Maszkban a szalonban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hét premierrel vár minket a Rózsavölgyi Szalon a 2020 szeptemberében indult kilencedik évadjában.

Greta Garbo és Churchill, Ferenc pápa és XVI. Benedek pápa, Mihail Gorbacsov és Raisza Gorbacsova kelnek életre az ügyvédek által is igen kedvelt belvárosi miniszínház új évadjában, Az ország vezető színészeit láthatjuk a színpadon, néhányuk a rendezői székbe is beül.

Nem árt azonban a kellő óvatosság, így a szalon is bevezette a COVID-elleni védekezés protokollját. A színházba lépés előtt testhőmérsékletünket automata hőmérővel megmérik, az előadásokat pedig csak tünetmentes nézők látogathatják. (Ha valakinek a hőmérséklete elérné a 37,6 Celsius-fokot, mások egészségének megóvása érdekében nem engedik be a színházba, de a vezetőség segít abban, hogy egy későbbi alkalomra jegyet válthasson.) Csak egészséges munkatársak készíthetik elő az előadást, és léphetnek fel, a nézőteret naponta több alkalommal is fertőtlenítik, a szalon számos pontján helyeznek el kézfertőtlenítőket. Érkezéskor és távozáskor be kell tartani a távolságtartás szabályait, és nemcsak a színházi kollégáknak, de a nézőknek is kötelező az este során a maszk viselése.

Rózsavölgyi Szalon 2020 - Zimányi Zsófia művészeti vezető

„A színház mindig is értelmet ad a mának” – Zimányi Zsófia művészeti vezető (Fotók: Rózsavölgyi Szalon)

A járvány már az előző évadra is kihatott, hiszen az öt tervezett premierből csak kettő valósulhatott meg, három átcsúszik 2020/21-re. A karantén idején 130 előadás maradt el, és a félbeszakadt évad csak július közepétől folytatódhatott, és ekkor indulhattak el a próbák is.

„Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban. De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője” – fogalmazta e mostani, rendhagyó évad nyitányakor Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője, hozzátéve, náluk a hagyomány és az újító szándék együtt teremti meg a műhelymunkát, az összetartozást. „Nincs állandó társulatunk, mégis olyan erős nálunk az összetartás, hogy maguk a művészek is azt érzik, állandó társulathoz tartoznak itt, és rendre visszatérnek hozzánk.”

Rózsavölgyi Szalon 2020 - Takács Katalin, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály, Szina Kinga, Józan László, Porogi Ádám

Idegenek a vonaton. Az első premier főszereplői: Takács Katalin, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály, Szina Kinga (hátsó sor), Józan László, Porogi Ádám (elöl)

A szalon már túl van első bemutatóján, Patricia Highsmith–Craig Warner Idegenek a vonaton című darabjának magyarországi premierje augusztus utolsó napján volt. Szarka János rendezésében részben az egykori Hitchcock-film elevenedett meg, de Highsmith pszicho-thrillerét Warner ültette át színpadra. Mindenki sebezhető, mindenki manipulál valakit – összegezhető a történet, melyben egy vonaton két idegen arról társalog, hogy szívesen „kiiktatnák” egyik családtagjukat. Mi lenne, ha egymás tervét a másik hajtaná végre? Senki nem vonhatná őket felelősségre…  Az előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum közös produkciója.

Rózsavölgyi Szalon 2020 - Vecsei H. Miklós rendező

Vecsei H. Miklós A két pápa című darabot rendezi

Szintén először szerepel magyar színpadon 2020. szeptember 22-én Anthony McCarten A két pápa című műve. Saját regényéből írt színdarabot az új-zélandi születésű szerző, s csak ezt követte a Netflix játékfilmje Jonathan Pryce-szal és Anthony Hopkins-szal. Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek képzeletbeli teológiai vitái elevenednek meg a progresszív és a konzervatív gondolkodó korábbi nyilvános beszédei, írásai alapján. A főszereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Trokán Anna, valamint a rendező, Vecsei H. Miklós segítenek abban, hogy további gondolkodásra és elmélkedésre késztessenek bennünket.

Ősbemutató lesz 2020 novemberében: Zalán Tibor El kell mondanom című műve, melyet a szalon felkérésére írt. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy egy fiktív családi történetben, egy fiatalember kései útkeresésén keresztül üzen a múlt a jelennek. Őze Áron rendezésében a szereplők: Kútvölgyi Erzsébet, Ágoston Péter, Auksz Éva, Fekete Linda, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály és Sipos Imre.

Decemberben jön Jerry Mayer amerikai szerző Keresztül-kasul című romantikus vígjátéka Pokorny Lia és Király Dániel játékával, a direktor Dicső Dániel. Két magányos ember egyszerre fejt meg egy keresztrejtvényt, miközben megfejtik a másikuk életének titkait is.

2021 januárjában érkezik Jérôme Tonnerre francia író érzelmes thrillerje, az Intim vallomások. Egy pénzügyi tanácsadó irodájába váratlanul betoppan egy idegen nő, és házassága válságáról kezd el beszélni. Ám a nő egy ajtót tévedett, így nem az új pszichológusához kopogtatott be… Az első találkozót több követi, mert a férfi nem fedi fel kilétét. Pál András, Bánfalvi Eszter, Sipos Vera és Rátóti Zoltán lépnek színpadra, utóbbi egyben rendezője is a darabnak.

Rózsavölgyi Szalon 2020 - Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza személyesíti meg Winston Churchillt

A 2021 márciusi magyarországi bemutató Isabelle Le Nouvel francia színésznő izgalmas írói munkája, a Churchill és Garbo. Két, már visszavonult nagy egyéniség, Greta Garbo legendás színésznő és Sir Winston Churchill, Nagy-Britannia egykori miniszterelnöke találkozik véletlenül 1959-ben, Monte-Carlóban. A történet kiindulópontja valós, hiszen annak idején mindketten ott voltak a milliárdos luxusjachtján. Párbeszédük azonban már a fantázia szüleménye, de akár így is elhangozhatott volna. Emberi vallomások, párhuzamok és ellentétek rajzolódnak ki e különös találkozásból. Churchillt a rendező Hegedűs D. Géza alakítja, Garbo szerepében Nagy-Kálózy Esztert látjuk majd.

Jövő május közepén is egy izgalmas személyiség életének egy darabja tárul elénk a Rózsavölgyi Szalonban. 1991. augusztus 18-ikát írjuk, amikor Mihail Gorbacsov már nem a Szovjetunió kommunista pártjának főtitkára, hanem az ország elnöke. Dácsájában pihen, amikor az épületet a KGB fegyveresei körbeveszik, az elnököt házi őrizetbe helyezik, és lemondásra szólítják fel. E puccskísérlet indítja el azt a folyamatot, melynek végén széthullik egy ország, és annak egykori vezető ereje, a kommunista párt. Raisza Gorbacsova visszaemlékezése alapján Penny Gold brit szerző írta meg Az elnök szabadsága című drámáját. Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Erdélyi Timea, Ágoston Péter a főszereplők, Sztarenki Pál a rendező, aki játszik is a műben.

Az új évad tiszteletére a szalon munkatársai félórás videót készítettek a tervezett premierekről, ebben a rendezők osztják meg gondolataikat a bemutatókról, új munkájukról.


Kapcsolódó cikkek