák szervezése útján, információ terjesztése, előadások tartása, jogi szakvélemény nyilvánítása útján kívánja az egyesület megvalósítani.

Minden évben járunk szakmai konferenciákra. Az európai csoport egyik elnökhelyettese dr. Katkó Anna, aki a Magyar Ügyvédnők Egyesületének szakmai alelnöke. Én is tagja vagyok az elnökségnek, de úgy, mint egy ország szervezetének az elnöke.

2006 májusában az Európai Jogásznők Egyesülete a Magyar Ügyvédnők Egyesülete közreműködésével tartotta a 6. Kongresszusát Budapesten, melynek témája az európai jog jövője ügyvédnői megközelítésben volt. 2007-ben az EWLA éves konferenciának és közgyűlésnek Zürich adott helyet. A svájci kolleganők az „Esélyegyenlőség mindenkinek” jelmondat köré szervezték a konferenciát. 2008-ban Londonban került sor az EWLA éves konferenciára, ahol mi is szép számban vettünk részt. 2009-ben Izland adott helyet az EWLA konferenciának, de ezen sajnos anyagi okok miatt nem tudtunk részt venni.

Az a véleményem, hogy nagyon férfias és versenyszerű az ügyvédi pálya. Itt nem érdekli az ügyfelet, hogy beteg-e a gyereked, rossz kedved van-e, várandós vagy-e stb., hanem az érdekli, hogy az ügyvéd legyen felkészült és maximálisan képviselje az érdekeit.

Ma már úgy néz ki, hogy több a nő, mint a férfi, az ügyvédjelöltek közt mindenképp magas ez az arány és pár év múlva már nem lesz olyan abszurdum, ha valaki nő és ügyvéd akar lenni.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a dr. Orosz Balázs ügyvédre emlékező perbeszédversenyen két kolleganő, dr. Mészáros Emese és dr. Szelei Flóra Léda osztozott a I., illetve II. díjon.

Nagy öröm számomra, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nők. Hamarosan jönnek újra a kamarai választások és az a célunk, hogy minél több nő kerüljön be a vezetésbe (a 2006-os választások előtt 9%-os volt a nők aránya a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetésében, ma már 26%-ra emelkedett ez az arány). Az Országos Ügyvédi Kamara vezetésében korábban egyetlen nő sem volt, most 3 van.

Számos programunk van a jövőt illetően. Most szervezzük őszi programjainkat, melyben ismételten szerepel a polgári perrendtartásról, az új Ptk.-ról, a Csjt.-ről, valamint a Gendel-programról szóló előadás.

Az egyik fővárosi színház színésznője beszédtechnikáról, retorikáról tart előadást, megtanít bennünket e helyes beszédre, milyen gesztusokat használjunk, mikor kell szünetet tartani, hogyan artikuláljunk. Felhívja a figyelmet a beszédsebességre, a hangszínre, a hangsúlyra. Nagyon szeretik a kollegák ezeket az előadásokat, mindenki elsajátít belőle valamit.

2010 májusában kerül sor az „Ügyvédnők a kifutón” divatbemutatóra. A hagyományteremtő divatshow célja olyan hazai eseményeket létrehozni, amely a hazai divat, a kultúra értékeire, a minőség tiszteletére és a nők az üzleti világban való megjelenésére kívánja a figyelmet összpontosítani.

A ruhákat Magyarország legismertebb divattervezői (S. Hegyi Lucia, Németh Anikó, Halász Éva, Joó Beatrix, Benes Anita) álmodják meg speciálisan erre az eseményre.

A divattervezők a ruhák megtervezésében figyelembe vették az elegáns megjelenést, ami elengedhetetlen az ügyvédi, jogász szakmában.

Ilyen, speciálisan ügyvédnőknek szervezett divatesemény még nem volt Magyarországon. A divatbemutató egyediségét, különlegességét az is erősíti, hogy a fellépő modellek nem hagyományos modellek, hanem ügyvédnők, jogászok, ügyvédjelöltek.

A Magyar Ügyvédnők Egyesületének tagjai minden hónap első csütörtökjén együtt vacsoráznak a Bagolyvár étteremben. A vacsora elfogyasztása alatt kellemesen elbeszélgetünk és információkat cserélünk.

Egyesületünk célja, hogy minél több nő kerüljön olyan helyzetbe, hogy ha van benne tenni vágyás és van hozzá elszántság, tehetség, akkor legyen lehetősége ezt használni és érvényesíteni a szakmai ambícóit.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.